spirulina

Spirulina: Werking, voordelen en bijwerkingen

Spirulina is een van ‘s werelds meest populaire supplementen. Het zit boordevol verschillende voedingsstoffen en antioxidanten die je lichaam en hersenen ten goede kunnen komen. Het is ontzettend goed en wordt niet voor niets een superfood genoemd. Lees verder om meer te weten te komen over de 15 gezondheidsvoordelen van spirulina, waar je op moet letten, hoe je het kunt gebruiken en wat de eventuele bijwerkingen zijn.

Wat is spirulina?

Spirulina is een organisme dat zowel in zoet als in zout water groeit. Het is een soort cyanobacteriën, een familie van eencellige microben die vaak blauwgroene algen worden genoemd. Net als planten kunnen cyanobacteriën energie produceren uit zonlicht via een proces dat fotosynthese wordt genoemd.

Spirulina werd voor het eerst gebruikt door de Azteken als uithoudingsvermogen en wordt beschouwd als een superfood – een alles-in-één bron van voedingsstoffen, waaronder eiwitniveaus die vergelijkbaar zijn met eieren.

De Azteken gebruikten het ook om verschillende ziekten te behandelen, en volgens legendes gebruikten de boodschappers van het koninkrijk de algen om hun marathonlopen te ondersteunen. Modern onderzoek ondersteunt veel van de vermeende voordelen van het nemen van spirulina en blijft het potentieel ervan voor de behandeling van gezondheidsproblemen bestuderen.

Spirulina heeft een bittere smaak, dus mensen mengen het vaak met yoghurt, sappen en smoothies om de smaak te verbeteren. Het is algemeen verkrijgbaar als supplement bij natuurvoedingswinkels en online.

15 gezondheidsvoordelen van spirulina

1. Spirulina is extreem rijk aan veel voedingsstoffen

Spirulina is misschien wel het meest voedzame voedsel ter wereld. Het consumeren van deze superfood is een manier om eiwitten en vitamines in de voeding van mensen aan te vullen zonder noemenswaardige bijwerkingen (indien je verder gezond bent, hieronder worden eventuele bijwerkingen verder uitgelicht). De kwaliteit van het eiwit in spirulina wordt als uitstekend beschouwd – vergelijkbaar met eieren. Het bevat alle essentiële aminozuren die je nodig hebt.

Spirulina voedingswaarde

Een eetlepel of 7 gram (g) gedroogde spirulina bevat:

  • 20 calorieën
  • 4,02 g eiwit
  • 1,67 g koolhydraten
  • 0,54 g vet
  • 8 milligram (mg) calcium
  • 2 mg ijzer
  • 14 mg magnesium
  • 8 mg fosfor
  • 95 mg kalium
  • 73 mg natrium
  • 0,7 mg vitamine C

Het is ook een goede bron van:

  • Thiamine (vitamine B1)
  • Riboflavine (vitamine B2)
  • Niacine (vitamine B3)
  • Koper
  • Ijzer

Zoals je ziet bevat het ook magnesium. Dit mineraal ondersteunt normale dagelijkse functies zoals spiergebruik en je hartslag. Het is ook verantwoordelijk voor het produceren van eiwitten en het creëren van energie, maar de meeste mensen krijgen niet genoeg binnen via hun dieet.

2. Kan helpen bij afvallen

Mensen vallen meestal af als ze minder calorieën eten dan ze gebruiken. Spirulina is een voedingsmiddel met een laag caloriegehalte dat veel voedingsstoffen in een kleine hoeveelheid poeder bevat. Door het in je dieet te introduceren, kun je afvallen zonder belangrijke voedingstoffen te verliezen.

3. Stimuleert het metabolisme

Spirulina innemen kan het metabolisme van een persoon stimuleren. Een hogere stofwisseling kan je het gevoel geven dat je meer energie hebt. Het kan ook het aantal calorieën dat je elke dag verbrandt verhogen, wat ook weer kan helpen bij het afvallen.

4. Krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen

Oxidatieve schade kan je DNA en cellen beschadigen. Deze schade kan chronische ontstekingen veroorzaken, wat bijdraagt ​​aan kanker en andere ziekten. Spirulina is een fantastische bron van antioxidanten, die kunnen beschermen tegen oxidatieve schade.

Het belangrijkste actieve bestanddeel wordt fycocyanine genoemd. Deze antioxidant geeft spirulina ook zijn unieke blauwgroene kleur. Phycocyanine kan vrije radicalen bestrijden en de productie van inflammatoire signaalmoleculen remmen, wat zorgt voor indrukwekkende antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

5. Goed voor je hart

Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Veel risicofactoren zijn gekoppeld aan een verhoogd risico op hartaandoeningen. Het blijkt dat spirulina veel van deze factoren positief beïnvloedt. Het kan bijvoorbeeld het totale cholesterol, “slechte” LDL-cholesterol en triglyceriden verlagen, terwijl het “goede” HDL-cholesterol verhoogt.

6. Beschermt “slecht” LDL-cholesterol tegen oxidatie

Vette structuren in je lichaam zijn vatbaar voor oxidatieve schade. Dit staat bekend als lipideperoxidatie, een belangrijke oorzaak van veel ernstige ziekten. Een van de belangrijkste stappen bij de ontwikkeling van hartaandoeningen is bijvoorbeeld de oxidatie van ‘slecht’ LDL-cholesterol. Interessant is dat de antioxidanten in spirulina bijzonder effectief lijken te zijn in het verminderen van lipideperoxidatie bij zowel mens als dier.

7. Tegen kanker

Er zijn aanwijzingen dat spirulina eigenschappen tegen kanker heeft. Veel antioxidanten in spirulina hebben ontstekingsremmende effecten in het lichaam. Chronische ontstekingen dragen bij aan kanker en andere ziekten. Phycocyanine – het plantenpigment dat spirulina zijn blauwgroene kleur geeft – blijkt niet alleen ontstekingen in het lichaam te verminderen, maar ook tumorgroei te blokkeren en kankercellen te doden. Het immuunversterkende eiwit wordt bestudeerd vanwege zijn potentieel bij de behandeling van kanker. Er zijn nog meer onderzoeken nodig om het als een echt geneesmiddel tegen kanker te gaan gebruiken. 

8. Kan de bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk is een van de belangrijkste oorzaken van veel ernstige ziekten, waaronder hartaanvallen, beroertes en chronische nieraandoeningen. Hoewel 1 gram spirulina niet effectief is, is aangetoond dat een dosis van 4,5 gram per dag de bloeddruk verlaagt bij personen met een normaal niveau. Aangenomen wordt dat deze vermindering wordt veroorzaakt door een verhoogde productie van stikstofmonoxide, een signaalmolecuul dat helpt je ​​bloedvaten te ontspannen en te verwijden.

9. Verbetert de symptomen van allergiën

Allergische rhinitis wordt gekenmerkt door een ontsteking in je neusholtes. Het wordt veroorzaakt door omgevingsallergenen, zoals pollen, dierenhaar of zelfs tarwestof. Spirulina is een populaire alternatieve behandeling voor symptomen van deze allergiën en er zijn veel aanwijzingen dat het effectief kan zijn.

10. Kan effectief zijn tegen bloedarmoede

Er zijn veel verschillende vormen van bloedarmoede. De meest voorkomende wordt gekenmerkt door een afname van hemoglobine of rode bloedcellen in je bloed. Bloedarmoede komt vrij vaak voor bij oudere volwassenen, wat leidt tot langdurige gevoelens van zwakte en vermoeidheid. Spirulina kan effectief zijn tegen bloedarmoede.

11. Kan de spierkracht en het uithoudingsvermogen verbeteren

Door inspanning geïnduceerde oxidatieve schade is een belangrijke oorzaak van spiervermoeidheid. Bepaalde plantaardige voedingsmiddelen hebben antioxiderende eigenschappen die atleten en lichamelijk actieve individuen kunnen helpen deze schade te minimaliseren. Spirulina is gunstig om spierkracht en uithoudingsvermogen te verbeteren.

12. Kan de bloedsuikerspiegel helpen beheersen

Er zijn vele aanwijzingen dat spirulina erg effectief is bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. In sommige gevallen presteerde het beter dan populaire diabetesmedicijnen, waaronder Metformine.

13. Ondersteuning van het immuunsysteem

Spirulina is rijk aan een reeks vitamines en mineralen die essentieel zijn voor het behoud van een gezond immuunsysteem, zoals vitamine E, C en B6. Uit onderzoek blijkt dat het ook de productie van witte bloedcellen en antilichamen stimuleert die virussen en bacteriën in je lichaam bestrijden. Laboratoriumstudies tonen aan dat het herpes, griep en hiv kan bestrijden, hoewel er veel meer onderzoek nodig is om deze effecten bij mensen te testen.

14. Kan oog- en mondgezondheid behouden

Spirulina is geconcentreerd met zeaxanthine, een plantenpigment dat het risico op cataract en ouderdomsverlies kan verminderen. De antibacteriële eigenschappen kunnen ook helpen bij het bevorderen van een goede mondgezondheid.

15. Ondersteuning van de geestelijke gezondheid

Sommige onderzoeken benadrukken de mogelijke rol die spirulina zou kunnen spelen bij de behandeling van stemmingsstoornissen. De theorie is dat spirulina een bron is van tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat de productie van serotonine ondersteunt. Serotonine speelt een belangrijke rol bij de geestelijke gezondheid.

Mensen met bepaalde psychische aandoeningen, zoals depressie en angst, kunnen een verlaagd serotoninegehalte hebben. Het gebruik van tryptofaan-supplementen om een ​​gezond serotonineniveau op peil te houden, kan een rol spelen bij het ondersteunen van mentaal welzijn.

Hoe kun je spirulina in je dieet opnemen?

Spirulina is verkrijgbaar in poeder- of tabletvorm.

Als poeder kun je het op de volgende manieren gebruiken:

  • Voeg het toe aan smoothies, om een heerlijke spirulina smoothie te maken. Dit zorgt ervoor dat je smoothie extra gezond is en het drankje een groene kleur krijgt (wat er ook nog eens extra gezond uitziet).
  • Strooi spirulina poeder over salades of in soepen of meng het in een energieshot, samen met andere gezonde ingrediënten.
  • Roer een eetlepel door fruit- of groentesappen.

Je kunt het ook als voedingssupplement in tabletvorm nemen. Je kunt gedroogde spirulina kopen bij reformwinkels of online winkels. Spirulina tabletten zijn ook verkrijgbaar in reformwinkels, drogisterijen en online.

Spirulina kopen

Hieronder volgen 3 spirulina producten, 2 in de vorm van tabletten en 1 in de vorm van poeder. Alle 3 de producten zijn van de beste kwaliteit, puur en zonder toevoegingen.

Spirulina bijwerkingen en waar je op moet letten

Kan spirulina gevaarlijk zijn? Nee, in de meeste gevallen is het niet gevaarlijk en is spirulina gezond, heel gezond zelfs! Maar voor sommige mensen die met bepaalde ziekten/aandoeningen leven kunnen er wel gezondheidsrisico’s aan zitten. Omdat het veel voedingsstoffen bevat, is het misschien handig om je arts eerst raad te plegen voordat je dit supplement inneemt. Let ook op het volgende:

Gifstoffen: Spirulina die in het wild wordt geoogst, kan besmet zijn met zware metalen en bacteriën. In grote hoeveelheden kunnen sommige van deze gifstoffen je lever belasten of beschadigen. Wanneer je spirulina van goede kwaliteit koopt hoef je hier niet bang voor te zijn! Het is dan ook erg belangrijk dat je goed kijkt naar de kwaliteit wanneer je het gaat kopen. Wanneer je dit niet doen en zomaar wat koopt bij een onbetrouwbaar merk of een onbetrouwbare winkel kan spirulina gevaarlijk zijn.

Zorgen over zwangerschap: Er is niet genoeg onderzoek om te suggereren dat blauwgroene algen veilig zijn voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Het is dan ook beter om het in deze fase te vermijden.

Mensen met bloedingsstoornissen: Omdat het de bloedstolling kan helpen verminderen, kan het het risico op blauwe plekken en bloeding verhogen bij mensen met bepaalde bloedingsaandoeningen.

Mensen met suikerziekte: Spirulina kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, dus mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel controleren wanneer ze het gaan gebruiken.

Mensen met auto-immuunziekten: Onderzoek toont aan dat spirulina de werking van het immuunsysteem kan ondersteunen, maar dit kan de symptomen verergeren bij mensen met auto-immuunziekten zoals lupus, multiple sclerose of artritis. Overleg met je arts voordat je dit supplement aan je dieet toevoegt als je een auto-immuunziekte hebt.

Medicatie interacties: De gezondheidsvoordelen van Spirulina kunnen een wisselwerking hebben met de effecten van bepaalde medicijnen of deze tegengaan, inclusief die voor de behandeling van diabetes, immunosuppressiva en bloedverdunners. Vraag dit dus altijd na bij je arts.

Mensen met B12 tekort: Er wordt vaak beweerd dat spirulina veel vitamine B 12 bevat, maar dat het gehalte niet goed door het menselijk lichaam wordt opgenomen. Als je een B12-tekort hebt – wat vaak voorkomt bij mensen met een plantaardig dieet – moet je ervoor zorgen dat je supplementen uit een andere bron gebruikt.

Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?

Chlorella en spirulina zijn beide vormen van algen die aan populariteit winnen in de supplementenwereld. Beide hebben indrukwekkende voedingsprofielen en potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van risicofactoren voor hartaandoeningen en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel. Ze lijken op elkaar, maar toch hebben ze een aantal verschillen.

Hoewel hun proteïne-, koolhydraat- en vetsamenstellingen erg op elkaar lijken, liggen hun meest opvallende voedingsverschillen in hun calorie-, vitamine- en mineraalgehalte. Zo bevat chlorella bijvoorbeeld meer vet en caloriën.

Het is moeilijk om te zeggen welke van de twee gezonder is. Beide vormen van algen bevatten grote hoeveelheden voedingsstoffen. De een heeft meer van de ene voedingstof en de ander meer van de andere voedingsstof. Beide bieden echter hun eigen unieke voordelen. Het ene is dus niet per se beter dan het andere. Zoals met alle supplementen, is het het beste om met je zorgverlener te praten voordat je spirulina of chlorella inneemt, vooral in hoge doses.

Conclusie

Spirulina is een soort cyanobacteriën – vaak aangeduid als blauwgroene algen – en is ongelooflijk gezond. Het is misschien wel een van de weinige superfoods die de titel waardig zijn. Het kan onder andere je bloedlipideniveaus verbeteren, oxidatie onderdrukken, de bloeddruk verlagen en de bloedsuikerspiegel verlagen. Probeer het eens uit en voel je gezond en energieker worden met de dag!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *