valeriaan werking

Valeriaan: Werking, bijwerkingen en meer!

Ben je benieuwd naar de werking van valeriaan? Dan zijn we hier om je daar meer over te vertellen!

“Ontdek de magie van valeriaan – een krachtig kruid met kalmerende eigenschappen en een eeuwenoude geschiedenis als natuurlijk middel tegen stress en slapeloosheid. In deze blog duiken we dieper in de fascinerende werking van valeriaan en ontrafelen we de geheimen achter de ontspannende krachten van dit wonderbaarlijke kruid.

Van de oude geneeskunde tot modern wetenschappelijk onderzoek, we verkennen hoe valeriaan werkt en hoe je het kunt gebruiken om een vredige nachtrust en innerlijke rust te bevorderen.

Lees verder en ontdek hoe valeriaan je kan helpen om je stress te verminderen en je te laten wegdromen naar een diepe en verkwikkende slaap.

Wat is valeriaan?

Valeriaan, ook wel bekend als Valeriana officinalis, is een kruidachtige plant die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Het behoort tot de valeriaanfamilie en groeit voornamelijk in Europa en delen van Azië. De wortels van de valeriaanplant worden gebruikt vanwege hun ontspannende en kalmerende effecten op het lichaam.

Valeriaan wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel tegen stress, angst en slapeloosheid. Het kruid bevat verschillende verbindingen, waaronder valepotriaten, valeriaanzuur en valerinolactonen, die verantwoordelijk worden geacht voor de rustgevende eigenschappen.

Het wordt vaak in supplementvorm ingenomen, in de vorm van capsules, tabletten of tincturen. Daarnaast wordt valeriaan soms gebruikt om kalmerende thee te maken.

Valeriaan werking

De werking van valeriaan is voornamelijk te danken aan de bioactieve stoffen in de wortels van de valeriaanplant. Hoewel de exacte mechanismen nog niet volledig begrepen zijn, zijn er verschillende eigenschappen van valeriaan die bijdragen aan de effecten ervan:

1. Kalmerend en angstverminderend

Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende effecten. Het kan helpen om stress en angst te verminderen door het bevorderen van ontspanning en het verminderen van nerveuze spanning.

2. Slaapbevorderend

Een van de meest bekende toepassingen van valeriaan is als natuurlijk slaapmiddel. Het kan helpen bij het bevorderen van een goede nachtrust en het verbeteren van de slaapkwaliteit, waardoor het nuttig is voor mensen die lijden aan slapeloosheid of moeilijk in slaap vallen.

3. Spierontspanning

Valeriaan kan ook helpen bij het ontspannen van gespannen spieren, waardoor het nuttig is bij spierkrampen en pijnlijke spieren.

4. Mild pijnstillend effect

Sommige onderzoeken suggereren dat valeriaan een mild pijnstillend effect kan hebben, wat kan helpen bij het verlichten van milde pijnklachten.

5. GABA-effect

Een van de veronderstelde werkingsmechanismen van valeriaan is dat het de werking van GABA (gamma-aminoboterzuur) in de hersenen verhoogt. GABA is een neurotransmitter die de zenuwactiviteit vermindert en een kalmerend effect heeft.

Het is belangrijk op te merken dat de werking van valeriaan per individu kan verschillen. Sommige mensen kunnen een sterker effect ervaren terwijl anderen minder merkbaar effect hebben. Bovendien kan de reactie op valeriaan afhangen van factoren zoals de dosering, de duur van het gebruik en de individuele gevoeligheid. Het is altijd verstandig om een arts te raadplegen voordat je valeriaan gebruikt, vooral als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.

Hoe kan valeriaan de nachtrust verbeteren?

Valeriaan kan de nachtrust verbeteren door zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Het heeft invloed op het zenuwstelsel en de GABA-receptoren in de hersenen, wat leidt tot een vermindering van angst en spanning. Hierdoor kan het gemakkelijker worden om in slaap te vallen en een diepere, meer rustgevende slaap te ervaren.

De belangrijkste manier waarop valeriaan de nachtrust kan verbeteren, zijn:

1. Vermindering van stress en angst

Valeriaan staat bekend om zijn angstverlagende effecten, waardoor het helpt om gevoelens van stress en angst te verminderen die slaapproblemen kunnen veroorzaken.

2. Bevordering van ontspanning

De natuurlijke kalmerende werking van valeriaan helpt om het lichaam en de geest te ontspannen, wat bijdraagt aan een gevoel van rust en kalmte voor het slapengaan.

3. Verbetert slaapkwaliteit

Valeriaan kan bijdragen aan een verbeterde slaapkwaliteit door de duur en efficiëntie van de slaap te verhogen. Mensen die valeriaan gebruiken, melden vaak een vermindering van nachtelijk ontwaken en een verhoogd gevoel van uitgerust zijn bij het ontwaken.

4. Regulering van het circadiane ritme

Valeriaan kan helpen om het natuurlijke slaap-waakritme, ook wel het circadiane ritme genoemd, te reguleren. Dit kan bijdragen aan een meer gestructureerd slaappatroon.

5. Geen bijwerkingen van een verslavende aard

 In tegenstelling tot sommige andere slaapmiddelen, veroorzaakt valeriaan meestal geen verslavende bijwerkingen en heeft het een lager risico op afhankelijkheid.

Het is belangrijk op te merken dat de effecten van valeriaan per persoon kunnen verschillen. Sommige mensen kunnen direct baat hebben bij het gebruik van valeriaan, terwijl het voor anderen enige tijd kan duren voordat de voordelen merkbaar zijn. Als je overweegt om valeriaan te gebruiken om je slaap te verbeteren, is het verstandig om de aanbevolen dosering te volgen en het supplement regelmatig in te nemen om de beste resultaten te bereiken.

Valeriaan kopen: Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van het beste valeriaan supplement zijn er verschillende belangrijke factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een veilig en effectief product selecteert:

 1. Kwaliteit en zuiverheid: Kies voor een supplement van een gerenommeerd merk dat hoogwaardige ingrediënten gebruikt en grondige kwaliteitscontroles uitvoert. Controleer of het supplement vrij is van onzuiverheden, additieven of allergenen.

 2. Dosering: Controleer de dosering van het valeriaan extract per portie en zorg ervoor dat het overeenkomt met de aanbevolen dagelijkse dosis voor jouw specifieke behoeften.

 3. Type valeriaan extract: Er zijn verschillende vormen van valeriaan extract beschikbaar, zoals poeder, capsules, tabletten of tincturen. Kies een vorm die het beste bij je past en gemakkelijk in te nemen is.

 4. Biologisch en niet-GMO: Als je de voorkeur geeft aan natuurlijke producten, zoek dan naar een biologisch en niet-GMO valeriaan supplement.

 5. Veiligheid en bijwerkingen: Raadpleeg de verpakking of de website van de fabrikant voor informatie over eventuele mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties. Als je al medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt, bespreek het gebruik van valeriaan met je arts om mogelijke interacties te voorkomen.

 6. Reviews en aanbevelingen: Lees reviews van andere gebruikers en zoek naar aanbevelingen van gezondheidsdeskundigen om meer inzicht te krijgen in de effectiviteit en veiligheid van het supplement.

 7. Prijs-kwaliteitverhouding: Vergelijk prijzen van verschillende merken en producten, maar laat je keuze niet alleen afhangen van de prijs. Kies voor een supplement met een goede prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbare reputatie.

 8. GMP-keurmerk: Controleer of het valeriaan supplement geproduceerd is volgens de richtlijnen van “Good Manufacturing Practices” (GMP), wat aangeeft dat het productieproces aan hoge kwaliteitsnormen voldoet.

 9. Inhoud en aanvullende ingrediënten: Sommige valeriaan supplementen kunnen gecombineerd worden met andere kalmerende kruiden of voedingsstoffen. Controleer de aanvullende ingrediënten en bepaal of ze aanvullende voordelen bieden voor jouw behoeften.

Valeriaan dosering

De juiste dosering valeriaan kan variëren afhankelijk van de vorm van het supplement, de concentratie van de werkzame stoffen en de individuele reactie van een persoon. Over het algemeen zijn er echter richtlijnen voor de aanbevolen dosering.

Voor het gebruik van valeriaan als een slaapsupplement in de vorm van tabletten, capsules of tincturen, wordt meestal een dosis van 300 tot 600 milligram aanbevolen, ongeveer een uur voor het slapengaan. Sommige mensen kunnen echter profiteren van lagere doses, terwijl anderen mogelijk hogere doses nodig hebben om de gewenste effecten te bereiken.

Het is essentieel om de aanbevolen dosering van het specifieke valeriaanproduct te volgen, zoals aangegeven op het etiket of zoals geadviseerd door een gezondheidsdeskundige of arts.

Het is ook belangrijk om te weten dat valeriaan niet onmiddellijk werkt zoals sommige traditionele slaapmiddelen. Het kan enkele weken duren voordat de volledige voordelen van valeriaan merkbaar zijn. Daarom is het raadzaam om het supplement regelmatig en consistent in te nemen voor een beter resultaat.

Voor een veilig gebruik van valeriaan is het verstandig om vooraf een arts te raadplegen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, andere medicijnen gebruikt, gezondheidsproblemen hebt of gevoelig bent voor allergieën. Een arts kan je helpen de juiste dosering en het meest geschikte valeriaanproduct voor jouw specifieke situatie te bepalen. Het is ook belangrijk om niet te combineren met alcohol of andere sedativa, omdat dit de effecten van valeriaan kan versterken en mogelijk ongewenste bijwerkingen kan veroorzaken.

Valeriaan bijwerkingen

Valeriaan wordt over het algemeen als veilig beschouwd bij juist gebruik, maar net als elk supplement of medicijn kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken. De meeste bijwerkingen van valeriaan zijn mild en van voorbijgaande aard. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:

 1. Maagklachten: Sommige mensen kunnen milde maagklachten ervaren, zoals misselijkheid, buikpijn of indigestie na het innemen van valeriaan.
 2. Duizeligheid: In zeldzame gevallen kan valeriaan duizeligheid veroorzaken, vooral bij hogere doses.
 3. Slaperigheid of sufheid: Valeriaan staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, dus het kan slaperigheid veroorzaken, vooral als het wordt ingenomen in combinatie met andere sedativa of alcohol.
 4. Droge mond: Een milde bijwerking van valeriaan kan een droge mond zijn, vergelijkbaar met sommige andere kruidensupplementen.
 5. Allergische reacties: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige mensen allergische reacties ontwikkelen op valeriaan, met symptomen zoals huiduitslag, jeuk of zwelling.

Belangrijk is om te vermelden dat deze bijwerkingen meestal mild en van voorbijgaande aard zijn. Als je echter ernstige of aanhoudende bijwerkingen ervaart na het innemen van valeriaan, stop dan met het gebruik en raadpleeg onmiddellijk een arts.

Het is altijd verstandig om voorafgaand aan het gebruik van valeriaan of andere supplementen een arts te raadplegen, vooral als je al andere medicijnen gebruikt, gezondheidsproblemen hebt of allergieën hebt. Dit helpt om mogelijke interacties of gezondheidsrisico’s te minimaliseren en ervoor te zorgen dat valeriaan veilig voor je is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *