doe het zelf thuis manicure

Stappenplan voor een perfecte manicure thuis!

Een manicure thuis doen was vroeger een mythe. Gelukkig is er in de tussentijd veel veranderd! Omdat we allemaal veel meer tijd binnenshuis doorbrengen, zijn sommige van die dingen die een no-go waren, nu mogelijk en zelfs leuk om zelf te doen! Denk bijvoorbeeld aan je eigen haren blonderen, je wenkbrauwen kleuren en jezelf een manicure geven! 

Of je nu de voorkeur geeft aan Franse tips, een gelafwerking of glitternagels, tijd maken voor een professionele manicure is een verwennerij – en we hebben niet allemaal de tijd, het geld of het geduld om elke week naar een nagelsalon te gaan. Leer in dit artikel stap voor stap hoe je jezelf een salonwaardige manicure thuis kan geven!

11 stappen voor een salonwaardige manicure thuis:

manicure thuis
thuis manicure

Stap 1: Bereid je nagels voor

Begin altijd met het wassen van je handen, zodat deze helemaal schoon zijn. Haal vervolgens eventuele oude nagellak van je nagels. Gebruik het liefste een nagellakremover zonder aceton (koop hier). Dit is beter voor je nagels. Indien je hardnekkige kleuren of glitter nagellak moet verwijderen is het wel handiger om nagellak met aceton te gebruiken.

Stap 2: Knip / vijl je nagels

Knip de overollige lengte van je nagels en vijl ze vervolgens zodat ze allemaal dezelfde lengte en vorm hebben. Welke vorm je kiest, is aan jou. De vorm van je nagels is een persoonlijke keuze, dus ga voor wat het beste bij jou past. Ga bijvoorbeeld voor kort en vierkant met gladde randen, of voor rond. Kies voor een zachte nagelvijl om te voorkomen dat je natuurlijke nagels scheuren of splijten. 

De juist techniek is ook van belang. Vijl in één vloeiende beweging in één richting. Begin vanaf de buitenrand en ga verder in een zijwaartse beweging. Deze methode zorgt voor een gladde afwerking en geeft je ook meer controle over de vorm. Vijl nooit heen en weer, dit verzwakt je nagels, waardoor ze sneller splijten. Vermijd ook metalen of grove nagelvijlen – beide zijn te hard voor natuurlijke nagels en kunnen schade veroorzaken.

Shop hier nagelvijlen

Stap 3: Week je handen

Dit is een optionele stap, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Voor de volledige ervaring in de nagelstudio, wordt aangeraden je handen 5 minuten in warm water weken. Voeg een of twee eetlepels geurende vloeibare zeep toe voor een heerlijke geur en wat bubbels. Dit verzacht je nagelriemen en bereidt ze voor op de volgende stap.

Stap 4: Duw je nagelriemen terug

Voor degenen onder ons die niet bekend zijn met nagelriemen, de nagelriem is het kleine stukje huid onderaan je nagelbed. Het kan soms je nagellak in de weg zitten, dus het is belangrijk om je nagelriemen terug te duwen. Breng eerst wat nagelriemolie (koop hier) aan op je nagelriemen en laat ze een paar minuten zacht worden. Gebruik vervolgens een nagelriem duwer (koop hier) om je nu verzachte nagelriemen terug te duwen.

Soms knippen ze je nagelriemen bij professionele nagelstudio’s, maar dit wordt niet aangeraden. Er is geen echte reden om je nagelriemen te knippen, het is riskant en het kan vaak leiden tot infecties. Alleen wanneer je veel losse “velletjes” hebt, kun je deze voorzichtig met een speciale nagelriemknipper eraf halen.  

Shop hier nagelriemverzorging

Stap 5: Gebruik een scrub om de dode huid te verwijderen

Verwen je handen met een hand- of bodyscrub. Dit verwijdert dode huid van je handen en zorgt ervoor dat ze heerlijk zacht aanvoelen en er jonger uitzien.  

Shop hier handscrubs

Stap 6. Gebruik een handcrème

handcreme manicure thuis

De volgende stap is het smeren van je favoriete handlotion of crème.  Veeg vervolgens overtollige lotion van je nagels. Nagellak hecht niet aan vette nagels, dus gebruik een papieren handdoek of tissue om de lotion van je nagels te vegen voordat je nagellak aanbrengt. Als ze nog steeds vettig aanvoelen, gebruik dan een druppel nagellakremover. Dit helpt je nagels te ontvetten en je nagels klaar te maken voor de nagellak.

Bekijk hier een lijst met de beste handcrèmes

Stap 7: Polijst je nagels

Polijst altijd je nagels. Hiermee vijl je als het waren over je nagels zelf. Polijsten maakt je nagels glad en creëert een natuurlijke glans. Je verwijderd ook alle ribbels in je nagel, waardoor je een perfecte gladde nagel hebt die helemaal klaar is om gelakt te worden! Pas wel op dat je niet “over-polijst” Te veel polijsten kan warmteophoping en wrijving veroorzaken, wat je nagels zal beschadigen en verzwakken. Drie tot vier vegen op elke nagel is voldoende.

Shop hier voor polijstvijlen

Stap 8: Breng een basislaag aan

Breng altijd een doorzichtige basislaag aan voordat je nagellak opdoet. Dit product zorgt er niet alleen voor dat je nagellak langer blijft zitten, maar vult ook alle ribbels en oneffenheden op je natuurlijke nagels op, waardoor er een zijdezacht oppervlak overblijft waarop je nagellak kunt aanbrengen. Dit is een van de redenen waarom salonmanicures er mooier uitzien dan wanneer je zelf je nagels lakt. Daarnaast voorkomt een basislaag ook dat nagellak direct contact maakt met de nagel en dat je natuurlijke nagels bevlekt worden.

Stap 9: Breng twee lagen nagellak aan

Er zijn op dit moment zoveel leuke nagellaktrends om uit te proberen, maar het maakt niet uit welke kleur je kiest, zorg ervoor dat je een hoogwaardige nagellak gebruikt die niet schilfert voor de beste resultaten. Een aantal goede merken zijn:

Hier zijn de professionele geheimen voor het perfect aanbrengen van nagellak: maak drie vegen over elke nagel – één aan de linkerkant, één aan de rechterkant en één in het midden. Veeg eventuele fouten onmiddellijk weg, zodat ze geen tijd hebben om te drogen. Maak altijd dunne lagen! Twee dunne lagen nagellak zien er altijd beter uit dan een dikke laag. Zorg er wel voor dat de eerste laag al is opgedroogt voordat je de tweede laag eroverheen lakt.

Bekijk hier verschillende kleuren nagellak

– Gellak gebruiken

Om je manicure thuis helemaal af te maken en jezelf echt een salon ervaring te bezorgen, kun je een gellak gebruiken. Een gelnagellak blijft gemiddeld 2 tot 3 weken en soms zelfs 4 weken zitten. Dit is dus een heel groot verschil met gewone nagellak die al na een paar dagen afbladdert of vervaagt. 

Bekijk hier een top 5 van de beste gellakken.

Voor een gellak heb je wel een gellak lamp nodig. Als je ooit naar een nagelsalon bent geweest weet je waarschijnlijk wel  waar we het over hebben. Dit zijn UV- of LED lampen die de gellak uitharden, waardoor deze hard wordt en zo lang blijft zitten. Vroeger waren deze lampen zeer prijzig in aanschaf, maar tegenwoordig heb je geweldige gellak lampen van de hoogste kwaliteit tussen de €20,- en €40,-. 

Bekijk hier een top 5 van de beste gellak lampen.
De gellak lamp is zeer eenvoudig in gebruikt. Je legt je hand eronder en binnen enkele seconden tot 2 minuten is de nagellak droog en uitgehard. Het wordt aangeraden om eerst een onderlaag aan te brengen en deze te laten harden, dan de eerste laag nagellak en deze te laten harden, dan de tweede laag en deze te laten harden en vervolgens een toplaag en te laten harden.
beste gellak lamp

Stap 10: Breng een top laag aan

Een goede toplaag doet veel meer dan nagels glanzend maken. Beschouw de toplaag als een harnas voor je manicure. Het beschermt de kleur tegen de omgeving, omdat alles van zonlicht tot water de kleur van je nagellak veranderd en de levensduur verkort. Een goede kwaliteit toplaag zorgt er dus voor dat je nagellak langer blijft zitten, mooi blijft en het geeft een geweldige glans.

Als je voor een gel-manicure gaat, dan dien je hier ook een gel topcoat te gebruiken. Deze kun je vervolgens net zoals de andere lakjes ongeveer 1 minuut onder de lamp houden om uit te laten harden.

Shop hier topcoats

Stap 11: Laat de nagellak drogen (indien je niet voor gel gaat)

Geef je nagellak een paar minuten de tijd om te drogen. Indien je gelnagellak hebt gebruik is dit niet nodig, omdat de lamp de nagels meteen droogt en uithard. Bij gewone nagellak wordt het aanbevolen om elke laag minimaal 5 minuten te laten drogen.

 Om de droogtijd te versnellen, kun je een sneldrogende toplaag aanbrengen of schaf een nageldroger aan. Wat je ook doet, wees geduldig , je kunt je hele doe-het-zelf manicure thuis verpesten als je je handen te snel na het aanbrengen van de nagellak gebruikt. Wacht dus even geduldig en je nagels zullen je bedanken!

Gelnagels thuis verwijderen

Er zijn verschillende manieren om gelnagels thuis te verwijderen. Er zijn over het algemeen 2 methoden welke we kort zullen bespreken:

– Met aceton

Met deze 6 stappen verwijder je eenvoudig gelnagellak thuis met behulp van aceton:

  • Snij folie in kleine vierkantjes die om het topje van je vinger passen.
  • Knip wattenschijfjes / watten in stukjes die groot genoeg zijn om de hele nagel te bedekken.
  • Verwijder de bovenste laag van de gellak met een nagelvijl met lichte druk. Begin met de punt van de nagel en vijl vervolgens de bovenkant van de nagel.
  • Week het wattenschijfje in een nagellak remover met aceton. Leg het schijfje op de hele nagel. Wikkel de folie eromheen. Herhaal dit voor alle vingers, laat 15-20 minuten intrekken.
  • Verwijderen – zachtjes heen en weer wrijven en eraf trekken. Verwijder overtollige nagellak door er voorzichtig overheen te schrapen met een nagelriem duwer. Veeg eventuele resten weg met alcohol en een wattenschijfje.
  • Werk af met nagelriemolie om vocht terug te brengen naar de nagelriemen.

Shop hier aceton

– Met een elektrische nagelvijl

De tweede methode om gelnagels effectief te verwijderen is met een elektrische nagelvijl. Deze methode gaat sneller en eenvoudiger en hier geven dan ook veel mensen de voorkeur aan. Een elektrische nagelvijl gebruiken ze ook in salons om nagels vorm te geven en gelnagellak te verwijderen. Als je ooit je nagels hebt gedaan, weet je waarschijnlijk waar we het over hebben. Deze handige tools zijn ook voor een goede prijs te bestellen voor thuis gebruik. Met een elektrische nagelvijl maak je je manicure thuis helemaal af.

Je laat de elektrische nagelvijl simpelweg op een lage stand over je nagel gaan en de gellak wordt er effectief afgevijlt. Je kunt vervolgens weer nieuwe gellak aanbrengen door de stappen hierboven te volgen. 

Bekijk hier een top 5 van de beste elektrische nagelvijlen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *