striae verwijderen

Striae verwijderen - 6 effectieve manieren!

Striae, ook wel striemen genoemd, is een veel voorkomende huidaandoening. Als je alleen al op Google het woord striae intypt komen de volgende zoekresultaten meteen naar boven: ‘striae buik’, ‘striae billen’, ‘striae benen’ ‘striae rug’, gevolgd door zoekresultaten als ‘striae verwijderen’ en ‘striae verminderen’. Dat ontzettend veel mensen last hebben van striemen en dat dit ook compleet normaal en onschadelijk voor de gezondheid is, neemt niet weg dat veel mensen er vanaf willen. Ze vinden het niet mooi en storen zich eraan. Gelukkig zijn er verschillende manieren om striemen te verminderen en zelfs compleet te verwijderen. Lees verder om alle mogelijkheden te ontdekken!

Wat is striae?

Striae verschijnen meestal als stroken parallelle lijnen op je huid. Deze lijnen hebben een andere kleur en textuur dan je normale huid en variëren van paars tot felroze tot lichtgrijs. Als je striae met je vingers aanraakt, voel je mogelijk een lichte ribbel op je huid. Soms is striae pijnlijk of jeuk het.

Deze lijnen verschijnen vaak tijdens of na de zwangerschap of na een plotselinge verandering in je gewicht. Ze komen ook vaak voor bij tieners die snel groeien. Striae zijn niet gevaarlijk en verdwijnen vaak na verloop van tijd.
Je kunt vrijwel overal striae hebben, maar ze komen het meest voor op je buik, borsten, bovenarmen, dijen en billen.

Hoe ontstaat striae?

Striae zijn het resultaat van uitrekken van de huid en een toename van cortison in je systeem. Cortison is een hormoon dat van nature door je bijnieren wordt aangemaakt. Als je echter te veel van dit hormoon hebt, kan je huid zijn elasticiteit verliezen.

Striae komen in bepaalde omstandigheden vaak voor:

 • Veel vrouwen ervaren striae tijdens de zwangerschap, omdat de huid op verschillende manieren rekt om ruimte te maken voor de baby. Dit voortdurend trekken en strekken kan striae veroorzaken.
 • Striae verschijnen soms wanneer je snel aankomt of gewicht verliest. Tieners kunnen ook striae opmerken na een plotselinge groeispurt.
 • Crèmes, lotions en pillen met corticosteroïden kunnen striae veroorzaken door het vermogen van de huid om uit te rekken te verminderen.
 • Het syndroom van Cushing, het syndroom van Marfan, het Ehlers-Danlos-syndroom en andere bijnieraandoeningen kunnen striae veroorzaken door de hoeveelheid cortison in je lichaam te verhogen.

Wie loopt er risico op het ontwikkelen van striae?

Het volgende brengt je een groter risico op het ontwikkelen van striemen:

 • vrouw zijn
 • een blank persoon zijn (een bleke huid hebben)
 • een familiegeschiedenis van striae hebben
 • zwanger zijn
 • een geschiedenis hebben van het bevallen van grote baby’s of tweelingen
 • overgewicht hebben
 • met dramatisch gewichtsverlies of gewichtstoename te maken krijgen
 • corticosteroïden gebruiken

Rode vs witte striemen

Striae beginnen vaak als rode of paarse vlekken en vervagen na verloop van tijd langzaam tot wit of zilver. Het verschil in kleur maakt duidelijk hoe oud de markeringen zijn. Hoewel ze misschien nooit helemaal verdwijnen, kan een behandeling de kleur van je striemen lichter maken en ze verkleinen. In andere gevallen vervagen striae vanzelf.

Nieuwere, rood getinte striae zijn gemakkelijker te behandelen. Ze beginnen rood omdat er bloedvaten onder de huid aanwezig zijn. Door de aanwezigheid van functionerende bloedvaten kunnen rode striae beter reageren op de behandeling.

Witte striae zijn ouder en moeilijker te behandelen. Na verloop van tijd zullen je bloedvaten smaller worden, waardoor het moeilijk wordt om de productie van collageen te stimuleren. Behandelingsresultaten zijn misschien niet zo drastisch in vergelijking met die van rode striae, maar er zijn opties beschikbaar om ze natuurlijker en sneller te laten vervagen.

Striae verwijderen

Er zijn verschillende mogelijkeden om striemen te verminderen en te verwijderen. Kijk welke mogelijkheid het beste bij je past of combineer ze! Een aantal opties kun je zelf thuis doen, maar de meer defintieve opties dienen door een arts/dokter uitgevoerd te worden.

1. Scrubben

Een eenvoudige manier om witte striae te behandelen, is door regelmatig te exfoliëren/scrubben. Dit verwijdert overtollige dode huid van je lichaam en nieuwe huid van je striae. Scrubben naast andere behandelmethoden kan je resultaten verbeteren. Door de dode huid van je striae te verwijderen, kunnen andere huidbehandelingen dieper doordringen en sneller werken.

2. Crème/serum behandelingen

Striae crèmes en zalven zijn goedkope en effectieve methoden om het verschijnen van striae te verminderen. Let er wel op dat een striae crème de striemen nooit 100% kan verwijderen, maar de juiste crème kan de striemen wel aanzienlijk verminderen waardoor ze veel minder opvallen. Hieronder volgen wat top crèmes en oliën om striemen te verminderen:

3. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een pijnloze procedure om het verschijnen van striae te verminderen. Deze procedure is gericht op de bovenste huidlaag (epidermis) en werkt door de huid te stimuleren collageen- en elastinevezels aan te trekken.

Tijdens de procedure worden minuscule exfoliërende kristallen op het aangetaste gebied gesproeid of wordt een speciale puntige staaf over het gebied gewreven. Met behulp van een staafachtig apparaat worden de kristallen voorzichtig verwijderd, waarbij de dode huid van de epidermislaag wordt meegenomen. Voor effectieve resultaten moet microdermabrasie gedurende een bepaalde periode worden herhaald.

Na de ingreep kan je huid strak en droog aanvoelen. Er kan wat roodheid optreden door de afschilfering. Het duurt doorgaans 24 uur voordat je huid is genezen. Hoewel effectief, is het niet gegarandeerd dat deze procedure je striae volledig verwijdert. De ernst van je striae zal de resultaten beïnvloeden.

4. Microneedling

Microneedling richt zich op de dermis, de middelste laag van je huid waar striae ontstaat. Bij deze procedure worden kleine naalden in je huid gestoken om de productie van collageen op gang te brengen. Verhoogd collageen en elastine bevordert de regeneratie van de huid, wat het uiterlijk van je huid kan verbeteren en striemen kan verminderen.

Om striae effectief te behandelen, moet je in de loop van maanden aan meer dan één behandeling deelnemen. Van Microneedling is aangetoond dat het een effectieve behandeling is om striae te verminderen, met name voor patiënten met een donkere huid.

5. Lasertherapie

Lasertherapie is een veel voorkomende behandelingsoptie om striae te verwijderen. Tijdens de procedure dringen lasers de huid binnen, waardoor regeneratie wordt geactiveerd. Dit stimuleert de weefsels rond je striae om sneller te genezen.

Lasertherapie stimuleert de melanineproductie op het getroffen gebied en activeert pigmentcellen in je huid. Dit zorgt ervoor dat je striae opgaan in je normale huidskleur. Hoewel effectief, vereist lasertherapie meer dan één sessie om resultaten op te merken.

Er zijn een aantal verschillende lasertherapieën die worden gebruikt om striae en andere huidproblemen te behandelen. Bespreek je opties met je dermatoloog.

6. Cosmetische chirurgie

Als andere behandelingen niet slagen, is cosmetische chirurgie een optie. Deze dure, maar effectieve optie kan permanent striae verwijderen van je lichaam. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een operatie op zichzelf littekens kan achterlaten.

Een buikwandcorrectie, medisch bekend als een buikwandcorrectie, is een cosmetische ingreep die niet alleen striae verwijdert, maar ook overtollige huid en vet van je buik verwijdert. Deze procedure geeft de huid en buik een vlakkere en stevigere uitstraling. Een chirurgische ingreep brengt echter een aantal gezondheidsrisico’s met zich mee. Bespreek de opties met je arts voordat je met deze behandeling begint.

Striemen zwangerschap

Zwangerschap is een van de meest voorkomende momenten waarop vrouwen striae opmerken. Er wordt zelfs geschat dat 50 tot 90 procent van de zwangere vrouwen vóór de bevalling striae zal ontwikkelen. Zijn zwangerschapsstriemen anders dan die van andere mensen? Dat is mogelijk. Sommige deskundigen zijn van mening dat hormonen tijdens de zwangerschap je vatbaarder kunnen maken voor striae. De hormonen kunnen meer water in de huid brengen, deze ontspannen en het gemakkelijker maken om te scheuren wanneer deze wordt uitgerekt.

De beste manier voor zwangere vrouwen om striae te voorkomen, is door langzaam en gestaag aan te komen. Je kunt met je zorgverlener samenwerken om een ​​dieet- en bewegingsplan te vinden waarmee je voorkomt dat je te veel binnenkrijgt, terwijl je wel de voeding binnen krijgt die je nodig hebt om jezelf en je baby te voeden. Als je tijdens de zwangerschap striae krijgt, is het goed om te weten dat deze uiteindelijk zullen vervagen. Na verloop van tijd zal de rode of roze kleur uitgroeien tot een bleke zilveren of witte kleur.

Hoe kan je striae voorkomen?

Er is geen manier om striae volledig te voorkomen, zelfs niet als je regelmatig lotions en crèmes gebruikt. Als je je gewicht echter binnen een gezond bereik houdt door goed te eten en regelmatig te bewegen, kun je striae voorkomen die worden veroorzaakt door plotselinge gewichtstoename of -verlies.

Conclusie

Striae is een veel voorkomend huidprobleem. Witte striae zijn oudere huidlittekens die moeilijker te behandelen zijn dan nieuwere striae. Er zijn echter opties beschikbaar om het uiterlijk van je striemen te verminderen of zelfs volledige te verwijderen. Als je vragen of opmerkingen hebt over de behandeling of mogelijke bijwerkingen, plan dan een bezoek aan een dermatoloog.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *