Salicylzuur tegen acne: Alles wat je moet weten!

In de strijd tegen puistjes zijn er een paar belangrijke spelers die je moet kennen, en salicylzuur staat bovenaan die lijst. Simpel gezegd, salicylzuur is een van de grootste vijanden van acne. Of je nu worstelt met hardnekkige mee eters of je doffe teint nieuw leven wilt inblazen, het kan je helpen! Dit ingrediënt staat vooral bekend om zijn exfoliërende en bacteriewerende eigenschappen.

Je smeert het ‘s nachts op een puistje en vaak word ‘s ochtends wakker met een puistje dat is opgedroogd en veel minder opvalt. Maar wat doet salicylzuur precies en wat zijn de beste manieren om er de vruchten van te plukken? Nou, je bent hier aan het juiste adres. Lees gauw verder voor alles wat je moet weten over dit wonderproduct tegen acne!

Wat is salicylzuur?

Om een beter begrip te krijgen van salicylzuur, laten we eerst eens kijken naar de essentie ervan. De exacte structuur van dit ingrediënt is van belang om te begrijpen waarom en hoe het zo effectief werkt. In de wereld van huidverzorging kom je vaak twee soorten zuren tegen: bèta-hydroxyzuur (BHA) en alfa-hydroxyzuur (AHA).

Beta Hydroxyzuur: Salicylzuur

Salicylzuur behoort tot de categorie bèta-hydroxyzuur (BHA). Dit type zuur onderscheidt zich doordat het hydroxydegedeelte van het molecuul van het zure deel wordt gescheiden door twee koolstofatomen. Dit is tegenstelling tot alfa-hydroxyzuur (AHA), waar deze delen slechts door één koolstofatoom zijn gescheiden.

Afgeleid van Wilgenbast: Structuur en Oplosbaarheid

Een interessant feit is dat salicylzuur afkomstig is van wilgenbast en behoort tot de salicylaten. Deze specifieke chemische structuur is van betekenis omdat het de oplosbaarheid van salicylzuur in olie verbetert, waardoor het dieper in de huidporiën kan doordringen.

AHA vs. BHA: Oplosbaarheid en Exfoliatie

Zowel alfa- als bèta-hydroxyzuren hebben exfoliërende eigenschappen, maar het cruciale verschil ligt in hun oplosbaarheid. AHA’s lossen op in water, terwijl BHA’s in olie oplosbaar zijn. Voorbeelden van AHA’s zijn onder andere glycolzuur en melkzuur.

Diepgaande Doordringing: Voordelen van BHA’s

Op olie gebaseerde ingrediënten hebben over het algemeen gemakkelijker toegang tot de lipidenlagen tussen de huidcellen. In eenvoudige bewoordingen kunnen op olie gebaseerde ingrediënten dieper doordringen in de huid dan in water oplosbare varianten.

Exfoliatie en Ontstoppen van Poriën

AHA’s bewijzen hun waarde voornamelijk aan het huidoppervlak door het verwijderen van dode huidcellen en het onthullen van een jongere huidlaag. Salicylzuur kan echter dieper doordringen in de poriën, waardoor verstoppingen worden aangepakt. Dit maakt het ideaal voor de bestrijding van puistjes.

Wat doet salicylzuur voor de huid?

Salicylzuur is een geweldig ingrediënt om op te nemen in je huidverzorgingsroutine. Hieronder zullen we de voordelen van salicylzuur op een rijtje zetten, zodat je in een oogopslag kunt zien hoe krachtig dit ingrediënt is.

– Diepgaande huidpenetratie en acnebestrijding

De diepgaande doordringing in de huid is een kenmerk van salicylzuur dat het in staat stelt om effectief zijn taak uit te voeren. Deze eigenschap maakt het ingrediënt uitermate geschikt om acne te bestrijden, vooral mee-eters en onderhuidse puistjes.

– Ontstoppen van porën en ontstekingsremming

Wanneer het de huid binnendringt, lost salicylzuur opgehoopte huidresten op die poriën blokkeren. Het fungeert tevens als ontstekingsremmer en draagt bij aan het sneller laten verdwijnen van rode, ontstoken puistjes en pukkels.

– Diepgaand werk: Breken van huidcelverbindingen

Het vermogen van salicylzuur om diep in de huid door te dringen gaat zelfs zover dat het de intercellulaire ‘lijm’ tussen huidcellen kan verbreken. Eenmaal in de huid kan het zure deel van het molecuul de hechting tussen huidcellen losweken.

Samengevat, de Voordelen van Salicylzuur voor de Huid:

  • Bestrijdt effectief acne
  • Verwijdert dode huidcellen
  • Vermindert overmatige olieproductie
  • Verlicht ontstekingen en roodheid

Welke producten bevatten salicylzuur?

Gezien de vele voordelen van de huidverzorging, is het geen wonder dat salicylzuur in zoveel huidverzorgingsproducten zit. Je vindt het in reinigingsmiddelen, toners, spotbehandelingen, maskers en make-up. Dit ingrediënt is zelfs te vinden in shampoos om roos te behandelen.

Waar vind je de beste salicylzuurproducten?

Je kunt salicylzuur zalf, serum of crème zonder recept krijgen. Dit is dan een in lagere concentraties, meestal 1-5%. Deze salicylzuurproducten worden gebruikt om de huid zachtjes te exfoliëren en puistjes te behandelen.

Salicylzuur peelings zijn dichter bij 10-30% en moeten worden aangebracht door een gecertificeerde dermatoloog of plastisch chirurg of onder hun toezicht door een gecertificeerde schoonheidsspecialiste. Deze voorschriften voor hogere sterkte bieden dezelfde voordelen als producten met een lagere sterkte, maar ze zijn krachtiger en produceren betere resultaten. Ondertussen kan salicylzuur voor wratten oplopen tot 40%.

Hoe je de beste salicylzuurproducten voor jou kunt vinden

Aangezien salicylzuur veel toepassingen heeft, zijn de beste producten voor jou afhankelijk van je huidtype en van de voordelen waar je van wilt genieten. Omdat het de huid uitdroogt, is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan de hydratatie van je huid. Zoek naar producten met vochtinbrengende ingrediënten, zoals verzachtende oliën, hyaluronzuur en ceramiden. Als je een droge of gevoelige huid hebt, zoek dan naar producten met een lagere salicylzuurconcentratie (dichter bij 1%). Hieronder vindt je een aantal van de beste producten met salicylzuur.

Salicylzuur kopen – 2 van de beste producten

Hieronder hebben we twee van de beste producten met salicylzuur op een rijtje gezet. Lees de korte product omschrijvingen door om het beste product voor jou te ontdekken. Je kunt ze ook heel goed in combinatie gebruiken, want de eerste optie is namelijk een exfoliant en de tweede optie een serum. Gebruik in dat geval eerst de exfoliant en daarna het serum. Daarna kun je nog eindigen met je favoriete dagcrème.

1. Paula’s Choice SKIN PERFECTING 2% BHA Gel Exfoliant

Dit product is specifiek ontworpen om mee-eters en grove poriën aan te pakken, terwijl het tegelijkertijd de poriën diepgaand reinigt van overtollige talg en dode huidcellen. Bovendien vermindert het de verschijning van puistjes. De lichtgewicht geltextuur zorgt voor een niet-plakkerige ervaring.

De gebruiksaanwijzing adviseert het aanbrengen van 1-2 pompjes over het gehele gezicht, inclusief de oogcontouren. Het opbouwen van het gebruik wordt aanbevolen, met een startfrequentie van om de dag en geleidelijke toename naar 1 à 2 keer per dag. Belangrijk is om overdag altijd een SPF van minstens 30 te gebruiken na de toepassing.

De sleutelingrediënten omvatten kalmerende bisabolol, krachtig groene thee extract als antioxidant en salicylzuur (BHA) voor exfoliatie en kalmerende werking bij de strijd tegen puistjes.

2. FAIR Studios Salicylzuur Serum

Dit krachtige Exfoliant Salicylzuur Serum maakt korte metten met Mee-eters, Puistjes en Acne, ook wel bekend als Blackheads. Salicylzuur is de laatste trend in gezichtsverzorging, met de capaciteit om je huid te verstevigen en rimpels te verminderen. Het serum heeft een sterke anti-acné werking dankzij zijn antibacteriële eigenschappen. Salicylzuur dringt diep door in de cellen voor een optimale huidopname, met zichtbare resultaten al binnen 1 week.

De voordelen van het ‘Blackhead Remover’ Salicylzuur Serum op een rij:

  • Strakkere huid en effectieve acnebestrijding.
  • Verwijdert Blackheads, Mee-eters, Puistjes & Acne dankzij sterke exfoliatie.
  • Stimuleert de aanmaak van nieuwe gezonde huidcellen.
  • Bevat Microzilver BG en Zink voor krachtige antibacteriële werking.
  • Snelle opname door huidcellen dankzij unieke formule.
  • Geschikt voor dag- en nachtgebruik.

Verdeel het serum met het handige pompje over je gezicht en smeer het uit. Dagelijks gebruik wordt aangeraden voor progressief resultaat.

Hoe vaak moet je salicylzuur gebruiken?

Over het algemeen raden dermatologen af om salicylzuur dagelijks te gebruiken, vanwege het potentieel tot huidirritatie en uitdroging. Een aanvang met tweemaal per week wordt veelal geadviseerd, en de frequentie kan worden verhoogd als dit goed wordt verdragen. De geschikte frequentie is afhankelijk van de gevoeligheid van je huid en de andere producten die je gebruikt. Indien je huid overmatig afschilfert, geïrriteerd raakt of extreem droog wordt, is het aan te raden de frequentie van salicylzuur te verminderen of het gebruik ervan te staken.

Hoewel allergische reacties op salicylzuur zeldzaam zijn, kunnen bijvoorbeeld netelroos of andere intense reacties zich voordoen. In dat geval is het raadzaam onmiddellijk te stoppen met het gebruik en medische hulp te zoeken.

Voor wie is salicylzuur het meest geschikt?

Salicylzuur is bij uitstek geschikt voor personen met een vette en acnegevoelige huid, met name voor de behandeling en preventie van comedonale acne (mee-eters en whiteheads).

Bij hogere concentraties kan het ook worden ingezet voor de behandeling van cystische acne, maar het is altijd raadzaam om eerst advies in te winnen bij een dermatoloog. Mensen met een droge of gevoelige huid dienen extra voorzichtig te zijn, omdat dit ingrediënt de huid verder kan uitdrogen en irriteren.

Wie moet het gebruik juist vermijden?

Er bestaat een risico van overmatig gebruik van het product, wat problematisch kan worden. De voornaamste ongewenste bijwerking van salicylzuurzalf is het vermogen om de huid te irriteren en uit te drogen, vooral bij personen die bijzonder gevoelig zijn of het product overmatig toepassen.

Afhankelijk van de concentratie en frequentie van gebruik, kunnen sommige individuen te maken krijgen met uitdroging, schilfering, roodheid en lichte huidirritatie. Mensen met reeds aanzienlijk droge of gevoelige huid moeten om deze reden overwegen om het gebruik volledig te vermijden. Tevens is het geen geschikte keuze voor zwangere personen of voor diegenen die specifieke medicaties, zoals bloedverdunners, gebruiken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *