Rozenbottelolie: Alle voordelen voor je huid!

Hoewel velen van ons kokosolie beschouwen als de koningin van volledig natuurlijke oliën, is er een andere minstens zo geweldige kandidaat die strijdt voor de troon. Als je niet bekend bent met rozenbottelolie (en de vele geweldige voordelen voor je huid), zul je snel verrast worden! Lees verder om alles te weten te komen over rozenbottelolie voor je huid.

Wat is rozenbottelolie?

Rozenbottelolie wordt ook wel rozenbottelzaadolie genoemd. Het is afgeleid van de rozenstruik rosa canina, die voornamelijk in Chili wordt verbouwd.

In tegenstelling tot rozenolie, die wordt gewonnen uit rozenblaadjes, wordt rozenbottelolie geperst uit het fruit en de zaden van de rozenplant.

Rozenbottelolie wordt al sinds de oudheid geprezen om zijn waardevolle genezende eigenschappen en zit boordevol huidverzorgende vitamines en essentiële vetzuren. Het bevat ook fenolen waarvan is aangetoond dat ze antivirale, antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben. Rozenbottelolie wordt vaak gebruikt als dragerolie voor etherische oliën die te intens zijn om direct op je huid aan te brengen.

Blijf lezen om meer te weten te komen over de voordelen van rozenbottelolie voor je huid en hoe je deze kunt toevoegen aan je huidverzorgingsroutine.

10x rozenbottelolie voordelen voor de huid

1. Het hydrateert

Hydratatie is essentieel voor een zachte, soepele huid. Gebrek aan hydratatie kan een probleem zijn tijdens extreem weer of als de huid ouder wordt.

Rozenbottelolie bevat een schat aan essentiële vetzuren, waaronder linolzuur en linoleenzuur. Vetzuren helpen de celwanden sterk te houden, zodat ze geen water verliezen.

De vele vetzuren in rozenbottelolie maken het een uitstekende optie voor het hydrateren van de droge, jeukende huid. De huid neemt de olie ook gemakkelijk op, waardoor de antioxidanten diep in de huidlagen kunnen doordringen.

2. Het is vochtinbrengend 

De vochtinbrengende werking helpt de natuurlijke hydratatie van je huid en eventuele toegevoegde oliën vast te houden. Ook heeft rozenbottel verschillende anti-aging eigenschappen, waaronder het vermogen om de huid gehydrateerd te houden. Je kunt genieten van deze voordelen wanneer je rozenbottelpoeder oraal inneemt, of wanneer je plaatselijk rozenbottelolie aanbrengt. Rozenbottelolie is een droge of niet-vette olie. Dit maakt het een geweldige natuurlijke vochtinbrengende crème voor alle huidtypes.

3. Het helpt littekens en fijne lijntjes te verminderen

Rozenbottelolie is rijk aan essentiële vetzuren en antioxidanten, die essentieel zijn voor de regeneratie van weefsel en cellen in de huid. Het is geen wonder dat de olie al lang wordt gebruikt als een folk remedie voor wondgenezing, evenals het verminderen van littekens en fijne lijntjes.

4. Het helpt bij het exfoliëren en verheldert de huid

Natuurlijke afschilfering met rozenbottelolie kan dofheid helpen verminderen en je een stralende, levendige huid geven. Dat komt omdat rozenbottelolie rijk is aan vitamine A en C. Vitamine A, of retinol, stimuleert de celvernieuwing. Vitamine C helpt ook bij celregeneratie, waardoor de algehele uitstraling wordt versterkt.

5. Het helpt de vorming van collageen te stimuleren

Collageen is de bouwsteen van de huid. Het is essentieel voor de elasticiteit en stevigheid van de huid. Je lichaam maakt van nature minder collageen aan naarmate je ouder wordt. Rozenbottelolie is rijk aan vitamine A en C, die beide nodig zijn voor de aanmaak van collageen. Van rozenbottel is ook aangetoond dat het de aanmaak van MMP-1 remt, een enzym dat collageen in het lichaam afbreekt.

6. Het helpt ontstekingen te verminderen

Rozenbottel is rijk aan zowel polyfenolen als anthocyaan, die ontstekingen kunnen helpen verminderen. Het bevat ook vitamine E, een antioxidant die bekend staat om zijn ontstekingsremmende effecten.
Met dit in gedachten kan rozenbottelolie irritatie helpen kalmeren als gevolg van:

 • rosacea
 • psoriasis
 • eczeem
 • dermatitis

7. Het helpt hyperpigmentatie te verminderen

Hyperpigmentatie treedt op wanneer overtollig melanine donkere vlekken of vlekken op de huid vormt. Dit kan het gevolg zijn van een aantal factoren, waaronder:

 • Blootstelling aan de zon
 • Hormonale veranderingen, zoals bij zwangerschap of menopauze
 • Bepaalde medicijnen, waaronder anticonceptiepillen en geneesmiddelen voor chemotherapie

Rozenbottelolie is rijk aan vitamine A. Vitamine A bestaat uit verschillende voedingsstoffen, waaronder retinoïden. Retinoïden staan bekend om hun vermogen om hyperpigmentatie en andere zichtbare tekenen van veroudering bij regelmatig gebruik te verminderen.

Het bevat ook zowel lycopeen als bètacaroteen. Deze ingrediënten zouden huidverlichtende eigenschappen hebben, waardoor ze hoofdingrediënten zijn in veel huidverlichtende producten.

8. Het helpt beschermen tegen schade door de zon

Cumulatieve schade door levenslange blootstelling aan de zon speelt een belangrijke rol bij vroegtijdige veroudering. Blootstelling aan UV-straling kan ook het vermogen van het lichaam om collageen te produceren verstoren.

Rozenbottelolie bevat antioxidanten zoals vitamine A, C en E. Van deze vitamines is aangetoond dat ze synergetisch zichtbare schade door de zon bestrijden. Ze kunnen ook helpen bij het voorkomen van fotoveroudering.

Met dit in gedachten kan het worden gebruikt om de negatieve effecten van UV-blootstelling te verminderen. Maar het mag niet worden gebruikt in plaats van zonnebrandcrème. Praat met je arts of dermatoloog over hoe je beide veilig kunt gebruiken in je huidverzorgingsroutine.

9. Het bestrijdt acne

Voor een acnegevoelige huid kan rozenbottelolie zeer nuttig zijn omdat het ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen heeft en het een lage comedogeniciteit. De ontstekingsremmende effecten van rozenbottelolie kalmeren roodheid en verminderen ook cysten.

10. Het helpt de immuniteit te versterken

Rozenbottelolie is rijk aan antioxidanten en meervoudig onverzadigde vetzuren, zoals linolzuur, die noodzakelijk zijn om de afbraak van celmembranen in de huid te voorkomen. Sterke, gezonde cellen werken als een barrière om te voorkomen dat bacteriën de huid binnendringen, wat kan leiden tot uitbraken en infecties.

Rozenbottelolie kopen

Hoewel het iets duurder is, wordt koudgeperste, biologische rozenbottelolie aanbevolen voor zuiverheid en het beste resultaat. 

Koop hier biologische en koudgeperste rozenbottelolie van goede kwaliteit.

Hoe rozenbottelolie te gebruiken

Rozenbottelolie is een droge olie die gemakkelijk door de huid wordt opgenomen. Hoewel het over het algemeen veilig is voor alle huidtypes, is het handig om voor het eerste gebruik een patchtest uitvoeren. Dit kan uitsluiten dat je niet allergisch bent voor de olie.

Om dit te doen:

 • Breng een kleine hoeveelheid rozenbottelolie aan op je onderarm of pols
 • Bedek het gebied met een pleister of gaasje
 • Controleer na 24 uur het gebied op tekenen van irritatie
 • Als de huid jeukt of ontstoken is, mag je het niet gebruiken (raadpleeg je arts als de irritatie aanhoudt). Als de huid geen tekenen van irritatie vertoont, moet deze veilig zijn om elders te gebruiken

Nadat je een patch-test hebt gedaan, kun je het gaan gebruiken! Rozenbottelolie kan tot twee keer per dag worden gebruikt, ‘s ochtends en’ s avonds. De meest populaire manier om deze olie te gebruiken, is door deze rechtstreeks op de huid aan te brengen of toe te voegen aan je favoriete vochtinbrengende crème.

Hoewel het in veel huidverzorgingsproducten is verwerkt, is rozenbottelolie meestal in zijn pure vorm te vinden, om rechtstreeks op de huid te worden aangebracht. Deze olie moet worden verpakt in een donkere, amberkleurige fles om deze te beschermen tegen UV-stralen, die de potentie van het product bij blootstelling kunnen verminderen. Rozenbottelolie kan snel vies worden. Bewaar de olie dus op een koele, donkere plaats om de houdbaarheid te verlengen. Je kunt het ook in je koelkast bewaren.

Mogelijke bijwerkingen en risico’s

Rozenbottelolie is over het algemeen veilig voor alle huidtypes en er zijn geen specifieke bijwerkingen bekend. Toch zijn allergische reacties zijn niet ongebruikelijk. Je kunt voor bijna alles een allergie hebben en zo ook voor rosehip olie. Voordat je het voor de eerste keer gebruikt, is het dus handig om een patch-test uitvoeren om er zeker van te zijn dat je huid de olie kan verdragen.

Conclusie

Rozenbottelolie heeft een lange geschiedenis als therapeutisch middel en schoonheidsproduct. Het zit vol met vitamines, antioxidanten en essentiële vetzuren die allemaal worden gewaardeerd om hun vermogen om de huid te voeden.

Wetenschappelijke studies die de belofte van rozenbottelolie aantonen, maken het een intrigerende optie voor iedereen die de zichtbare tekenen van veroudering wil verminderen, littekens wil verwijderen of anderszins zijn huidverzorgingsroutine wil verbeteren. Het is niet alleen redelijk betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken, het wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor alle huidtypes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *