Verzwaringsdeken: Werking, voordelen en meer

Slapeloosheid is een groot probleem bij veel mensen. Je kunt kamille thee drinken, ontspannende muziek aanzetten, een warm bad nemen, maar als je merkt dat dit nog steeds allemaal niet werkt wordt het hoog tijd om andere stappen te ondernemen! Dit is waar een verzwaringsdeken van pas komt. Een verzwaringsdeken is echter niet alleen voordelig als je slaap problemen hebt, het kan je van nog veel meer ‘problemen’ afhelpen.

Verzwaarde dekens, ook wel zwaartekrachtdekens genoemd – zijn de afgelopen jaren in populariteit toegenomen vanwege de vele voordelen die ze hebben. Als je iemand bent die worstelt met slaap, angst, autisme, ADHD, Alzheimer of PTSS, is een verzwaringsdeken zeker het proberen waard.

Verzwaarde dekens hebben veel toepassingen en kunnen tal van voordelen bieden voor mensen die lijden aan aandoeningen zoals angst en pijn. Ze kunnen ook nuttig zijn voor mensen die sensorische problemen ervaren of die zich in het autistische spectrum bevinden.

Lees gauw verder om te ontdekken hoe een verzwaringsdeken precies werkt, wat de voordelen ervan zijn en meer!

Wat is een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens zijn, zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden, zware dekens die worden gebruikt voor therapeutische doeleinden, zoals het verlichten van onder andere slapeloosheid, angst en stress. Verzwaringsdekens zijn meestal gevuld met plastic korrels of glasparels. Het extra gewicht is ontworpen om een ​​kalmerend effect te hebben wanneer het op het lichaam wordt geplaatst.

Een verzwaringsdeken wekt ook het gevoel van ingebakerd te zijn. De fysieke verbinding die je voelt, zorgt voor warmte en geborgenheid en helpt het lichaam te ontspannen.Verzwaringsdekens worden gebruikt om de symptomen te verminderen of te beheersen van:

 • Slaapproblemen
 • Zenuwaandoeningen
 • Stemmingsstoornissen zoals depressie en angst
 • Stress
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSD) en paniekstoornis
 • Restless Leg Syndroom
 • Artritis, fibromyalgie en pijn

Onderzoek toont aan dat gewogen deken therapie een soort fysieke verbinding creëert die een overvloed aan positieve effecten heeft op hormonen die het zenuwstelsel beheersen en zowel de stemming als het stressniveau beïnvloeden.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens werken als een knuffel en gebruiken een techniek die diepe drukstimulatie (DPS) wordt genoemd om de gebruiker een veiliger gevoel te geven. Dit is een diepe aanrakingsdruk die op het lichaam wordt uitgeoefend en die het zenuwstelsel kan ontspannen.

Temple Grandin ontdekte voor het eerst diepe druktherapie bij het zoeken naar iets om de angst van kinderen met het autistische spectrum te verlichten. Ze wilde deze patiënten iets bieden dat zich niet beperkt of beperkend voelde, dus bedacht ze een ‘knuffelmachine’ die lichte druk op het lichaam uitoefende. Toen ze dit deed, merkte ze dat er oxytocine vrijkomt bij haar patiënten.

Met behulp van dit onderzoek zijn verzwaarde dekens ontwikkeld. Ze geven een soortgelijke ervaring als de “knuffelmachine” door licht op het lichaam te drukken en een vergelijkbare afgifte van oxytocine te stimuleren.
Verzwaringsdekens werken als een vorm van diepe druktherapie die de hoeveelheid dopamine en serotonine in de hersenen kan verhogen. Dit zijn ‘feel good’-chemicaliën die ervoor kunnen zorgen dat je een gevoel van kalmte, geluk en welzijn krijgt. Om deze reden worden gewogen dekens gebruikt om o.a. symptomen van autisme, sensorische verwerkingsstoornissen en depressie te behandelen.

Alle voordelen van het gebruik van een verzwargingsdeken

Omdat verzwaarde dekens een vorm van diepe druktherapie zijn, bieden ze veel van dezelfde voordelen, waaronder een toename van serotonine, een verlaging van de hartslag en nog veel meer. Hier volgen de belangrijkste voordelen.

1. Verbetert oxytocine

De druk van een verzwaringsdeken is vergelijkbaar met een knuffel, die zorgt voor warmte en een gevoel van veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat een knuffel het hormoon oxytocine in het lichaam afgeeft, wat helpt om een ​​gevoel van ontspanning te creëren, zodat je je op je gemak voelt. Oxytocine vertraagt ​​ook het hart en verlaagt de bloeddruk, waardoor het lichaam zich ontspant, wat resulteert in een betere slaap.

2. Geeft dopamine en serotonine vrij

Een verzwaarde deken zorgt voor een zachte maar diepe druk die diep in het lichaam doordringt. Onderzoekers hebben ontdekt dat deze “diepe aanrakingsdrukstimulatie” de afgifte van twee hersenchemicaliën bevordert: dopamine en serotonine, die een kalmerend effect hebben en angst, stress en depressie bestrijden. Serotonine beïnvloedt de slaap waakcyclus door slaapfasen te reguleren en de diepte van de slaap te beïnvloeden. Het is aangetoond dat aanraking met diepe druk de afgifte van serotonine stimuleert, waardoor de gebruiker vrediger, gezonder en dus beter kan slapen.

3. Vermindert Cortisol

Een therapeutische verzwaarde deken helpt je ​​lichaam tijdens de slaap te aarden, wat het kalmerende effect aanzienlijk kan versterken. Studies tonen aan dat aarden het nachtelijke cortisolgehalte kan helpen verlagen, een stresshormoon dat een negatief effect heeft op de bloedsuikerspiegel, de spijsvertering en de immuniteit.

4. Vermindert de activiteit van het zenuwstelsel

Wanneer het autonome zenuwstelsel overactief is, kan dit leiden tot angst, hyperactiviteit en een hele reeks andere problemen. Gewogen dekens kunnen je zenuwstelsel in “rustmodus” brengen, waardoor de effecten van angst, zoals kortademigheid of versnelde hartslag, worden verminderd.

5. Verhoogt melatonine

Wanneer het verzwaarde deken serotonine stimuleert, komen ook melatoninehormonen vrij – die de slaap bevorderen en helpen bij het reguleren van de slaapcyclus. Dat is het mooie van een verzwaringsdeken. Over het algemeen zorgt de druk van de deken voor een kalmerende, rustgevende omgeving die bevorderlijk is om te slapen, zodat een gespannen, angstig en rusteloze persoon toch de slaap krijgt die hij nodig heeft.

6. Vermindert slapeloosheid

Slapeloosheid kent verschillende patronen. Misschien heb je moeite om in slaap te komen. Of je kunt gewoon niet in slaap blijven en wordt ‘s nachts of ‘s ochtends veel te vroeg wakker. Het is een wel bekend probleem waar veel mensen mee te maken hebben. Een verzwaringsdeken kan mogelijk de oplossing zijn.

Psychologen zeggen dat het gewogen materiaal effectief kan zijn omdat het een licht gevoel van aanraking produceert wanneer je je onder de deken beweegt. Dit kan aanvoelen als een streling. Het gevoel kan de afgifte van hormonen / hersenchemicaliën stimuleren die het zenuwstelsel kalmeren en angst en opwinding verminderen. Dit is ook al duidelijk geworden uit de eerder genoemde voordelen. Een verzwaarde deken kan op deze manier helpen bij het verminderen van slapeloosheid.

Wanneer je een goede nachtrust hebt zullen je sociale interactie overdag ook verbeteren. Wanneer een persoon niet in staat is om een ​​goede nachtrust te krijgen, heeft dit invloed op elk aspect van zijn leven, inclusief sociale interactie en prestaties op andere gebieden, zoals school of werk. Als iemand zijn slaap terugkrijgt, krijgt hij vaak ook zijn leven terug.

7. Bevordert een beter humeur

Als je je prikkelbaar of depressief voelt, krijg je mogelijk niet genoeg humeurverhogende hersenchemicaliën. Serotonine, het hormoon dat stemmingsstoornissen beïnvloedt, wordt ook beschouwd als een chemische stof in de hersenen.

Diepe drukstimulatie (via een verzwaringsdeken) kan het serotoninegehalte verhogen, blijkt uit onderzoek. Dezezelfde diepe druk verlaagt ook de niveaus van het stresshormoon cortisol, dat ook het lichaam helpt te ontspannen. Een verzwaarde deken kan dienen als de knuffel die je nodig hebt om je humeur te verbeteren en je verdriet te verzachten.

8. Vermindert angstgevoelens

Een gevoel van rust is nodig om in slaap te vallen. Als je te veel aan het piekeren en andenken bent in bed is het lastig om in slaap te vallen.

Het is aangetoond dat de diepe aanrakingsdruk van een verzwaard deken een rustgevend effect heeft dat angst vermindert. Omdat diepe aanrakingsdruk dit kalmerende effect geeft dat de slaap bevordert, helpt de deken ook de symptomen van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

Diepe drukstimulatie helpt bij rusteloosheid, wat zowel volwassenen als kinderen met dit veel voorkomende ADHD symptoom helpt.

9. Verlicht het rustelozebenensyndroom

De nacht is een uitdaging als je het rustelozebenensyndroom hebt, aangezien de tintelingen vaak het duidelijkst zijn ‘s nachts, waardoor de slaap aanzienlijk wordt belemmerd. Je kunt moeite hebben met in slaap komen omdat je constant de behoefte voelt om je benen te bewegen. Het is erg verontrustend!

Hoewel compressiekousen enige verlichting bieden, kunnen ze erg oncomfortabel zijn als ze te strak zitten. Als je artritis hebt, kan het zelfs moeilijk zijn om de sokken om je benen te trekken. Met een verzwaarde deken krijg je de ontspannende druk zonder beklemming op de benen.

Er is opgemerkt dat het uitoefenen van druk op de extremiteit van de benen gedurende een aanzienlijke hoeveelheid tijd de symptomen van dit symptoom in grote mate kan verminderen.

10. Verlicht reisangst

Als je je angstig voelt in de kleine ruimte van een auto of vliegtuig, ben je niet de enige. Veel mensen voelen zich gestoord door het hectische tempo en de drukte op de luchthaven. In een vreemde omgeving verblijven, zoals een hotelkamer, kan voor sommige ook moeilijk zijn.

Als je deze angsten hebt tijdens het reizen, kun je baat hebben bij een verzwaringsdeken. De diepe drukstimulatie van de deken kan je lichaam helpen om serotonine te produceren, het kalmerende hormoon / chemische stof in de hersenen. Hierdoor zal je je beter en kalmer voelen.

11. Verlicht PTSD symptomen

Als je in het verleden een trauma heeft opgelopen, kan een verzwaarde deken dé therapeutisch hulp zijn die je nodig hebt.

Posttraumatische stressstoornis (PTSD) is een ernstig probleem dat veel mensen treft die een stressvolle of traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt. Veteranen die een gevecht hebben gezien, kunnen last hebben van PTSD. Overlevenden van trauma’s zoals een fysieke aanval of een ernstig auto ongeluk zijn nog twee voorbeelden.
Verschillende therapieën kunnen de symptomen van PTSD helpen verlichten, waaronder angst, slapeloosheid en depressie. Onderzoek toont aan dat een verzwaarde deken de angst bij deze overlevenden helpt verminderen, samen met het verbeteren van de bloeddruk en hartslag.

12. Verlicht pijnlijke fibromyalgie

Mensen met chronische pijn, zoals fibromyalgie, kunnen troost vinden bij het gebruik van een verzwaarde deken. Dit deken kan de symptomen verlichten en tegelijkertijd de cyclus van angst en depressie helpen doorbreken die vaak gepaard gaat met de ziekte.

Fibromyalgie treft vooral vrouwen en de pijn kan zeer slopend zijn. De ziekte is complex en veroorzaakt chronische spier-, ligament- en peespijn, vermoeidheid en meerdere gevoelige punten op het lichaam. De pijnlijke spieren en chronische vermoeidheid die gepaard gaan met fibromyalgie kunnen zelfs alledaagse activiteiten pijnlijk en moeilijk maken zonder medicatie.

Verzwaarde dekens kunnen patiënten helpen om uitbarstingen van symptomen te voorkomen vanwege de zachte, stevige druk op de deken. Deze milde druk vermindert ook angst en depressie, waardoor zowel de slaap als de kwaliteit van leven verbetert.

13. Verlicht symptomen van obsessieve compulsieve stoornis

Obsessief-compulsieve stoornis (OCS) is uniek in elke persoon. Sommigen volgen mogelijk zeer strikte voedings- of levensstijlgewoonten. Misschien heb je een kiemfobie. Of je hebt een extreem ordelijke omgeving nodig. Aanhoudende, obsessieve gedachten en gedragingen zijn de kenmerken van OCS. OCS is in verband gebracht met lage serotoninespiegels. Onderzoekers geloven dat de diepe aanrakingsdrukstimulatietherapie die wordt geboden door een verzwaarde deken de serotonine zal stimuleren om ocs symptomen onder controle te houden.

14. Helpt bij het verlichten van autisme symptomen

Als jij of je kind autisme heeft, zul je blij zijn te weten dat een verzwaarde deken de symptomen kan verhelpen. Massage of aanraaktherapie is gevonden om de symptomen van autisme onder controle te houden. Onderzoekers hebben opgemerkt dat aanraaktherapie helpt door de niveaus van het stresshormoon cortisol te verlagen en de niveaus van de neurotransmitters serotonine en dopamine te verhogen, wat angst, stemming, impulsbeheersing en meer verbetert.

15. Helpt de symptomen van Gilles de la Tourette te verlichten

Mensen met deze neurologische aandoening hebben oncontroleerbare symptomen zoals tics en bewegingen, waardoor ze grote vermoeidheid en angstgevoelens krijgen. De diepe druktherapie van een verzwaarde deken kan de angst verlichten en een gevoel van rust geven dat de slaap verbetert.

Voor wie is een verzwaarde deken voordelig?

Mensen met angst of slaapproblemen zullen veel baat hebben aan het vervangen van hun huidige dekbed voor een verzwaarde deken. Verzwaringsdekens zullen ook symptoomverlichtende voordelen bieden voor mensen met aandoeningen zoals slapeloosheid, autisme, ADHD en meer. Ook mensen die lijden aan een paniekstoornis of PTSD is een verzwaringsdeken een goede investering.

Verzwaringsdeken kopen

Ben je overtuigd van alle voordelen en wil je een verzwaringsdeken kopen? Goede keus! Als je een verzwaarde deken koopt, is het voor de beste resultaten aan te raden om er een te kopen die ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht is. Als je dus 60kg weegt ga dan voor een verzwaringsdeken van 6k. Als je 80kg weegt ga dan voor een verzwaringsdeken van 8kg, etc. Wanneer je op zoek bent naar een verzwaringsdeken voor je kind, geldt dezelfde regel.

 

Verzwaringsdekens voor- en nadelen op een rijtje

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan verzwaarde dekens. De voordelen zijn hierboven al uitvoerig besproken, maar zullen hier nog even worden opgesomd. Nadelen zijn er natuurlijk een stuk minderen, maar het is toch belangrijk om ze even te benoemen.

Voordelen:

 • Ze kunnen je helpen beter te slapen.
 • Ze bieden verschillende voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, waaronder een vermindering van angst en een verlaging van de hartslag. Alle voordelen kun je hierboven vinden.
 • De diepe drukstimulatie die wordt geboden, verhoogt de afgifte van dopamine en serotonine, waardoor een kalmerend effect ontstaat.
 • Ze zijn goedkoper dan een recept voor een slaapstoornis.

Nadelen:

 • Ze zijn zwaar, dus het kan moeilijk zijn om mee te reizen.
 • Ze hebben extra zorg nodig bij het schoonmaken.
 • Ze zijn duurder dan een gewoon dekbed.
 • Ze kunnen soms te warm worden als je een warme slaper bent.
 • Je moet er in het begin even aan wennen en het kan in het begin wat ongemakkelijk voelen.

Hoewel verzwaarde dekens ontzettend veel voordelen kunnen bieden voor je mentale welzijn, hebben ze enkele nadelen, waaronder extra zorg en temperatuur. Als je op zoek bent naar een verzwaarde deken, zoek er dan een met een superieure luchtstroom, bijvoorbeeld gemaakt van ademend katoen, waardoor je toch de hele nacht koel blijft.

Conclusie

Over het algemeen zorgt de diepe drukstimulatie van een verzwaarde deken voor een kalmerend, rustgevend effect dat bevorderlijk is voor de slaap. Hierdoor krijgt een gespannen, angstig en rusteloze persoon toch de slaap die hij of zij nodig heeft. Als je pijn hebt, kan dit speciale deken ook je ongemak helpen verlichten, zodat je voldoende rust kunt krijgen. Mensen die aan artritis, fibromyalgie en andere pijnlijke aandoeningen leden, kunnen verlichting vinden bij het slapen met een verzwaarde deken. Steeds meer mensen ontdekken dat dit speciale type deken ‘s nachts een goed alternatief is voor levenslang gebruik van slaappillen. Door de ‘kalmerende’ hormonen en neurotransmitters te bevorderen, helpt een verzwaarde deken om zowel het lichaam als de geest te kalmeren.

2 thoughts on “Verzwaringsdeken: Werking, voordelen en meer”

 1. Het dekbed zelf is een magisch item dat je slaap zal veranderen …

  Om ten volle te profiteren van zijn kracht, moet je grote of kleine veranderingen in je leven aanbrengen.

  Ik beveel van harte aan:
  – op dezelfde tijden opstaan,
  – overdag geen dutjes doen,
  – zet de stimulerende middelen weg,
  – verlucht en verduister de slaapkamer
  – wakker blijven in het weekend

  1. En vergeet niet om lichamelijk actief te zijn – zelfs een paar minuten per dag heeft een groot effect op het lichaam.
   Als onderdeel van ontspanning voor het slapen gaan, raad ik aan boeken te lezen – ze zijn geweldig om te kalmeren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *