vaginale schimmel

Vaginale schimmelinfectie: symptomen en behandeling

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een veel voorkomende aandoening. Deze schimmelinfectie veroorzaakt irritatie, afscheiding en intense jeuk bij de vagina en de vulva – het weefsels bij de vaginale opening. Het wordt ook wel vaginale candida genoemd.

Een vaginale schimmelinfectie komt bij 3 op de 4 vrouwen minimaal één keer voor op een bepaald moment in hun leven. Veel vrouwen ervaren het vaker dan één keer. Het is namelijk zo dat wanneer je eenmaal een schimmelinfectie hebt opgelopen, dat het vaker terug kan komen.

Een vaginale schimmelinfectie wordt niet beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Seksueel contact kan de schimmelinfectie wel verspreiden, maar vrouwen die niet seksueel actief zijn kunnen het ook krijgen. Er is wel een verhoogd risico op vaginale schimmelinfectie op het moment van de eerste seksuele activiteit. Er zijn ook aanwijzingen dat infecties mogelijk verband houden met mond en genitaal contact.

Medicijnen kunnen vaginale schimmelinfecties effectief behandelen. Als je terugkerende schimmelinfecties hebt – vier of meer binnen een jaar – heb je mogelijk een langere behandelingskuur en een onderhoudsplan nodig. In dat geval wordt het aangeraden naar de dokter te gaan.

vaginale schimmel

Symptomen vaginale schimmelinfectie

Symptomen van schimmelinfecties kunnen variëren van mild tot matig en omvatten:

 • Jeuk en irritatie in de vagina en vulva
 • Een branderig gevoel, vooral tijdens het vrijen of tijdens het plassen
 • Roodheid en zwelling van de vulva
 • Vaginale pijn
 • Vaginale uitslag
 • Dikke, witte, geurloze vaginale afscheiding met het uiterlijk van een cottage cheese
 • Waterige vaginale afscheiding

Gecompliceerde schimmelinfectie

Je hebt mogelijk een gecompliceerde schimmelinfectie als:

 • Je ernstige tekenen en symptomen hebt, zoals uitgebreide roodheid, zwelling en jeuk die leidt tot scheuren of zweren
 • Je vier of meer schimmelinfecties per jaar hebt
 • Je zwanger bent
 • Je ongecontroleerde diabetes hebt
 • Je immuunsysteem is verzwakt door bepaalde medicijnen of aandoeningen zoals een HIV-infectie

Wanneer moet je naar een dokter?

Maak een afspraak met je arts als:

 • Je niet zeker weet of je een schimmelinfectie hebt
 • Je symptomen niet worden verlicht na behandeling met vrij verkrijgbare schimmeldodende vaginale crèmes of pillen
 • Je andere symptomen ontwikkelt

Oorzaken vaginale schimmelinfectie

De schimmel candida albicans is verantwoordelijk voor de meeste vaginale schimmels. Candida albicans is het meest voorkomende type schimmel die vaginale schimmelinfecties veroorzaakt. Gistinfecties veroorzaakt door andere soorten Candida-schimmel kunnen moeilijker te behandelen zijn en hebben over het algemeen meer agressieve therapieën nodig.

 Je vagina bevat van nature een uitgebalanceerde mix van gist, inclusief candida en bacteriën. Bepaalde bacteriën (lactobacillus) werken om een overgroei van gist te voorkomen. Dat evenwicht kan echter worden verstoord. Een overgroei van candida of penetratie van de schimmel in diepere vaginale cellagen veroorzaakt de tekenen en symptomen van een schimmelinfectie.

Overgroei van gist kan het gevolg zijn van:

 • Antibioticagebruik, wat een onbalans veroorzaakt in de natuurlijke vaginale flora
 • Zwangerschap
 • Ongecontroleerde diabetes
 • Een verminderd immuunsysteem
 • Orale anticonceptiva of hormoontherapie gebruiken die de oestrogeenspiegels verhogen

Vaginale schimmelinfectie behandelen

Het goede nieuws: een vaginale schimmelinfectie is snel en makkelijk te behandelen vanuit huis met de Multi-Gyn FloraPlus!

Dit product is een effectieve behandeling van een vaginale schimmelinfectie en verlicht de symptomen zoals jeuk, irritatie en witte, brokkelige afscheiding al binnen één dag. Multi-Gyn FlorPlus optimaliseert de pH-waarde en flora van de vagina. Het product is vegetarisch en gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. Het bevat geen hormonen of parfrum.

Het bevat 5 wegwerptubes voor inwendig gebruik met een handige inbrenghuls. Gebruik 1 tube per dag, gedurende 5 aaneengesloten dagen. 

Vaginale schimmelinfectie voorkomen

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om de kans op een vaginale schimmelfinfectie te voorkomen:

 • Draag ondergoed met een katoenen kruisje dat niet te strak zit om het risico op vaginale schimmelinfecties te verkleinen.
 • Gebruik geen zeep in het vaginale gebied. 

Het kan ook helpen om het volgende te vermijden:

 • Nauwsluitende panty
 • Vaginale douches, die ook de normale bacteriën in de vagina verwijderen die je juist beschermen tegen infecties
 • Geurende vrouwelijke producten, waaronder bepaalde maandverband en tampons
 • Bubbelbaden en zeer hete baden
 • Onnodig antibioticagebruik, zoals bij verkoudheid of andere virale infecties
 • Lange tijd in natte kleding blijven, zoals zwemkleding en trainingskleding

Huismiddeltje tegen vaginale schimmel

Je kunt proberen een vaginale schimmel te behandelen met natuurlijke middelen als je liever geen voorgeschreven medicijnen gebruikt.  Deze zijn echter niet zo effectief of betrouwbaar als de medicijnen die hierboven genoemd zijn. Het zal langer duren voordat je vaginale schimmelinfectie over is en in sommige gevallen gaat deze ook niet helemaal over. Enkele populaire natuurlijke middeltjes zijn onder meer:

 • kokosnootolie
 • tea tree olie crème
 • knoflook
 • gewone yoghurt, oraal ingenomen of in de vagina ingebracht
 • Zorg er altijd voor dat je handen schoon zijn voordat je crèmes of oliën op je vagina aanbrengt.

Het is ook handig om eerst met een arts praten voordat je natuurlijke middelen gaat proberen. Dit is belangrijk omdat, als je symptomen het gevolg zijn van iets anders dan een eenvoudige schimmelinfectie, je arts je kan helpen bij het diagnosticeren van je aandoening.

Praat ook met je arts over kruidengeneesmiddelen als je OTC- of voorgeschreven medicijnen gebruikt. Sommige kruiden kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen die je gebruikt of kunnen andere onbedoelde bijwerkingen veroorzaken.

Vaginale schimmelinfectie of bacteriële vaginose?

Bacteriële vaginose (BV) is het meest voorkomende type van vaginale infectie bij vrouwen in de leeftijd van 15 tot 44 jaar. De belangrijkste oorzaken zijn bacteriële onevenwichtigheden door douchen en seks – het is geen infectie zoals een typische schimmelinfectie. Zo heeft BV een sterke visgeur. Een vaginale schimmelinfectie heeft dit niet.

BV heeft vergelijkbare symptomen als een schimmelinfectie, waaronder afscheiding, verbranding en jeuk. Dit kan het onderscheid tussen de twee infecties moeilijk maken. Maar hoewel een vaginale schimmelinfectie geen complicaties op de lange termijn veroorzaakt, kan onbehandelde BV dat wel. Onder de complicaties zijn vruchtbaarheidsproblemen en vroegtijdige bevalling (als je tijdens de zwangerschap geïnfecteerd raakt) en een hoger risico om soa’s op te lopen.

Met de Canesten Gyno Zelftest kun je gemakkelijk een vaginale infectie vaststellen en de juiste behandeling vinden. Het laat betrouwbaar binnen 10 seconde zien of je last hebt van een vaginale schimmelinfectie of een bacteriële vaginose.

Lees hier wat een bacteriële vaginose precies is en hoe je ervan af komt.

Is een vaginale schimmelinfectie besmettelijk?

Vaginale schimmels worden niet als soa’s beschouwd, maar ze kunnen nog steeds besmettelijk zijn. Je kunt een schimmelinfectie doorgeven tijdens orale of vaginale geslachtsgemeenschap. Het is ook mogelijk om de infectie over te dragen via seksspeeltjes en door iemand te kussen met spruw (schimmelinfectie van de mond).

Het is ook mogelijk voor een baby om bij de geboorte een schimmelluieruitslag te krijgen als de moeder tijdens de bevalling een vaginale schimmelinfectie heeft. Je kunt tijdens de borstvoeding ook een schimmelinfectie doorgeven aan de mond van je baby als Candida-overgroei aanwezig is in het borstgebied.

Hoewel je een vaginale schimmel aan een andere persoon kunt doorgeven, is deze niet besmettelijk op dezelfde manier als andere infecties. Je zult de infectie niet ‘vangen’ door de lucht of door dezelfde douche te gebruiken als iemand met de infectie, bijvoorbeeld.

Schimmelinfectie bij mannen

Hoewel vaginale schimmelinfecties vaker voorkomen, is het ook mogelijk dat mannen schimmelinfecties krijgen. Wanneer het de penis aantast, staat dit bekend als een penisgistinfectie. Alle lichamen hebben Candida – niet alleen het vrouwelijk lichaam. Wanneer er een overgroei van deze schimmel is, kan dit leiden tot schimmelinfectie. Het liesgebied is vooral vatbaar voor overgroei door Candida vanwege huidplooien en vocht.

Penisgistinfecties worden meestal veroorzaakt door onbeschermde vaginale geslachtsgemeenschap met een vrouw die de infectie ook heeft. Je kunt een schimmelinfectie helpen voorkomen door condooms te dragen tijdens het vrijen. Regelmatig baden kan ook helpen.

De symptomen van een schimmelinfectie bij mannen zijn mogelijk niet zo opvallend, hoewel je mogelijk roodheid en witte plekken langs de penis ziet, evenals branderigheid en jeuk. Raadpleeg je arts voor een juiste diagnose als je denkt dat je een schimmelinfectie hebt.

Vaginale schimmel en ongesteld

Wanneer je zowel een schimmelinfectie als je menstruatie tegelijk hebt, kan dit aanvoelen als een dubbele klap. Dit is echter niet ongebruikelijk. Deze schimmelinfectie komt het meest voor bij vrouwen tijdens de laatste dagen voorafgaand aan hun menstruatie.

Van schommelingen in hormonen wordt gedacht dat ze vóór je menstruatie een schimmelinfectie veroorzaken, waardoor er onevenwichtigheden ontstaan in gezonde bacteriën in de vagina. Als je in de week voorafgaand aan je menstruatie witte tot gele afscheiding ervaart, is dit niet automatisch een schimmelinfectie. Het belangrijkste is dat je ook andere kenmerkende symptomen ervaart, zoals roodheid, branderingheid en jeuk.

Hoewel het hinderlijk is, kan een vroege behandeling helpen je vaginale schimmel op te ruimen voordat je menstruatie begint. Raadpleeg je arts als je symptomen van schimmelinfectie niet verbeteren nadat je menstruatie is afgelopen

Vaginale schimmel test

Wanneer je de bovengenoemde symptomen hebt, is het vrijwel zeker dat je een vaginale schimmelinfectie hebt. Vooral de jeuk in combinatie met de witte klonterige afscheiding is een duidelijke indicator. Als je nooit eerder een schimmelinfectie hebt gehad en je wilt het zekere voor het onzekere nemen, dan is het handig om een test te doen. Met de handige zelftest van canesten gyno, weet jij binnen 10 seconde of je een vaginale schimmelinfectie hebt! Het is tegelijkertijd ook een test op bacteriële vaginose.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *