Salicylzuur tegen acne: Alles wat je moet weten!

In de strijd tegen puistjes zijn er een paar belangrijke spelers die je moet kennen, en salicylzuur staat bovenaan die lijst. Simpel gezegd, salicylzuur is een van de grootste vijanden van acne. Of je nu worstelt met hardnekkige mee eters of je doffe teint nieuw leven wilt inblazen, het kan je helpen! Dit ingrediënt staat vooral bekend om zijn exfoliërende en bacteriewerende eigenschappen.

Je smeert het ‘s nachts op een puistje en vaak word ‘s ochtends wakker met een puistje dat is opgedroogd en veel minder opvalt. Maar wat doet salicylzuur precies en wat zijn de beste manieren om er de vruchten van te plukken? Nou, je bent hier aan het juiste adres. Lees gauw verder voor alles wat je moet weten over dit wonderproduct tegen acne!

Wat is salicylzuur?

Laten we eerst eens kijken wat salicylzuur is. Het is een beetje ingewikkeld, maar de exacte structuur van het ingrediënt is belangrijk om uit te leggen waarom (en hoe) het zo goed werkt. Als het om huidverzorgingsproducten gaat, zijn er twee soorten zuren die je vaak zult tegenkomen: bèta-hydroxyzuren (BHA’s) en alfahydroxyzuren (AHA’s).

Salicylzuur is een beta hydroxyzuur. Dit betekent dat het hydroxygedeelte van het molecuul gescheiden is van het zure gedeelte door twee koolstofatomen, in tegenstelling tot een alfahydroxyzuur waar ze gescheiden zijn door één koolstofatoom.

Bovendien is salicylzuur eigenlijk afgeleid van wilgenschors en het behoort tot een klasse van ingrediënten die salicylaten worden genoemd. Deze structuur is belangrijk omdat het hierdoor beter in olie oplosbaar wordt, zodat het in de poriën van de huid kan doordringen.

Zowel alfa- als bèta-hydroxyzuren exfoliëren de huid, maar AHA’s zijn in water oplosbaar, terwijl BHA’s in olie oplosbaar zijn. Voorbeelden van AHA’s, zijn onder meer glycolzuur en melkzuur.

Over het algemeen dringen in olie oplosbare ingrediënten gemakkelijker door de lipidenlagen tussen de huidcellen. Met andere woorden, in olie oplosbare ingrediënten kunnen dieper in de huid doordringen dan hun in water oplosbare tegenhangers.

AHA’s werken goed op het huidoppervlak om oude, dode huidcellen los te maken en een frisse, nieuwere huid te onthullen. Salicylzuur kan dieper in de poriën doordringen om ze te ontstoppen. Dat is precies wat je moet hebben als je de strijd aangaat met puistjes!

Wat doet salicylzuur voor de huid?

Dit alles betekent dat salicylzuur diep in je huid kan dringen om zijn werk te doen. Deze kwaliteit is precies wat het zo’n krachtig ingrediënt maakt om acne te bestrijden, vooral voor mee eters en whiteheads.

Zodra het de huid binnendringt, lost het huidresten op die de poriën verstoppen, werkt het als een ontstekingsremmer en helpt het ook om rode ontstoken puistjes en puisten sneller te laten verdwijnen.

Het ingrediënt kan zo diep in de huid doordringen dat het daadwerkelijk de verbindingen tussen huidcellen verbreekt. Zodra het de huid is binnengedrongen, kan het zure deel van het molecuul een deel van de intracellulaire ‘lijm’ oplossen die de huidcellen bij elkaar houdt.

Onder elkaar de voordelen van salicylzuur voor de huid:

  • Bestrijdt acne
  • Verwijdert dode huidcellen
  • Verlaagt de olieafscheiding
  • Vermindert ontstekingen en roodheid

Salicylzuur werkt het beste bij mee eters en whiteheads

Er zijn drie factoren die bijdragen aan acne: een abnormaal afsterven van huidcellen, overmatige vettigheid en de werking van P. acnes-bacteriën. Salicylzuur zalf helpt bij de eerste oorzaak door het soort huidresten op te lossen dat de poriën verstopt en acne veroorzaakt.

Daarom zijn mee eters en whiteheads de beste acne om met salicylzuur te behandelen. Het kan de keratine pluggen direct oplossen en de huidcellen reguleren. Het heeft enige effectiviteit tegen cystische acne vanwege zijn antibacteriële activiteit.

Welke producten bevatten salicylzuur?

Gezien de vele voordelen van de huidverzorging, is het geen wonder dat salicylzuur in zoveel huidverzorgingsproducten zit. Je vindt het in reinigingsmiddelen, toners, spotbehandelingen, maskers en make-up. Dit ingrediënt is zelfs te vinden in shampoos om roos te behandelen.

Waar vind je de beste salicylzuurproducten?

Je kunt salicylzuur zalf, serum of crème zonder recept krijgen. Dit is dan een in lagere concentraties, meestal 1-5%. Deze salicylzuurproducten worden gebruikt om de huid zachtjes te exfoliëren en puistjes te behandelen.

Salicylzuur peelings zijn dichter bij 10-30% en moeten worden aangebracht door een gecertificeerde dermatoloog of plastisch chirurg of onder hun toezicht door een gecertificeerde schoonheidsspecialiste. Deze voorschriften voor hogere sterkte bieden dezelfde voordelen als producten met een lagere sterkte, maar ze zijn krachtiger en produceren betere resultaten. Ondertussen kan salicylzuur voor wratten oplopen tot 40%.

Hoe je de beste salicylzuurproducten voor jou kunt vinden

Aangezien salicylzuur veel toepassingen heeft, zijn de beste producten voor jou afhankelijk van je huidtype en van de voordelen waar je van wilt genieten. Omdat het de huid uitdroogt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de hydratatie van je huid. Zoek naar producten met vochtinbrengende ingrediënten, zoals verzachtende oliën, hyaluronzuur en ceramiden. Als je een droge of gevoelige huid hebt, zoek dan naar producten met een lagere salicylzuurconcentratie (dichter bij 1%). Hieronder vindt je een aantal van de beste producten met salicylzuur.

Salicylzuur kopen

Hoe vaak moet je salicylzuur gebruiken?

Dermatologen raden salicylzuur over het algemeen niet aan voor dagelijks gebruik. Dit komt omdat het je huid kan irriteren en uitdrogen. Je kunt het beste met twee keer per week beginnen en de frequentie verhogen als dit wordt getolereerd. Dit hangt af van hoe gevoelig je huid is en welke andere producten je gebruikt. Als je huid overmatig afschilfert, geïrriteerd raakt of erg droog wordt, verlaag dan de frequentie van salicylzuur of stop het gebruik ervan.

Hoewel het zeldzaam is, kun je allergisch zijn voor salicylzuur als je netelroos krijgt of een andere intense reactie krijgt. Stop dan onmiddellijk met het gebruik en zoek medische hulp.

Voor wie is salicylzuur het meest geschikt?

Salicylzuur is een geweldig ingrediënt voor mensen met een vette en acnegevoelige huid, en vooral voor het behandelen en voorkomen van comedonale acne (mee-eters en whiteheads).

Bij hogere concentraties kan het worden gebruikt om cystische acne te behandelen, maar je moet altijd eerst je dermatoloog raadplegen. Mensen met een droge of gevoelige huid moeten extra voorzichtig zijn, omdat dit ingrediënt de huid verder kan uitdrogen en irriteren.

Wie moet het gebruik juist vermijden?

Je kunt teveel van het product gebruiken, wat een probleem kan worden. De belangrijkste negatieve bijwerking van salicylzuur zalf is het vermogen om de huid te irriteren en uit te drogen bij mensen die erg gevoelig zijn of die het te veel gebruiken.

Afhankelijk van de concentratie en het aantal toepassingen, kunnen sommige mensen last krijgen van uitdroging, schilfering, roodheid en wat huidirritatie Om deze reden moeten mensen met een huid die al ernstig droog of gevoelig is, overwegen om het helemaal te vermijden. Het is ook niet de beste keuze als je zwanger bent of bepaalde medicijnen gebruikt, waaronder bloedverdunners.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *