slakkengel

Slakkengel / slakkenslijm: Alle huid voordelen!

In dit artikel gaan we diep in op de voordelen van slakkengel! Wanneer je naar een spoor van glinsterend slakkenslijm op de stoep kijkt heb je waarschijnlijk niet zo snel de neiging om het op je huid te smeren. Dat zal echter snel veranderen als je meer leert over deze fascinerende stof.

Slakkenslijm of slakkengel – of technischer bekend als slakkenmucine, slakkenfiltraat of slakkenserum – is een van de beste ingrediënten in huidverzorgingsproducten. Het klinkt misschien gek, maar het heeft ontzettend veel voordelen.

Wereldwijd wordt slakkenafscheiding aangeprezen als een heilige graal tegen veroudering, die voor alles helpt, van een jongere, stevigere huid tot het bestrijden van acne, en de wetenschap ondersteunt dit. Lees gauw verder om alles te leren over slakkengel!

Wat is slakkengel?

Slakkengel of slakkenslijm is letterlijk de slijm van een slak, zoals de naam je waarschijnlijk al doet vermoeden. Op ingrediëntabels zul je het meestal zien staan als ‘slakkenafscheidingsfiltraat’ of ‘SSF’. Het wordt van nature aangemaakt door slakken als een manier om zichzelf te beschermen, maar ook voor onze huid is het een top product. Slakkenslijm (of de cosmetische naam slakfiltraat) zit boordevol voedingsstoffen zoals hyaluronzuur, glycoproteïne, proteoglycanen en antimicrobiële en koperpeptiden, die allemaal veel worden gebruikt in schoonheidsproducten en waarvan is bewezen dat ze gunstig zijn voor de huid. Deze elementen helpen de huid van de slakken te beschermen tegen beschadiging, infectie, uitdroging en UV-straling.

Slakkenslijm bevat 91-98% water. Het slijm wordt meerdere keren gefilterd om de concentratie te verhogen en de zuiverheid te garanderen. Sommige slakkenslijmproducten beweren dat ze maar liefst 97% slakkenafscheidingsfiltraat bevatten. Bij het zoeken naar een goed product moet echter ook rekening worden gehouden met de consistentie en kwaliteit van het slakkenslijm.

De geschiedenis van slakkenslijm

Slakkenslijm is geen nieuw product, het wordt al eeuwen gebruikt vanwege de geweldige voordelen voor de huid. Naar verluidt werd het gebruikt in de Griekse oudheid voor het helpen van aandoeningen in het lichaam, zoals indigestie of hoesten, en ook buiten het lichaam voor huidontsteking.

Slakken werden voor het eerst voorgeschreven in het oude Griekenland als een plaatselijke behandeling om ontstekingen te verminderen, en ze begonnen hun weg te vinden naar crèmes en elixers in Zuid-Amerika toen boeren ontdekten dat het je huid er jonger en gladder uit laat zien.

Tegenwoordig heeft Zuid-Korea de trend vanslakkenproducten voortgezet, die sindsdien populair zijn geworden in Europa en Amerika. Deze producten omvatten slakkenserums, crèmes, lotions en meer. Sommige plaatsen in Azië bieden zelfs live gezichtsbehandelingen met slakken aan waar beestjes hun weg banen over de gezichten van klanten.

De voordelen van slakkengel

Je zult misschien denken ‘waar is slakkengel goed voor’, nou een hele hoop! De voordelen van slakkenslijm gelden in eerste instantie voor de slakken zelf. In extreme gevallen kunnen slakken zelfs op de snijkant van een scheermesje bewegen zonder zichzelf pijn te doen. Bovendien kunnen slakken die hun schaal/huisje breken, ze binnen enkele dagen volledig herstellen.

Voor onze huid heeft slakkenslijm ook ontzettend veel voordelen. Er zitten veel nuttige actieve ingrediënten in die onze huid ten goede komt. De voordelen van slakkenextract variëren van het corrigeren van zonnevlekken tot het gladstrijken van rimpels en zelfs het bestrijden van acne, vermoedelijk vanwege het vermogen van het slijm om de productie van elastine en collageen in de huid van gebruikers te bevorderen. Mensen die weten van deze voordelen besteden vaak honderden euro’s uit aan cosmetica op basis van slakken.

Alle slakkengel voordelen voor de huid:

1. Het bevat geweldige ingrediënten voor de huid.

Slakkengel zit vol met een lijst met voedingsstoffen die goed zijn voor je huid, waaronder ontstekingsremmend zink en genezend mangaan. Het bevat koperpeptiden, ook geprezen om hun collageenverhogende en rimpelverminderende werking, evenals vitamine A en E, die beide geweldige antioxidanten zijn. Andere nuttige ingrediënten zijn eiwitten, glycolzuur, hyaluronzuur en elastine.

2. Het hydrateert de huid.

Slakkengel bevat vochtinbrengende middelen die werken om de barrièrefunctie van de huid te herstellen, die beide irriterende stoffen uit de omgeving blokkeren en tegelijkertijd vocht vasthouden.

3. Het stimuleert de productie van collageen en gaat veroudering tegen.

Omdat slakkengel een door stress veroorzaakte uitscheiding is, bestaat het uit ingrediënten die bedoeld zijn om te herstellen of te beschermen tegen verwondingen. Deze omvatten groeifactoren, die werken door de groei van nieuwe huidcellen en nieuw collageen op gang te brengen. En, zoals je waarschijnlijk wel weet, betekent meer collageen minder rimpels en een jonger uitziende huid. Het bevat ook glycolzuur, een andere bekende collageenbooster. Slakkenslijm is dan ook een ontzettend effectief anti aging product.

4. Vermindert irritatie en acne

Allantoïne is een ander belangrijk onderdeel van de afscheiding van een slak. Deze stof helpt bij het wondgenezingsproces. Het is een ingrediënt met genezende eigenschappen dat irritatie kalmeert, de huid verzacht en celregeneratie stimuleert. Allantoïne is aanwezig in veel cosmetica, waaronder medicijnen tegen acne. Hierdoor heeft slakkengel acne bestijdende voordelen. Wanneer je last hebt van acne of af en toe wat puistjes dan kan slakkengel mogelijk het wondermiddel zijn om hier vanaf te komen.

5. Vervaagt hyperpigmentatie

Wist je dat je met slakkengel pigmentvlekken kunt vervagen of zelfs helemaal verwijderen? Ja het is echt zo, naast dat slakkenslijm effectief werkt om veroudering tegen te gaan en acne te bestrijden, is het ook een geweldig ingrediënt tegen pigmentvlekken.

Slakkengel kopen

Slakkengel is ontzettend populair en te koop in verschillende soorten producten van littkencrèmes tot gezichtsmaskers. Hieronder volgen een aantal van de beste producten die slakkenslijm bevatten.
Miracle Escargot gel/ Slakkengel - €18,95
slakkenslijmgel
Camille slakkenslijmgel - €11,95
slakkencreme
Slakkengel littekencrème - €9,95

Zijn er nadelen aan het gebruik van slakkengel?

In principe zijn er geen nadelen aan het gebruik van slakkengel. Zoals hierboven benoemd zijn er juist ontzettend veel voordelen voor je huid. Het is een goed te verdragen ingrediënt. Let wel op: Net zoals bij elk ander ingrediënt, zijn allergieën mogelijk. Het is dus altijd slim om een kleine patch test te doen voordat je het over heel je gezicht gebruikt. Dit kun je doen door een klein beetje aan de binnenkant van je pols aan te brengen en dit 24 uur te laten zitten. Als er geen reactie optreed is het veilig om op de rest van je huid te gebruiken.

Let er ook op dat de actieve bestanddelen in elk slakkenslijm kunnen verschillen, afhankelijk van de slakken en het slijm, dus er is niet veel consistentie. Omgevingsomstandigheden zullen de kwaliteit van slakkenslijm ook beïnvloeden, evenals wat de slakken eten en de extractiemethoden. Kijk dus altijd goed naar de kwaliteit van het product dat je koopt en zorg dat je bij een bekende aanbieder koopt die je kunt vertrouwen.

Hoe wordt slakkengel gemaakt?

Voor commercieel gebruik wordt slakkenslijm meestal verkregen uit de gewone tuinslakkensoort Helix aspersa. Het grootste deel van het slakkenfiltraat komt uit Italië, waar slakkenboeren de afgelopen twee decennia een enorme toename in vraag zien vanwege de populariteit over de hele wereld.

Maar hoe wordt de slijm van de slakken verzameld? Je denkt misschien dat slakken uit hun natuurlijke habitat worden geplukt en worden gedwongen slijm te produceren, wat uiteindelijk in mooie verpakkingen in de winkelschappen terechtkomt. Gelukkig is dit niet het proces.

Traditioneel werden slakken ondergedompeld in zout of azijnwater om de waardevolle afscheiding te extraheren, maar je zult opgelucht zijn te horen dat verschillende fokkers tegenwoordig “wreedheidvrije” technieken gebruiken om de slakken ertoe aan te zetten filtraat af te geven.

Elke fabrikant heeft zijn eigen manier als het gaat om het verzamelen van slakkenslijm, maar wat gebruikelijk is bij hen is het feit dat ze een omgeving moeten creëren die comfortabel is voor de slakken en hen voldoende rust moet gunnen om de productie van slijm te optimaliseren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *