Stoomoven: Voordelen, nadelen en meer!

Koken met stoom is geen nieuwe techniek. Stomers werden al in 5000 v.Chr. gebruikt en de moderne versie wordt al decennia in commerciële keukens gebruikt door de beste chef-koks. In de afgelopen jaren zijn stoomovens ook de aandacht gaan trekken van thuiskoks, vooral degenen die graag gezonde en gemakkelijke dagelijkse recepten willen maken, ongetwijfeld geïnspireerd door kookprogramma’s op tv met de nieuwste technologie en gadgets. In dit artikel gaan we in op wat stoomovens precies zijn, wat de voor- en nadelen zijn en welke verschillende modellen er op de markt zijn. Lees verder om je in te lezen voordat je een stoomoven aanschaft.

Wat is een stoomoven en hoe werkt het?

Zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden is een stoomoven een oven die stoom gebruikt in de kookruimte. De meeste ‘gewone’ ovens worden tegenwoordig vaak convectieovens genoemd. In dit type oven wordt droge warmte gegenereerd en vervolgens circuleert een ventilator deze warmte rond het voedsel om ervoor te zorgen dat het gelijkmatig gaar wordt.

Een stoomoven verschilt van dit type oven doordat hij dus stoom gebruikt in plaats van droge hitte. Een stoomoven stoomt voedsel zoals een gewone stomer, maar het is een stuk krachtiger en heeft veel meer functies.

Er zijn verschillende soorten stoomovens. Zo heb je bijvoorbeeld ook combi stoomovens, ook wel stoomconvectieovens genoemd. Dit type stoomoven is ontzettend poopulair. Dit is een combinatie van een stoomoven en een standaard heteluchtoven. Deze ovens koken met stoom, maar hebben ook ventilatoren om de stoom door de oven te laten circuleren. Een heteluchtoven kan worden gebruikt met stoom, of als een op zichzelf staande heteluchtoven. Een combi stoomoven kan dus alles wat een gewone heteluchtoven ook kan, maar dan met de toevoeging van stoom aan je gerechten voor een extra dimentie aan het koken.

Je vraagt je misschien af, waar komt de stoom vandaan in een stoomoven? Nou, stoomovens hebben vaak een reservoir onderaan dat voor gebruik wordt gevuld. Dit wordt vervolgens in de oven verwarmd en begint in de oven te stijgen.

Ze kunnen ook een extern reservoir hebben dat water opwarmt en het vervolgens als stoom rechtstreeks de oven in stuurt. Een derde optie is om een ​​stoomoven te kopen die rechtstreeks op je watertoevoer aansluit. dit is een duurdere optie.

Waarom zijn stoomovens zo populair?

Koken met stoom is een stuk gezonder alternatief dan bakken of braden in olie of vet. De natuurlijke texturen, kleuren en smaken van de voeding blijven behouden, evenals meer voedingsstoffen en vitamines. Wanneer een gezonde levensttijl voor jou belangrijk is, is een stoomoven dus echt een must!

Een stoomoven is ook sneller dan een gewone oven, waardoor de kooktijd aanzienlijk wordt verkort, vooral bij het bereiden van grote hoeveelheden. Je kunt voedsel bakken, bruinen, roosteren en grillen, maar ook restjes ontdooien en opwarmen. Het belangrijkste is dat de luchtvochtigheid helpt voorkomen dat de maaltijd uitdroogt, zodat het eindresultaat lekkerder is.

De voor- en nadelen van stoomovens

Voordelen van stoomovens:

1. Het is gezonder

Dit is het belangrijkste voordeel en de reden waarom tegenwoordig meer en meer mensen een stoomoven of combi stoomoven aanschaffen. Als je op zoek bent naar een gezondere manier van koken, dan is het gebruik van een stoomoven de oplossing. Wanneer je een stoomoven gebruikt zullen de voedingsmiddelen meer van hun voedingstoffen behouden. Waar bij een gewone oven of bakken er veel vitamines verloren gaan, blijven ze in een stoomoven allemaal intact.

Bij het koken van groenten komen voedingsstoffen en vitamines in het water terecht. Deze gaan vervolgens verloren als het water wordt weggegooid. Bij een stoomoven is dit niet het geval. Door groenten te stomen, blijven deze voedingsstoffen en vitamines binnenin opgesloten.

Een andere reden waarom het koken met een stoomoven zo gezond is, is omdat je geen olie gebruikt. Wanneer je groenten in een gewone oven braadt, voeg je er vaak olie aan toe om het kookproces te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat de groenten niet uitdrogen. In een stoomoven is dit dus niet nodig. Zelfs aardappelen kun je in een combi stoomoven roosteren, zodat ze bruin en knapperig zijn zonder dat je olie nodig hebt.

2. Minder kooktijd

Hoewel een stoomoven geen snelkookpan is, werkt hij wel volgens hetzelfde principe van koken met vocht en warmte. Een stoomoven kookt voedsel een stuk sneller dan een gewone heteluchtoven. Je kunt verwachten dat je eten gemiddeld tussen de 20 en 30% sneller gaar wordt dan met een gewone oven. Hoeveel dit precies is hangt er natuurlijk vanaf wat je kookt. Hoe dan ook scheet het veel in kooktijd.

3. Het eten smaakt beter

Koken in een stoomoven, zorgt ervoor dat je eten lekkerder is en dus beter smaakt. Het proces van koken met stoom, zoals hierboven vermeld, vergrendelt de voedingsstoffen en vitamines in voedsel. Dit zorgt ervoor dat ook de smaak in de voedingsmiddelen blijft zitten.

4. Je kunt er veel voedingsmiddelen in koken

Wat je in een stoomoven kunt koken, hangt af van het type stoomoven dat je kiest. Een oven met alleen stoom kan een grote verscheidenheid aan voedsel bereiden. Een combi-stoomoven kan zelfs nog meer voedsel bereiden.

5. Voedsel tegelijkertijd koken

Het gebruik van een stoomoven is geweldig om verschillende soorten voedsel tegelijkertijd te bereiden. In een normale oven kun je vaak maar een paar verschillende dingen tegelijk koken, maar voor een stoomoven geldt dit niet. Door de manier waarop een stoomoven eten kookt, kun je meerdere etenswaren in je stoomoven bereiden zonder dat smaak of smaak tussen etenswaren wordt overgedragen.

6. Voedsel op een ‘lekkere’ manier opwarmen

Met een combi stoomoven verwarm je gemakkelijk elk type voedsel. Dit kun je natuurlijk ook doen met je magnetron of oven, maar met een magnetron gaat vaak de kwaliteit van het eten wat achteruit en met een gewone oven duurt het wat langer. Het gebruik van een stoomoven om voedsel op te warmen gaat relatief snel, en helpt weer om al die voedingsstoffen en de geweldige smaak in het voedsel te behouden.

Nadelen van stoomovens:

1. De prijs

Een nadeel van het kopen en gebruiken van een stoomoven is de prijs voor velen. Voor sommige mensen kan dit een dealbreaker zijn. Er zijn gelukkig verschillende soorten stoomovens. Een losstaande stoomoven is bijvoorbeeld een stuk minder duur dan een combi stoomoven. Wil je een inbouw combi stoomoven dan zullen de prijzen weer aanzienlijk hoger liggen.

2. Moet goed schoongemaakt worden

Een ander nadeel van koken met een stoomoven is het schoonmaken na gebruik. Veel mensen doen dit niet zo vaak als dat eigenlijk zou moeten. Toch is het verstandig om stoomovens regelmatig en grondig te reinigen. Als je dit niet doet kan de stoomoven gaan stinken en kunnen er bacteriën in komen.

Om te beginnen moet je de binnenkant van je stoomoven na elk gebruik afnemen om het residu binnenin te verwijderen. Je zult het apparaat ook zo nu en dan moeten ontkalken zoals je dat ook bij veel andere apparaten in je keuken moet doen.

Het goede nieuws is dat veel hoogwaardige stoomovens een zelfreinigende instelling hebben, die je regelmatig kunt gebruiken. Toch blijft het altijd slim om na elk gebruik de binnenkant even goed schoon te vegen.

3. Het neemt wat plek in beslag

Als je niet zo’n grote keuken hebt kan dit ook een nadeel zijn. Een oven, of het nu een normale oven of stoomoven is, neemt nou eenmaal wat plek in beslag. Om deze reden kun je overwegen om gewone oven te vervangen door een combi stoomoven, aangezien deze ook als gewone oven kan worden gebruikt. 

4. Het is even uitproberen

Stoomovens zijn zeer veelzijdig, vooral als het een combi-stoomoven is. Er zitten veel verschillende functies op. Je zult echter merken dat hoe vaker je de stoomoven gebruikt, hoe beter je het begint te begrijpen. Stoomovens koken veel sneller dan gewone ovens. Je zult merken dat recepten die je gedurende lange tijd onder de knie hebt, moeten worden aangepast aan de kookstijl van een stoomoven. Het is meestal een paar keer uitproberen totdat je het juist doet. Dit is niet echt een nadeel maar we iets om op te letten.

Stoomoven kopen

Wil jij graag een stoomoven kopen? Het kan lastig zijn om een beslissing te maken voor welke oven je het beste kunt kiezen. Grote merken als Miele, Bosch, AEG, Siemens en Smeg verkopen allemaal stoomovens.
 
Over het algemeen zijn er twee soorten stoomovens:
 
  • De eerste categorie zijn stoomovens of pure stoomovens die alleen stoomkoken bieden, ideaal voor vis, groenten, brood en desserts
  • De andere soort zijn  gecombineerde stoomovens of combi-stoomovens speciale stoom of speciale convectie, of een combinatie van beide. Er kunnen verschillende gerechten tegelijkertijd worden gekookt, omdat er geen smaak- of geuroverdracht plaatsvindt. Deze optie is ideaal voor degenen die graag regelmatig stomen, terwijl ze wel willen dat de gerechten knapperig bruin worden voor braden en bakken.
Hieronder volgen eerst 2 stoomovens die enkel als stoomoven gebruikt kunnen worden en 2 combi stoomovens, alle 4 van de beste kwaliteit.

Prijs: 299,99

De Klarstein MasterFresh is een vrijstaande stoomoven. Het is een handig en krachtig allround talent dat stoomkoken, bakken, roosteren en drogen in één multifunctioneel apparaat verenigt. Dankzij de UltraSteam Technology kunnen vlees- en groentegerechten tot op de graad nauwkeurig gestoomd worden zodat het merendeel van de natuurlijke vitamines en mineralen behouden blijft.

De 360 degree heating technology zorgt daarbij voor een gelijkmatige hitteverdeling in de 24 liter omvattende binnenruimte.Voorgeprogrammeerde menu’s voor stomen, roosteren, bakken en drogen maken het koken extra makkelijk. De oven beschikt over negen verschillende programma’s, afgestemd op verschillende soorten levensmiddelen. Alle instellingen kunnen comfortabel via het overzichtelijke SenseControl paneel worden uitgevoerd.

Prijs: €990,49

De inbouwstoomoven van Miele kan niet alleen perfect alle mogelijke groenten stomen, maar is ook geschikt om bijvoorbeeld rijst of vis te garen. Daarnaast kun je met stoom zeer gecontroleerd bevroren voedingsmiddelen ontdooien of een bord eten verwarmen.

De nieuwe DualSteam-technologie van Miele zorgt voor perfecte resultaten van je gerechten. De stoom verspreidt zich in een hele korte tijd via de twee inlaatopeningen in de oven. De stoom wordt door deze techniek gelijkmatig verdeeld.  Je serveert je gerechten vol van vitamines, smaak en kleur.

Na afsloop van de bereidingstijd worden de gerechten automatisch 15 minuten lang warm gehouden, zonder verlies van kwaliteit. Het maakt dus niet uit wanneer andere gerechten wat later gaar worden.

Prijs: €1299-

Deze combi stoomoven van Miele is veelzijdig en heeft een inhoud van 43 liter. Deze oven is uitgerust in RVS met CleanSteel en kent 14 verwarmingssoorten waaronder Hetelucht plus, boven- en onderwarmte, grill, circulatiegrill en braadautomaat. De krachtige magnetronfunctie en de conventionele verwarmingssoorten, zoals Hetelucht plus of circulatiegrillen, kunnen afzonderlijk ingesteld worden of gecombineerd gebruikt worden. Hierdoor is de bereidingstijd een stuk korter.  Met de timer kun je de kooktijd/eindtijd instellen waardoor de combi oven automatisch wordt uitgeschakeld.

Andere voordelen:

  • Bevat een automatisch programma voor het bereiden van popcorn. Met één druk op de knop snel en eenvoudig een complete verpakking popcorn bereiden.
  • Met de QuickStart-functie kies je snel het hoogste magnetronvermogen, wat het verwarmen van drankjes en gerechten vergemakkelijkt. De standaard ingestelde tijden kun je zelf wijzigen. 
  • Met de elektronisch geregelde programma’s voor het bereiden van tot 100 gerechten, kook en bak je taart, brood, kip enz. eenvoudig op een perfecte manier.

Prijs: €1329,-

De stoomoven van AEG is een multifunctionele stoomoven die ook als heteluchtoven gebruikt kan worden. Deze oven heeft een grote ovenruimte van 70 liter en is voorzien van een duidelijke display met tijdsindicatie en recepthulpfunctie. De temperatuur en tijdinstellingen voor een ruime verzameling gerechten staan automatisch in deze oven ingesteld, waardoor deze extra makkelijk en snel in gebruik is. Ook beschikt hij over een geheugenfunctie zodat je gemakkelijk je favoriete recepten kan bereiden. Op deze manier hoef je zelf niet na te denken hoelang je gerecht in je oven moet, wel zo gemakkelijk! De Isofront Plus zorgt voor een veilige deurtemperatuur.

Deze fijne oven werkt precies hetzelfde als een traditionele oven, maar met het extra voordeel van stoom. Je kunt met deze oven stoom toevoegen aan het bakproces. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke goude knapperige korst krijgt. Een groot voordeel hierbij is dat je eten niet uitdroogt en dat de binnenkant van je gerechten zacht en smeuïg zijn. Ook kan je gerechten met 100% stoom bereiden. Met de 100% stoomfunctie wordt de natuurlijke vochtigheid vastgehouden waardoor je vlees, vis, en groenten lekker knapperig, mals en sappig blijven. Mineralen en vitaminen worden behouden maar ook de natuurlijke kleur van je eten blijft optimaal. Deze oven is dus enorm veelzijdig waarbij van alles mogelijk is!

Andere voordelen:

  • Ziet er luxe uit en  heeft een RVS omlijsting die is uitgerust met anti-vingerafdruk. De Soft close deur zorgt ervoor dat de deur altijd zacht en stil sluit. Een andere handige extra is dat bij het openen de verlichting automatisch aangaat.
  • Beschikt over een geïntegreerde sensor. Hierdoor kun je de kerntemperatuur van je gerecht tijdens het kookproces meten. Deze sensor plug je in je oven, zonder de oven te hoeven openen lees je op het LCD-scherm de kerntemperatuur van je gerecht af. 
  • Beschikt over een nieuw convectiesysteem HotAir dat ervoor zorgt dat de hete lucht gelijkmatig door de ovenruimte circuleert. De oven warmt sneller op en de bereidingstemperatuur wordt met 20% vermindert waardoor je tijd en energie bespaart. In tegenstelling tot standaardovens zorgt de geavanceerde ventilatortechnologie van deze AEG stoomoven ervoor dat elk gerecht exact de juiste hoeveelheid warmte krijgt. Gelijkmatig en consistent, waar de gerechten ook staan. Of het nu één of meerdere gerechten zijn. Je hoeft gerechten halverwege niet meer om te draaien
  • Het extra ring element in deze oven zorgt ervoor dat je gerechten gelijkmatig gegaard worden, zelfs als er tot drie bakplaten in de oven staan. Handig als je bijvoorbeeld meerdere taarten of pizza’s tegelijk wil bakken.
  • De XL bakplaat in deze oven is 20% groter dan standaard bakplaten waardoor je grotere partijen kunt bereiden.

Stoomoven recepten

Als je de keuze hebt gemaakt om een stoomoven te kopen, wil je natuurlijk zoveel mogelijk experimenteren en de lekkerste recepten maken. Hieronder vind je 3 populaire stoomoven recepten boeken. 
recepten stoomoven
De lekkerste recepten voor de stoomoven - €19,95
Koken met stoom - €24,95
Creatief koken met de stoomoven - €149,99

Stoomkoker

Twijfel je nog over de aanschaf van een stoomoven? Er is ook een andere mogelijkheid: een stoomkoker. Met een stoomkoker kun je op dezelfde manier eten stomen als met een stoomoven. Het is een kleiner apparaat met minder functies en mogelijkheden, maar een perfect apparaat als je een stoomoven net iets te prijzig vindt, maar toch wilt eten d.m.v. stomen.

Lees hier alles over stoomkokers.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *