Tarwegras: Voordelen en manieren om het te eten

Je weet waarschijnlijk al dat bladgroenten supergezond zijn. Maar hoe zit het met gras? Tarwegras lijkt veel op het gras dat je misschien kent uit je tuin of het veld tegenover je huis, maar dit is niet hetzelfde. Tarwegras is het gras van jonge tarweplanten, en ja, het zit toevallig vol met belangrijke voedingstoffen. Dit is de reden waardoor het vaak toegevoegd is aan sappen en smoothies of verkocht wordt als aanvullende poeders en capsules.

Maar wat maakt het nou precies zo gezond? Lees verder om te ontdekken wat tarwegras precies is, wat de voordelen zijn en meer!

Wat is tarwegras?

Tarwegras is de naam van het jonge gras van een tarweplant. Het is een dik, droog gras dat lijkt op hooi of stro, maar heldergroen is. Het speelt een rol in de natuurlijke en holistische geneeskunde en heeft enkele specifieke gezondheidsvoordelen.

Tarwegras komt uit de familie Triticum aestivum. Mensen oogsten het vroeg in zijn ontwikkeling voordat het zijn volledige grootte bereikt. Dit is gewoonlijk 7-10 dagen na het ontkiemen. Boeren verbouwen het voornamelijk voor dieren om op te eten, maar het is de laatste jaren enorm populair geworden als supplement en superfood.

Sommige mensen noemen tarwegras groen bloed omdat het een hoog gehalte aan chlorofyl bevat, dat tarwegrasproducten een ongebruikelijke groene tint geeft.

Tarwegras bevat weinig calorieën, maar is rijk aan vitamines, mineralen, eiwitten en enzymen. Ook heeft het mogelijk eigenschappen om kanker te voorkomen en te behandelen.

De eiwitten en antioxidanten in tarwegras kunnen helpen:

 • ziekten voorkomen
 • oxidatieve stress verminderen
 • de stofwisseling en opslag van energie stimuleren

Mensen kunnen tarwegras vers of op verschillende andere manieren consumeren, zoals bijvoorbeeld als sap, tabletten of poeder.

Tarwegras voedingsprofiel

Tarwegras is een goede bron van eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen. Een eetlepel van 8 gram (g) biologisch tarwegrasspoeder bevat de volgende voedingsstoffen:

 • Energie: 25 calorieën
 • Koolhydraten: 6 g
 • Eiwit: 1 g
 • Vezels: 4 g
 • Calcium: 24 mg
 • IJzer: 1 mg
 • Vitamine K: 86 mg

Tarwegras voordelen

Dat tarwegras gezond is, is nu wel duidelijk, maar wat zijn dan precies de voordelen? Het kan verschillende voordelen hebben. De belangrijke worden hier benoemd.

1. Het zit boordevol voedingsstoffen

Tarwegras biedt veel waar voor zijn voedingswaarde. Het is een geconcentreerde bron van vitamines, mineralen en andere essentiële zaken, waaronder:

 • vitamine A, C en E
 • ijzer
 • magnesium
 • kalium
 • calcium
 • chlorofyl
 • aminozuren
 • flavonoïden

2. Het bevat veel antioxidanten en is ontstekingsremmend

Net als veel andere plantaardige producten bevat tarwegras ingrediënten die als antioxidanten werken. Deze antioxidanten kunnen gezondheidsvoordelen bieden die vergelijkbaar zijn met veel andere plantaardige voedingsmiddelen.

Omdat het lichaam natuurlijke processen uitvoert, produceert het giftige bijproducten. Als de gifstoffen in het lichaam achterblijven, kan dit leiden tot oxidatieve stress. Hoge niveaus van oxidatieve stress kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Antioxidanten helpen het lichaam om deze gifstoffen te elimineren. Mensen die meer antioxidantrijk voedsel eten, hebben over het algemeen een lager ziekterisico.

Antioxidanten helpen bij het bestrijden van chronische ontstekingen, die optreden wanneer het immuunsysteem reageert op een ongewenste stof. Wanneer het lichaam per ongeluk reageert op iets dat geen bedreiging vormt, kunnen er gezondheidsproblemen optreden. Reumatoïde artritis, diabetes type 1 en psoriasis zijn allemaal voorbeelden van auto-immuunziekten.

Voorbeelden van antioxidanten zijn onder meer vitamines, zoals A, C en E.

3. Het kan kanker voorkomen en behandelen

Sommige wetenschappers zeggen dat tarwegras een vergelijkbare structuur heeft als hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof door het lichaam transporteert. Om deze reden, zo beweren ze, kan het de zuurstoftoevoer naar het bloed stimuleren.

Het bevat enzymen met antioxiderende eigenschappen die oxidatieve schade aan het DNA kunnen helpen voorkomen. Ook kan het de groei van kankercellen vertragen.

Tarwegras kan volgens onderzoeken ook de effecten van chemotherapie verbeteren. De onderzoekers vonden bewijs dat tarwegras bij gebruik naast chemotherapie:

 • de doeltreffendheid van de behandeling verhoogt.
 • de nadelige effecten van chemotherapie vermindert

4. Het kan spijsverteringsproblemen helpen verlichten

Tarwegras wordt al lang gebruikt als remedie tegen diarree en andere spijsverteringsproblemen, hoewel er niet veel formeel onderzoek is dat dit ondersteunt. Maar de wetenschap suggereert dat tarwegrassap de symptomen van ernstigere gastro-intestinale problemen zoals colitis ulcerosa kan helpen verminderen.

5. Het kan diabetes type 2 voorkomen en behandelen

Het eten van een dieet met veel fruit en groenten en weinig toegevoegde suikers is een must om het risico op diabetes te verkleinen. Mensen gebruiken het als een traditioneel medicijn om diabetes type 2 te behandelen, en sommige wetenschappers hebben aanwijzingen gevonden dat het kan helpen.

Tarwegras kan het insulinegehalte verhogen en de bloedglucose helpen verlagen. Deskundigen zijn van mening dat ontstekingen ook een rol spelen bij diabetes. Door ontstekingen te bestrijden, kan tarwegras mensen ook helpen om zowel diabetes als enkele van de complicaties ervan te beheersen.

6. Het kan helpen bij het bestrijden van infecties

Tarwegras kan de groei van bepaalde infecties kan doden of vertragen. Dit kan vooral nuttig zijn bij de behandeling van antibioticaresistente infecties of bij mensen die allergisch zijn voor bepaalde antibiotica.

7. Het kan obesitas behandelen

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor diabetes. Samen met hoge bloeddruk, hoog cholesterol en andere gezondheidsproblemen vormen ze een aandoening die artsen metabool syndroom noemen. Metabool syndroom begint meestal met obesitas. Wetenschappers geloven dat ontstekingen een sleutelrol spelen. Dit is waar tarwegas kan helpen.

8. Het kan helpen bij afvallen en het gewicht onder controle houden

Tarwegras bevat weinig calorieën, dus het is een geweldige optie als je probeert af te vallen of je ideale gewicht wilt te behouden.

Maar dat is niet alles. Het kan ook helpen bij het ondersteunen van je algehele inspanningen om gezond te eten en te bewegen, aangezien het eiwitten en antioxidanten bevat waarvan wordt aangenomen dat ze de stofwisseling stimuleren. Met andere woorden, het kan je helpen een paar extra calorieën te verbranden.

9. Het kan je immuunsysteem versterken

Sommige experts zeggen dat tarwegras immunomodulerende eigenschappen heeft, wat betekent dat het de immuunrespons van je lichaam kan stimuleren of onderdrukken op basis van wat je lichaam nodig heeft.

10. Het kan helpen om wonden te genezen

Tarwegras is plaatselijk gebruikt om brandwonden, zweren en andere huidlaesies te behandelen, en er kan iets aan de hand zijn: het chlorofyl in het superfood heeft antibacteriële eigenschappen om infecties te kunnen helpen voorkomen. Bovendien is aangetoond dat chlorofyl de productie van rode bloedcellen stimuleert die nodig zijn om gezond nieuw weefsel te bouwen.

11. Kan de haargezondheid verbeteren

Een van de minder bekende voordelen van tarwegras is dat het de gezondheid van het haar kan helpen verbeteren. Het heeft catalase dat kan helpen bij het omkeren van het grijs worden van haar en het vertragen van het verouderingsproces in het haar. Wanneer je het op je haar aanbrengt werkt het ook wonderbaarlijk bij het wegwerken van roos en zorgt het ervoor dat je haar er glanzend uitziet.

Tarwegras kopen

Biologische tarwegras
Biologische Tarwegras poeder - €12,95
tarwegras capsules
Biologische Tarwegras Capsules - €19,79
green juice
Green Juice Poeder - Spirulina - Chlorella - Tarwegras - Kurkuma - €28,95

Tips voor het gebruik en de consumptie van tarwegras

Tarwegras smaakt naar gras en de smaak kan andere smaken overheersen. Niet iedereen vindt het lekker smaken. Dus hoe kun je het beter laten smaken?

 • Een manier om rauw tarwegras of tarwegraspoeder te consumeren, is in een smoothie of sap. Het heeft echter een overweldigende smaak. Door het te mengen met een ingrediënt met een sterke smaak, zoals ananas, kan het smakelijker worden.
 • Andere opties zijn het mengen met melk, honing of een vruchtensap.
 • Het is ook verkrijgbaar in capsulevorm, waardoor de smaak verdwijnt.

Verschillende tarwegrasproducten zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels en kunnen online worden gekocht.

Tarwegras bijwerkingen

De meeste onderzoeken melden geen significante nadelige effecten na consumptie van tarwegras, maar dit kan afhangen van de vorm van het product en het individu.

Sommige mensen hebben een gevoeligheid of allergie die tot een ongewenste reactie leidt. Mensen met coeliakie en mensen die gevoelig zijn voor gluten, kunnen echter nog steeds genieten van tarwegras, omdat alleen de tarwekorrel en niet tarwegras gluten bevat.

Ookal wordt tarwegras gezien als een effectieve superfood om kanker te voorkomen en te behandelen, is er niet genoeg bewijs om te bewijzgen dat het elke ziekte kan genezen. Gebruik het daarom dus niet als vervanging voor een medische behandeling, maar gebruik het in combinatie. Overleg dit wel altijd eerst met uw arts, omdat sommige aanvullende therapieën kunnen interageren met andere medicijnen. Mogelijk kan een arts u ook adviseren over het risico op allergieën en intolerantie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *