Toverhazelaar: 10 voordelen en toepassingen!

Toverhazelaar is een van die producten die schijnbaar voor alles gebruikt kan worden. Heb je een insectenbeet? Toverhazelaar. Van die vervelende puist afkomen? Toverhazelaar. Ziet je huid er vettig uit? Toverhazelaar. Serieus, als je dit niet in je badkamer kastje hebt staan, mis je echt wat!

Wat is toverhazelaar?

Toverhazelaar is een plant met krachtige geneeskrachtige eigenschappen die op verschillende manieren kan worden gebruikt. De twijgen en bast van de plant bevatten therapeutische bestanddelen die, wanneer ze worden geëxtraheerd en gedestilleerd, het heldere, geurige, natuurlijke samentrekkende middel creëren dat al generaties lang bekend staat als een natuurlijke huidverzorgingsoplossing.

Er zijn veel soorten toverhazelaar, maar Hamamelis virginiana – een soort struik afkomstig uit Noord-Amerika – wordt het meest gebruikt in de volksgeneeskunde. Van de bladeren en schors worden theeën en zalven gemaakt. Je zult toverhazelaar ook vaak als ‘witch hazel’ op etiketten zien staan. Dit is de Engelse vertaling. 

Witch hazel wordt meestal op de huid en hoofdhuid aangebracht en staat algemeen bekend om zijn vermogen om ontstekingen te verminderen en de gevoelige huid te kalmeren. Het kan ook worden toegevoegd aan kruidenthee en in kleine hoeveelheden oraal worden ingenomen als een natuurlijke behandeling voor andere aandoeningen. 

Lees verder voor de top 10 voordelen en toepassingen van toverhazelaar.

10 voordelen van toverhazelaar

1. Verlicht ontstekingen

Ontsteking is een normale immuunrespons die is ontworpen om je lichaam te beschermen tegen verwonding en infectie.Er wordt echter aangenomen dat chronische ontsteking een centrale rol speelt bij de ontwikkeling van bepaalde ziekten.

Toverhazelaar bevat veel verbindingen met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, waaronder galluszuur en tannines. Het bevat ook antioxidanten die wijdverspreide ontstekingen helpen voorkomen en vrije radicalen neutraliseren, dit zijn ziekteverwekkende verbindingen die zich in je lichaam kunnen ophopen.

Om deze redenen kan toverhazelaar verstrekkende voordelen hebben en kan het nuttig zijn bij de behandeling van ontstekingsgerelateerde problemen, zoals acne, eczeem of psoriasis. Ook bij een insectenbeet kan het nuttig zijn. Plaatselijk aangebrachte toverhazelaar op de huid kan ontstekingen effectief verminderen en je huid helpen kalmeren.

2. Vermindert huidirritatie

Een gevoelige huid en huidirritatie is een veel voorkomende aandoening. Het aanbrengen van toverhazelaar op de gevoelige huid kan gunstig zijn bij de behandeling van ontstoken, geïrriteerde of beschadigde huid. Het is zelfs aangetoond dat toverhazelaar erytheem – rood worden van de huid veroorzaakt door verwonding of irritatie – tot 27% onderdrukt.

3. Helpt scheerbultjes voorkomen

Na het scheren is de huid vaak wat geïrriteerd en kunnen er scheerbultjes ontstaan. Deze ontstaan ​​als er te veel wrijving is tussen je huid en een scheermesje, of als je haar naar binnen krult en weer in je huid groeit. In beide gevallen raakt je huid geïrriteerd en ontstoken, wat leidt tot gezwollen rode bultjes die pijnlijk kunnen zijn.

Toverhazelaar kan na het scheren worden gebruikt om resten op de huid te verwijderen, ontstekingen te kalmeren en het risico op scheerbultjes te minimaliseren. Het verzachtende effect van de tannines in toverhazelaar zorgt ervoor dat ze zich niet ontwikkelen. Maar pas op dat je een toverhazelaarproduct kiest zonder ethylalcohol, omdat dit kan uitdrogen en de beschadigde huid verder kan irriteren.

Hoe te gebruiken: Om scheerbultjes te voorkomen, breng je toverhazelaar-extract of -lotion onmiddellijk na het scheren aan op je huid om irritatie te verminderen.

4. Helpt bij de behandeling van aambeien

Aambeien worden veroorzaakt door de zwelling en ontsteking van de aderen in je rectum en anus, met symptomen als jeuk en bloeding tot gevolg. Toverhazelaar wordt vaak gebruikt als een natuurlijk middel om verlichting te bieden bij het ongemak en de pijn veroorzaakt door aambeien.

Het wordt meestal toegevoegd aan een doek of watje en rechtstreeks op het aangetaste gebied aangebracht om de huid te kalmeren. Hoewel het onderzoek beperkt is, wordt aangenomen dat toverhazelaar jeuk, roodheid, pijn en zwelling geassocieerd met aambeien helpt behandelen vanwege de ontstekingsremmende effecten. Bovendien heeft het hemostatische eigenschappen, wat betekent dat het bloeden veroorzaakt door aambeien kan stoppen.

5. Bestrijdt acne

Veel mensen hebben van nature een vette huid, maar een opeenhoping van te veel olie kan leiden tot een glanzend uiterlijk, verstopte poriën en acne.

Toverhazelaar kan overtollige olie effectief van de huid verwijderen, waardoor het nuttig is voor mensen met acne.
Ook dankzij de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen suggereren verschillende onderzoeken dat toverhazelaar nuttig kan zijn bij de behandeling van acne. Het kan direct op je gezicht worden aangebracht na het reinigen of stomen voor maximale effectiviteit.

Het werkt als een samentrekkend middel, waardoor je weefsels samentrekken om de poriën te helpen verkleinen, terwijl het ook je huid kalmeert en ontstekingen verlicht.

Dit kan voorkomen dat bacteriën die acne veroorzaken je huid infecteren. Om deze reden wordt toverhazelaar vaak toegevoegd aan veel vrij verkrijgbare acneproducten en is het vooral handig voor mensen met een vette huid. Het is ook belangrijk om je huid te hydrateren na het gebruik van toverhazelaar, omdat een te uitgedroogde huid ervoor kan zorgen dat je lichaam nog meer olie aanmaakt.

6. Verlicht de gevoeligheid van de hoofdhuid

Gevoeligheid van de hoofdhuid kan worden veroorzaakt door een aantal factoren, variërend van cosmetische haarbehandelingen tot dermatologische aandoeningen, zoals psoriasis of seborroïsche dermatitis.

Als je een beetje toverhazelaar op je hoofdhuid aanbrengt voordat je je haar wast, kan dit helpen bij het behandelen van de gevoeligheid van de hoofdhuid en het verlichten van symptomen, zoals jeuk en gevoeligheid.

Toverhazelaar kan ook helpen bij het verlichten van ontstekingen, wat nuttig zou kunnen zijn bij het verminderen van de gevoeligheid van de hoofdhuid veroorzaakt door aandoeningen zoals psoriasis of eczeem. Het wordt soms ook gebruikt als een natuurlijke remedie om symptomen van andere hoofdhuidproblemen, zoals roos en droogheid, te verlichten.

7. Verzacht keelpijn

Vanwege het vermogen om ontstekingen te verminderen en als een samentrekkend middel te werken, wordt toverhazelaar soms gebruikt om keelpijn te behandelen. Een theelepel (5 ml) toverhazelaar koken in een kopje (240 ml) water gedurende ongeveer 10 minuten, en daarna gorgelen met het mengsel, kan verlichting bieden. Aangenomen wordt dat dit helpt bij het verminderen van zwelling, het verminderen van pijn en droog overtollig slijm veroorzaakt door een zere keel.

8. Beschermt tegen huidbeschadiging

Toverhazelaar is rijk aan tannines, een natuurlijke plantensamenstelling met krachtige antioxiderende eigenschappen die je huid kunnen helpen beschermen tegen beschadiging wanneer deze plaatselijk wordt aangebracht.

9. Weert infecties af

Sommige onderzoeken geven aan dat toverhazelaar nuttig kan zijn bij het bestrijden van bepaalde soorten virale infecties. Om deze reden wordt toverhazelaar vaak plaatselijk toegepast als een natuurlijke remedie om koortslippen te helpen bestrijden en symptomen te verlichten.

10. Verstevigt de poriën

Naarmate je ouder wordt, breekt het collageen in je huid af. Als gevolg hiervan verliest de huid elasticiteit en begint deze te verzakken. Door deze verzakking zien je poriën er vaak groter uit, waardoor je huid er minder glad uitziet. Hoewel niets je poriën permanent kan verkleinen, kan het gebruik van toverhazelaar ervoor zorgen dat ze er kleiner uitzien.

Dat komt omdat toverhazelaar een samentrekkend middel is, wat betekent dat het tijdelijk je huid en je poriën doet samentrekken. Toverhazelaar bevat tannines, dit zijn chemicaliën die de eiwitten in je huid comprimeren.

Hoe te gebruiken: Wanneer je toverhazelaar gebruikt om de poriën te verkleinen, kun je deze het beste op je huid aanbrengen na het wassen van je gezicht en voordat je producten zoals make-up aanbrengt.

Toverhazelaar kopen

Hoe ‘witch hazel’ veilig te gebruiken

Toverhazelaarextract kan goed zijn voor alle huidtypes. Doe gewoon niet te gek. Bij overmatig gebruik kan het vocht verwijderen en daarom is het belangrijk om er rustig aan mee te doen. Kort gezegd: luister naar je huid en pas je gebruik daarop aan.

De meeste mensen kunnen toverhazelaar veilig gebruiken met een minimaal risico op nadelige bijwerkingen. Zalven en extracten kunnen meerdere keren per dag rechtstreeks op je huid worden aangebracht en veilig worden toegediend voor de behandeling van aambeien.

Sommige mensen kunnen huidirritatie of allergische reacties ervaren na het aanbrengen van toverhazelaar op de huid. Door een eerste patch test uit te voeren op een klein deel van je huid, kun je ongewenste bijwerkingen en huidreacties voorkomen. Je doet dit door een klein beetje aan te brengen op bijvoorbeeld je onderarm en dit 24 uur te laten zitten. Wanneer er geen reactie optreed is het veilig om te gebruiken.

Het innemen van 3-4 theelepels (15-20 ml) toverhazelaar per dag wordt over het algemeen als veilig wordt beschouwd, maar inname van grote hoeveelheden kan maagirritatie en braken veroorzaken. Daarom is het het beste om alleen kleine hoeveelheden oraal te gebruiken en eventuele bijwerkingen of zorgen met je arts te bespreken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *