Vetiver olie: Alle voordelen en meer!

Ben jij benieuwd wat vetiver olie precies is en wat alle voordelen zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres. Vetiver olie heeft vele voordelen van het bestrijden van angst tot het bestrijden van acne. Blijf lezen om alle voordelen te ontdekken en hoe je het kunt gebruiken.

Wat is vetiver olie?

Vetiver etherische olie wordt gewonnen uit de vetiver plant, een klonterig, groen gras afkomstig uit India dat anderhalve meter hoog of meer kan worden. Vetiver behoort tot dezelfde familie als andere grassen die worden gebruikt voor hun essentiële oliën, waaronder citroengras en citronella.

Vetiver olie is behoorlijk geurig, met een kenmerkende scherpe en aardse geur die je misschien herkent aan de geur van mannen.

Vetiver etherische olie wordt gedestilleerd uit de wortels van de vetiverplant, die worden gerijpt voordat ze in water worden gedrenkt. De hooggeconcentreerde olie die vrijkomt, wordt vervolgens van de bovenkant van het water afgeschuimd. Het wordt in de holistische praktijk gebruikt vanwege zijn kalmerende, aardende eigenschappen.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën zijn sterk geconcentreerde, vluchtige plantenextracten. We verkrijgen etherische oliën via een paar verschillende extractiemethoden, en het deel van de plant waaruit we de etherische olie halen, kan verschillen afhankelijk van de olie, maar is meestal het meest aromatische deel. Rozenolie komt bijvoorbeeld uit de bloembladen van de roos, terwijl citrusoliën uit de schil komen. Etherische oliën zijn erg krachtig. Gemiddeld zijn ze tot 75 keer krachtiger dan gedroogde kruiden, daarom moeten ze met zorg worden behandeld. Dit betekent dat je met een paar druppels a heel ver komt. Ook moeten bijna alle etherische oliën, op een paar na, verdund worden voordat je ze op de huid mag aanbrengen. Ook wordt het in de meeste gevallen niet aangeraden om etherische oliën in te nemen.

10 voordelen van vetiver olie

Vetiver olie heeft nogal wat eigenschappen waardoor het een wonderbaarlijk ingrediënt is voor aromatherapie of om plaatselijk op de huid aan te brengen. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen van deze bijzondere etherische olie op een rijtje gezet.

1. Vermindert angst

Vetiverolie kan je helpen als je veel last hebt van angst. Gebruik vetiver olie aromatisch of plaatselijk als je angstige, zenuwachtige of gestreste gevoelens ervaart. Vetiverolie is rijk aan sesquiterpenen, die aardende eigenschappen hebben. Wanneer vetiver olie op de huid wordt gebruikt of wordt ingeademd, kan het een kalmerend en aardend effect op emoties hebben. Het inademen van deze etherische olie kan je perfect helpen te ontspannen.

2. Verbetert nachtrust

Slaap is uiterst belangrijk voor de gezondheid van zowel lichaam als geest. Als we niet voldoende slapen of te veel slapeloze nachten hebben, beginnen onze lichaamsfuncties te vertragen. Om een ​​goede nachtrust te bevorderen, wrijft je wat vetiver olie op de onderkant van je voeten. Vetiverolie is een geweldige etherische olie voor slaap en ontspanning en kan je lichaam de rust geven die het nodig heeft. Het gebruik van vetiverolie in een diffuser terwijl je slaapt, kan ook je ademhalingspatroon helpen verbeteren.

3. Bestrijd acne en verbetert de gezondheid van de huid

Vetiver olie helpt ook bij het verwijderen van acne. Het vertoont zeer sterke ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. De bacteriën die acne veroorzaken, vinden geen gunstige omstandigheden om te groeien in aanwezigheid van de antibacteriële eigenschappen van etherische olie van vetiver. Dit bestrijd en voorkomt acne uitbarstingen. Je kunt enkele druppels etherische olie van vetiver mengen met bijvoorbeeld kokosolie of jojoba olie (beide zijn goed voor je huid) en aanbrengen om je huidcellen te verjongen en om een zachte en gevoede huid te krijgen.

4. Beschermt je tegen teken

Vetiverolie heeft een hoge toxiciteit voor teken. Wanneer verdund met een dragerolie en plaatselijk aangebracht, kan het zelfs effectiever zijn dan sommige commerciële producten die op de markt worden gebracht om te beschermen tegen de tekenbeten die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken.

5. Bevat antioxidanten

De vertiverwortel heeft veel antioxiderende eigenschappen. Antioxidanten speuren de systemen van je lichaam af op gifstoffen en zogenaamde ‘vrije radicalen’, die de processen van je lichaam verstoren en bijdragen aan de tekenen van veroudering. Het gebruik van huidcrèmes die vetiverolie bevatten, of het gebruik ervan in de vorm van pure etherische olie, kan je een antioxidant boost geven. Hierdoor helpt het ook bij het stimuleren van je immuunsysteem. Je kunt profiteren van de olie door de aromatische dampen direct in te ademen of thuis in de lucht te verspreiden.

6. Heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Omdat de olie bekend staat om zijn kalmerende en verkoelende effecten, helpt het bij het kalmeren van allerlei soorten ontstekingen. Het is met name goed in het verlichten van ontstekingen in zowel de bloedsomloop als het zenuwstelsel. Het wordt ook beschouwd als een geschikte behandeling voor de ontsteking veroorzaakt door een zonnesteek en een vochtarme huid. Verdun vetiver etherische olie altijd met een dragerolie zoals kokosolie voordat je deze op je lichaam en huid gebruikt. Slechts een paar druppels zijn voldoende. Masseer de olie zachtjes in je spieren of het aangetaste gebied en laat het intrekken.

7. Verbetert alertheid

Vetiverolie kan je hersenen helpen om zich meer wakker te voelen als je moeite hebt om je op een taak te concentreren of alert te blijven op wat er om je heen gebeurt.

8. Helpt bij ADHD

Er zijn mensen die vetiverolie aromatherapie gebruiken als behandeling voor ADHD. De etherische olie van vetiver mentale kan vermoeidheid verminderen en alertheid verbeteren, dus het is logisch dat het voor mensen met ADHD zou kunnen werken om zich op een taak te concentreren en andere sensorische input weg te filteren.

9. Perfecte massageolie

Vanwege de aardende effecten van vetiver olie wordt het vaak gebruikt voor massages. Breng na een lange dag staan ​​een paar druppels van deze etherische olie aan op je voeten en masseer de olie langzaam in. Een vetiver oliemassage is perfect na een lange dag en de aromatische eigenschappen van de olie kunnen ook een aardend en kalmerend effect hebben op emoties

10. Heeft antiseptische eigenschappen

In tropische landen zoals India en zijn buren vermenigvuldigen microben en bacteriën zich snel dankzij de gunstige warme en vochtige omstandigheden in deze regio’s. Daarom zijn je wonden vatbaar voor sepsis. Vetiver etherische olie voorkomt de groei van Staphylococcus Aureus, de bacterie die verantwoordelijk is voor het veroorzaken van sepsis en elimineert deze. Je kunt het uitwendig aanbrengen omdat het helpt bij het genezen van wonden door de groei van nieuw weefsel te bevorderen. Je kunt zelfs een paar druppels etherische olie van vetiver aan je bad toevoegen.

Vetiver olie kopen

Hieronder volgt als eerst een pure etherische olie van 100% (deze dien je zelf nog te verdunnen indien je het op de huid gebruikt). De tweede optie is een optie die al verdund is. Dit is 10% vetiver etherische olie en 90% amandelbasis olie. De derde afbeelding is een diffuser om je vetiver olie als aromatherapie te gebruiken.
pure etherische olie vetiver
Vetiver 100% etherische olie - €32,95
vetiver olie
vetiver olie 10% - €8,95
aroma diffuser
Aroma diffuser - €49,95

Hoe je vetiver olie kunt gebruiken

Vetiver olie is effectief als aromatherapiemiddel. Dat betekent dat het veilig is om in te ademen als het is gedestilleerd en als damp is vrijgegeven. Het gebruik van een aromatherapie diffuser om de geur van pure vetiverolie in te ademen, is een goede manier om het te gebruiken voor gezondheidsvoordelen. 

Je kunt vetiverolie ook plaatselijk aanbrengen. Vetiverolie moet altijd worden verdund met een dragerolie, zoals jojoba olie of kokosolie. Meng 1 tot 2 druppels vetiverolie in elke 10 druppels van je dragerolie om het op je huid te gebruiken. Als je wilt, kun je de hoeveelheid vetiverolie in je mengsel geleidelijk verhogen.

Is etherische vetiver olie veilig?

Vetiver is veilig in de meeste toepassingen, zolang het maar met mate wordt gebruikt. Praat met een arts als je zwanger bent of borstvoeding geeft en overweegt om vetiver etherische olie te gebruiken vanwege de gezondheidsvoordelen.

Vetiver etherische olie brengt zeer weinig risico op toxiciteit met zich mee. Zolang je niet allergisch bent voor de vetiver plant, moet het veilig zijn om plaatselijk op je huid aan te brengen. Verdun etherische oliën wel altijd met een dragerolie en voer een ptest uit op een klein deel van je huid voordat je deze over je hele lichaam aanbrengt.

Het inademen van vetiverolie via een aromatherapie diffuser zou voor de meeste mensen ook veilig moeten zijn. Ga altijd voorzichtig te werk bij het gebruik van aromatherapie bij je kind. Gebruik nooit aromatherapie of plaatselijke olietoepassingen bij een kind jonger dan 2 jaar zonder met hun arts te overleggen over mogelijke bijwerkingen.

Aromatherapie is ook van invloed op huisdieren, dus let daarop als je een diffuser gebruikt die de geur door je hele huis verspreidt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *