stress verminderen

Stress verminderen: Tips die echt werken!

Van kleine uitdagingen tot grote problemen, stress maakt deel uit van het leven. En hoewel je je omstandigheden niet altijd onder controle kunt houden, kun je wel bepalen hoe je erop reageert. Stress verminderen heb je dus zelf in de hand, en met de handige ‘stress verminderen tips’ uit dit artikel leer je hoe je dit effectief kunt doen.

Wanneer stress overweldigend wordt of chronisch is, kan dit een zeer negatieve invloed hebben op je welzijn. Daarom is het belangrijk om effectieve stressverlichters te hebben die je geest en je lichaam kunnen kalmeren. Lees verder om te ontdekken wat stress precies is, waarom het zo ongezond is en nog belangrijker hoe je het kunt verminderen.

Wat is stress eigenlijk?

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Het lichaam reageert op deze prikkels / veranderingen met fysieke, mentale en emotionele reacties.

Veel verschillende situaties of levensgebeurtenissen kunnen stress veroorzaken. Het wordt vaak geactiveerd wanneer we iets nieuws, onverwachts ervaren of ons bedreigt voelen. Ook wanneer we het gevoel hebben dan we weinig controle hebben over een bepaalde situatie kan stress optreden.

Stress is een normaal onderdeel van het leven. We gaan allemaal op een andere manier met stress om. Ons vermogen om het hoofd te bieden kan afhangen van onze genetica, gebeurtenissen in het vroege leven, persoonlijkheid en sociale en economische omstandigheden.

Wanneer we met stress te maken krijgen, produceert ons lichaam stresshormonen die een vecht- of vluchtreactie veroorzaken en ons immuunsysteem activeren. Dit helpt ons om snel te reageren op gevaarlijke situaties.

Soms kan deze stressreactie nuttig zijn: het kan ons helpen angst of pijn te doorstaan, zodat we bijvoorbeeld een marathon kunnen lopen of een toespraak kunnen houden. Onze stresshormonen zullen meestal snel weer normaal worden als de stressvolle gebeurtenis voorbij is, en er zullen geen blijvende effecten zijn.

Te veel stress kan echter negatieve effecten hebben. Het kan ons in een permanente fase van vechten of vluchten achterlaten. Dit kan op lange termijn onze lichamelijke en geestelijke gezondheid negatief beïnvloeden.

Waarom is stress verlichten zo belangrijk?

Zoeken naar manieren om stress te verlichten en te verminderen is ontzettend belangrijk omdat stress teveel stress slecht is voor onze gezondheid. 

Niet alle stress is echter slecht. In een gevaarlijke situatie geeft stress het lichaam het signaal om zich voor te bereiden op een bedreiging of om in veiligheid te vluchten. In deze situaties versnelt je hartslag, adem je sneller, worden je spieren gespannen en gebruiken je hersenen meer zuurstof en verhogen ze de activiteit – allemaal functies die zijn gericht op overleving en in reactie op stress. In niet-levensbedreigende situaties kan stress mensen motiveren, bijvoorbeeld wanneer ze een test of sollicitatiegesprek moeten afleggen voor een nieuwe baan.

Langdurige stress kan je gezondheid echter schaden. Omgaan met de gevolgen van chronische stress kan een uitdaging zijn. Omdat de bron van langdurige stress constanter is dan acute stress, krijgt het lichaam nooit een duidelijk signaal om weer normaal te functioneren. Bij chronische stress kunnen diezelfde levensreddende reacties in het lichaam het immuunsysteem, het spijsverterings-, cardiovasculaire, slaap- en voortplantingssysteem verstoren. Sommige mensen ervaren voornamelijk spijsverteringssymptomen, terwijl anderen hoofdpijn, slapeloosheid, verdriet, woede of prikkelbaarheid kunnen hebben.

Na verloop van tijd kan voortdurende belasting van je lichaam door stress bijdragen aan ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaandoeningen, hoge bloeddruk, diabetes en andere ziekten, waaronder psychische stoornissen zoals depressie of angst. Je begrijpt dus dat stress verlichten enorm belangrijk is als je merkt dat je er te vaak last van hebt. 

Volg een stress verminderen cursus

Als je al ontzettend veel hebt geprobeerd, maar toch maar niet van stress af weet te komen, ben je niet de enige. Het kan lastig zijn om stress te verminderen en op eigen houtje op het juiste pad richting een zorgeloos leven te komen. In dat geval is een cursus stress verminderen misschien wel de oplossing op al je problemen. 

De eCursus nooit meer zorgen of stress geeft je het beste stappenplan om spanning in je leven los te laten. Het hoeft geen jaren te duren voordat je stressvrij kunt leven! Je wordt stap voor stap begeleid. Talloze cursisten zijn je voorgegaan. Ze hebben de ontspanning in hun leven weer teruggevonden en dat kun jij ook!

Dit is een resultaatgerichte, praktische èn effectieve methode om te leven zonder stress. Je ontvangt vragen en opdrachten om in de praktijk te oefenen. Op deze manier zul je direct resultaten merken. Je zult weer een positieve en ontspanning houding ontwikkelen die je nooit meer in de steek laat!

Wat houdt de online training stress verminderen in?

Na je inschrijving ontvang je negen weken lang elke week twee lessen over het loslaten van zorgen en stress. Elke les heeft praktische oefeningen en vragen zodat je direct aan de slag kunt en direct het resultaat opmerkt.

Daarnaast krijg je een extra eBoek voor nog meer inzicht in een positief en ontspannen leven. Je hebt altijd en overal toegang tot deze lessen. Je kunt de cursus dus volledig in je eigen tempo volgen.

In deze eCursus leer je waarom je je zorgen maakt. Dit geeft je nieuwe inzichten en is de basis voor een ontspannen leven. Vervolgens ga je je zorgen transformeren. Er wordt gekeken naar de meest effectieve manieren om je zorgen los te laten. Je leert hoe je beter en sneller kunt ontspannen in elke situatie. In het laatste gedeelte van de cursus leer je op een natuurlijke manier te ontspannen. Met de effectieve technieken die gedeeld worden gaat dit vanzelf, alsof het nooit anders is geweest!

Aan het einde van de cursus bereik je dit resultaat:

  • Blijvende ontspanning: Je voelt de ontspanning weer terugkeren in je leven. Je maakt keuzes waar je je relaxed en positief bij voelt. Een ontspannen leven is nooit toeval, het is altijd een beslissing!
  • De oorzaak van je stress begrijpen en oplossen: Je begrijpt precies hoe je – tot nu toe – je eigen stressniveau hebt bepaald. Je weet nu hoe je die spanning kunt loslaten en kiest voor een positief leven zonder stress!
  • Van piekeren naar ontspannen zelfvertrouwen: Je laat zorgelijke gedachten over de toekomst of verleden los. Je zet ze om in een positieve kijk naar wat je echt gelukkig maakt. Daardoor voel je je direct beter, want je focus bepaalt je altijd je gevoel!
  • Van negatief denken naar positief voelen: Je stopt met negatief denken. Het wordt makkelijk – en het voelt natuurlijk – om overal het beste van in te zien. Daardoor voel je je direct vrolijker, gemotiveerder – en sterker!

Wat is de prijs van de online cursus stress verminderen?

De normale prijs van de cursus stress verminderen is €99, maar je kunt de cursus nu aanschaffen voor een tijdelijke aanbieding van €59,-. Je ontvang dus ruim 45% korting met deze introductieprijs.

Nadat je je hebt ingeschreven ontvang je de eCursus meteen en kun je online leren in je eigen tempo. De cursus bestaat uit 19 praktische lessen en talloze inzichten met uitgebreide oefeningen. Als je nu besteld ontvang je als bonus een geweldig eBoek vol met diepe inzichten over de enorme kracht in jezelf. Als tweede bonus ontvang je een e-mail coachingsessie (t.w.v. €35,-). Een professional beantwoord dan je vraag met een diepgaand inzicht, een effectief handvat of een praktische oplossing voor jouw persoonlijke uitdaging.

stress verminderen

Stress verminderen tips

Wil je geen cursus volgen en wil je eerst zelf proberen om je stress te verlichten? Dan volgen hier de beste tips om stress te verminderen en zelfs sommige vormen van onnodige stress volledig te elimineren uit je leven. Er is echter geen one-size-fits-all-optie als het gaat om stressvermindering. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor een ander. En wat thuis voor jou werkt, is misschien geen optie als je op het werk of in de gemeenschap bent (mediteren in je woonkamer kan nuttig zijn, maar mediteren in de supermarkt is misschien een minder goed idee).

Het is dus belangrijk om over verschillende hulpmiddelen voor stressvermindering te beschikken. Vervolgens kun je een strategie kiezen die het beste bij je huidige omstandigheden past.

1. Beweeg voldoende

Beweging alleen zal je stress misschien niet als sneeuw voor de zon laten verdwijnen, maar het kan wel in grote mate een verschil maken. Het zal een deel van de emotionele intensiteit die je voelt verminderen, je gedachten zuiveren en je in staat stellen je problemen kalmer aan te pakken.

Lichaamsbeweging zet je lichaam ook aan om feel-good hormonen zoals endorfine af te geven, waardoor je je minder gestrest voelt. Stress kan er ook voor zorgen dat je spieren onbewust gespannen raken, wat kan helpen om deze los te laten.

Het hoeft geen volledige training te zijn: loop een blokje om, poets je hele huis (misschien een minder leuke optie), doe 20 jumping jacks, ga de trap een aantal keer op en af of zoek een yoga les van 10 minuten op YouTube om te volgen.

2. Neem genoeg ​​pauzes

Stress kan onze emoties en ons gedrag beïnvloeden, evenals onze lichamelijke en geestelijke gezondheid. Stress kan ervoor zorgen dat je geïrriteerd of opvliegend wordt, gemakkelijk van streek raakt of geïrriteerd raakt. Je herkent dit vast wel.

Wanneer je begint te merken dat stress van invloed is op hoe je je voelt of hoe je je gedraagt, is het misschien tijd om een ​​stapje terug te doen en een paar minuten te besteden aan jezelf concentreren. Doe iets wat je leuk vindt, zoals een boek lezen of naar muziek luisteren, of zoek een vertrouwde vriend of collega met wie je kunt praten over hoe je je voelt.

Time outs hoeven niet alleen reactief te zijn: bouw proactief elke week wat ‘jouw tijd’ in je schema, zodat je iets leuks kunt doen terwijl je voor je gezondheid zorgt. Het is belangrijk om je rust te pakken.

3. Organiseer en plan

Stress kan optreden als je je overweldigd voelt door het aantal taken dat moet worden uitgevoerd of deadlines die moeten worden gehaald. Door een to-do-lijst of een tijdmanagementstrategie te schrijven, kun je je concentreren op het voltooien van elke taak.

Ga zitten en schrijf alles op wat je moet doen en elke stap die je moet nemen om elke taak te voltooien. Geef prioriteit aan wat er eerst moet worden gedaan en stel vast wat je op een later tijdstip kunt laten of wat je mogelijk aan iemand anders kunt toewijzen. Wees realistisch over hoeveel tijd het je kost om elke taak te voltooien en bouw ruimte in je schema in om jezelf te belonen voor het uitvoeren van de klus. Plan daarnaast ook rustmomenten in. Zoals in de vorige tip al is benoemd, is genoeg rust nemen zeer belangrijk.

4. Mediteren

Als je mindfulness-, meditatie- of ademhalings- of ontspanningsoefeningen nog niet hebt geprobeerd, is er geen beter moment om te beginnen. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze helpen bij het verminderen en beheersen van stress en het bevorderen van mentaal welzijn, deze tools zijn nuttig voor wanneer je stress ervaart en als preventiemiddel in tijden dat je je goed voelt. Er zijn veel programma’s, cursussen, websites, boeken en apps om je te helpen met mediteren als je een beginner bent.

Ademhalingsoefeningen zijn ook erg effectief om stress te verminderen. Stress en angst kunnen van invloed zijn op hoe je ademt, wat een doorstromend effect heeft op hoe je lichaam en geest zich voelen. Door een paar keer diep in te ademen, kun je je ademhaling en hartslag vertragen, je spieren ontspannen en je geest kalmeren. Hierdoor zul je minder stress ervaren.

5. Yoga

Dit is misschien niet voor iedereen, maar yoga is ook een geweldige manier om stress te verlichten. Yoga is een oefening tussen lichaam en geest die fysieke houdingen, gecontroleerde ademhaling en meditatie of ontspanning combineert. Yoga kan helpen bij het verminderen van stress, het verlagen van de bloeddruk en het verlagen van je hartslag. In het begin kan het wat overweldigend zijn en weet je misschien niet zo goed hoe je moet beginnen. Je kunt je inschrijven voor een yoga klas of thuis online yoga lessen nemen. Lees hier een artikel over de voordelen yoga lessen online.

6. Slaap genoeg

Stress kan ervoor zorgen dat je moeite hebt om in slaap te vallen en/of in slaap te blijven. Als je te veel te doen hebt – en te veel om over na te denken hebt – kan je slaap eronder lijden. Dit is ernstig, omdat slaap juist het moment is waarop je hersenen en lichaam zich kunnen opladen.

De kwaliteit en hoeveelheid slaap die je krijgt, kan je stemming, energieniveau, concentratie en algehele functioneren beïnvloeden. Als je slaapproblemen hebt, zorg dan voor een rustige, ontspannen bedtijdroutine, luister naar rustgevende muziek en houd je aan een consistent schema. Er zijn nog veel meer goede tips om beter te slapen. Ontdek hier 21 tips om sneller in slaap te vallen.

7. Hou een dagboek bij

Het opschrijven van je gedachten en gevoelens kan een goede uitlaatklep zijn voor anders opgekropte emoties. Denk niet na over wat je moet schrijven – laat het gewoon gebeuren. Schrijf op wat in je opkomt. Niemand anders hoeft het te lezen, dus streef niet naar perfectie in grammatica of spelling. Laat je gedachten maar stromen op papier – of op een computerscherm. Als je klaar bent, kun je weggooien wat je hebt geschreven of het opslaan om er later over na te denken.

8. Wees sociaal

Een goed ondersteunend netwerk van collega’s, vrienden en familie kan je werkproblemen verlichten en je helpen dingen op een andere manier te zien. Daarnaast zullen de activiteiten die je met vrienden doet, je helpen ontspannen. Je lacht wellicht veel met ze, wat een perfecte stressverlichter is. Door met een vriend te praten, kun je ook vaak oplossingen voor je problemen vinden.

9. Wees assertief

Je wilt het misschien allemaal doen, maar je kunt het niet, althans niet zonder een prijs te betalen. Door nee te leren zeggen of bereid te zijn te delegeren, kun je je takenlijst en je stress beter beheren. Ja zeggen lijkt misschien een gemakkelijke manier om de vrede te bewaren, conflicten te voorkomen en de klus goed te klaren. Maar het kan in feite interne conflicten veroorzaken, omdat je behoeften en die van je gezin op de tweede plaats komen, wat kan leiden tot stress en woede.

10. Probeer aromatherapie

Aromatherapie heeft effectieve voordelen voor het verminderen van stress – het kan je helpen om je energieker, meer ontspannen of meer aanwezig te voelen in het moment. Opkomend onderzoek suggereert dat bepaalde geuren de hersengolfactiviteit kunnen veranderen en stresshormonen in het lichaam kunnen verminderen. Dus of je nu van kaarsen, diffusers of lichaamsproducten houdt, overweeg om wat aromatherapie in je dag op te nemen. Lees hier wat aromatherapie precies is en hoe je er de voordelen van kunt plukken.

11. Vermijd ongezonde gewoonten

Vertrouw niet op alcohol, roken en cafeïne als manieren om met je stress om te gaan. Op de lange termijn zullen deze middelen je niet helpen om je problemen op te lossen. Ze zullen eerder nieuwe problemen maken. Het is alsof je je kop in het zand steekt’. Het kan tijdelijke verlichting bieden, maar het zal de problemen niet laten verdwijnen. Je moet de oorzaak van je stress juist aanpakken.

12. Stop met multitasken

Geen wonder dat we allemaal enorm gestrest zijn als we sms-berichten beantwoorden, tv kijken en tegelijkertijd telefoneren! Niet alleen is multitasken totaal inefficiënt, maar het houdt ook verband met de verhoogde productie van stresshormonen (cortisol en adrenaline) die je lichaam in paniek kunnen brengen! Dus relax en doe de dingen stap voor stap.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *