Tattoo verzorging: Alles wat je moet weten!

Eindelijk is het ontwerp dat je al maanden in je hoofd hebt nu werkelijkheid geworden, je hebt een prachige nieuwe tattoo! Maar wat nu? Het is belangrijk dat je wat af weet van tattoo verzorging. Hoe zorg je ervoor dat het goed geneest en er op z’n mooiste uitziet? Hoe lang duurt het voordat een tatoeage is genezen? Is het genezingsproces pijnlijk? En wat zijn enkele tekenen dat een tatoeage niet goed geneest? Dit zijn vragen waar veel mensen mee zitten nadat ze een tattoo hebben geplaatst. Lees verder om de antwoorden op al je vragen te ontdekken!

Tattoo verzorging

Het lichaam is in staat om zelf de wond te genezen zolang we hem niet in de weg zitten. Je zou dagelijks verbetering moeten zien. Een gebrek aan dagelijkse verbetering kan een teken zijn van een vertraagde wondgenezing of infectie. Gelukkig komt dit weinig voor, als je je aan het gegeven advies en wat simpele tips houdt. Hieronder volgen 7 algemene tips voor het verzorgen van je tattoo.

Tattoo nazorg, algemene tips:

1. Volg het advies van je tattoo artiest

Nazorgadvies varieert per tattooshop, en soms hebben zelfs tattoo artiesten in dezelfde shop verschillende ideeën over tattoo verzorging. Luister goed naar het advies wat je mee krijgt – de meesten zullen een folder met hun advies hebben uitgeprint die ze je meegeven.

2. Gebruik de eerste week een ademend verband

Aangezien tatoeages een opening in de huid creëren waardoor bacteriën kunnen binnendringen, wordt het aangeraden om de tatoeage de eerste week te bedekken met een klevend, ademend verband. Deze verbanden beschermen de wond tegen infectie terwijl de huid nog wel kan ademen. Koop hier speciale ademende folie voor nieuwe tattoos.

3. Maak je handen schoon voordat je je tatoeage aanraakt

In elke lijst met tattoo verzorging tips mag deze tip niet ontbreken. Het is enorm belangrijk om goed je handen schoon te maken, voordat je de tatoo aanraakt. Doe dus niet even snel je handen onder de kraan voor 2 seconde, maar maak ze goed schoon. Dit voorkomt dat er bacteriën in je tattoo terecht komen.

4. Was na een paar uur de tattoo voorzichtig

De meeste adviezen zullen je vertellen om de bedekking de eerste 2-5 uur op de tatoeage te laten zitten, deze vervolgens voorzichtig te verwijderen en de tatoeage voorzichtig te wassen met lauw water en milde vloeibare zeep. Na het verwijderen van het ademende verband, wordt het aangeraden om twee keer per dag te reinigen met een antibacteriële zeep. Breng het verband de eerste week dagelijks opnieuw aan na het wassen. Na de eerste week kan het verband worden verwijderd omdat de openingen in de huid zijn gesloten.

5. Smeer je tattoo in

Een belangrijk onderdeel van tattoo nazorg is het gebruik van de juiste tattoo verzorgingsproducten. Het is erg belangrijk om een zalf, zoals aquaphor, op de tatoeage aan te brengen totdat alle tekenen van genezing zijn verdwenen. Nadat het ademende verband is verwijderd en je gedurende ongeveer drie dagen tweemaal daags met antibacteriële zeep hebt gereinigd, wordt het aangeraden om het gebied dagelijks in te smeren met bijvoorbeeld Aquaphor of speciale tattoo crème. Doe dit voor minimaal een week.

eucerin aquafor
Eucerin Aquaphor Crème - €20,69
Tattoo Med After Tattoo - €19,95

6. Houd je tattoo droog en schoon

Houd de tatoeage schoon en droog, en laat hem voor minstens een maand niet in het water weken. Douche mag, maar in bad gaan wordt dus afgeraden (indien de tattoo onder water komt). Als je kleding erop kan schuren, hou je deze bedekt met gaas / huishoudfolie en medisch plakband

7. Vermijd zonlicht

Stel je tattoo niet bloot aan direct zonlicht, tenzij dit nodig is. Genezen tatoeages, vooral gekleurde, kunnen vervagen in de zon – dus als ze volledig genezen zijn, zorg er dan voor dat ze bedekt zijn met een hoge beschermingsfactor als je wat zonnestralen wilt opvangen. De eerste 6 weken na het zetten van je nieuwe tattoo is het sowieso belangrijk om je tatoeage uit de zon te houden. Als het niet mogelijk is om het te bedekken, zorg er dan voor dat je in ieder geval voldoende zonnebrandcrème aanbrengt. Omdat je tatoeage echt een verse wond is, is je huid veel kwetsbaarder voor beschadiging. Als je verbrandt door de zon, kan dit vervaging veroorzaken, om nog maar te zwijgen van pijn.

8. Heb geduld met het genezingsproces

Een groot deel van het tattoo nazorg proces is geduld! Hoe lang de genezing duurt is afhankelijk van hoe goed je geneest en de grootte van het ontwerp. Dit kan variëren van ongeveer een week voor eenvoudige, kleine lijnontwerpen tot enkele maanden voor complexe, grotere ontwerpen. Blijf je nazorginstructies volgen zolang de tattoo artiest je dat gezegd heeft te doen, en zorg ervoor dat de tatoeage daarna een aantal maanden goed gehydrateerd en schoon blijft. Vermijd schurende huidproducten en scheren op dit deel van je huid.

9. Overweeg later bij te werken

Idealiter blijft je tatoeage net zo levendig als op de dag dat je hem kreeg, maar er kan altijd wat vervaging optreden, vooral bij tatoeages met een dunne lijn. Vervaging kan te wijten zijn aan de diepte waarop het pigment werd afgezet tijdens het plaatsen van de tatoeage (als het te dicht bij de bovenste huidlaag wordt geplaatst, kan een deel van het pigment vervellen en er niet zo geconcentreerd uitzien). Dat is zeker het geval met sierlijke tatoeages. Vanwege de aard van een tatoeage met fijne lijntjes, is er een grotere kans op vervaging in vergelijking met die van een tatoeage met dikke lijnen. Dit komt doordat de dunne naald de weefsels niet zo goed doordringt zoals bij een dikke naald.

Dit is een deel van tattoo nazorg die natuurlijk niet altijd nodig is. In het geval dat er wel wat vervaging optreedt, kun je deze later bijwerken. Om er zeker van te zijn dat je tattoo hetzelfde blijft kun je het beste naar dezelfde tattoo artiest gaan. Het is ook belangrijk om ten minste een maand te wachten nadat het oorspronkelijke werk is gedaan om de huid de kans te geven om te genezen.

Het genezingsproces van een tattoo

Nu je meer weet over tatoeage verzorging / tattoo nazorg, wordt het tijd om even te kijken naar het genezingsproces van een tattoo. Een normale genezende tatoeage doorloopt over het algemeen drie brede genezingsfasen, die als volgt worden beschreven:

Dagen 1 t/m 3: Ontsteking

Het is normaal dat een tatoeage de eerste 48-72 uur rood, gezwollen en gevoelig is. Er kan in deze periode ook wat bloed en / of inkt lekken. Deze symptomen zouden elke dag aanzienlijk moeten verbeteren. Wanneer je langdurige symptomen hebt, wordt het aangeraden om dit met je tatoeëerder en / of een arts te bespreken.

Dagen: 4-14: Zichtbaar herstel

Naarmate het genezingsproces vordert, schilfert en jeukt de bovenste laag van de huid – vergelijkbaar met de reactie die het lichaam geeft als het herstelt van een zonnebrand. Dit is een normaal, gezond herstelproces. Vermijd krabben en plukken aan korsten. Ga ook niet zelf de schilferende huid verwijderen. Als je deze dingen doet, zal dit alleen maar meer letsel veroorzaken en de herstelperiode verlengen.

Dagen 14-30: Onzichtbaar herstel

De bovenstaande zichtbare tekenen zijn meestal verdwenen in de derde week na de procedure, maar de tatoeage zal waarschijnlijk dof en donker blijven tot ongeveer een maand na de tatoeageprocedure. Na een maand heeft de tatoeage zijn permanente levendige kleur aangenomen. Het hermodelleren van de huid onder de tatoeage zal 3-6 maanden doorgaan.

Hoe lang duurt het voordat tatoeages genezen?

Over het algemeen duurt het ongeveer een maand vanaf het moment van tatoeëren voordat een tatoeage zijn permanente vorm aanneemt bij een jong, gezond persoon. Deze factoren kunnen echter de genezingstijd beïnvloeden:

Tatoeages met meer verzadigde kleurvlakken hebben mogelijk iets meer tijd nodig om te genezen. Verzadigd pigment heeft meer naaldprikken nodig heeft om inkt af te zetten dan fijnere tatoeages. Dit zorgt voor een grotere ontstekingsreactie die een langere herstelfase vereist.

In alle gevallen genezen wonden onder het niveau van het hart langzamer. Dit betekent dat een tatoeage op de enkel waarschijnlijk meer tijd nodig heeft om te genezen dan een tatoeage van dezelfde maat op de arm.

Conclusie

Tattoo verzorging is niet moeilijk en er kan weinig aan fout gaan. Volg altijd het advies van je tattoo artiest. Maak je tattoo op de juiste manier schooon en smeer deze in met hydraterende en herstellende crème. Ook het genezingsproces van tatoeages is redelijk eenvoudig. Zwelling, roodheid en pijn verdwijnen meestal op dag drie en worden gevolgd door jeuk en peeling gedurende nog een week. Verwacht dat je tatoeage er de eerste maand donkerder en doffer uitziet dan verwacht. Volg ook altijd de juiste tattoo nazorg van je dermatoloog en / of tatoeëerder, want een goede verzorging beschermt je tegen infectie en zorgt voor een beter tatoeage resultaat.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *