Striemen verminderen op een natuurlijke manier!

Thuis middeltjes voor striae: 6 ingrediënten om te proberen

Ontzettend veel mensen hebben last van striemen, ook wel striae genoemd. Het is volkomen normaal. Toch willen velen striemen verminderen of zelf het liefste compleet verwijderen vanwegen het uiterlijk ervan. Op een natuurlijke manier is striemen verminderen is heel goed mogelijk! Lees verder voor 6 thuis middeltjes om je straie te verminderen.

Wat is striae?

Striae, ook wel striemen genoemd, treedt op wanneer je huid snel van vorm verandert door groei of gewichtstoename. Ze zijn geen teken dat er iets mis is met je gezondheid en ze zijn ook niet gevaarlijk.

Zowel mannen als vrouwen kunnen striae krijgen. Zwangerschap en puberteit zijn de twee meest voorkomende momenten in het leven om striae te krijgen.

In eerste instantie zal een striae verschijnen als een dunne rode of paarse lijn op je huid die een andere textuur aanneemt dan de omringende huidlaag. Uiteindelijk vervagen de meeste striae en krijgen ze een lichtere of bijna doorschijnende kleur en worden ze glanzend.

Striemen op een volledig natuurlijke manier compleet verwijderen is niet mogelijk. Ze zijn een soort littekens die zelden genoeg vervagen om onzichtbaar te worden. Er zijn echter enkele manieren die kunnen helpen om het verschijnen van striae te minimaliseren en ze sneller te laten vervagen.

Wie krijgt striae?

Er zijn veel voorkomende misvattingen over striae en wie ze krijgt. De waarheid is dat genetica de sterkste voorspeller is van striae. Ook hebben vrouwen meer kans om ze te krijgen, vooral degenen die zwanger zijn. Andere risicofactoren zijn onder meer:

 • het gebruik van corticosteroïden
 • snel afvallen of aankomen
 • een groeispurt
 • een borstvergrotingsoperatie ondergaan

Striemen verminderen op een natuurlijke manier

1. Vitamine A

Vitamine A wordt een retinoïde genoemd. Retinoïden laten de huid er gladder en jeugdiger uitzien. Ze worden in veel vrij verkrijgbare actuele cosmetische crèmes gebruikt.

Gewoon een actueel extract van vitamine A gebruiken, of vitamine A oraal innemen, kan bijdragen aan de gezondheid van je huid en het algehele uiterlijk. Een dieet dat rijk is aan bepaalde voedingsmiddelen, zoals wortelen en zoete aardappelen, kan je ook helpen je vitamine A-spiegel te verhogen.

2. Suiker

Sommige mensen zweren bij suiker als een natuurgeneeskundige microdermabrasiemethode. Microdermabrasie uitgevoerd door een dermatoloog is een van de weinige klinisch bewezen methoden om striae te laten vervagen. Dus dit huismiddeltje lijkt het proberen waard.

 • Door een suikerscrub op de huid te wrijven, kun je het gebied exfoliëren. Om dit te doen:
 • Meng een kopsuiker met 1/4 kopje weekmaker, zoals amandelolie of kokosolie, voordat je het mengt tot de consistentie van een nat strandzand.
 • Voeg wat citroensap toe.
 • Scrub het mengsel op de plek van je lichaam waar de striae zit.
 • Herhaal dit meerdere keren per week onder de douche en wrijf het mengsel 8-10 minuten in.

3. Aloë vera

Hoewel er weinig klinisch bewijs bestaat voor aloë vera als middel tegen striae, is pure aloë vera zowel een natuurlijk genezend middel als een huidverzachter. Dit maakt het een ideaal huismiddeltje om striae te proberen.
Breng dagelijks na het douchen pure aloë vera gel van een plant aan op je striae.

aloe vera plant
aloe vera cream

4. Hyaluronzuur

Collageen is het eiwit in je huid waardoor het zijn vorm behoudt en er gezond uitziet. Naarmate we ouder worden, neemt het collageen in ons gezicht en ons lichaam af. De productie van collageen kan worden gestimuleerd met hyaluronzuur. Hyaluronzuur kan worden opgenomen door capsules of door het aan te brengen als een serum.

5. Kokosolie

Omdat striae littekens vormen door huidbeschadiging, kan kokosolie het uiterlijk snel helpen genezen. Kokosolie heeft helende eigenschappen. Als je elke dag maagdelijke kokosolie op je striae aanbrengt, kan dit een deel van hun rode uiterlijk wegnemen. Tenzij je allergisch bent voor kokosnoten, wordt deze olie als veilig beschouwd.

organic kokosolie

6. Cacaoboter

Van cacaoboter is ook aangetoond dat het straie helpt verminderen. Cacaoboter is een sterk hydraterend plantaardig vet dat wordt gebruikt om een verscheidenheid aan schoonheidsproducten te maken. Vanwege de krachtige hydraterende eigenschappen wordt cacaoboter gebruikt in bodylotions, lippenbalsems en haarconditioners, naast andere producten voor persoonlijke verzorging. Cacaoboter helpt de droge huid te herstellen en lelijke vlekken, zoals verkleuringen en littekens, te vervagen. Het wordt ook vaak plaatselijk gebruikt voor de preventie en behandeling van striae. Lees hier alle voordelen van cacaoboter voor je huid.

Andere behandelingen voor straie

Lasertherapie, needling en microdermabrasie zijn drie klinische behandelingen voor striae. Microdermabrasie omvat het exfoliëren van de huid op een manier die huismiddeltjes niet kunnen. Needling, een relatief nieuwe behandeling waarbij collageen onder de bovenste laag van je huid wordt geïnjecteerd, kan ook effectief zijn. De meeste van deze behandelingen worden doorgaans niet gedekt door een verzekering en kunnen kostbaar zijn. Alleen een dermatoloog kan je vertellen of je in aanmerking komt voor deze procedures.

Hoe kun je striae voorkomen?

Je kunt striae niet volledige voorkomen, maar er zijn wel wat dingen die je kunt doen om de kans op striemen aanzienlijk te verminderen.

1. Beheers je gewicht

Een van de meest nuttige dingen die je kunt doen om striae te voorkomen, of je nu zwanger bent of niet, is om een ​​gezond gewicht te behouden. Striae kan optreden wanneer je huid snel uit elkaar trekt als gevolg van een snelle gewichtstoename. Je kunt ook striae opmerken na snel gewichtsverlies. Sommige mensen krijgen striae tijdens groeispurten, zoals tijdens de puberteit. Andere mensen, zoals bodybuilders, merken ze op na grote voordelen van sporten of het gebruik van steroïden. Voorkomen dat veranderingen in het lichaam te snel plaatsvinden, is dus de beste manier om striae te voorkomen. Eet gezond en beweeg regelmatig om je gewicht te beheersen. Als je een snelle gewichtstoename of gewichtsverlies opmerkt, kan het een goed idee zijn om naar je arts te gaan om erachter te komen waarom.

2. Blijf gehydrateerd

Als je voldoende water drinkt, kan je huid gehydrateerd en zacht blijven. Een zachte huid heeft niet zozeer de neiging om striae te ontwikkelen als een droge huid. Het drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, kan het risico op striae zelfs vergroten. Als je koffie drinkt, zorg er dan voor dat je je vochtinname in evenwicht houdt met veel water, kruidenthee en andere cafeïnevrije vloeistoffen

3. Eet een voedingsrijk dieet

Striae kunnen ook optreden als je op bepaalde gebieden een tekort aan voeding heeft. Het kan helpen om voedsel te eten dat de gezondheid van de huid bevordert. Zorg ervoor dat je dieet voedingsmiddelen bevat die rijk zijn aan:

 • vitamine C
 • vitamine D
 • vitamine E
 • zink
 • eiwit

Een manier om ervoor te zorgen dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, is door onbewerkte voedingsmiddelen in verschillende kleuren te kiezen. Een ontbijt met eieren, volkoren toast en gemengde bessen voegt bijvoorbeeld veel kleur toe aan je bord terwijl het een verscheidenheid aan voedingsstoffen bevat.

4. Neem vitamine C op in je dieet

Collageen speelt een rol bij het sterk en elastisch houden van je huid. Het helpt rimpels te verminderen, maar het kan ook belangrijk zijn om striemen te voorkomen. Vitamine C is een belangrijke voedingsstof voor de ontwikkeling van collageen. Vitamine C is te vinden in veel groenten en fruit. Citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, zijn bijzonder goede bronnen van vitamine C.

5. Neem wat vitamine D op

Een studie vond een verband tussen lage vitamine D-spiegels en striae. Er is meer onderzoek nodig, maar de resultaten suggereren dat het handhaven van een gezond vitamine D-gehalte het risico op striae kan verminderen. De gemakkelijkste manier om vitamine D binnen te krijgen, is door blootstelling aan de zon. De vitamine wordt ook vaak toegevoegd aan brood, ontbijtgranen en zuivelproducten zoals melk of yoghurt.

6. Behandel nieuwe striae zodra ze verschijnen

Als je striae op je huid niet helemaal kunt voorkomen, kun je eraan werken om ze zo min mogelijk te laten zien, zodat ze op de lange termijn minder opvallen. Maak een afspraak met je arts of dermatoloog om je opties te bespreken als je nieuwe striemen krijgt. Je arts kan je helpen bepalen waardoor je striemen worden veroorzaakt, en zij kunnen mogelijk behandelingsopties voorstellen die het beste werken bij nieuwe striae.

Conclusie

Striemen verminderen is heel goed mogeijk met de thuismiddeltjes die zijn besproken in dit artikel. De beste behandeling voor striae is echter simpelweg striae voorkomen. Door je huid gehydrateerd te houden, kun je ervoor zorgen dat je huid de elastine krijgt die het nodig heeft om littekens te voorkomen. Als je actuele crèmes zoals kokosolie gebruikt, blijft je huid gehydrateerd en loop je minder kans op striae. Ook vitamine C en D doen veel goeds in het voorkomen van striemen.

Wanneer je last hebt van striae kunnen thuis middeltjes zoals kokoksolie, aloë vera en hyaluronzuur je helpen het uiterlijk van striae aanzienlijk te verminderen. Zelfs zonder behandeling zullen bijna alle striae na verloop van tijd vervagen. Zelden blijven striae zo prominent aanwezig als wanneer ze in eerste instantie verschijnen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *