Rozenolie: 10 voordelen van deze etherische olie!

Rozen zijn veel meer dan alleen prachtige bloemen met een heerlijke geur. Rozenolie, een etherische olie van rozen wordt veel gebruikt in de aromatherapie. Afkomstig van de Rosa damascena-plant, bevat het de aromatische verbindingen van de bloem. Omdat deze verbindingen genezende eigenschappen hebben, wordt etherische rozenolie gebruikt voor een aantal gezondheidsgerelateerde doeleinden. In dit artikel wordt ingegaan op de voordelen van rozenolie en hoe je het kunt gebruiken.

Wat zijn etherische oliën?

Etherische oliën, of ook wel essentiële oliën genoemd, zijn een overkoepelende term die wordt gebruikt om sterk geconcentreerde, met stoom gedestilleerde of koudgeperste extracten te beschrijven van bijna elk deel van een plant, zoals zaden, bloemen, fruit, bladeren, stengels en wortels, waarvan wordt gezegd dat ze fysiek en psychologisch verbeteren.

Ze worden vaak gebruiken in aromatherapie. Aromatherapie is het mengen van verschillende therapeutische etherische oliën om een ​​gewenste respons te stimuleren. Etherische oliën kunnen in de huid worden aangebracht of gemasseerd of worden ingeademd. Aromatherapie is een populaire aanvullende therapie om te helpen bij bepaalde gezondheidsproblemen.

10 voordelen van etherische rozenolie

1. Verlicht pijn

Rozenolie kan de hersenen stimuleren om endorfine af te geven, wat vaak het ‘feel-good’-hormoon genoemd. Hierdoor kan rozenolie gebruikt worden om verschillende soorten pijn te verminderen bij het inademen van deze etherische olie.

2. Helpt bij depressie en angst

Een van de belangrijkste voordelen van rozenolie zijn absoluut de stemmingsbevorderende eigenschappen. Etherische olie van rozen staat erom bekend depressies te bestrijden en dit is een van de redenen waarom het zo populair is in de aromatherapie. Het kan gevoelens van angst en stress verdrijven en is goed voor iedereen die veel last heeft van angst aanvallen. Etherische rozenolie wordt vaak aan een diffuser toegevoegd om patiënten te laten profiteren van deze eigenschappen. Het kan een gelukkiger en lichter humeur creëren bij inademing.

3. Ontstekingsremmende eigenschappen

Etherische olie van rozen is een goed geneesmiddel tegen elke vorm van ontsteking. Het werkt goed bij zowel interne als externe ontstekingen. Het kan de spieren ontspannen en de kalmerende aard ervan helpt het lichaam te kalmeren en het weer normaal te maken. Roos olie helpt bij ontstekingen die worden veroorzaakt door koorts, evenals bij ontstekingen die worden veroorzaakt door microbiële infecties, indigestie, artritis, inname van giftig materiaal, uitdroging, jicht en reumatoïde.

4. Bestrijdt acne

Er zijn veel eigenschappen van etherische rozenolie die het een geweldige natuurlijk geneesmiddel voor de huid maken. Alleen al de antimicrobiële en aromatherapie voordelen zijn goede redenen om een ​​paar druppels in je doe-het-zelf lotions en crèmes te doen. Etherische olie van rozen heeft een van de sterkste bacteriedodende activiteiten in vergelijking met andere oliën. Samen met essentiële oliën van tijm, lavendel en kaneel, is rozenolie in staat om Propionibacterium acnes (de bacterie die verantwoordelijk is voor acne) volledig te vernietigen.

5. Anti veroudering

Het is geen verrassing dat rozenolie doorgaans op de lijst staat van etherische oliën die veroudering tegengaan. Waarom kan etherische olie van rozen de gezondheid van de huid bevorderen en mogelijk het verouderingsproces vertragen? Er zijn verschillende redenen. Ten eerste heeft het krachtige ontstekingsremmende effecten. Bovendien bevat het antioxidanten die vrije radicalen bestrijden die huidbeschadiging en huidveroudering bevorderen. Vrije radicalen kunnen huidweefsel beschadigen, wat resulteert in rimpels, lijntjes en uitdroging.

6. Verhoogt het libido

Omdat het werkt als een middel tegen angst, kan etherische olie van rozen in grote mate helpen bij mannen met seksuele disfunctie die verband houdt met faalangst en stress. Het kan ook helpen om de geslachtshormonen in evenwicht te brengen, wat kan bijdragen aan een verhoogde zin in seks.

7. Vermindert menstruatie pijn

Aromatherapie met etherische rozenolie kan gunstig zijn voor pijnverlichting bij personen met veel last van menstruatiepijn. Wanneer het verdund op de onderuik wordt gemasseerd kan het menstruatie krampen helpen verlichten.

8. Goed voor spijsvertering

Etherische olie van rozen heeft op veel verschillende manieren invloed op je spijsvertering. Het helpt tegen bekende maagaandoeningen, wat betekent dat het je maag kan kalmeren en je verlichting kan bieden van symptomen van gasvorming, indigestie, zweren, prikkelbare darmen, een opgeblazen gevoel en buikkrampen. Het helpt ervoor te zorgen dat je geen langdurige zuurgraad hebt.

Een andere belangrijke eigenschap van etherische rozenolie is dat het een cholagogue is. Dit betekent dat het de afscheiding van gal uit de galblaas stimuleert. Dit is een buitengewoon belangrijke functie omdat het helpt bij het afbreken en efficiënter verteren van je voedsel, wat kan leiden tot minder spijsverteringsproblemen zoals een onregelmatige stoelgang.

Roos olie geeft voordelen bij constipatie, diarree, prikkelbare darmsyndroom en zelfs colorectale kanker. De stimulatie van gal uit de galblaas helpt ook de zuurgraad in je maag onder controle te houden en beschermt je tegen maagzweren.

9. Stimuleert de bloedcirculatie

Rozen etherische olie staat ook bekend om het stimuleren van de bloedcirculatie. Dit is een uiterst vitale functie, omdat het helpt om in een veel sneller tempo meer hoeveelheden zuurstofrijk bloed naar je organen te brengen. Hierdoor functioneren je organen allemaal op een optimaal niveau en dit verbetert de algehele stofwisseling van je lichaam. Het geeft je zelfs meer energie. Je hoeft de olie enkel in te ademen voor deze voordelen.

10. Heerlijke natuurlijk parfum

De geurindustrie gebruikte rozenolie vaak om parfums te maken en om een ​​verscheidenheid aan cosmetische producten lekker te laten ruiken. Met zijn zoete bloemige maar toch licht kruidige geur, kan etherische rozenolie op zichzelf worden gebruikt als een natuurlijk parfum. Er zijn maar een paar druppels voor nodig en je kunt alle geuren die tegenwoordig op de markt zijn, die vol zitten met gevaarlijke synthetische geuren, voortaan vermijden.

Rozenolie kopen

Je kunt etherische rozenolie kopen in natuurvoedingswinkels of online. De twee meest voorkomende rozenoliën worden gedestilleerd uit de R. damascena, die een hoger oliegehalte heeft, en R. centifolia-variëteiten. Het wordt aangeraden om het etiket te controleren op de Latijnse naam van de plant en het land van herkomst, zodat je een goed idee krijgt van de bron. Zoek naar donkere amberkleurige of donkerblauwe flessen, aangezien licht etherische oliën beschadigt.

Koop hier rozenolie van goede kwaliteit.

Hoe rozenolie te gebruiken

Rozenolie is meestal vrij duur en zeer krachtig. Het moet worden verdund, of je het nu gaat inademen of op je huid wilt aanbrengen. Je kunt het op de volgende manieren gebruiken:

Acne verminderen en/of rimpels verminderen: Om acne te verminderen en veroudering tegen te gaan kun je een aantal druppels etherische rozenolie mengen in een dragerolie zoals amandelolie en dit aanbrengen op je gezicht.

Angst, stress depressie behandelen: Om angst, stress of depressie te behandelen, kun je rozenolie inademen met een diffuser of lichtjes op je borst, nek en polsen deppen. Zorg ervoor dat je het eerst mengt met een dragerolie zoals kokos-, amandel- of jojoba-olie voordat het de huid raakt. Je kunt ook profiteren van een rozenoliemassage, waarbij de essentiële rozenolie wordt toegevoegd aan een massageolie. Ook de andere voordelen die roos olie te bieden heeft kun je op deze manier van profiteren.

Om een ​​rozenoliebad te maken, voeg je 10 druppels etherische rozenolie toe aan een dragerolie en doe je het vervolgens in een warm bad. Etherische oliën moeten altijd worden verdund in een dragerolie voordat ze aan water worden toegevoegd.

Om een ​​voetbad te maken, voeg je een paar druppels verdunde rozenolie toe aan het voetbad en laat je je voeten 10 minuten weken.

Voordat je een alternatieve of aanvullende behandeling gebruikt, moet je met je arts overleggen over eventuele huidige medische aandoeningen, mogelijke interacties tussen geneesmiddelen of bijwerkingen.

Zijn er bijwerkingen bekend?

Bij inademing of plaatselijk gebruik bij een persoon zonder allergieën, zijn er momenteel geen bijwerkingen bekend van etherische rozenolie. Het is echter altijd een goed idee om een ​​patch test uit te voeren om te controleren op allergieën voordat je de olie voor de eerste keer gebruikt.

Om de olie te testen, brengt je eenvoudig een kleine hoeveelheid verdunde rozenolie (gemengd met een dragerolie) aan op de huid aan de binnenkant van je elleboog of pols. Als er binnen een paar uur geen jeuk, zwelling of roodheid is, is het veilig om de olie op je huid te gebruiken.

Veiligheidstips

Etherische oliën zijn krachtig en sterk geconcentreerd. Als je een etherische olie gaat inhaleren, doe dan een paar druppels in een diffuser of ruik aan het deksel van de container in plaats van je neus dicht bij de fles zelf te houden. Te veel inademen kan hoofdpijn veroorzaken.

Als je het rechtstreeks op je huid aanbrengt, meng dan eerst een paar druppels rozenolie in een dragerolie om huidirritatie te voorkomen. Voorbeelden van een dragerolie zijn jojoba olie, kokosolie of avocado olie.
Rozenolie mag, net als veel andere etherische oliën, niet oraal worden ingenomen.

Sommige etherische oliën kunnen schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven (en hun baby’s). Bedenk wie mogelijk een omgeving binnengaat waar je etherische oliën verspreidt.

Als er jonge kinderen of huisdieren bij je thuis zijn, is het een goed idee om met je dierenarts of kinderarts te praten voordat je een etherische olie introduceert, omdat sommige oliën giftig zijn voor kinderen en huisdieren.

Wat is het verschil tussen rozenolie en rozenbottelolie?

Rozenbottelolie wordt gedestilleerd uit de zaden en vruchten net onder de bloei van de roos – het deel dat je zou zien als de bloembladen verwelken en van de plant afvallen. Het is niet zo geconcentreerd als een etherische olie. Rozenbottelolie wordt beschouwd als een dragerolie in plaats van een etherische olie, en wordt veel gebruikt voor cosmetische doeleinden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *