sodastream drankjes

SodaStream: Hoe werkt het en welke kiezen?

Een SodaStream is een geweldige manier om geld te besparen en thuis binnen slechts enkele seconden bruisend water en frisdranken te maken. Ga je voor licht bubbelend of intens bruisend? Jij bepaalt hoe je drankje eruit komt te zien! Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over dit geweldige apparaat.

Wat is SodaStream?

De SodaStream is een apparaat dat koolstofdioxide (CO2) gas (onder druk opgeslagen in een cilinder) in water duwt, waardoor het bruisend wordt. Het product bevat een machine, een koolzuurcilinder en een of meer herbruikbare drankflessen. Naast bruisend water kun je ook verschillende frisdranken zelf maken met de verschillende sodastream smaken en siropen. Met 1 CO2 cilinder maak je tot wel 60 liter bruisend water of frisdrank.

Hoe werkt SodaStream?

Het proces is vrij eenvoudig:

 1. Verwijder de verzegeling en de dop van het Sodastream cilinder.
 2. Vul de meegeleverde glazen fles met koud water.
 3. Draai en bevestig de glazen fles in het hoofdcompartiment.
 4. Druk op de knop om het water te laten bruisen. Hoe vaker je op de knop klikt, hoe meer het zal bruisen.
 5. Als je smaak wilt toevoegen, voeg dan de smaakdruppels toe aan het water. Het is echt zo eenvoudig.

10 redenen om een sodastream te kopen

1. De SodaStream beperkt het gebruik van plastic flessen.

Recycling is allemaal goed en wel, maar de beste manier om onze impact op het milieu te beperken, is door afval in eerste instantie te verminderen. De SodaStream wordt geleverd met herbruikbare plastic flessen (of glas, afhankelijk van het model) gemaakt met minder chemicaliën dan de gemiddelde waterfles. Zo kun je stoppen met het weggooien van al dat zonder je frisdrankgewoonte op te geven.

2. De SodaStream introduceert je aan een breed scala aan smaken.

Ben je uitgekeken op het beperkte assortiment frisdranken die verkrijgbaar zijn in je plaatselijke supermarkt? Heb je je altijd al afgevraagd hoe ananassoda zou smaken? Er zijn veel verschillende smaken rechtstreeks verkrijgbaar bij SodaStream en het is gemakkelijk om je eigen siropen te maken, zodat je koolzuurhoudende dranken kunt maken in elke smaak die je lekker vindt.

3. Met een SodaStream is het gemakkelijk om iedereen tevreden te stellen.

Houden je vrienden allemaal van verschillende frisdranken? Normaal gesproken zou je een compromis moeten sluiten of meerdere verschillende flessen uit de dichtstbijzijnde supermarkt te moeten meenemen. Met een SodaStream-machine en een paar verschillende flessen om je frisdrank in te mengen, is het gemakkelijk om ervoor te zorgen dat aan ieders behoeften wordt voldaan.

4. Het gebruik van een Sodastream is een leuke gezinsactiviteit.

Omdat het maken van aangepaste siropen voor de SodaStream-machine vrij eenvoudig is, kun je de kinderen hun eigen favoriete drankjes laten mixen – en ook grootouders. Het is ook een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je kinderen stoppen met het drinken van zoveel frisdrank uit de winkel, of in ieder geval niet langer erom vragen.

5. SodaStream-machines kunnen worden gebruikt om champagne te maken.

Wil je zonder extra kosten genieten van het bubbelende gevoel van Champagne? Benieuwd hoe je favoriete witte wijn zou smaken met een paar extra bubbels? Je moet behoorlijk voorzichtig zijn om dit goed te doen zonder de machine te beschadigen, maar met een SodaStream kun je vrij gemakkelijk bellen toevoegen aan elke witte wijn.

6. SodaStream-siropen bevatten minder suiker dan gewone frisdrank.

Oké, ze zijn dus niet zo gezond als water, maar ze zijn zeker beter voor je dan gewone commerciële frisdranken. Je zult merken dat SodaStream-siropen minder suiker en minder natrium bevatten dan hun alternatieven.

7. Je kunt zelf het carbonatatieniveau in een Sodastream regelen.

Denk je dat je favoriete commerciële frisdrank geweldig zou zijn met een beetje minder bruisen? Misschien is het eigenlijk iets meer waarnaar je op zoek bent. Met een SodaStream kun je het koolzuurgehalte in je frisdrank zelf regelen.

8. Een SodaStream staat geweldig in je keuken.

SodaStream-machines zijn klein genoeg om in vrijwel elke keuken te passen en zijn er in veel verschillende stijlen. Of je nu in een klein appartement woont of op een boerderij, de SodaStream past comfortabel in je huis. Nog beter, het is verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus je kunt er zeker van zijn dat je er een bestelt die er goed uitziet in uw keuken.

9. SodaStream bespaart je geld.

Natuurlijk, als je het over een individuele fles hebt, is er geen grote besparing. Maar als je dagelijks behoorlijk wat frisdrank drinkt, of regelmatig gasten ontvangt die van frisdrank houden, kan de SodaStream je veel geld besparen. Het bespaart je natuurlijk ook van het sjouwen met enorme plastic flessen.

10. SodaStream flessen zitten niet vol met gifstoffen zoals de meeste plastic.

Je hebt waarschijnlijk ooit wel eens wat gehoord over de vreselijke chemicaliën waarmee de meeste plastic flessen worden gemaakt. Deze chemicaliën kunnen op de lange termijn ernstig schadelijk zijn voor je gezondheid. SodaStream-flessen zijn gemaakt zonder de meeste van deze chemicaliën en als je je serieus zorgen maakt over je chemische inname, kun je een model kopen dat een glazen karaf gebruikt in plaats van een plastic fles.

SodaStream kopen

Er zijn verschillende SodaStream apparaten op de markt, maar deze werken niet allemaal even goed. Hier volgen 3 top apparaten met geweldige consumenten beoordelingen.

SodaStream Crystal Megapack Bruiswatertoestel

Prijs: €109.99

Met het Sodastream bruiswatertoestel Crystal Megapack maak je binnen enkele seconde water uit de kraan bruisend! De sodastream wordt geleverd met 2 glazen karaffen. Deze zorgen voor een luxueuze uitstraling en maakt het apparaat ook nog eens milieubewuster doordat er geen gebruik wordt gemaakt van plastic. 

Het pakket bevat:

 • 1 SodaStream toestel – zwart
 • 2 glazen karaffen van beide 75cl
 • SodaStream CO2 cilinder van 60 liter

SodaStream Spirit One Touch Bruiswatertoestel

Prijs: €94.00

Deze elektrische SodaStream bevat 3 voorgeprogrammeerde bruisniveaus en is dus enorm makkelijk in gebruik. Maak binnen enkele seconde licht parelend tot sterk bruisend water. Je bepaalt op die manier zelf de hoeveelheid bruis in je water. Je kan daarna eventueel nog een verfrissend smaakje  of siroopje toevoegen. 

Het pakket bevat:

 • 1 SodaStream toestel – zwart
 • 1 herbruikbare fles van 1 liter, met metalen dop en houder
 • 1 SodaStream CO2 cilinder van 60 liter

SodaStream Spirit Bruiswatertoestel

Prijs: €59.99

Met deze moderne SodaStream maak je gemakkelijke en binnen een handomdraai bruisend water en frisdranken. Dankzij de herbruikbare fles ben je ook nog eens bewust met het milieu bezit! Een herbruikbare fles bespaart gemiddeld 2800 wegwerpflessen. Ga voor licht, medium of sterk bruisend water met de handige drukknop.

Het pakket bevat:

 • SodaStream bruiswatertoestel – Wit
 • 1 herbruikbare fles van 1 liter
 • 1 SodaStream CO2 cilinder van 60 liter

Voor- en nadelen SodaStream

Voordelen

 • Als je van keukengadgets houdt, is dit een super leuk apparaat om mee te experimenteren!
 • Ben jij een echte cola of fanta liefhebber? De SodaStream-siropen bevatten veel minder suiker en calorieën dan een gewoon blikje, dus het is een goede optie om te beginnen met een gezondere levensstijl.
 • Als je van een goed doe-het-zelf-brouwsel houdt en niet elke week kisten frisdrank wilt kopen, is SodaStream een goede optie om te bezuinigen.
 • SodaStream brouwsels zouden langer koolzuurhoudend moeten blijven dan gewone koolzuurhoudende frisdranken. Bovendien ben je een stuk milieubewuster bezig, omdat je geen plastic flessen koopt of blikjes gebruikt.
 • Als je het zat bent om altijd maar te moeten kijken naar ingrediëntenlabels om te zien welke spa rood natrium hebben toegevoegd en welke niet, is de SodaStream een uitkomst. Je weet precies wat er werkelijk in zit, namelijk water en bubbels! De toegevoegde smaken zijn aan jou.

Nadelen

 • Verwacht niet dat je zelfgemaakt frisdranken precies hetzelfde smaken als je favoriete frisdranken uit de winkel, want dan kan het wel eens tegenvallen. Bij frisdranken in de winkel zit vaak een hoop troep toegevoegd voor de perfecte smaak, dus eigenlijk is dit niet echt een nadeel.
 • Wanneer je bubbels aan andere drankjes wilt toevoegen dan water en sodastream siropen kan het wat oefenen zijn en wat rommel veroorzaken de eerste keren. Het is echter wel mogelijk om van alles in je SodaStream cilinder te doen!

Andere dranken in de SodaStream

SodaStream-machines zijn niet voor niets populair. Ze verlagen niet alleen de kosten voor het kopen van frisdrank of koolzuurhoudend water in de supermarkt, ze kunnen ook erg leuk zijn als je bereid bent de regels te overtreden.

SodaStreams worden geleverd met een waarschuwing dat ze expliciet moeten worden gebruikt om wat bubbels aan je water toe te voegen. Het is echter al lang bekend dat je met een beetje geduld praktisch aan elke vloeistof bubbels kunt toevoegen. Zorg wel dat je alles goed schoon maakt nadat je wat anders dan water hebt gebruikt.

Sinaasappelsap

Je kunt gemakkelijk thuis sinaasappelsap carboniseren. Er zijn twee dingen die je moet weten over het toevoegen van bubbels aan je sinaasappelsap:

 1. Meer vruchtvlees in het sinaasappelsap zal het carboniseren moeilijker en veel rommeliger maken.
 2. Sinaasappelsap carboniseert gemakkelijker dan water, waardoor er meer bruis ontstaat.

Als je het koolzuurhoudende sinaasappelsap uit de machine haalt, moet je behoorlijk wat druk verwachten. Je moet het rustig aan doen en de druk zo voorzichtig mogelijk laten ontsnappen. Als je dat niet doet, krijgt je een behoorlijke puinhoop.

Koffie

Koolzuurhoudende koffie klinkt raar, maar het bestond eigenlijk zowel in de vroege jaren 2000 als Coca-Cola Blāk, de cola met koffiesmaak. Coffee Soda vind je ook op World Market, en mensen voegen al jaren espresso of koffie toe aan verschillende soorten frisdrank. Niets van dat alles is echter pure koolzuurhoudende koffie. Het is koffie die wordt toegevoegd aan voorgekoelde dranken.

Om je eigen koolzuurhoudende koffie te proberen, vul je de SodaStream-fles ongeveer halverwege met cold brew koffie of warme gezette koffie die is gekoeld. Als de koffie niet koud is, zal hij niet goed carbonateren. Begin langzaam met koolzuurhoudend met de SodaStream, en eenmaal volledig koolzuurhoudend, haal je de fles uit de machine. Net als het sinaasappelsap zal het erg bruisend zijn (veel meer dan gefilterd water), dus doe het rustig aan.

Hou er wel rekening mee dat door de pH-waarde na carbonatatie de smaak behoorlijk kan veranderen. Het is de moeite waard om het te proberen, maar wees er op voorbereid dat het mogelijk niet helemaal naar je smaak is.

Thee

Thee is eigenlijk best lekker als ze koolzuurhoudend is en het bruist niet zo erg als koffie of sinaasappelsap. Vul de SodaStream-fles nogmaals iets meer dan halverwege met gekoelde thee (hoe kouder, hoe beter) en laad de thee langzaam op. Als je klaar bent, haal je de fles langzaam uit de machine. Misschien wil je wat smaakstof of zoetstof aan de thee toevoegen, maar het smaakt meestal geweldig zoals het is.

Cocktails

Je kunt ook wat koolzuur toevoegen aan je favoriete cocktails. Denk bijvoorbeeld aan een koolzuurhoudende whisky sour. Maak de cocktail zoals je normaal zou doen en schud hem met ijs om hem verder af te koelen. Giet de cocktail in de SodaStream-fles en laad deze langzaam op. Sommige likeuren carboneren anders dan andere, dus je zult moeten experimenteren.

Als algemene vuistregel is het slim om veel druk en rommelig bruisen te verwachten bij het verwijderen van alles behalve koolzuurhoudend water. De whisky-sour zorgt voor veel bruis, maar voegt zeker een interessante draai toe aan een eeuwenoude (en weliswaar saaie) cocktail.

Wijn

Als je bubbly wijn wilt maken met je SodaStream, heb je geluk. Het vergt gewoon een beetje vallen en opstaan ​​en wat knowhow, maar het is zeker mogelijk! Het werkt beter met witte wijn dan met rode wijn, vanwege een lagere viscositeit en een lager suikergehalte.

Diverse likeuren

Als je gewone likeuren wilt carboniseren, werken sommige beter dan andere.

 • Gin carboneert gemakkelijk, maar valt plat op smaak. Het wordt daarom aangeraden om deze in een cocktail te mengen in plaats van hem puur te drinken.
 • Rum daarentegen carbonateert niet goed. Het smaakt dof en is te zwaar om de carbonatatie goed vast te houden.
 • Tequila carboneert ook niet goed.
 • Whisky en Wodka is de beste likeur om te carboneren. Het smaakt lekker, verfrissend en licht.  

Theoretisch kun je zowat elke vloeistof carboniseren. Houd er wel rekening mee dat sommige dingen beter carboneren dan andere.

Als je van plan bent om te experimenteren, bereid je dan voor om minstens een paar keer door je SodaStream te worden besproeid en verwacht een enorme puinhoop op te ruimen als alles naar het zuiden gaat.

Het is ook verstandig om de SodaStream schoon te maken, omdat sommige vloeistoffen die je carboniseert een stinkende, smeuïge resten kunnen achterlaten als je ze uren of dagen na het carboniseren niet gebruikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *