tea tree olie toepassingen

Tea tree olie gebruiken - 15 handige toepassingen!

Tea tree olie is een essentiële olie die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt, waaronder het gezond houden van huid, haar en nagels. Naast de wetenschappelijk onderbouwde voordelen, is tea tree olie goedkoop en veilig bij gebruik zoals voorgeschreven. Wil jij tea tree olie gebruiken? Lees dan hier alle handige en effectieve toepassingen van deze olie!

Wat is tea tree olie?

Tea tree olie is afkomstig van de bladeren van Melaleuca alternifolia, een kleine boom afkomstig uit Queensland en New South Wales, Australië. Hoewel Melaleuca alternifolia bekend staat als de theeboom, moet het niet worden verward met de plant die bladeren produceert die worden gebruikt om zwarte, groene en oolongthee te maken.

Tea tree olie wordt al eeuwenlang door Aboriginals als traditioneel medicijn gebruikt. Deze inheemse Australiërs pletten theebladeren om de olie te extraheren, die vervolgens wordt ingeademd om hoest en verkoudheid te behandelen of direct op de huid wordt aangebracht voor genezing.

Tegenwoordig is tea tree olie overal verkrijgbaar als 100% onverdunde of pure olie. Er zijn ook verdunde vormen verkrijgbaar, variërend van 5–50% sterkte in producten die zijn ontworpen voor de huid.

Tea tree olie bevat een aantal verbindingen, waaronder terpinen-4-ol, waarvan is aangetoond dat ze bepaalde bacteriën, virussen en schimmels doden. Terpinen-4-ol lijkt ook de activiteit van je witte bloedcellen te verhogen, die helpen bij het bestrijden van ziektekiemen en andere vreemde indringers. Deze kiembestrijdende eigenschappen maakt tea tree olie tot een gewaardeerde natuurlijke remedie voor de behandeling van bacteriële en schimmelachtige huidaandoeningen, het voorkomen van infectie en het bevorderen van genezing.

Lees verder om meer te weten te komen over de vele toepassingen en voordelen van deze veelzijdige olie!

Tea tree olie kopen

Het is altijd handig om tee trea olie in huis te hebben voor verschillende doeleinde en voordelen (welke je hieronder gaat ontdekken). Bestel hier 100% natuurlijke tea tree olie puur!

1. Handdesinfecterend middel

Tea tree olie is een ideaal natuurlijk handdesinfecterend middel. Het gebruik van tea tree olie als natuurlijk handdesinfecterend middel kan helpen bij het doden van een aantal ziektekiemen die verantwoordelijk zijn voor verkoudheid, griep en andere ziekten.

2. Insectenwerend middel

Tea tree olie kan helpen om vervelende insecten weg te houden. Van tea tree olie is aangetoond dat het insecten doodt of afstoot. In sommige gevallen is het even effectief of effectiever dan standaard insecticiden of insectenwerende middelen.

3. Natuurlijke deodorant

De antibacteriële effecten van tea tree olie kunnen helpen bij het onder controle houden van okselsgeur die verband houdt met transpiratie. Zweet zelf ruikt niet. Wanneer afscheidingen van je zweetklieren zich echter combineren met bacteriën op je huid, wordt een matige tot sterke geur geproduceerd.

Je okselgebied bevat een grote concentratie van deze klieren en is voornamelijk verantwoordelijk voor wat gewoonlijk ‘lichaamsgeur’ wordt genoemd. De bacteriewerende eigenschappen van tea tree olie maken het een ideaal natuurlijk alternatief voor commerciële deodorants en anti-transpiranten.

4. Desinfecteren van kleine snijwonden en krassen

Door verwondingen die resulteren in een beschadigde huid, kunnen ziektekiemen gemakkelijk in je bloedbaan terechtkomen, wat kan leiden tot infectie.

Tea tree olie kan worden gebruikt om kleine snijwonden en schaafwonden te behandelen en te desinfecteren door S. aureus en andere bacteriën te doden die een infectie in open wonden kunnen veroorzaken.

Volg deze stappen om een ​​snee of schaafwond te desinfecteren:

 • Maak de snee of wond grondig schoon met water
 • Meng een druppel tea tree oil met een theelepel kokosolie
 • Breng een kleine hoeveelheid van het mengsel aan op de wond en bedek het met een verband
 • Herhaal dit proces een of twee keer per dag totdat zich een korstje heeft gevormd

Vind kokosolie online.

5. Boost wondgenezing

Naast het voorkomen van infectie bij snijwonden en schaafwonden, kan tea tree olie wondgenezing ook bevorderen. Onderzoek heeft aangetoond dat tea tree olie ontstekingen helpt verminderen en de activiteit van witte bloedcellen triggert die een belangrijke rol spelen in het genezingsproces. Elke keer dat een nieuw verband wordt aangebracht, kunnen een paar druppels tea tree olie aan het wondverband worden toegevoegd.

6. Bestrijd acne

Tea tree olie kan een krachtig wapen zijn tegen acne. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat met tea tree oil acne bestrijden helpt bij het verminderen van de hoeveelheid en de algehele ernst van acne.

In verschillende ondezoeken bleek dat tea tree olie even effectief tegen acne is als benzoylperoxide, de meest voorkomende medicatie tegen acne. Acne-gels op basis van tea tree-olie kunnen worden gekocht bij natuurlijke supermarkten of bij online retailers. Met tea tree olie puistjes bestrijden is een natuurlijke optie die goed is voor je huid. Koop hier acne gel met tea tree olie!

Als alternatief kun je je eigen acnebehandeling maken door een deel tea tree olie te mengen met water en het mengsel een of twee keer per dag met een wattenstaafje op de aangetaste plekken aan te brengen, indien nodig.

7. Bestrijd nagelschimmel

Schimmelnagelinfecties komen vrij vaak voor. Hoewel ze niet gevaarlijk zijn, kunnen ze lelijk en soms pijnlijk zijn. Er zijn medicijnen die nagelschimmel kunnen behandelen, hoewel sommige mensen de voorkeur geven aan een meer natuurlijke aanpak. Wist je dat tea tree olie schimmelnagel kan verhelpen?

Je kunt een paar druppels tea tree olie los gebruiken of het mengen met een gelijke hoeveelheid kokosolie en het aanbrengen op het aangetaste gebied. Was je handen onmiddellijk na het aanbrengen om te voorkomen dat de schimmel zich naar andere gebieden verspreidt.

8. Mondwater zonder chemicaliën

Tea tree olie kan ziektekiemen bestrijden die tandbederf en een slechte adem veroorzaken. Een studie toonde aan dat theeboomolie effectiever was tegen tandplak bevorderende bacteriën dan chloorhexidine, een veelgebruikt ontsmettingsmiddel en orale spoeling. Bovendien werd de smaak ervan minder verwerpelijk bevonden.

Om je eigen chemicaliënvrije mondwater te maken, voeg je gewoon een druppel tea tree oil toe aan een kopje warm water, meng je het grondig en laat je het ongeveer 30 seconden in je mond spoelen. Net als andere mondspoelingen, mag theeboomolie niet worden ingeslikt. Het kan namelijk giftig zijn bij inslikken.

9. Allesreiniger

Tea tree olie is een geweldige allesreiniger die ook oppervlakken reinigt. Bovendien doet het dit zonder sporen van chemicaliën achter te laten waarmee je niet wilt dat je gezinsleden of huisdieren in contact komen.

Hier is een eenvoudig recept voor een volledig natuurlijke allesreiniger:

 • Combineer 20 druppels tea tree olie, 3/4 kopje water en 1/2 kopje appelciderazijn in een plantenspuit.
 • Goed schudden tot alles goed gemengd is.
 • Spray direct op oppervlakken en veeg schoon met een droge doek.
 • Zorg ervoor dat je de fles voor elk gebruik schudt om de tea tree olie met de andere ingrediënten te mengen.

Koop appelciderazijn online.

10. Verzacht huidontsteking

Tea tree olie kan een ontstoken huid helpen verlichten. Een veel voorkomende vorm van huidirritatie is contactdermatitis, die optreedt wanneer de huid in contact komt met een allergeen, zoals nikkel. Blootstelling aan het allergeen leidt tot een rode, jeukende en soms pijnlijke huid. Tea tree olie kan helpen deze symptomen te verminderen.

Bovendien kan tea tree olie verlichting bieden bij reacties van insectenbeet door de jeuk, roodheid en zwelling te verminderen die optreden wanneer je lichaam histamine afgeeft om zich te verdedigen tegen het speeksel van het insect.

Gebruik dit recept om een ​​ontstoken huid te verlichten:

 • Combineer 10 druppels tea tree olie met een eetlepel extra vierge olijfolie en een eetlepel gesmolten kokosolie.
 • Meng goed en bewaar in een afgesloten container.
 • Maximaal twee keer per dag aanbrengen op het getroffen gebied totdat de symptomen verdwijnen.

11. Verminder roos

Roos, of witte schilfers van dode huid die van de hoofdhuid vallen, is niet gevaarlijk. Het kan echter wel vervelend en gênant zijn. Tea tree olie kan helpen tegen roos. Om roos te helpen verminderen, kun je bij het wassen van je haar een paar druppels theeboomolie toevoegen aan een klodder shampoo.

12. Behandel voetschimmel

Voetschimmel kan frustrerend moeilijk te beheersen zijn. Medisch bekend als tinea pedis, is voetschimmel een besmettelijke schimmelinfectie aan de voeten die zich ook naar de teennagels en handen kan verspreiden. Symptomen zijn onder meer peeling, barsten, blaren en roodheid.

Antischimmelmedicijnen worden beschouwd als een standaardbehandeling voor voetschimmel. Maar wist je dat tea tree olie voetschimmel ook kan helpen verminderen? Tea tree olie is een effectief alternatief voor het verlichten van symptomen.

Hier is een natuurlijke behandeling om met tea tree olie voetschimmel te verminderen:

 • Combineer 1/4 kopje arrowroot poeder, 1/4 kopje zuiveringszout en 20-25 druppels tea tree olie
 • Roer om het te mengen en doe in een afgedekt bakje
 • Breng het twee keer per dag aan op schone, droge voeten

13. Verban schimmel op fruit en groenten

Verse producten zijn ontegensprekelijk lekker en gezond. Helaas is het ook vatbaar voor de groei van grijze schimmel, bekend als Botrytis cinerea, vooral in warme, vochtige klimaten.

Studies hebben aangetoond dat de antischimmelverbindingen terpinen-4-ol en 1,8-cineol van tea tree olie de groei van deze schimmel op fruit en groenten kunnen helpen verminderen. Om tegen schimmel te beschermen, voeg je 5–10 druppels tea tree olie toe aan water voordat je je producten afspoelt en goed afdroogt.

14. Verlicht psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door het uitbreken van een rode, jeukende, schilferende huid. Hoewel er medicijnen zijn die de symptomen kunnen verbeteren, is de aandoening zelf chronisch en is er geen remedie bekend.

Tea tree olie bevat ontstekingsremmende stoffen die, volgens opkomend bewijs, nuttig kunnen zijn om de symptomen van psoriasis te verlichten. Om verlichting te bieden bij psoriasisaanvallen, combineer je 10-15 druppels tea tree-olie met twee eetlepels gesmolten kokosolie. Breng dit zo nodig 2-3 keer per dag aan op het getroffen gebied.

15. Behandel luizen

Met tea tree olie luizen behandelen wordt al door veel mensen gebruikt als natuurlijk alternatief op chemische luizen middeltjes. Onderzoek naar de effectiviteit van tea tree olie voor de behandeling van luizen is veelbelovend. Deze etherische olie bevat twee bestanddelen die een insecticide werking hebben en waarvan is bewezen dat ze luizen en neten doden. Je kunt drie tot vijf druppels tea tree olie mengen met ​​shampoo, of drie eetlepels dragerolie – zoals olijfolie of kokosolie – combineren met een theelepel tea tree olie en gedurende 30 tot 40 minuten op aangetast haar aanbrengen.

Andere toepassingen van tee tree oil

Hierboven zijn de belangrijkste toepassingen van tee tree olie benoemd. Deze toepassingen zijn allemaal bewezen in verschillende onderzoeken. Er zijn echter nog meer handige toepassingen van tee tree olie. Naar deze toepassingen is wat minder onderzoek gedaan, maar ze zijn alsnog benoemenswaardig. 

– Koortslip: Met tea tree olie koortslip behandelen zou kunnen werken. Tea tree olie staat bekend om zijn antiseptische en antivirale eigenschappen. Het kan het natuurlijke genezingsproces stimuleren door de koortslip uit te drogen en het kan bacteriële infectie voorkomen, maar het is niet klinisch bewezen dat het koortsblaasjes geneest.

– Eczeem: Met tea tree olie eczeem compleet behandelen is zover we weten nog niet mogelijk. Het heeft echter wel genezende componenten die de symptomen en ernst van eczeemaanvallen kunnen verlichten. Deze kunnen zijn: ontstekingsremmende eigenschappen die irritatie lessen. schimmelwerende eigenschappen die jeuk kunnen helpen verminderen.

– Wratten: Zoals eerder besproken is in wetenschappelijke studies aangetoond dat tea tree olie antibacteriële, schimmelwerende en antivirale eigenschappen vertoont en wondgenezing versnelt. Met tea tree olie wratten bestijden zou daarom mogelijk kunnen zijn. Deze eigenschappen kunnen namelijk helpen bij de behandeling van wratten. Verdunde tea tree olie kan rechtstreeks op de wrat worden aangebracht, tot twee keer per dag.

Waarschuwingen bij het gebruik van tea tree olie

Onderzoek heeft aangetoond dat tea tree oil veilig in gebruik is. Er zijn echter enkele dingen waar je op moet letten voordat je het gebruikt.

Tea tree olie mag niet worden ingenomen omdat het giftig kan zijn bij inslikken. Daarom moet tea tree olie buiten het bereik van kinderen worden bewaard. Ook is het belangrijk dat je voordat je tea tree olie voor de eerste keer gebruikt, je even een of twee druppels test op een klein deel van je huid en 24 uur wacht om te zien of er een reactie optreedt.

Als je huid gevoelig is, kun je theeboomolie het beste mengen met een gelijke of grotere hoeveelheid olijfolie, kokosolie of amandelolie.

Conclusie

Zoals je nu weet kun je tea tree olie gebruiken voor ontzettend veel doeleinde, van luizen en acne bestrijden tot het gebruik van allesreiniger voor je huis. 

Het is een goedkoop en natuurlijk alternatief voor onder andere huid- en nagelbehandelingen op basis van chemicaliën, producten voor persoonlijke verzorging en ontsmettingsmiddelen. Over het algemeen dient tea tree oil dus vele doeleinden en is het een goed item om altijd bij de hand te hebben!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *