Scheerbultjes voorkomen | De beste tips!

Wil jij scheerbultjes voorkomen? Dan zijn we hier om je precies te vertellen hoe je dat doet!

Iedereen wil een gladde huid na het scheren en het laatste waar je mee te maken wil krijgen, zijn scheerbultjes. Helaas komt irritatie na het scheren vaak voor, zelfs als je heel voorzichtig bent tijdens het scheren. Het is een onvermijdelijke bijwerking van scheren – of toch niet? Het lijkt misschien alsof elke keer dat je je scheert – vooral je bikinilijn – die oh-zo-ongemakkelijke kleine rode scheerbultjes opduiken en weigeren weg te gaan.

Wat veroorzaakt scheerbultjes en hoe kun je scheerbultjes voorkomen? Lees gauw verder voor de beste tips and tricks!

Wat zijn scheerbultjes?

Na het uitvoeren van een scheerbeurt, kun je soms rode plekken of kleine bultjes waarnemen op je benen, oksels of bikinilijn. Deze ongemakkelijke verschijnselen worden vaak aangeduid als scheerirritaties of scheerbultjes. Scheerbrand, ook bekend als folliculitis, treedt doorgaans direct op na het scheren of tijdens de haargroei. Dit kan leiden tot roodheid, ontsteking van de huid en het ontstaan van de welbekende scheerbultjes.

Wat veroorzaakt scheerbultjes?

Ben je benieuwd naar manieren om scheerbultjes te voorkomen? Dan is het belangrijk om te weten wat de oorzaak ervan is. Vraag jezelf dus af: “Waarom krijg ik bultjes na het scheren?” Wanneer je een deel van je lichaam scheert, verwijder je de bovenste laag van je huid, wat kan leiden tot microverwondingen. Bovendien kunnen de haartjes na het scheren krullen en naar binnen draaien. Wanneer de nieuwe huid zich vormt over deze microverwondingen, kunnen de haartjes vast komen te zitten, wat resulteert in geïrriteerde bultjes.

Deze bultjes worden veroorzaakt door ingegroeide haren, waarbij het haar in de huid groeit in plaats van eruit. Dit zorgt voor irritatie, een branderig gevoel, roodheid en droogheid – oftewel, de scheerbultjes (officieel bekend als pseudofolliculitis barbae in de medische wereld). Niet bepaald het uiterlijk waar je op hoopte…

Je haartextuur speelt ook een rol. Mensen met van nature grof haar en een donkere huidtint hebben vaak meer last van scheerbultjes. Haar dat van nature krult, heeft een groter risico om in de huid vast te komen te zitten dan steil haar. Deze bultjes kunnen tot twee weken aanhouden, waardoor het een voortdurende strijd kan zijn als je regelmatig scheert.

Er zijn enkele factoren die scheerirritatie nog erger kunnen maken, zoals het scheren van een droge huid, het gebruik van een bot of vuil scheermesje, en het verwaarlozen van hydratatie na het scheren. Bovendien hebben velen van ons geleerd om tegen de haargroei in te scheren, maar dat is eigenlijk de oorzaak van het branderige gevoel. Maak je echter geen zorgen, er is altijd een oplossing voor!

6 manieren om van scheerbultjes af te komen

Nu je op de hoogte bent van de oorzaken van scheerirritatie, vraag je je wellicht af: hoe kan ik snel van scheerbultjes afkomen? Scheerbultjes kunnen behoorlijk vervelend zijn. Helaas bestaat er geen magische oplossing om ze direct te laten verdwijnen, maar er zijn verschillende stappen die je kunt nemen om ze snel te verminderen.

Hier zijn enkele handige tips om scheerbultjes te verminderen:

1. Verkoel de geïrriteerde plekken

Spoel de bultjes af met koud water. Breng direct nadat je ze opmerkt koud water aan om de poriën te verkleinen en de huid te kalmeren. Een andere nuttige methode is het aanbrengen van een nat washandje met koud water op het geschoren gebied gedurende enkele minuten na het scheren.

2. Geef het tijd

Geef de irritatie en scheerbultjes de tijd om te genezen. Vermijd het scheren van de getroffen gebieden wanneer ze rood of hobbelig zijn. Probeer de frequentie van het scheren te verminderen om bultjes te voorkomen, bijvoorbeeld door om de dag of slechts één of twee keer per week te scheren.

3. Hydrateer je huid na het scheren

Hydratatie is essentieel. Dep je benen na het scheren voorzichtig droog met een handdoek en breng een vochtinbrengende crème aan. Dit helpt je huid te hydrateren, verzachten en beschermen, en verlicht jeuk veroorzaakt door scheerirritatie of scheerbultjes. Kies een vochtinbrengende crème zonder alcohol om irritatie van de huid te voorkomen.

Een vochtinbrengende crème met aloë vera of sheaboter kan zeer effectief zijn om je huid te kalmeren en hydrateren. Vooral aloë vera werkt enorm verkoelend, waardoor het een geweldig product is om aan te brengen na het scheren om scheerbultjes te voorkomen. 

4. Maak gebruik van talkpoeder

Wist je dat talkpoeder of babypoeder een uitstekende aftershave is voor zowel mannen als vrouwen? Nadat je je hebt geschoren, strooi eenvoudig wat talkpoeder op het geschoren gebied. Talkpoeder heeft natuurlijke verkoelende eigenschappen die elke vorm van irritatie voorkomen en de huid zijdezacht maken. Het helpt ook om scheerbultjes snel te verminderen.

5. Voorkom ingegroeide haartjes

Scheerbultjes kunnen ontstaan door ingegroeide haartjes. Dit zijn haren die groeien maar weer in de huid krullen en deze binnendringen, wat leidt tot ontstekingen, puistjesachtige bultjes, irritatie en jeuk. Door je huid te exfoliëren voor het scheren, kun je dode huidcellen verwijderen en helpen voorkomen dat haartjes ingroeien. Exfoliatie / scrubben kan er ook voor zorgen dat ingegroeide haartjes niet langer vast komen te zitten. Gebruik nooit een naald om ingegroeide haartjes uit te trekken, omdat dit bacteriële infecties en littekens kan veroorzaken!

6. Probeer een huismiddeltje

Vaak kan een simpel huismiddeltje de irritatie na het scheren al helpen verzachten. Probeer een aspirinepasta te maken met twee niet-omhulde tabletten aspirine en een theelepel water. Verdun de aspirine en breng het een kwartier aan op de bultjes.

Andere remedies tegen scheerbrand die je in je huis kunt vinden, zijn onder meer:

Voordat je dit gebruikt om je scheerirritatie te behandelen, is het handig eerst een kleine test op je huid uit te voeren, om er zeker van te zijn dat je geen allergische reactie krijgt. Verdeel vervolgens een dunne laag over de huid met scheerirritatie. Laat het 15-20 minuten intrekken en spoel het daarna af met koud water.

Hoe kom je af van scheerbultjes op je bikinilijn

Als je zoekt naar scheerbultjes op Google, komt “scheerbultjes bikinilijn” als een van de eerste onderwerpen naar voren. Dit is niet zonder reden, aangezien scheerbultjes het vaakst voorkomen op de bikinilijn. Iedereen wil weten hoe je scheerbultjes op de huid van de bikinilijn kunt behandelen. Het is een algemeen erkend feit dat bikinilijnbultjes het meest oncomfortabel zijn en het vaakst voorkomen bij scheerbultjes. Dit heeft een specifieke reden. Het haar op de bikinilijn is grof en dik, waardoor mensen vaak herhaaldelijk over dezelfde plek scheren, wat de scheerirritatie verergert.

Aangezien de huid in dat gebied bijzonder gevoelig is, vereist deze ook de meeste zorg. Voor de bikinilijn wordt aanbevolen om te scheren met koud water en producten zonder alcohol te gebruiken. Natuurlijke producten zoals aloë vera zijn ook zeer nuttig. Deze producten kunnen helpen om scheerirritatie te voorkomen zonder het risico op urineweginfecties.

Hoe je scheerbultjes in de toekomst kunt voorkomen

Je hebt nu inzicht in de oorzaak van die rode bultjes na het scheren en hoe je ervan af kunt komen – hopelijk zo snel als ze verschenen. Maar de echte truc is om te leren hoe je scheerbultjes kunt voorkomen voordat ze überhaupt ontstaan. Door je huid voor te bereiden voordat je begint met scheren, kun je het risico op scheerirritatie aanzienlijk verminderen.

Hier zijn enkele tips om scheerbultjes te voorkomen:

  • Maak je huid en haar nat met warm water. Voeg vervolgens een milde zeep toe. Dit helpt de huid te verzachten en reinigen voordat je aan de slag gaat.

  • Gebruik een scherp scheermes. Zorg ervoor dat het schoon is om scheerbultjes te voorkomen! Zodra het moeilijk wordt om te scheren of als je haar blijft haken, is het tijd om het mesje te vervangen. Gebruik geen wegwerpmesjes en vervang je scheermesje na vijf tot zeven keer gebruik. Zorg ervoor dat je het mesje na elk gebruik grondig spoelt. Overweeg om een scheergel te gebruiken in plaats van zeep, omdat zeep de huid kan irriteren of uitdrogen. Als je een gevoelige huid hebt, kies dan altijd voor een speciaal scheermes of scheerapparaat voor de gevoelige huid. Bekijk hier een lijst met de beste scheermessen voor vrouwen, en hier met de beste scheermessen voor mannen.

  • Vergeet de scheergel niet. Door een scherp mesje te gebruiken in combinatie met scheergel, kun je met één beweging al het haar verwijderen, waardoor de kans op zowel scheerbultjes als ingegroeide haartjes afneemt.

  • Scheer met de haargroei mee. Het kan wat meer tijd kosten, maar door met de haargroei mee te scheren, zullen je haarzakjes minder snel ontstoken raken.

  • Hydrateer de huid na het scheren. Deze tip is al eerder genoemd, maar het is belangrijk om het nogmaals te benadrukken. Het hydrateren van de huid zorgt ervoor dat de vochtbarrière na het scheren herstelt en gezond blijft, zelfs na het microtrauma dat het scheren kan veroorzaken.

  • Wees extra voorzichtig met je bikinilijn. Het is een uiterst gevoelig gebied! Gebruik geen standaard scheergel, maar kies in plaats daarvan voor vrij verkrijgbare producten met benzoylperoxide of salicylzuur, die kunnen helpen bij het verwijderen van dode huidcellen en het voorkomen van verstopte en geïrriteerde poriën. Gebruik producten die speciaal bedoeld zijn voor de bikinilijn, omdat ze geschikt zijn om de gevoelige huid voor te bereiden op het scheren en irritatie te voorkomen.

  • Scheer je benen nooit droog. Dit kan extra irritatie veroorzaken. Probeer ook te scheren aan het einde van je bad of douche, wanneer je huid geëxfolieerd is, dode huidcellen

Koop het beste scheerapparaat voor een gevoelige huid

Eerder hebben we al benadrukt hoe essentieel het is om te scheren met een scherp en hoogwaardig scheerapparaat. Als je regelmatig last hebt van scheerirritatie, zoals scheerbultjes, dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. Het type scheermes dat je gebruikt op een gevoelige huid maakt een aanzienlijk verschil in het voorkomen van scheerirritatie.

Hoewel alle bovenstaande tips geweldig zijn, kom je nog niet ver als je niet het juiste scheerapparaat gebruikt. Het zoeken naar het beste scheerapparaat voor een gevoelige huid is daarom een belangrijke stap voor een zijdezachte huid zonder irritatie.

Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste scheerapparaten voor een gevoelige huid en hebben de beste op de markt gevonden.

Wanneer moet ik naar een dokter?

Let goed op je scheerbultjes. Als ze niet binnen twee of drie dagen beter worden, moet je je arts raadplegen. Scheerirritatie en scheerbultjes kunnen een infectie veroorzaken, die moet worden behandeld met plaatselijke of orale medicatie.

Ernstige scheerbultjes kunnen ook leiden tot littekens of donkere verkleuring van je huid. Je arts kan je helpen bij de behandeling van scheerbrand of scheerbultjes en je ook wijzen op speciale producten die je kan gebruiken om deze aandoening te voorkomen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *