waxen thuis

Thuis waxen: Stappenplan voor perfect ontharen!

Of je nu niet in staat bent om naar je gebruikelijke salonwasafspraak te gaan, of gewoon dingen in eigen hand wilt nemen (vrij letterlijk), waxen thuis is absoluut goed te doen – zolang je een bepaalde set richtlijnen volgt en de juiste waxkit gebruikt. Lees verder voor de deskundige manier om elk deel van je lichaam te waxen.

Hoe lang moet je haar zijn voordat je kan waxen?

Dit is een hele belangrijke vraag. Te kort en je wax heeft niets om vast te houden, te lang en je moet eerst trimmen. Je haren moeten minstens een halve centimetre lang zijn. Zolang het haar minstens een halve centimeter is, plakt de wax er goed tegenaan en verwijdert het de haarschacht en haarwortel. Als het haar langer is dan 1,5 centimeter, moet het voorzichtig worden getrimd om te voorkomen dat het in de war raakt. Wanneer je haren in de war raken, wordt de eerste laag van de huid onnodig beschadigd

Hoe thuis waxen

1. bereid je huid voor

Het is misschien verleidelijk om de huidvoorbereiding over te slaan, maar als je er de tijd in steekt, spreken je waxresultaten voor zich. Als je een waxproduct gebruikt, is het belangrijk om het gebied vooraf te ontsmetten. Dit verwijdert alle transpiratievocht en bacteriën en zorgt voor een schone basis zodat het product zich kan hechten zonder irritatie aan de opperhuid te veroorzaken.

Vergeet ook niet te scrubben. Op deze manier kun je dode huidcellen en ingegroeide haartjes verwijderen. Dit zorgt er ook voor dat de bovenste lag van je huid niet gaat irriteren. Het scrubben van de huid moet 24 uur voor het harsen worden uitgevoerd om er zeker van te zijn dat er vóór het harsen geen roodheid, irritatie of gevoeligheid van de huid is.

wax strip

2. Kies de juiste wax

Als het gaat om welke waxmethode je moet gebruiken, zijn er voor- en nadelen voor het gebruik van waxstrips of een waxpot. Maar welke is de juiste voor jou?

Wax strips

Voordelen: Het gebruik van waxstrips kan veel sneller, minder rommelig en gevaarlijk zijn en je hebt niet veel techniek nodig. Thuis zijn waxstrips beter voor grotere gebieden omdat het sneller aan te brengen en te verwijderen is. Probeer bijvoorbeeld eens de MAE® Wax Strips. Deze effectieve strips zijn gemaakt van een duurzaam non-woven papier. Hierdoor hecht de wax erg goed  aan het papier wat er voor zorgt dat er geen haartje achterblijft. Dit is namelijk een veel voorkomend probleem bij sommmige andere wax strips.

Nadelen: Sommige waxstrips kunnen aan de huid hechten, waardoor het beschadigd kan raken, dus ze zijn niet ideaal voor een gevoelige huid.

Een veelgemaakte fout is waxen in de verkeerde richting. Verwijder de strip altijd in de tegenovergestelde richting van de haargroei terwijl je de huid vasthoudt. De strip in één snelle beweging parallel aan de huid verwijderen. Hoe sneller de strip wordt verwijderd, hoe beter de resultaten.

Losse wax

Voordelen: Losse wax is wax in een potje of zakje de je zelf moet opwarmen (over het algemeen is harde wax ongeveer 55 graden en zachte wax 70-80 graden). Dit geeft warmte aan de opperhuid, waardoor de haarzakje zich zullen openen. Hierdoor zijn ze gemakkelijker te verwijderen.

Nadelen: Het kan rommeliger zijn om aan te brengen dan een waxstrip, omdat je de wax zelf gelijkmatig over je huidoppervlak moet verspreiden.

Controleer altijd de wax-temperatuur op je pols voordat je een grote hoeveelheid op de huid aanbrengt om ervoor te zorgen dat deze niet te heet is.

Als je nog opzoek bent naar een fijne waxset wordt de MEALISS®10 kit aangeraden! Deze ontharingswax bestaat uit een wax verwarmen en 4 verschillende natuurlijke geuren : citroen, rood fruit, zeeblauw en chocolade. Deze wax is iets dikker dan de gemiddelde ontharingswax met als gevolg dat alle haren makkelijk verwijderd kunnen worden. De wax is geschikt voor alle huidtypes. Deze wax bestaat uit de beste ingrediënten om je huid te voeden en te kalmeren tijdens het waxen.

De MEALISS ®10 maakt de wax in 5 minuten warm. Met de draaiknop kun je zelf de temperatuur aanpassen. Alle soorten hars en wax kun je hierin klaarmaken.

Wat is suikerwax?

Net als harsen, is gesuikerde was of suikers een natuurlijke manier om lichaamshaar te verwijderen. Het bestaat uit citroensuiker en water en is al eeuwenlang een manier om ongewenst haar te verwijderen. Hiermee kun je ook makkelijk thuis waxen. 

Er zijn geen sticks of strips bij betrokken, wat deze procedure milieuvriendelijker maakt. De bal van suiker wordt gemanoeuvreerd en rond het gebied gerold en neemt haar vanaf de wortel mee. Het is geweldig voor een gevoelige huid en fijnere haren. Een goede suikerwax is de Luxes Cosmetics Suiker Wax. 

Deze gebruiksvriendelijke wax verwijderd op effectieve wijze ongewenst haar en is geschikt voor alle huidtypen. Deze wax is niet chemisch en kan gebruikt worden op alle delen van je lichaam. Vanwege de flexibele structuur van de Wax is het gemakkelijk om de haren met wortel en al te verwijderen in plaats van de haren te breken. Daarnaast hect deze wax niet onnodig aan je huid waardoor de kans dat de huid scheurt aanzienlijk verkleind wordt.

3. Kies het lichaamsdeel

Hoe je oksels waxen

Okselhaar kan in alle richtingen groeien, wat betekent dat je het in een gearceerd patroon moet scheren om ervoor te zorgen dat alle haren worden verwijderd. Dit kan de gevoelige oksels geïrriteerd en pijnlijk maken als het mes niet scherp genoeg is en als niet het juiste scheerproduct wordt gebruikt.

De oksels in de wax zetten is dan ook een veel betere manier om ervoor te zorgen dat alle haren in één snelle beweging worden verwijderd zonder de opperhuid te verstoren.

Gebruik een huidbarrière zoals een kleine hoeveelheid talkpoeder om de huid te beschermen tijdens het waxen. Dit kan bijvoorbeeld met zachte zwitsal talkpoeder. Harde wax is beter onder de armen te gebruiken omdat het haar grover is en het alleen aan het haar kleeft en niet aan de huid. Hou je arm gestrekt om de huid zo strak mogelijk te maken voor het waxen.

Hoe je benen waxen

Harsen of waxen zorgt ervoor dat je 4 weken lang vrij bent van haar, wanneer het goed wordt gedaan. Het is een veilige en effectieve manier om beenhaar te verwijderen. Hiervoor is het het makkelijkste om wax strips te gebruiken. Dit gaat sneller en is minder rommelig.

Zorg ervoor dat je je benen en knieën 24 uur van tevoren hebt gescrubt om ervoor te zorgen dat de huid vrij is van dode huidcellen en dat de haren vrij zijn. Gebruik een talkpoeder om de huid te beschermen voordat je gaat harsen. Ga bij het verwijderen van de waxstrip altijd tegen de haargroei in. Begin bij de enkel en werk naar boven. Neem geen warme douche of bad voordat je gaat waxen, dit zal de pijn verergeren.

Hoe je bikinilijn waxen

Harde wax wordt aanbevolen op schaamhaar omdat het dieper in de dermis doordringt en gevoelig kan zijn om te verwijderen. Doe het in kleine stukjes en verwijder tegen de haargroei in (zoals je altijd moet doen met waxen).

Techniek is de sleutel bij het waxen van de bikinilijn. Als je een snelle en opwaartse beweging gebruikt in plaats van een langzame uitgaande beweging, krijg je een veel beter resultaat zonder de huid te irriteren of te beschadigen.

Hoe je lippen / gezicht waxen

Voordat je een deel van je gezicht of lip gaat waxen, moet je ervoor zorgen dat je een paar dagen eerder geen retinol, vitamine C en salicylzuur hebt gebruikt, omdat dit je huid gevoeliger maakt.

Zorg ervoor dat je de huid waar je wilt waxen van tevoren behandelt met micellair water om overtollige oliën in de huid te verwijderen die de wax kunnen verstoren.

Breng de wax aan op een schone, droge huid en breng vooraf geen lotions of crèmes aan. Breng wat kalmerende gezichtstoner, spritz of aloe vera aan om de huid direct daarna te kalmeren. ‘

Sommige haren zijn mogelijk te fijn om met een harde wax te verwijderen, dus een pincet kan de look compleet maken.

4. Nazorg

Net zoals het heel belangrijk is om je huid voor te bereiden op de wax, is het ook essentieel om je huid te verzorgen na de wax.

Breng een antibacteriële lotion aan om de poriën te sluiten en schoon te maken, gevolgd door een nazorgproduct zoals aloë vera. Vermijd verdere warmtebehandelingen gedurende 24 uur en scrub na 4 dagen om te helpen tegen het ingroeien van haren en het opbouwen van dode huidcellen.’

Vermijd zonnebaden of warmtebehandelingen zoals sauna’s, stoombaden, hete baden en zwemmen omdat ze de huid kunnen irriteren. Het aanbrengen van deodorant, zelfbruiner of make-up moet ook gedurende 24 uur worden vermeden.

harsstrip
harspot

Wat te vermijden bij thuis waxen/harsen

Begrijpelijkerwijs kan het soms misgaan als het gaat om thuis waxen. Dit moet je vermijden:

  • Drink geen alcohol, omdat je denkt dat het de pijn zal verdoven. Dat doet het niet! Het zal niet! Het zal je alleen achterlaten met een vreselijk resultaat en een kapotte of gevoelige huid.
  • Niet waxen rond de periode van je menstruatie, het zal je pijnniveau verhogen.
  • Haast je niet! Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om te waxen. In de wax zetten mag nooit gehaast worden.
  • Kruisbesmetting – zorg ervoor dat alle gebieden zijn ontsmet en was je handen voor en na de behandeling.
  • Wax niet meer dan tweemaal over hetzelfde gebied voor zachte wax en driemaal voor harde wax, hierdoor kan een deel van de opperhuid naast het haar worden verwijderd.

Waxen vs. scheren

In de wereld van ontharen is waxen en scheren totaal anders. Met waxen of harsen trek je de haar snel uit de wortel. Scheren is meer een soort trim, het verwijdert alleen haar van het huidoppervlak en laat de wortel intact.

Waxen kan alleen als het haar tussen een halve en anderhalve centimeter is. Dit betekend dat je ongeveer om de 3 tot 4 weken kan waxen. Scheren kan zo vaak als nodig is, maar hou er rekening mee dat vaker scheren irritatie kan veroorzaken bij een gevoelige huid. Bij waxen blijven haren veel langer weg omdat je de gehele haar verwijdert. Ook komen de haren zachter terug bij waxen of harsen. Bij scheren komen de haren terug in de vorm van harde stoppeltjes.

Kunnen haren permanent weg blijven na waxen?

Nee, niet meteen, maar het vermindert wel snel de dikte in een tijd van bijvoorbeeld 6 tot 9 maanden. Hierdoor zullen je haren er fijner uitzien. Het duurt langer voordat de haren terug groeien en uiteindelijk na bijvoorbeeld 2 tot 3 jaar kan het zijn dat bepaalde haren zo zwak zijn dat ze helemaal niet meer terug komen. Bij sommige mensen zal echter hun hele leven haar blijven groeien, dus het is geen permanente oplossing. IPL ontharen is de enige echte permanente oplossing om voorgoed van je haren af te komen. Lees hier hoe IPL ontharen precies werkt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *