tamanu olie

Tamanu olie: Voordelen, toepassingen en meer!

Als je in een natuurvoedingswinkel of reformwinkel bent geweest, is de kans groot dat je tamanu olie eerder hebt gezien. Toch zijn er ook veel mensen die nog niets of weinig weten over tamanu olie. Ondanks het feit dat het niet de meest populaire of bekende huidverzorgingsolie is, is het er een die ontzettend veel voordelen heeft. Het is dus zeker het overwegen waard om het aan je routine toe te voegen. Lees verder om alles te weten te komen over deze bijzondere olie!

Wat is tamanu olie?

Tamanu olie is afgeleid van de zaden van de tamanu notenboom, een tropische groene plant afkomstig uit Zuidoost-Azië. Hoewel het nog niet het ‘it’-ingrediënt in de moderne huidverzorging is, is het zeker geen nieuweling; het wordt al eeuwen medicinaal gebruikt door verschillende Aziatische, Afrikaanse en Pacifische eilandculturen. De olie heeft een opmerkelijke uitstraling en geur. In zijn puurste vorm heeft het een dikke consistentie, een donkergroene kleur en een uitgesproken diepe, aardse, nootachtige geur. In veel huidverzorgingsproducten wordt het vaak vermeld met de technische naam, Calophyllum inophyllum zaadolie.

Voordelen van tamanu olie

Van Tamanu olie wordt lang aangenomen dat het vele gezondheids- en schoonheidsvoordelen heeft, van wondgenezing tot acne behandeling. Hoewel niet elke bewering die je tegenkomt wetenschappelijk is onderzocht, is dat bij veel wel het geval. Hieronder worden alle voordelen van deze wonderolie benoemd.

1. Acne bestrijden

Tamanu olie heeft een hoge antibacteriële en wondgenezende werking tegen bacteriestammen die betrokken zijn bij acne, waaronder Propionibacterium acnes (P. acnes) en Propionibacterium granulosum ( P. granulosum). Er zijn ook aanwijzingen voor de ontstekingsremmende eigenschappen van de olie. Samen met het vermogen om P. acnes en P. granulosum te doden, kan het ook nuttig zijn bij de behandeling van ontstoken acne.

2. Acnelittekens verminderen

Tamanu olie wordt gebruikt om littekens met succes te behandelen. Talrijke biologische onderzoeken hebben aangetoond dat de olie wondgenezende en huidregenererende eigenschappen heeft. Het is ook rijk aan antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze gunstig zijn bij de behandeling van littekens, evenals acne littekens.

3. Rimpels verminderen

Tamanu olie is een actief ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten wordt gebruikt, waaronder anti-aging crèmes. De olie is rijk aan vetzuren, die kunnen helpen de huid gehydrateerd te houden. Het bevat ook antioxidanten, die de schade door vrije radicalen bestrijden. Het vermogen van de olie om de productie van collageen en GAG te bevorderen, speelt ook een rol bij het tegengaan van veroudering en huidregeneratie. Ook kan de olie rimpels helpen voorkomen die worden veroorzaakt door schade door de zon.

4. Voetschimmel behandelen

Tamanu olie wordt beschouwd als een effectief middel tegen voetschimmel, een besmettelijke schimmelinfectie die de huid van de voeten aantast.

5. Droge huid hydrateren

Droge huid is een aandoening die vaak wordt behandeld met het gebruik van oliën. Tamanu oil heeft een hoog vetgehalte, dus het is waarschijnlijk erg hydraterend voor de huid.

6. Striae vervagen

Net als bij acnelittekens, proberen de meeste mensen hun striae te vervagen met vochtinbrengende, antioxiderende en ontstekingsremmende behandelingen. Dit kan allemaal bijdragen om stiae te vervagen. Heb je last van striae? Ontdek dan hier alle mogelijkheden om striemen te verminderen.

7. Eczeem verminderen

Onderzoek suggereert dat tamanu olie ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben. En hoewel er mensen zijn die de olie hebben gebruikt om inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem te behandelen, is er meer onderzoek nodig om de rol ervan te begrijpen.

8. Ingegroeide haartjes behandelen

Ingegroeide haartjes raken vaak ontstoken en geïrriteerd. Omdat tamanu olie ontstekingsremmende helende eigenschappen heeft, is het mogelijk dat het ingegroeide haartjes kan behandelen. Omdat het een bewezen ontstekingsremmer is, kan het voordelen hebben.

9. Littekens minder zichtbaar maken

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat tamanu olie een aantal eigenschappen heeft die huidwonden kunnen helpen sneller te genezen, ontstekingen te verminderen en de productie van collageen te bevorderen. Dit zorgt ervoor dat littekens minder zichtbaar worden.

10. Vaginale infecties

Tamanu olie zou ontstekingen verminderen en bacteriën vernietigen. Om die reden gebruiken sommigen het lokaal om vaginale infecties te behandelen.

11. Wonden behandelen

Tamanu olie wordt vaak aanbevolen voor littekengenezing of wondherstel. Hoewel het logisch zou zijn dat het aanbrengen van een antioxidant rijke olie zou kunnen helpen bij de ontstekingsveranderingen die deel uitmaken van het wondgenezingsproces, is er een gebrek aan onderzoek om dit te ondersteunen. Sommige mensen gebruiken de olie ook om hun zonnebrand en andere brandwonden te behandelen.

Waarnaar te zoeken

Tamanu olie is op grote schaal online te koop en wordt in veel natuurvoedingswinkels verkocht. Sommige olieproducten zijn 100% tamanu oil, terwijl andere worden verdund met verschillende oliën, zoals olijfolie.

Bovendien wordt het gebruikt als ingrediënt in een verscheidenheid aan producten voor persoonlijke verzorging, waaronder lotions, serums en vochtinbrengende crèmes. In het bijzonder wordt dit ingrediënt in veel crèmes aangetroffen waarvan wordt gezegd dat ze het verschijnen van striae en littekens verminderen.

Het is niet legaal voor een cosmetisch product of voedingssupplement om claims te doen met betrekking tot de behandeling van een specifieke ziekte of aandoening, dus dergelijke uitspraken moeten met dit in gedachten worden overwogen.

Tamanu olie kopen

Hieronder volgen 2 top productkeuzes van uitstekende kwaliteit. Beide zijn pure tamanu oliën zonder toevoegingen.

Tamanu olie toepassingen

Tamanu oil kan rechtstreeks op de huid worden aangebracht voor gezondheids- of cosmetische doeleinden. Het kan ook worden gecombineerd met crèmes, etherische oliën en andere ingrediënten om je eigen gezichts- en haarmaskers, vochtinbrengende crèmes en shampoos en conditioners te creëren.

Dosering en bereiding

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om een effectieve en veilige dosis te bevestigen. De juiste dosis voor jou hangt mogelijk af van de aandoening die je behandelt, je leeftijd, geslacht en algehele gezondheid.

Tamanu olie bijwerkingen

Tamanu olie wordt over het algemeen als veilig beschouwd bij plaatselijk gebruik; er is niet genoeg bekend over de mogelijke bijwerkingen van orale inname van deze olie. Aangezien de olie wordt geperst uit de noot van de laurierboom, moeten mensen met een notenallergie het gebruik vermijden. Als je jeuk, roodheid, irritatie of andere nadelige effecten ervaart bij het gebruik van de olie, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het product.

Alternatieven voor tamanu olie

Tamanu is een notenolie en geen etherische olie, maar de volgende etherische oliën zijn goede alternatieven voor de olie. Welke je kiest, hangt af van het effect dat je zoekt. Zorg ervoor dat je het gebruikt zoals voorgeschreven, aangezien sommige van deze essentiële oliën moeten worden verdund met een dragerolie voordat ze op de huid worden aangebracht om irritatie te voorkomen.

De 3 alternatieven:

Tea tree olie. Tea tree olie is uitgebreid onderzocht. Het heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen waardoor het effectief is voor de behandeling van kleine wonden, jeuk en huidaandoeningen, zoals eczeem en acne.

Arganolie. Arganolie, ook wel Marokkaanse olie genoemd, biedt veel van dezelfde voordelen als tamanu oil, waaronder wondgenezing, anti-verouderingseffecten, acnebehandeling en UV-bescherming. Het is ook een effectieve vochtinbrengende crème voor huid en haar.

Castorolie. Castorolie is een ander alternatief met veel van dezelfde toepassingen en voordelen. Het heeft schimmelwerende, antibacteriële en ontstekingsremmende effecten die kunnen helpen bij de behandeling van schimmelinfecties, lichte huidirritatie en kleine snijwonden en schaafwonden. Het hydrateert ook het haar en de huid.

Leave a Comment

Your email address will not be published.