Rozemarijn olie: Alle voordelen en toepassingen

Hoewel het beroemd is om zijn toepassingen in de culinaire wereld, heeft rozemarijn toepassingen die veel verder reiken dan kookboeken. Etherische rozemarijn olie is een veelzijdige etherische olie die nuttig blijkt in het dagelijks leven voor zaken als het bevorderen van gezond uitziend haar, het creëren van een ontspannende massage en nog veel meer. Lees verder om alle voordelen en toepassingen van rozemarijn olie te ontdekken.

Wat is rozemarijn olie?

Rozemarijn (Rosmarinus officinalis) is een groenblijvende struik met naaldachtige bladeren en een houtachtig aroma. Rozemarijn behoort tot de muntfamilie. Hoewel het vooral bekend staat als voedselkruid, is het een van de meest populaire aromatische en medicinale planten ter wereld.

Het kruid is gebruikt als culinaire kruiderij, conserveermiddel voor voedsel, ingrediënt in parfum en huidverzorgingsproducten. Ook wordt de etherische olie over de hele wereld verkocht dankzij zijn geneeskrachtige en helende eigenschappen.

Wat zijn etherische oliën?

Voor het geval je nog niet precies weet wat etherische oliën zijn is hier nog een korte omschrijving. Etherische oliën zijn essentieel geworden in gezondheids- en welzijnskringen voor het verlichten van stress en andere voordelen voor het lichaam en de geest. Etherische, of ook wel essentiële oliën, zijn verbindingen die uit planten worden gewonnen. De oliën vangen de geur en smaak van de plant, of ‘essentie’, op. Unieke aromatische verbindingen geven elke etherische olie zijn karakteristieke essentie en eigen voordelen. Essentiële oliën worden verkregen door middel van destillatie (via stoom en / of water) of mechanische methoden, zoals koude persing.

12 voordelen van rozemarijn olie

Rozemarijn olie heeft vele voordelen op verschillende gebieden. Ontdek hier de top 12 voordelen van deze krachige etherische oliën.

1. Kan de hersenfunctie verbeteren

In het oude Griekenland en Rome werd gedacht dat rozemarijn het geheugen versterkte. Onderzoek wijst uit dat het inademen van rozemarijnolie de afbraak van acetylcholine helpt voorkomen, een chemische stof in de hersenen die belangrijk is voor denken, concentratie en geheugen.

Wanneer je moet studeren voor een belangrijke toets, een presentatie uit je hoofd moet leren, of een belangrijke werk taak moet uitvoeren kan het verspreiden van rozemarijnolie nuttig zijn. De eherische olie van rozemarijn kan je helpen concentratie te behouden. Terwijl het heerlijke aroma van rozemarijnolie door de kamer waait, kun je je concentreren op de taak die je moet doen.

2. Helpt je ontspannen

Probeer je te ontspannen? Maak het jezelf dan makkelijk door de eigenschappen van etherische olie van rozemarijn je lichaam en geest te kalmeren aan het einde van een lange dag. Je kunt ook een heerlijk warm bad nemen met wat druppels etherische olie van rozemarijn er aan toegevoegd. Een warm bad kan een kalmerende, ontspannende omgeving bevorderen zowel mentaal als fysiek.

3. Kan stress verlichten

Veel factoren kunnen stress veroorzaken. Het inademen van rozemarijnolie kan stress en angst helpen verminderen. Het inademen van rozemarijnolie zorgt voor een antioxiderende activiteit en een verlaging van de cortisolspiegel, geassocieerd met verhoogde stress.

Ontdek hier nog meer manieren om stress te verlichten.

4. Stimuleert de haargroei

De geweldige rozemarijn olie haar voordelen mogen niet ontbreken in dit rijtje! Net als een aantal andere essentiële oliën, kan etherische olie van rozemarijn nuttig zijn om vol, gezond uitziend haar te bevorderen. De olie bevordert je haargroei en de kwaliteit van je haar. 

Ook haaruitval kan op deze manier tegen gegaan worden. Een van de meest voorkomende vormen van haarverlies is androgenetische alopecia, beter bekend als mannelijke kaalheid, hoewel het ook vrouwen kan treffen. Rozemarijnolie behandelt androgenetische alopecia door te voorkomen dat een bijproduct van testosteron je haarzakjes aanvalt, wat de oorzaak is van deze aandoening. Om je haargroei te stimuleren kan je jezelf een heerlijke hoofdhuid massage geven met een dragersolie gemengt met wat druppels rozemarijnolie.

5. Kan pijn helpen verlichten

In de volksgeneeskunde wordt rozemarijn gebruikt als een milde pijnstiller. Als pijnstiller is aangetoond dat essentiële olie van rozemarijn op zichzelf en bij gebruik in combinatie met andere pijnstillers de pijn vermindert. Het is mogelijk ook nuttig voor specifieke soorten pijn, zoals het verminderen van neurologische pijn bij mensen met diabetes, het verminderen van menstruatiekrampen en bloedingen, en het verminderen van aan osteoartritis gerelateerde pijn.

6. Het stoot insecten af

Van rozemarijnolie is ook aangetoond dat het een effectief natuurlijk insectenwerend middel is. Omdat veel van de beste insectenwerende middelen DEET bevatten (wat giftig is als het wordt ingeslikt), is het zoeken naar minder giftige alternatieven essentieel. verweeg rozemarijnolie als een natuurlijk alternatief voor chemische producten om schadelijke insecten af ​​te schrikken die je kunnen bijten of je tuin teisteren. Rozemarijn helpt ook om bepaalde bloedzuigende insecten af ​​te weren die schadelijke virussen en bacteriën kunnen verspreiden.

7. Perfecte massage olie

Vanwege zijn verjongende geur en vernieuwende eigenschappen is rozemarijn de perfecte massageolie. Overweeg om rozemarijnolie te combineren met een dragerolie zoals bijvoorbeeld amandelolie of kokosolie. Je hebt dan een perfect recept voor een ontspannende massage! Je kunt eventueel ook nog etherische lavendelolie toevoegen, een olie die ook bekend staat om ontspanning en het verminderen van stress. Deze 2 gaan perfect samen.

8. Kan de bloedcirculatie verhogen

Slechte bloedsomloop is een veel voorkomende klacht. Je merkt het misschien het meest in je handen en voeten. Als je last hebt van koude vingers en tenen – zelfs bij relatief warme temperaturen – is rozemarijnolie het overwegen waard. Rozemarijnolie kan helpen door je bloedvaten uit te zetten, waardoor je bloed wordt verwarmd zodat het gemakkelijker je vingers en tenen bereikt.

9. Kan gebruik worden om mee te koken

Misschien wel de meest voorkomende toepassing voor de rozemarijnplant is koken. Gelukkig kan etherische olie van rozemarijn worden gebruikt als vervanging in je favoriete gerechten met rozemarijn. Als je een favoriet recept hebt waarbij rozemarijn nodig is, kun je gemakkelijk een tot twee druppels rozemarijnolie toevoegen aan vlees of traditionele voorgerechten om smaak toe te voegen of om een ​​gezonde spijsvertering te ondersteunen.

10. Het kan de symptomen van de menopauze helpen verminderen

De hormoonbalancerende effecten van rozemarijn lijken echt gunstig te zijn voor de symptomen van lage oestrogeenspiegels, zoals opvliegers en slaapproblemen. Rozemarijn kan het vermogen van de lever om oestrogeen te metaboliseren verhogen.

11. Kan gewrichtsontsteking verminderen

Voorlopig bewijs suggereert dat rozemarijnolie kan helpen bij het verminderen van weefselontsteking die kan leiden tot zwelling, pijn en stijfheid. Het kan dit doen door de migratie van witte bloedcellen naar beschadigde weefsels af te remmen om ontstekingschemicaliën vrij te maken.

12. Verbetert de huid

Rozemarijnolie werkt als een verfrissend samentrekkend middel dat de huid in evenwicht brengt en verstevigt. Plaatselijk toepassing van rozemarijnolie helpt bij het verminderen van acne en vette huidtypes terwijl het evenwicht in de huid behouden blijft. De antimicrobiële voordelen van rozemarijnolie geven een vette en acne achtige huid een voordeel bij het voorkomen van toekomstige puistjes. De verouderende huid krijgt ook een verkwikkende stimulatie die de bloedsomloop bevordert en je huid een jeugdige, stralende gloed geeft.

Rozemarijnolie wordt veel gebruikt in huidverzorgingsproducten, vooral voor acne en vette huidaandoeningen. Rozemarijnolie hydrateert de huid, wat helpt om de olieproductie onder controle te houden. Het biedt ook een antibacterieel oppervlak voor de huid, waardoor acne op afstand wordt gehouden. De antiseptische eigenschappen van rozemarijnolie zijn gunstig voor huidaandoeningen zoals eczeem.

Rozemarijn olie kopen

Hieronder volgen 2 etherische oliën van rozemarijn van bekende en betrouwbare merken. De aroma diffuser kan gebruikt worden voor aromatherapie.
rozemarijn etherische olie
Rozemarijn etherische olie - €16,85
rozemarijn olie carescent
CareScent Rozemarijn - €7,99
aroma diffuser
Aroma diffuser - €49,95

Hoe rozemarijn olie te gebruiken

Rozemarijnolie kan plaatselijk worden ingeademd of op de huid worden aangebracht. Het is erg geconcentreerd, dus gebruik maar een paar druppels per keer en verdun het altijd. De kleine flesjes waarin het meestal wordt verkocht, bevatten plastic druppelaars die het gemakkelijker maken om enkele druppels te doseren.

Hoewel sommige fabrikanten beweren dat het veilig is om hun etherische oliën in te slikken of te consumeren, is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ondersteunt, vooral niet op de lange termijn. Neem daarom voor de veiligheid nooit etherische oliën oraal in.

Hier zijn een paar eenvoudige richtlijnen voor inademing of plaatselijk gebruik van rozemarijnolie:

Inademen:

De eenvoudigste manier om rozemarijnolie in te ademen, is door de fles te openen en in te ademen. Je kunt ook een paar druppels op een doekje of tissue plaatsen en deze bij je gezicht houden. Veel mensen gebruiken ook aromatherapie diffusers, die de etherische olie in de omringende lucht verdelen.
Plaats in het algemeen een diffuser niet in de buurt van baby’s of jonge kinderen en huisdieren, omdat het moeilijk is om te weten hoeveel ze inhaleren.

Gebruik op de huid:

Rozemarijn en andere etherische oliën worden gemakkelijk in je bloedbaan opgenomen wanneer je ze op je huid aanbrengt. Over het algemeen wordt aanbevolen om etherische oliën te verdunnen met een neutrale dragerolie, zoals jojoba olie. Dit helpt mogelijke irritatie van je huid en voortijdige verdamping van de olie te voorkomen.

Eenmaal verdund, breng je de olie aan op de onderkant van je voeten of op het lichaamsdeel waar je op gericht bent, zoals een pijnlijke spier of je gezicht. Wrijf vervolgens de olie in je huid. Dit verbetert de bloedstroom en de opname van de olie.

Breng geen rozemarijn en andere etherische oliën aan op een beschadigde huid of in de buurt van gevoelige gebieden, zoals je ogen.

Eventuele bijwerkingen en risico’s

Essentiële olie van rozemarijn is over het algemeen veilig bij plaatselijk gebruik of bij inhalatie als aromatherapie. Het wordt echter niet aanbevolen om oraal in te nemen. In grote hoeveelheden kan het, indien het via de mond wordt ingenomen, maagklachten, baarmoederbloeding, irritatie van de urinewegen, een verhoogde gevoeligheid voor zonlicht en andere allergische reacties veroorzaken. Dus zelfs als het product van een bedrijf zegt dat het veilig is om in te nemen, doe het dan niet.

Zoals bij elk product kan individuele allergie of gevoeligheid optreden. Dus als je een bijwerking constateert, stop dan onmiddellijk met het gebruik van de olie. Over het algemeen wordt aangeraden om rozemarijnolie te vermijden als je zwanger bent, epilepsie of hoge bloeddruk heeft. Rozemarijnolie kan de laatste twee aandoeningen verergeren. Het kan ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder bloedverdunners, bloeddrukmedicatie en diabetesmedicatie. Overleg dus met je arts voordat je het gebruikt om er zeker van te zijn dat het veilig is voor jou.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *