turkoois werking

Turkoois werking: Alles wat je moet weten!

Wil je meer weten over de turkoois werking? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Als je een liefhebber bent van stenen en kristallen dan mag een turkoois eigenlijk niet aan je collectie ontbreken! Turkoois, of turquoise, is een opvallende en prachtige edelsteen welke gekenmerkt wordt door de mooie lichtblauwe kleur.

Deze edelsteen wordt al eeuwenlang gewaardeerd en gebruikt voor kunst, sieraden en alternatieve geneeskunde. De steen heeft een krachtige werking en veel voordelen. Het is een van de oudste en meest populaire edelstenen ter wereld, met een rijke geschiedenis en culturele betekenis.

In dit artikel zullen we de belangrijkste kenmerken en eigenschappen van turquoise onderzoeken, evenals de vorming, winning en verwerking ervan en de vele toepassingen ervan.

Lees gauw verder om meer te leren over o.a. de werking van turkoois!

Wat is turkoois?

Turkoois is een blauwgroene mineralensoort die wordt samengesteld uit koper-aluminium-fosfaten. De termen turquoise en turkoois worden door elkaar gebruikt (ook in dit artikel), beide zijn juist.

Deze bijzondere steen is al duizenden jaren bekend en gewaardeerd en wordt vaak geassocieerd met de oude beschavingen van het Midden-Oosten en de oude wereld, waar het werd gebruikt als sieraad en als symbool van rijkdom en macht.

In Oude Egypte werd turquoise beschouwd als het bloed van de goden en werd gebruikt in sieraden, amuletten en tempelofferanden. In het Midden-Oosten en in Aziatische culturen was turquoise ook een geliefd edelsteen en werd het gebruikt in sieraden, tassen, kleding en meubels.

Uiterlijk turkoois

Turquoise heeft een opvallende kleur die varieert van licht blauwgroen tot donker blauwgroen en kan doorzichtig zijn of iets opaak. De kleur wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van koper en ijzer in de mineralenstructuur. Bovendien bevat turquoise soms witte aders of vlekken, die de unieke uitstraling van de steen versterken en het mooier maken.

Turquoise is een redelijk zacht steen met een hardheid van 5 tot 6 op de Mohs-schaal, dus het moet worden beschermd tegen krassen en stoten. Het is ook gevoelig voor vocht en chemicaliën en moet daarom worden beschermd tegen water, cosmetica en parfums.

Waar komt turkoois vandaan

Turquoise wordt gevormd in mineralenrijke sedimenten en steenachtige bodems die zijn blootgesteld aan chemische en geologische processen die koper-aluminium-fosfaten in turquoise omzetten.

De meeste turquoise vindt zijn oorsprong in droge en hete klimaten, zoals de zuidwestelijke Verenigde Staten, Mexico, Iran, China en Turkije. In deze gebieden vindt men vaak turquoise-bevattende aders en vaten in kalksteen of magmatische rotsen.

De winning van turquoise is een intensieve en arbeidsintensieve aangelegenheid die veel tijd en zorg vereist. In de meeste turquoise-mijnen wordt de steen manueel uitgegraven en verwerkt tot producten zoals sieraden en kunstwerken. Het is belangrijk om de juiste verwerkingsmethoden en bewaringstechnieken te gebruiken om de kwaliteit en schoonheid van de steen te behouden.

turkoois sieraden

Turkoois werking

Zoals je misschien al weet heeft elke edelsteen en elk kristal zijn eigen werking en unieke eigenschappen / voordelen. Zo ook turkoois. Hieronder leggen we je wat meer uit over de werking van turkoois. We delen dit onder in de energetische werking en de fysieke werking.

Energetische werking turkoois:

Turkoois wordt vaak beschouwd als een energetische steen met een aantal vermeende helende eigenschappen. Hier zijn enkele van de manieren waarop turkoois wordt gezien als een krachtige energetische steen:

 • Bescherming: Turquoise wordt vaak gezien als een beschermende steen die de drager beschermt tegen negatieve energieën en invloeden van buitenaf.
 • Emotionele stabiliteit: De steen wordt beschouwd als een kalmerende en rustgevende aanwezigheid die helpt bij het beheersen van emoties en het bevorderen van innerlijke rust en evenwicht.
 • Genezing: Turquoise wordt beschouwd als een genezende steen die de energieën van het lichaam kan uitlijnen en de natuurlijke geneeskracht van het lichaam kan versterken.
 • Communicatie: Turquoise wordt geassocieerd met verbetering van communicatie en het versterken van verbindingen, zowel met anderen als met het hoger zelf.

Fysieke werking turkoois:

Naast de energetische voordelen, kan turkoois ook fysieke voordelen hebben. Houd er wel rekening mee dat deze niet bewezen zijn. Zo is er geen wetenschappelijk bewijs dat turkoois specifieke fysieke aandoeningen kan genezen of verbeteren. Sommige mensen geloven echter wel in de fysieke werking van turquoise op het lichaam, waaronder:

 • Versterking van het immuunsysteem: Sommigen geloven dat turquoise het immuunsysteem kan versterken en het lichaam kan helpen bij het bestrijden van ziekte en infectie.
 • Vermindering van ontstekingen: Er wordt gezegd dat turquoise ontstekingen kan verminderen en de genezing van verwondingen kan bevorderen.
 • Behandeling van huidproblemen: Sommigen geloven dat turquoise een positieve werking heeft op huidproblemen, zoals acne en eczeem.
 • Verlichting van pijn: Turquoise wordt gezien als een pijnstillende steen die pijn in het lichaam kan verminderen, vooral in de gewrichten.

Turkoois gebruiken

Als je graag turkoois in huis wilt halen, dan is het handig om te weten welke opties er zijn voor gebruik. Hieronder volgen een aantal populaire manieren om turkoois op te nemen in je leven.

– Gebruik in sieraden

Turkoois is een populaire edelsteen voor moderne sieraden en heeft een aanzienlijke waarde op de internationale markt. Het wordt veel gebruikt in oorbellen, halskettingen, ringen en armbanden en wordt vaak gecombineerd met goud, zilver of andere edelstenen om de pracht en uniekheid te accentueren.

De mooie blauwe kleur is wat mensen aantrekt. Zelfs wanneer je helemaal niets weet van de werking van turkoois is het dus nog steeds prachtig om als sieraad te dragen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor armbanden, kettingen, oorbellen en/or ringen.

turkoois ketting

– Kunstwerken

Turkoois is ook zeer populaire voor het maken van kunstwerken, zoals beeldjes, maskers en decoratieve voorwerpen. Ook worden er veel hartjes vormen gemaakt van turkoois.

– Interieurdecoratie

Turkoois wordt vaak gebruikt in interieurdecoratie, bijvoorbeeld als accessoire in woonkamers, slaapkamers of badkamers. Turkoois stenen zijn te koop in verschillende groottes en vormen en passen mooi op bijvoorbeeld een dressoir, nachtkastje of andere plek in je huis.

– Feng Shui

Feng shui is een oude Chinese kunst van het rangschikken van gebouwen, objecten en ruimte in een omgeving om harmonie en balans te bereiken. Feng shui betekent ‘de weg van wind en water’. Het heeft wortels in het vroege taoïsme, maar is nog steeds populair, omdat het zich door heel China en zelfs naar westerse culturen heeft verspreid

In de Feng shui filosofie wordt turkoois beschouwd als een symbolische steen die positieve energieën aantrekt en beschermt. Het wordt vaak gebruikt om de balans en harmonie in huis te bevorderen.

– Spiritueel gebruik

Turkoois wordt ook vaak gebruikt in alternatieve geneeskunde en spiritualiteit. In veel oosterse culturen wordt deze bijzondere steen beschouwd als een krachtige talisman die bescherming en geluk biedt, en wordt het vaak gebruikt in genezingsrituelen en meditatie.

Het wordt ook geassocieerd met eigenschappen zoals genezing, bescherming, communicatie en emotionele stabiliteit. Veel mensen dragen turkoois bijvoorbeeld bij zich om bescherming te krijgen en om hun geest en lichaam te helen. Het versterkt ook de positieve energie.

Turkoois reinigen en opladen

Net zoals elke andere edelsteen en elk ander kristal, dien je ook turkoois af en toe (energetisch) te reinigen en op te laden, om het meeste uit de steen te halen.

Je kunt turkoois letterlijk reinigen met wat lauw water en milde zeep. Op deze manier wordt het oppervlak gereinigd. Veeg vervolgens het vocht af met een zachte doek en laat het aan de lucht drogen. Het is echter ook belangrijk om stenen energetisch te reinigen en op te laden.

Turkoois energetisch reinigen

Turkoois kan energetisch worden gereinigd door de volgende methoden:

 • Zout: Leg de turkoois gedurende een nacht in een schaal met zout. Het zout trekt negatieve energieën uit de steen en laat hem opnieuw opleven.
 • Salie: Gebruik salie om de steen te reinigen. Houd de turkoois in de rook en concentreer je op het loslaten van negatieve energieën. Lees hier meer over de werking van salie.
 • Kristallen matrix: Leg de turkoois op een matrix van kristallen, zoals amethist of seleniet, om hem te reinigen en op te laden. Van seleniet is het bekend dat het andere stenen energetisch kan reinigen.
 • Meditatie: Houd de turkoois in je hand tijdens een meditatie en concentreer je op het uitstralen van positieve energie en het loslaten van negatieve energie.
salie werking

Turkoois energetisch opladen

Naast je edelstenen energetisch reinigen, is het ook belangrijk om deze weer op te laden. Dit zorgt ervoor dat de turkoois zijn werkingen zo zuiver mogelijk kan doen. Turkoois kan energetisch worden opgeladen door de volgende methoden:

 • Zonlicht: Leg de turkoois gedurende een aantal uren in de zon om hem op te laden. Dit versterkt de positieve energie van de steen.
 • Volle maan: Leg de turkoois gedurende een nacht onder de volle maan om hem op te laden. Dit versterkt de verjongende en reinigende energie van de steen.
 • Kristallen matrix: Leg de turkoois op een matrix van kristallen, zoals amethist of seleniet, om hem op te laden. Zoals je hebt gezien hierboven kun je je steen op deze manier ook reinigen, waardoor je 2 vliegen in 1 klap hebt.
 • Meditatie: Houd de turkoois in je hand tijdens een meditatie en concentreer je op het opbouwen van positieve energie in de steen. Dit kun je ook tegelijk doen met het reinigen, waardoor je je steen zowel reinigt als oplaadt in één meditatie sessie.

Het is belangrijk om te onthouden dat de frequentie van de reiniging en oplading afhankelijk is van hoe vaak de steen wordt gebruikt en de mate waarin deze blootgesteld is aan negatieve energieën. Het is aanbevolen om de steen regelmatig op te laden voor een optimale energetische werking.

Conclusie

Turkoois, of turquoise, is een prachtige en veelzijdige steen met een rijke geschiedenis en culturele betekenis. Of het nu wordt gebruikt in sieraden, kunst, alternatieve geneeskunde of spirituele rituelen, turkoois is een zeer populaire en waardevolle steen.

Als je op zoek bent naar een mooie en betekenisvolle aanvulling op je collectie of als je op zoek bent naar een steen met sterke spirituele kracht, is turkoois een geweldige keuze.

Zorg wel goed voor je edelsteen. Dit kun je doen door hem regelmatig (energetisch) te reinigen en op te laden.

Veelgestelde vragen over turkoois

Hopelijk weet je nu meer over de krachtige turkoois werking. Mocht je nog algemene of specifieke vragen hebben dan kunnen de onderstaande veelgestelde vragen je hopelijk de antwoorden bieden waar je naar zoekt.

– Wat is turkoois precies?

Turkoois, ook wel turquoise genoemd, is een mineralensoort die voornamelijk uit koper en aluminium bestaat en een blauwe tot groene kleur heeft. Het wordt vaak gebruikt als sieraad en wordt ook gezien als een energetische steen met vermeende helende eigenschappen.

– Waar komt turkoois vandaan?

Turkoois komt voor in verschillende delen van de wereld, waaronder Mexico, Peru, Iran, Tibet en de Verenigde Staten.

– Wat zijn de voordelen van het dragen van turquoise?

Je kunt constant van de voordelen van deze steen profiteren, door hem bij je te dragen als sieraad. Zo kan turkoois bijvoorbeeld helpen bij het beschermen tegen negatieve energieën, het verbeteren van emotionele stabiliteit, het bevorderen van innerlijke rust en het verbeteren van communicatie.

– Hoe bewaar je turquoise sieraden?

Als je een prachtig sieraad koopt waarin deze edelsteen verwerkt is, dan wil je hier natuurlijk goed voor zorgen. Turkooise sieraden kunnen het beste op een droge en koele plaats bewaard worden, ver van direct zonlicht en andere bronnen van warmte en vocht. Het is ook belangrijk om de sieraden voorzichtig te behandelen om beschadiging te voorkomen.

– Is turkoois veilig om te dragen?

Ja zeker, turkoois is veilig om te dragen en heeft geen bekende nadelige effecten. Houd er wel rekening mee dat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor bepaalde materialen die worden gebruikt om sieraden van deze edelsteen te maken.

– Is turkoois waardevol?

De waarde van turkoois varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit, het formaat en de herkomst. Sommige turkooise sieraden kunnen erg waardevol zijn, terwijl andere stukken minder waardevol kunnen zijn. Houd hierbij in gedachte dat sommige sieraden bijvoorbeeld ook zilver of goud bevatten, waardoor ze waardevoller worden.

– Hoe bepaal je de kwaliteit van turkoois?

De kwaliteit van turkoois kan worden bepaald door factoren zoals de kleur, de textuur, de consistentie en de grootte van de steen. Over het algemeen worden stukken met een diepe blauwe kleur en een uniforme textuur als hoogwaardiger beschouwd.

– Wat is het verschil tussen natuurlijke en behandelde turkoois?

Natuurlijke turkoois is een onbehandelde mineralensoort die rechtstreeks uit de grond komt. Behandelde turkoois is turkoois die op een bepaalde manier is verwerkt of geconserveerd om de kwaliteit en kleur van de steen te verbeteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *