Scheerbultjes voorkomen | De beste tips!

Iedereen wil een gladde huid na het scheren en het laatste waar je mee te maken wil krijgen, zijn scheerbultjes. Helaas komt irritatie na het scheren vaak voor, zelfs als je heel voorzichtig bent tijdens het scheren. Het is een onvermijdelijke bijwerking van scheren – of toch niet? Het lijkt misschien alsof elke keer dat je je scheert – vooral je bikinilijn – die oh-zo-ongemakkelijke kleine rode scheerbultjes opduiken en weigeren weg te gaan. Wat veroorzaakt scheerbultjes en hoe kun je scheerbultjes voorkomen? Lees gauw verder voor de beste tips and tricks!

Wat zijn scheerbultjes?

Soms kun je na het scheren roodheid of bultjes op je benen, oksels of bikinilijn opmerken. Dit kunnen scheerirritaties of scheerbultjes zijn. Scheerbrand, of folliculitis, treedt meestal onmiddellijk op na het scheren of wanneer het haar teruggroeit. Het kan je huid rood en ontstoken achterlaten, of met de welbekende scheerbultjes.

Wat veroorzaakt scheerbultjes?

Vraag je je af hoe je scheerbultjes kunt voorkomen? Zorgt dan eerst dat je weet waardoor ze worden veroorzaakt. Dus vraag jezelf eens af “waarom krijg ik bultjes na het scheren?” Nou, wanneer je een deel van je lichaam scheert, verwijder je de bovenste laag van je huid, wat kan leiden tot ‘microverwondingen’. Het haar kan ook krullen en naar binnen draaien na het scheren, en als de nieuwe huid zich over de microverwonding begint te vormen, kan het haar vast komen te zitten, waardoor die geïrriteerde bult ontstaat. 

Het zijn dus ingegroeide haren die worden veroorzaakt wanneer haar in je huid groeit in plaats van eruit. Dan blijf je achter met irritatie, een branderig gevoel, roodheid en droogheid – oftewel. de scheerbultjes (officieel pseudofolliculitis barbae in de medische wereld). Niet bepaald de look waar je voor ging…

Je haartextuur speelt ook een rol. Mensen die van nature grof haar en donkere huidtinten hebben, hebben vaker last van scheerbultjes. Haar dat van nature uitgroeit tot een krul, loopt een groter risico om in de huid vast te komen zitten dan bij steil haar. Deze bultjes kunnen tot twee weken aanhouden, waardoor het een eindeloze strijd kan zijn als je je vaak scheert.

Er zijn een paar dingen die scheer irritatie nog erger kunnen maken: Droge huid scheren, een bot of vuil mesje gebruiken en niet hydrateren zodra je klaar bent met scheren. Daarnaast hebben velen van ons geleerd om tegen de haren in te scheren, maar dat is eigenlijk de oorzaak van een branderig gevoel. Maar maak je geen zorgen, overal is een oplossing voor!

6 manieren om van scheerbultjes af te komen

Nu je weet wat de oorzaak is van scheerirritatie, vraag je je waarschijnlijk af: hoe kan ik de scheerbultjes verminderen? En snel? Scheerbultjes zijn natuurlijk erg vervelend. Helaas is er geen magische oplossing om scheerbultjes van de ene op de andere dag te verwijderen, maar er is veel dat je kunt doen om het snel te verminderen.

Hier wat nuttige tips als het gaat om het wegwerken van scheerbultjes:

1. Verkoel de bultjes

Maak ze nat met koud water. Spat koud water op scheerbultjes zodra je ze ziet om de poriën te verkleinen en de huid te kalmeren. Het kan ook nuttig zijn om na het scheren een nat washandje met koud water een paar minuten op het geschoren gebied te leggen.

2. Geef het tijd

Irritatie en scheerbultjes zouden na verloop van tijd moeten verdwijnen. Vermijd het scheren van de getroffen gebieden wanneer deze rood zijn of bultjes hebben. Probeer de plekken minder vaak te scheren om hobbels te voorkomen, zoals om de dag of slechts één of twee keer per week.

3. Smeer je in na het scheren

Hydrateer, hydrateer, hydrateer. Dep je benen na het scheren droog met een handdoek en breng een vochtinbrengende crème aan. Dit hydrateert, verzacht en beschermt je huid en verlicht jeuk als gevolg van scheerirritatie of scheerbultjes. Zoek een vochtinbrengende crème die alcoholvrij is om irritatie van je huid te voorkomen.

Een vochtinbrengende crème met aloë vera of sheaboter kan heel goed helpen je huid glad te maken en te hydrateren. Hier volgen wat top producten om je scheerbultjes direct te kalmeren:

4. Ga ingegroeide haartjes tegen

Scheerbultjes kunnen worden veroorzaakt door ingegroeide haartjes. Dit zijn haren die uitgroeien maar terug in de huid kruipen en deze penetreren, waardoor ontstekingen, puistjesachtige bultjes, irritatie en jeuk ontstaan. Door je huid te scrubben voordat je gaat scheren, kun je dode huidcellen verwijderen en ingegroeide haartjes helpen voorkomen. Scrubben kan er ook voor zorgen dat ingegroeide haartjes niet meer worden ingebed. Gebruik nooit een naald om de ingegroeide haartjes uit te graven. Dit kan bacteriële infecties en littekens veroorzaken!

5. Gebruik talkpoeder

Wist je al dat talkpoeder / babypoeder een geweldige aftershave is voor zowel mannen als vrouwen? Nadat je je geschoren hebt, stooi je simpelweg wat talkpoeder op het geschoren gebied. Talkpoeder heeft een natuurlijke verkoelende eigenschap die elke vorm van irritatie voorkomt en de huid zijdezacht maakt. Het helpt scheerbultjes snel te verminderen.

6. Probeer een huismiddeltje

Vaak kan een simpel huismiddeltje de irritatie na het scheren al helpen verzachten. Probeer een aspirinepasta te maken met twee niet-omhulde tabletten aspirine en een theelepel water. Verdun de aspirine en breng het een kwartier aan op de bultjes.

Andere remedies tegen scheerbrand die je in je huis kunt vinden, zijn onder meer:

Voordat je dit gebruikt om je scheerirritatie te behandelen, is het handig eerst een kleine test op je huid uit te voeren, om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie krijgt. Verdeel vervolgens een dunne laag over de huid met scheerirritatie. Laat het 15-20 minuten intrekken en spoel het daarna af met koud water.

7. Breng een aftershave-product aan.

Aftershave is letterlijk gemaakt om scheerirritatie te minimaliseren. Heb je er geen? Ga voor een van de volgende top productkeuzes:

Hoe kom je af van scheerbultjes op je bikinilijn

Als je alleen al scheerbultjes intypt op Google komt “scheerbultjes bikinilijn” als één van de eerste onderwerpen naar voren. Dit is niet voor niets, je bikinilijn is de plek waar scheerbultjes het meeste voorkomen. Iedereen wil weten hoe je scheerbultjes op de huid van de bikinilijn kunt verwijderen. Het is een algemeen erkende waarheid dat als het gaat om scheerbultjes, bikinilijn bultjes zijn het meest oncomfortabel en komen het meeste voor. Hier is een specifieke reden voor. Het haar in de bikinilijn is grof en dik. Daarom is de kans groter dat mensen op deze plaats meerdere keren scheren over dezelfde plek, wat de scheerirritatie verergert.

Omdat de huid in dat gebied bijzonder gevoelig is, heeft deze ook de meeste zorg nodig. Voor de bikinilijn wordt het dan ook aangeraden om je te scheren met koud water en geen producten met alcohol te gebruiken. Daarnaast helpen natuurlijke producten zoals aloë vera ook bijzonder goed. Deze producten kunnen helpen scheerirritatie te voorkomen zonder dat je een urineweginfectie krijgt.

Hoe je scheerbultjes in de toekomst kunt voorkomen

Je weet nu wat de oorzaak is van die rode bultjes na het scheren en hoe kunt afkomen van deze scheerbultjes – hopelijk zo snel als ze kwamen. Echter, de echte truc is om te leren hoe je scheerbultjes kunt voorkomen voordat ze beginnen. Door je huid te behandelen voordat je begint met scheren, verklein je de kans op scheerirritatie al in grote mate.

Zo voorkom je scheerbultjes:

– Maak je huid en het haar nat met warm water. Voeg vervolgens een zachte zeep toe. Dit verzacht en reinigt de huid voordat je aan de slag gaat.

– Gebruik een scherp mes. En zorg ervoor dat het schoon is om scheerbultjes te voorkomen! Zodra het moeilijk wordt om te scheren of je haar vast komt te zitten, is het tijd om je mesje te vervangen. Gebruik geen scheermesjes voor eenmalig gebruik en vervang je scheermesje na vijf tot zeven keer gebruik. Zorg ervoor dat je het scheermesje na elk gebruik goed afspoelt. Probeer een scheergel in plaats van zeep, die je huid kan irriteren of uitdrogen. Als je een gevoelige huid hebt, ga dan ook altijd voor een speciaal scheermes / scheerapparaat voor de gevoelige huid, hier later meer over.

– Vergeet de scheergel niet. Wanneer je een scherp mesje gebruikt in combinatie met scheergel, kun je al het haar met slechts één beweging opvangen, waardoor de kans op zowel scheerbultjes als ingegroeide haartjes afneemt.

– Scheer in de richting waarin het haar groeit. Scheren met de haren mee kan wat extra werk geven, maar je haarzakjes zullen op die manier niet ontstoken raken.

– Hydrateer de huid na het scheren. Deze tip is hierboven al eerder benoemd, maar het is nogmaals het benoemen waard. Het zorgt ervoor dat de huidbarrière vochtig en gezond is na het microtrauma dat het scheren kan veroorzaken.

Wees extra veilig met je bikinilijn. Het is tenslotte een uiterst gevoelige plek! In plaats van typische scheergel, blijf bij vrij verkrijgbare benzoylperoxide of salicylzuur, die beide helpen je huid dode huidcellen af te scheren. Dit kan verstopte en geïrriteerde poriën helpen voorkomen. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die bedoeld zijn voor je bikinilijn, aangezien deze geschikt zijn om de gevoelige huid tegen scheerirritatie voor te bereiden

Scheer je benen nooit als ze droog. Dit zorgt voor extra veel irritatie. Probeer je daarnaast ook te scheren aan het einde van je bad of douche. Dit zorgt ervoor dat je je huid exfolieert, dode huidcellen wegspoelt en dat je je poriën hebt geopend door langdurige blootstelling aan warm water.

Koop het beste scheerapparaat voor een gevoelige huid

Hierboven hebben we al kort duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is om met een scherp scheerapparaat van hoge kwaliteit te scheren. Als je vaak scheerirritatie hebt in de vorm van scheerbultjes bijvoorbeeld, dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Het type scheermes wat je gebruikt op een gevoelige huid, maakt een zeer groot verschil in of je wel of geen scheerirritatie krijgt. 

Alle bovenstaande tips zijn dus geweldig, maar als je het verkeerde scheermes gebruikt, kom je nog niet ver. Zoeken naar het beste scheerapparaat voor de gevoelige huid is daarom misschien wel de belangrijke stap die je kunt ondernemen voor een gladde, irritatie-vrije huid.

Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste scheerapparaten voor een gevoelige huid en hebben de beste op de markt gevonden.

Wanneer moet ik naar een dokter?

Let goed op je scheerbrand en scheerbultjes. Als ze niet binnen twee of drie dagen beter worden, moet je je arts raadplegen. Scheerbrand en scheerbultjes kunnen een infectie veroorzaken, die moet worden behandeld met plaatselijke of orale medicatie.

Ernstige scheerbultjes kunnen ook leiden tot littekens of donkere verkleuring van je huid. Je arts kan je helpen bij de behandeling van scheerbrand of scheerbultjes en je ook wijzen op speciale producten die je kan gebruiken om deze aandoening te voorkomen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *