soa test thuis

Soa test thuis: Top 5 beste keuzes!

Ben je opzoek naar een soa test die je thuis kunt doen? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel hebben de 5 beste soa testen voor thuis op een rijtje gezet.

Seksueel overdraagbare aandoeningen, ook wel bekend als soa’s, komen ongelooflijk vaak voor. Als je seksueel actief bent, loop je mogelijk risico. De enige manier om te weten of je een soa hebt, is door je te laten testen.

Helaas is testen geen standaard onderdeel van de medische zorg en het kan in de kosten lopen als je je regelmatig wilt laten testen. Ook vinden sommige mensen het een drempel om naar de huisarts of GGD te gaan voor een soa test. Dit is waar soa testen voor thuis van pas komen. Ze zijn vaak goedkoper dan het uitvoeren van een soa test bij de dokter of GGD en je kunt ze vanuit het comfort van je eigen huis doen.

Niet elke soa test voor thuis is echter even betrouwbaar, dus het is belangrijk om wat onderzoek vooraf te doen. Wij hebben 90% van het werk al voor je gedaan door opzoek te gaan naar de beste soa test voor thuis. Hier zijn 5 toppers uitgekomen.

Lees gauw verder om de beste soa test voor thuis voor jou te ontdekken!

Soa test thuis: Top 5

We zijn opzoek gegaan naar de beste soa test voor thuis en daar is een top 5 uitgekomen. Zoals je misschien al weet is er geen test waarmee je op alle soa’s tegelijk kunt testen. We hebben daarom in deze lijst verschillende testen, voor verschillende soa’s opgenomen. Ook zijn sommige testen specifiek voor vrouwen en sommige testen specifiek voor mannen, dus let hier goed op.

Beslis op welke soa of welke soa’s je wilt testen en kies op basis daarvan de beste soa test voor thuis voor jou uit. Als je op verschillende soa’s wilt testen, dien je verschillende testen te kopen.

We hebben bij elke test een korte beschrijving geplaatst, zodat je weet hoe je de test bij jezelf kunt afnemen om erachter te komen of je en soa hebt of niet.

Soa test thuis voor vrouwen – Chlamydia en Gonorroe:

1. Testalize – Soa Thuistest Vrouw

Testalize - Soa Thuistest Vrouw

Deze soa test voor thuis van Testalize is een soa test speciaal voor vrouwen. Het is een vaginale test op Chlamydia en Gonorroe. Je kunt de test comfortabel en gemakkelijk vanuit je eigen huis doen en vervolgens opsturen naar het laboratorium. Ook dit gaat erg eenvoudig, want de verpakking waarin het komt, kun je zo weer terug op de post doen zonder dat je daar zelf een adres of postzegel op hoeft te plakken.

Vervolgens vind de analyse plaats in laboratorium. Zo weet je zeker dat er niets mis kan gaan en dat professionals ernaar kijken. De uitslag kun je vervolgens online opvragen. Binnen 48 uur na ontvangst in het lab kun je de uitslag opvragen met jouw code.

Let wel op: test pas 14 dagen na het laatste onveilige seksuele contact. Deze 14 dagen noemen we de incubatieperiode. Die periode geldt ook bij huisarts en GGD.

Hoe werkt deze soa test voor thuis?

Als je ooit een soa test hebt gedaan bij de GGD of huisarts dan weet je al hoe dit gaat. Je neemt dit keer zelf lichaamsmateriaal af met een wattenstaafje (vaginaal uitstrijkje). Je stuurt dit uitstrijkje in de retourbox terug naar het lab. De verzending is gratis en je kunt deze gewoon in een brievenbus bij jou in de buurt doen. Je ontvang bovendien een codekaart, waarmee je de uitslag dus binnen 48 uur kunt opvragen.

Er wordt getest op Chlamydia en Gonorroe. Dit zijn de meest voorkomende SOA’s. Uitslagen worden geautoriseerd door een arts-microbioloog. Meer uitleg vind je in de bijsluiter.

Soa test thuis voor mannen – Chlamydia en Gonorroe:

2. Testalize – Soa Thuistest Man

Testalize - Soa Thuistest Man

Deze soa test is van hetzelfde merk als de vorige benoemde soa test en test ook op Chlamydia en Gonorroe. Het enige verschil is dat deze test speciaal voor mannen is. 

Het is een urinetest Je neemt zelf lichaamsmateriaal af. Het gaat om urine dat je kunt opvangen bij het plassen. Je stuurt jouw urine in de retourbox terug naar het lab. Doe deze retourbox gewoon in de oranje PostNL brievenbus (gratis verzending). Gebruik vervolgens de code op de codekaart om jouw uitslag binnen 48 uur – na ontvangst in het lab – op te vragen.

Ook bij mannen geldt: test pas 14 dagen na het laatste onveilige seksuele contact. Het heeft geen zin om eerder te testen want dan krijg je misschien en uitslag die niet klopt.

Soa test thuis voor zowel mannen als vrouwen – Chlamydia:

3. Encode Chlamydia zelftest

Encode Chlamydia zelftest

Deze test, test alleen op chlamydia. Het is een volledige thuis test, wat betekent dat je deze thuis doet en ook al meteen de uitslag thuis te zien krijgt. Bovendien is deze test geschikt voor zowel mannen als vrouwen.

De test is voorzien van een bijgeleverd wattenstaafje. Bij de man dient deze in de plasbuis te worden gedaan en bij de vrouw in de vagina. Er zit een uitgebreide Engelse en Nederlandse handleiding bij, zodat je precies weet wat je moet doen.

Na 10 tot 15 minuten heb je de uitslag. Een heldere kleur geeft een positief of negatief resultaat.

Let wel op, hoewel dit een realtief betrouwbare chlamydia is, is deze niet zo betrouwbaar als de twee eerder genoemde testen. De bovenstaande testen worden door het lab beoordeeld waardoor deze even betrouwbaar zijn als de testen die je bij de GGD of huisarts doet. Deze test, waarbij je de uitslag meteen te zien krijg is mogelijk iets minder betrouwbaar.

Soa test thuis voor zowel mannen als vrouwen – Hiv:

4. ByMe – HIV zelftest

ByMe - HIV zelftest

Wil je een hiv test thuis doen? Dan is deze ByMe hiv test de beste soa test voor thuis die we honden vinden. De Simplitude ByMe hiv-test helpt je om controle te krijgen over je eigen gezondheid. Deze hiv test maakt het mogelijk om te testen vanuit het comfort van je eigen huis. De test is zo ontworpen dat hij voor iedereen te begrijpen is en biedt dus een eenvoudige testervaring.

Deze hiv test is ontwikkeld om voor jou de testervaring voor hiv gemakkelijker te maken. Dit kan gemakkelijk omdat je hetzelfde apparaat gebruikt om in je vinger te prikken, het bloedmonster toe te voegen en de daadwerkelijke test uit te voeren. Omdat je deze test geheel zelf kan doen blijft je 100% anoniem en kan je helemaal zelf bepalen wanneer en waar je de test wilt uitvoeren.

De Simplitude Byme is een snelle hiv-test, binnen 15 minuten kan je het testresultaat al aflezen. Ondanks dat dit geen laboratoriumtest is, is deze test maar liefst 99,6% nauwkeurig en dus zeker wél betrouwbaar.

Hoe werkt deze soa test voor thuis?

De hiv-test bestaat uit een papieren teststrip in een kunststof cassette. De test wordt uitgevoerd door een kleine druppel bloed op te teststrip aan te brengen, gevolgd door enkele druppels testvloeistof (verdunningsmiddel). Wanneer de test is voltooid, kunnen er twee streepjes op de papieren strip verschijnen. Eén zichtbaar controlestreepje betekent dat het verdunningsmiddel op de juiste plek is aangebracht en dat de test correct werkt. Het teststreepje wordt alleen zichtbaar als het aangebrachte monster antistoffen tegen hiv bevat, een positieve test.

Het bloed is eenvoudig op het apparaat aan te brengen en je ziet ook wanneer je voldoende bloed hebt aangebracht. Bovendien is de test voorzien van een veiligheidslancet om het per ongeluk prikken te voorkomen.

Let wel op: je moet ten minste 12 weken wachten na een mogelijke blootstelling aan hiv met het uitvoeren van de test.

Soa test thuis voor zowel mannen als vrouwen – Herpes:

5. Soa Clinic – Herpes blaasvocht afnameset

De laatste test die we graag willen uitlichten is een soa test voor thuis die test op herpes. Met deze thuistest kun je gemakkelijk zelf op herpes genitalis (veroorzaakt door het herpes simplex virus) testen. Dit doe je door een afname van vocht uit de blaasjes te testen. De afname doe je zelf, in het comfort van je eigen huis.

Je stuurt de test vervolgens in de speciale envelop gratis rechtstreeks naar een gecertificeerd laboratorium. Na ontvangst in het laboratorium, ontvang je binnen drie werkdagen de uitslag. Deze kun je vinden via ‘Mijn test en uitslag’. Daar meld je jouw afname van te voren aan met de anonieme code die je bij jouw bestelde product hebt ontvangen.

De herpes blaasvocht afnameset is geschikt voor zowel mannen als vrouwen en is bedoeld voor het afnemen van vocht uit de blaasjes. De sensitiviteit van de test (terecht positieve uitslagen) is 100%. De specificiteit van de test (terecht negatieve uitslagen onder niet-zieke personen) is 96,46%.

Bij het product wordt een instructieboekje meegeleverd. Met behulp van dit boekje kun je stap voor stap eenvoudig en snel je afnames doen. Vervolgens stuur je de test in de speciale retourenvelop gratis rechtstreeks naar het ISO gecertificeerde laboratorium van Dr. Stein in Maastricht, hierdoor is de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de uitslag gegarandeerd. Mocht je het instructieboekje kwijt zijn, dan kun je ze altijd terug vinden via www.soaclinic.nl/instructies.

Veelgestelde vragen over soa testen voor thuis

Hopelijk heb je bij deze de beste soa test voor thuis voor jou gevonden. Mocht je nog algemene vragen hebben dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Hoe kun je thuis testen op soa’s?

Met een geschikte soa test voor thuis, kun je thuis eenvoudig testen op soa’s. Bij de meeste soa testen gaat dit hetzelfde als wanneer je het bij de GGD of bij je huisarts zou doen. Hoe je de test precies moet afnemen ligt eraan op welke soa je test.

Als je op Chlamydia en Gonorroe test en als je een vrouw bent, hoef je alleen simpelweg een meegeleverd wattenstaafje in je vagina aan te brengen en een aantal keer ronddraaien. Vervolgens kun je deze in een meegeleverde container met wat vloeistof stoppen en opsturen naar het laboratorium.

Er zijn ook wat testen die je volledig thuis kunt doen en waarbij je de uitslag direct krijgt. Vaak zijn deze wel ietsje minder betrouwbaar dan wanneer het geanalyseerd wordt in het laboratorium.

– Hoe werken soa testen voor thuis die je naar het laboratorium moet sturen?

Thuis- en laboratoriumtests werken door monsters van gebruikers te verzamelen. De vereiste soorten monsters kunnen bloed- of urinemonsters zijn, of anale, vaginale of orale uitstrijkjes.

Monsters worden naar een laboratorium gestuurd en de resultaten worden op discrete wijze gedeeld. Vaak ontvang je in je soa test pakketje een unieke code, waarmee je kunt inloggen op de website om je uitslag te zien.

Het is belangrijk op te merken dat, aangezien behandelingsopties niet direct beschikbaar zijn voor positieve SOA-resultaten, je altijd bereid moet zijn om naar een behandeling te zoeken. Als je positief bent kun je soms direct de juiste antibiotica bij hetzelfde bedrijf aanschaffen als waar je de test van hebt. Je kunt ook met je positieve test naar de huisarts en zij kunnen vervolgens de juiste medicatie geven. Wees ook bereid om eventuele partners op de hoogte te stellen van positieve resultaten.

– Hoe weet ik of ik me moet laten testen?

Wanneer je onveilig seksueel actief bent, dan is het altijd aan te raden om je te laten testen. Het is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om je gezondheid te beschermen. Wanneer je klachten hebt wat symptomen van een soa kan zijn, of als een van je (oude) sekspartners aangeeft een soa te hebben, laat je dan ook zo snel mogelijk testen. Ook wanneer je activiteiten onderneemt die het risico kunnen verhogen om een ​​seksueel overdraagbare aandoening op te lopen, zoals het delen van naalden, moet je je laten testen.

– Hoe weet ik of ik een soa heb zonder naar de dokter te gaan?

Je kunt soms als merken aan bepaalde symptomen behorende bij een soa, dat je een soa hebt. Je kunt echter nooit zeker weten dat dit komt door een soa, of dat je ergens anders last van hebt. Ook kun je helemaal geen symptomen hebben en niks merken van een soa, dus het is altijd verstandig om een test te doen.

Een thuistest kan bevestigen of je een soa hebt, zonder dat je naar de dokter hoeft te gaan. We raden je wel aan om naar je huisarts te gaan als je symptomen van een mogelijke infectie heeft. Deze kunnen zijn:

  • vaginale of penisverbranding of afscheiding
  • frequent urineren
  • bekken- of genitale pijn
  • zweren of bulten rond je geslachtsdelen, anus of mond
  • abnormale bloeding (andere bloeding dan menstruatie)

– Hoe vaak moet ik me laten testen?

Dit ligt eraan hoevaak je onveilig seks hebt. Het wordt natuurlijk niet aangeraden om dit te vaak te doen, zelfs één keer kan al een vervelende soa met zich meebrengen. Sommige soa’s zijn makkelijk te verhelpen, maar andere zoals HIV natuurlijk niet. Wees daarom altijd voorzichtig en denk aan je gezondheid.

Zelfs als je heel veilig en voorzichtig bent, is het alsnog slim om je af en toe op soa’s te laten testen. Het wordt aanbevolen dat volwassenen en adolescenten van 13 tot 64 jaar zich minstens één keer per jaar op hiv laten testen als onderdeel van hun routinematige gezondheidscontrole.

Als er echter symptomen optreden, moet je niet wachten. Hoe sneller je wordt getest, hoe eerder je met de behandeling kunt beginnen.

– Zijn soa testen voor thuis nauwkeurig?

De meeste moderne soa testen voor thuis zijn zeer nauwkeurig. De nauwkeurigheid van de test varieert echter afhankelijk van het type monster dat wordt verzameld en de testdetectiemethode.

Thuis testen die je naar het laboratorium stuurt zijn wat nauwkeuriger dan thuistesten waarbij je de uitslag direct zelf ziet thuis. Beide zijn echter zeer efficiënt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *