thuis tanden bleken

Tanden bleken thuis: Alles wat je moet weten!

Als je dol bent op koffie, rode wijn of sojasaus, is het je misschien opgevallen dat je tanden niet meer zo wit zijn als dat ze ooit waren.  Het kan zelfs zo erg zijn dat je niet meer met je mond open durft of wilt lachen. Dit kan natuurlijk niet de bedoeling zijn! Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg manieren om je tanden te bleken. Van dure tandartsbehandelingen tot een tandenbleek set voor thuis of natuurlijke middeletjes. Wie droomt er nou niet van een wit gebit? In dit artikel worden tandenbleek sets voor thuis besproken. Hiermee ervaar je tandarts kwaliteit bleken, maar dan thuis! Ontdek alles wat je moet weten over thuis je tanden bleken!

Waarom tanden bleken?

Tanden bleken was vroeger het domein van filmsterren en beroemdheden, maar dat is gelukkig allang niet meer zo!  Vooruitgang in de technologie heeft het bleken van tanden beschikbaar gemaakt voor de massa en voor minder geld dan je zou verwachten.

Er zijn veel redenen om je tanden witter te maken. Een paar kunnen zijn:

Een stralende glimlach: Witte tanden kunnen een enorm verschil maken in je uiterlijk. Je gebit is een super belangrijk onderdeel van je uiterlijk en echt gezichtsbepalend. Met een mooi gebit kun je voor de dag komen en geef je een positieve eerste indruk. Het kan je een stuk meer zelfvertrouwe geven. Uit ondezoek is gebleken dat het je er zelfs jaren jonger uit kan laten zien!

Plekken en vlekken elimineren: Wanneer je ouder wordt zul je merken dat er plekken en vlekken op je tanden zijn ontstaan. Dit heeft met verschillende factoren te maken, waaronder bepaald eten en drinken, roken, medicatiegebruik en het ouder worden zelf. Je tanden bleken en daarmee het weghalen van deze vlekken, zorgt ervoor dat je er een stuk verzorgde

Je uiterlijk willen veranderen: Indien je graag iets in je gezicht wilt veranderen, is tanden bleken een goede optie. Dit kan een groot verschil maken en het is een stuk goedkoper en minder ingrijpend dan andere cosmetische ingrepen, zoals een facelift of botox.

Een uniformere look creëren: Sommige mensen krijgen alleen vlekken op de bovenkant of onderkant van hun tanden en willen dat ze allemaal dezelfde tint hebben.

Is het bleken van tanden de moeite waard? Redenen voor het bleken van tanden zijn allemaal op de een of andere manier gekoppeld aan ijdelheid, maar dat betekent niet dat het geen waardige procedure is. Je kunt je een stuk  beter voelen over je uiterlijk wanneer je tanden stralend wit zijn. Dit kan je eigenwaarde en zelfvertrouwen een heel stuk verbeteren. Het bleken van tanden kan een veilige en relatief goedkope manier zijn om je kijk op het leven te verbeteren.

Tanden bleken thuis

Voor de snelste resultaten, kun je het beste een bleking inplannen bij je tandarts.  Ze brengen een sterk geconcentreerd bleekproduct rechtstreeks op je tanden aan en versnellen het bleekproces met een speciale lamp of laser. Minder dan twee uur later zijn je tanden drie tot acht tinten lichter. Voor een goede behandeling ben je echter wel snel bedrag kwijt tussen de  €250 – €1000.

Als je minder geld wilt uitgeven en een beetje geduld hebt kun je thuis ook je tanden witter maken. Er bestaan al langere tijd tandenbleek setten voor thuis, maar nooit eerder was de kwaliteit zo goed als tegenwoordig. Met de nieuwe technologiën en ingrediënten die gebruikt worden kun je zo goed als dezelfde resultaten behalen met thuis je tanden bleken als wanneer je het bij de tandarts zou doe. Naast dat het een stuk goedkoper is, bespaart het je ook veel tijd.

Wat is de beste tanden bleek set?

Er zijn verschillende tanden bleek setten op de markt. Echter zijn ze niet allemaal even goed. Sommige blekingskits laten amper of zelfs helemaal geen resultaten zien en sommige kunnen zelfs je tanden schaden door dat er te agressieve bleekingsingrediënten in zitten verwerkt. Hier onder volgen 3 hele effectieve en veilige tandenbleek setten.

Clout White Teeth Whitening Kit

Met de premium teeth whitening kit van Clout White is het mogelijk om zelf je tanden te bleken op iedere moment van de dag, waar dan ook. De whitening gel is 100% natuurlijk, peroxide vrij, veganistisch en dierproefvrij. De gel bestaat uit een unieke formule gecreëerd door professionals in de Verenigde Staten. Deze whitening gel maakt je tanden tot 8 tinten witter. Dankzij de unieke formulen wordt je tandglazuur niet aangetast en zullen je tanden niet gevoelig worden tijdens en na de behandeling.

De beste resultaten worden behaald wanneer de bleekset dagelijks wordt gebruikt voor de eerste 5 tot 8 sessies. Het wordt geadviseerd om 1 sessie per dag te doen.

Optimal White Tandenbleekset

De Tandenbleeksets van Optimal White zijn meerdere keren als best getest. Het tanden bleken met deze set is 100% veilig en voldoen volledig aan de Europese regelgeving en de cosmeticawetgeving. Deze tanden bleek set beschadigd je tandvlees en tanden niet en je kunt het zo vaak gebruiken als je wilt. 

Met 3 stappen bleek je eenvoudig je tanden. De set bestaat uit 2x 10ml bleekgel, 4x bitjes op maat, 1x LED-Booster (voor optimaal restultaat), een opbergdoosje en handleiding.

ME’ADEM Professionele Tandenbleekset

Deze tandenbleek set is als beste gekozen in 2020. In slechts 6 sessies maakt het je tanden 8 tinten witter.

De ME’ADEM wireless teeth whitening device is voorzien van duo 5 LED’s in plaats van 3 voor een sneller, egaal tandenbleek resultaat

De unieke tandenbleek ingrediënten zijn zo ontworpen dat ze ook geen gevoeligheid of pijn veroorzaken.  De whitening gel is watersotfperoxide vrij en is gemaakt van de beste ingrediënten.

Hoe werkt tanden bleken?

De tanden bestaan uit een binnenste dentinelaag en een hardere buitenste glazuurlaag. Glazuur is meestal doorschijnend, dus ondanks dat het aan de buitenkant zit, is het grotendeels dentine wat de kleur van je tanden bepaalt. Tandenbleekproducten bleken over het algemeen tanden met behulp van een van de twee actieve ingrediënten – waterstofperoxide of carbamideperoxide – die het poreuze glazuur binnendringen en de kleur van het dentine lichter maken door de vlekken af te breken. Dit verklaart waarom alleen tandpasta die hardnekkige koffievlekken niet kan verwijderen. Waterstofperoxide is het agressievere van de bleekmiddelen, terwijl carbamideperoxide de koelere optie is en langzaam afbreekt tot waterstofperoxide en ureum, waardoor het een betere keuze is voor mensen met gevoelige tanden. Tegenwoordig bestaan er ook tandenbleeksetten die geen peroxide bevatten. Dit is het allerbeste voor je tanden. De meeste thuiskits ofwel strips geïmpregneerd met bleekoplossing of tandheelkundige trays die je vult met bleekgel. Let wel op, het bleken van tanden werkt niet op kunstgebitten, kronen, vullingen of fineer.

Waarom zijn mijn tanden niet witter?

De kleur van je tanden komt neer op twee dingen: de dikte van je tandglazuur en of het glazuur is gekleurd. Genetica speelt een rol bij de kleur, kwaliteit en het type glazuur dat je erft. Dun glazuur is doorschijnend, waardoor het gele binnenste gedeelte van de tand zichtbaar wordt, terwijl een dikkere, ondoorzichtige laag glazuur de tanden witter en helderder maakt. Beide soorten glazuur kunnen echter vlekken krijgen van tandplak en bacteriën, tabaksgebruik, bepaalde voorgeschreven medicijnen en donker gekleurd eten en drinken. Iets om in je achterhoofd te houden is dat elk voedsel of elke drank die vlekken in je kleding kan achterlaten, ook je tanden kan bevlekken.

Werkt tanden bleken bij iedereen?

Tanden bleken is voor iederen mogelijk. Over het algemeen werken tandenbleeksystemen het beste op tanden met gele tinten. Indien je tanden grijze, zwarte of blauw tinten bevatten, moet je een tandarts raadplegen voor een meerstappenplan, mogelijk inclusief fineer.

Hoe moet ik me voorbereiden op tanden bleken?

Voordat je bleekproducten introduceert, is het belangrijk dat je mond in het algemeen gezond is. Dat betekent: geen te vullen gaatjes, geen tandbederf, geen blootliggende wortels of bloedend tandvlees. Als je je halfjaarlijkse gebitsreiniging en -polijsten kunt plannen voorafgaand aan het bleken, zal dit de effecten van bleken verbeteren.

Wat kan ik verwachten tijdens en na het bleken van mijn tanden?

Je tanden zullen de dagen na het bleken wat gevoeliger zijn dan normaal. Dit kan variëren van algehele gevoeligheid voor warm, koud of hard voedsel tot af en toe lichte pijn in je tanden. Als je hier last van hebt kan het misschien slim zijn je tandenborstel tijdelijk te vervangen voor een borstel met extra zachte haren.

Is tanden bleken slecht voor je tanden?

Veel mensen zijn geïnteresseerd in het bleken van hun tanden, in de hoop hun glimlach nieuw leven in te blazen. Echter zitten vele met vragen als: “is het bleken van tanden veilig?” en “is het bleken van tanden slecht voor je?” Het antwoord op de vraag of tanden bleken slecht voor je tanden is, is nee! Dit geldt teminste als je het bij een tandarts laat doen of een goede kwaliteit thuis blekingsset gebruikt.

De technieken voor het bleken van tanden zijn in de loop der jaren goed geëvalueerd en de resultaten die zowel in de tandartspraktijk als thuis worden behaald, zijn vrijwel gegarandeerd. Het actieve bleekmiddel in de meeste bleekproducten is carbamideperoxide, dat waterstofperoxide oplevert.

Wees gerust, de tandheelkundige professionals die deze producten maken, hebben hard gewerkt om ervoor te zorgen dat het bleken van tanden zowel veilig als effectief is. Houd er echter rekening mee dat er kleine bijwerkingen zijn. Bleken leidt tot verhoogde gevoeligheid omdat het de interne kanalen van de tand opent. Hierdoor kan het bleekmiddel de tand binnendringen en witter worden. Dit veroorzaakt wat gevoeligheid. Met de juiste bleekkit zal dit geen schade aan je tanden veroorzaken.

Tanden met bederf, gebroken vullingen en gebroken structuren kunnen een groter en langduriger ongemak veroorzaken, maar ook onder deze omstandigheden is er geen schade aan het glazuur.

Daarnaast kan er ook wat irritatie aan je tandvlees optreden wanneer dit in contact komt met je tanden bleekmiddel. Hoe hoger de concentratie van het bleekmiddel, hoe groter de kans op irritatie. Dit probleem zal echter vanzelf verdwijnen nadat het bleekmiddel uit het gebied is verwijderd.

Verder heeft het bleken van je tanden geen invloed op je algehele gezondheid. De procedure is beperkt tot je mond en de chemicaliën zijn niet hard genoeg om je lichaam schade toe te brengen. Studies hebben geen langetermijngevolgen voor de gezondheid gevonden.

tanden bleken
tanden witten

Is tanden bleken permanent?

Tanden bleken is helaas nooit permanent. Dit komt omdat het onmogelijk is om een einde te maken aan de dagelijkse slijtage die ons glazuur afbreekt of bevlekt. Je zult altijd blijven eten en drinken, en ook doe je niks aan ouder worden. Dit heeft allemaal effect op het verkleuren van je tanden. Als je blijvende resultaten wilt zien, zul je vaker een whitening kit moeten gebruiken wanneer je merkt dat je tanden witheid beginnen te verliezen. Er zijn gelukkig wel veel dingen die je kunt doen om je tanden zo lang mogelijk wit te houden zoals:

  • Goed je tanden poetsen
  • Uit een rietje drinken
  • Minderen met koffie en ander eten en drinken dat je tanden laat verkleuren
  • Niet roken

Tanden bleken is nooit permanent, maar door rekening te houden met het bovenstaande, kun je zo lang mogelijk genieten van een witte glimlach!

Natuurlijk tanden witten

Tanden bleken thuis gaat makkelijk en veilig met de bovengenoemde tandenbleeksetten. Naast het bleken van je tanden zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen om je tanden witter te maken of witter te houden. Deze zijn weliswaar niet zo effectief als het bleken van je tanden, maar ze kunnen wel verschil maken. Daarnaast kun je het gebruiken als aanvulling op bleken, om je tanden zo lang mogelijk wit te houden. Lees in dit artikel hoe je je tanden kan witten op een natuurlijke manier.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *