veel zweten

Veel zweten | Zo ga je het tegen!

Zweten is de manier waarop het lichaam de temperatuur reguleert. Als we het warm hebben, zweten we. Dat vocht verdampt dan en koelt ons af. Zweten is een volkomen natuurlijk onderdeel van het dagelijks leven.
Toch vinden sommige mensen zweten in bepaalde sociale situaties ongewenst, vooral als hun zweet sterk ruikt en/of merkbare vochtige plekken of vlekken achterlaat. In deze situaties zijn er enkele strategieën die kunnen helpen om de hoeveelheid zweet te verminderen.

Oplossingen tegen zweten

Hieronder wat tips om zweten tegen te gaan. Deze tips zijn handig voor zowel mensen die overmatig en veel zweten als mensen die ‘normaal’ zweten.

Gebruik anti transpiranten

Ben je de zweetvlekken op je shirt beu? Probeer je standaard deodorant dan te laten voor wat het is en over te schakelen op anti-transpirant. Antitranspiratiemiddelen werken door de zweetkanalen te blokkeren, zodat het zweet het oppervlak van onze huid niet kan bereiken. Het zweet wordt nog steeds geproduceerd door de klier, maar kan het oppervlak niet bereiken.

Deodorants voorkomen zweten niet, maar proberen in plaats daarvan de geur te maskeren die door bacteriën wordt geproduceerd als we zweten. Soms bevatten anti-transpiranten deodorant. De meeste anti-transpiranten die je bij de drogisterij kunt kopen, bestaan ​​uit metaalzouten die aluminiumchloride worden genoemd.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je je anti-transpirant correct aanbrengt, zodat het zijn werk kan doen zoals bedoeld. Dit betekent dat je:

 • Anti-transpirant alleen aanbrengt op een droge, schone huid (niet op reeds bezwete oksels of oksels die nog vochtig zijn van het douchen).
 • Je anti-transpirant ‘s alleen nachts en na het baden gebruikt. Het is ook belangrijk om het te gebruiken wanneer je lichaam het koelst is; hierdoor kan het actieve ingrediënt zijn volle werking uitoefenen.
 • Je scheert onder je armen, want het haar kan ervoor zorgen dat de transpiratiewerend middel zijn werk niet doet. (Zorg er echter voor dat je je niet onmiddellijk scheert voordat je het aanbrengt, omdat transpiratiewerende middelen je pas geschoren huid kunnen irriteren.)
 • Het de tijd geeft om te werken; het kan tot vier dagen duren voordat je het volledige effect van de anti-transpirant ervaart.

Draag ademende stoffen

De beste manier om zweten te verminderen bij je kledingkeuzes, is door lichte, ademende stoffen te dragen met goede ventilatie. Lichtere kleuren helpen ook om de zon te reflecteren in plaats van te absorberen, dus het dragen van wit kan helpen om je koel te houden en zweet te verminderen.

Als dit geen optie is, kies dan voor donkere kleuren of afleidende patronen die het zweet verbergen. Je kunt je outfits ook in lagen aanbrengen, zodat het zweet niet zichtbaar is op de buitenste laag.

Gebruik zweet pads

Dit helpt niet om minder te zweten, maar het zorgt er wel voor dat je geen vieze zweetplekken onder je armen krijgt! Deze pads zijn vooral handig als je strakke/lichte kleding aan hebt, waarbij je zweetplekken snel ziet zitten. Het zijn een soort sticker pads die je gemakkelijk in je kleding kan plakken. Ze zijn dun genoeg, zodat je ze niet ziet, maar ze vangen wel al je zweet op, zodat je als het ware niet ‘door lekt’. Ze zijn ook ideaal voor als je bijvoorbeeld naar een feestje gaat of een festival in de zomer.

Wacht tussen douchen en aankleden

Wacht na het douchen een paar minuten voordat je je aankleedt voor de dag. Dit is vooral belangrijk als je warme douches neemt of in een warm, vochtig klimaat leeft. Door je lichaam koel en droog te laten worden voordat je kleding aantrekt, kunt je voorkomen dat jouw oksels gaan zweten direct nadat je een bad of douche genomen hebt.

Blijf koel

Zweten is de manier waarop je lichaam je afkoelt. Dus door koel te blijven, verminder je de noodzaak om te zweten.
Bij warm weer kan het erg effectief zijn om een ​​kom met ijs voor een ventilator te plaatsen om koude lucht door de kamer te laten circuleren. Een ander goed idee is om je gordijnen overdag dicht te houden om te voorkomen dat de zon je kamers oververhit. Probeer in de schaduw te blijven als je buiten bent.

Regelmatig kleinere maaltijden eten kan helpen om je koel te houden, omdat metabole warmte nodig is om voedsel af te breken. Als je goed gehydrateerd blijft, blijft je lichaamstemperatuur ook laag.

Je kunt je moisturizers ook in de koelkast bewaren voor een verkoelend effect wanneer je ze aanbrengt. Koop een draagbare ventilator en houd je hoofd en voeten koel door hoeden te vermijden en open schoenen te dragen als het weer het toelaat.

Scheer je oksels

Het scheren van je oksels kan overmatig zweten op deze plek verminderen. Haar houdt vocht vast, en okselhaar is geen uitzondering. Als je dus last hebt van veel zweten onder je armen, is scheren essentieel. En als je ook lichaamsgeur wilt bestrijden naast het zweet, kan scheren ook helpen om dat te verminderen of te elimineren.

Stop met roken

De nicotine die je binnenkrijgt als je rookt – net als cafeïne – verhoogt je lichaamstemperatuur, laat je hart sneller kloppen en zorgt ervoor dat je zweetklieren overuren maken. Roken wordt in verband gebracht met tal van andere hygiëne- en gezondheidsgerelateerde problemen, zoals slechte adem, bevlekte tanden en kanker. Dus als je klaar bent om het overtollige zweet te verminderen en je algehele gezondheid te verbeteren, is stoppen met roken wellicht de oplossing voor jouw!

veel zweten

Vermijd voedsel dat zweet veroorzaakt

Wist je dat jouw dieet invloed kan hebben op hoeveel je zweet? Sommige voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat jouw lichaam meer zweet produceert dan andere. Als je het gevoel hebt dat je te veel zweet, kan het helpen om zweetopwekkende voedingsmiddelen in je dieet te verminderen of te elimineren.

Voedingsmiddelen met een laag vezelgehalte dwingen je spijsverteringssysteem overuren te maken om je voedsel af te breken. Een natriumrijk dieet betekent dat jouw lichaam al dat zout in de vorm van overtollige urine en zweet zal ontgiften. En als je voedsel eet dat veel vet bevat, wordt je ingewanden warm terwijl je lichaam het vet verwerkt.

Enkele andere voedingsmiddelen en dranken die veel zweten kunnen veroorzaken, zijn onder meer:

 • verwerkt voedsel
 • sterke drank en bier
 • knoflook en uien
 • voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte
 • cafeïne
 • hete, pittige gerechten
 • ijsjes

Eet meer voedsel dat zweet vermindert

Sommige voedingsmiddelen kunnen de hoeveelheid zweet die je lichaam produceert zelfs verminderen en tijdens het proces overactieve zweetklieren kalmeren. Als je zweet wilt verminderen via je dieet, is het belangrijk om je te concentreren op voedingsmiddelen die jouw spijsvertering niet belasten. Het is ook belangrijk om te zoeken naar eten dat je zenuwstelsel niet overprikkelt, maar het in plaats daarvan kalmeren.

Sommige zweetverminderende voedingsmiddelen, zijn onder meer:

 • water
 • voedingsmiddelen met een hoog calciumgehalte (zoals zuivelproducten en kaas)
 • amandelen
 • bananen
 • wei
 • groenten en fruit met een hoog watergehalte (bijv. watermeloen, druiven, meloen, broccoli, spinazie, bloemkool, paprika, aubergine, rode kool)
 • olijfolie
 • haver
 • groene thee
 • zoete aardappelen

Medische behandelingen

Als je denkt dat je te veel zweet, kunt je je arts raadplegen om te zien of je een aandoening hebt die hyperhidrose wordt genoemd. Als dit zo blijkt te zijn, zijn er verschillende behandelingsopties:

Recept anti-transpirant. Je arts kan je een krachtige anti-transpirant voorschrijven die niet zonder recept verkrijgbaar is. Receptcrèmes zijn ook verkrijgbaar als je gezicht en hoofd worden aangetast.

Orale medicatie. Er zijn enkele medicijnen verkrijgbaar bij je arts die de chemicaliën blokkeren waardoor bepaalde zenuwen met elkaar kunnen communiceren, wat kan helpen om zweten te verminderen. Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen (waaronder blaasproblemen, droge mond en wazig zien), dus bespreek met je arts of de voordelen al dan niet opwegen tegen de risico’s.

Antidepressiva. Angst kan leiden tot veel zweten. Je arts kan antidepressiva voorschrijven als hij of zij denkt dat dit bijdraagt aan je probleem.

Botox-injecties. Deze injecties blokkeren tijdelijk de zenuwen die zweten veroorzaken. De injecties duren 6 tot 12 maanden, daarna moet de behandeling worden herhaald. De injecties kunnen lichte pijn veroorzaken en sommige mensen ervaren tijdelijk spierzwakte in het gebied dat ze hebben behandeld.

Chirurgie. In extreme gevallen zijn er enkele chirurgische opties beschikbaar. Deze omvatten microgolftherapie, verwijdering van zweetklier en zenuwchirurgie. Een operatie mag alleen worden overwogen als je arts vaststelt dat je een ernstige aandoening hebt waardoor je ongebruikelijk veel zweet.

Zweet ik overmatig?

Het is ook belangrijk om jezelf deze vraag te stellen. Veel zweten is niet perse hetzelfde als overmatig zweten. Indien je overmatig zweet, ook wanneer hier eigenlijk geen aanleiding voor is, kan het zijn dat je hyperidrose hebt. Lees hier wat hyperhidrose precies is en hoe je het kunt behandelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *