rosacea skin

Rosacea, wat is het en wat kun je ertegen doen?

Als je gezicht eruit ziet alsof je bloost en je bultjes krijgt die een beetje op acne lijken, heb je mogelijk een huidaandoening die rosacea wordt genoemd. Ontdek hier de symptomen, oorzaken en wat je ertegen kan doen.

Wat is rosacea?

Rosacea is een huidaandoening die steeds vaker voorkomt. Maar liefst één op de tien mensen heeft er last van. Het is meer dan alleen ‘warme wangen’ of blozen. Rosacea is een veel voorkomende, chronische, inflammatoire huidaandoening die meer dan 10% van de mensen met een lichte huid treft.

Rosacea-symptomen zijn onder meer blozen, hyperreactiviteit, aanhoudende roodheid, puistjes, ontstoken bloedvaten en zwelling van het gezicht. Rosacea wordt soms aangezien voor acne, eczeem of zelfs huidallergieën.

Welke soorten rosacea zijn er?

Er zijn veel soorten rosacea, maar de vier belangrijkste soorten zijn:

 • Erythematotelangiectatic rosacea, dit omvat roodheid en blozen met zichtbare bloedvaten.
 • Papulopustulaire rosacea, dit omvat roodheid, zwelling en puistjes die op acne lijken.
 • Phymatous rosacea, dit zorgt ervoor dat de huid dikker wordt en een hobbelige textuur krijgt.
 • Oculaire rosacea, dit veroorzaakt roodheid en irritatie van de ogen en gezwollen oogleden.

Symptomen rosacea

Wat je waarschijnlijk het meeste opvalt is de roodheid op je wangen, neus, kin en voorhoofd. Er zijn echter meerdere symptomen. Hieronder staan alle symptomen op een rijtje:

Blozen: Dit wordt veroorzaakt door een snelle toename van bloed dat door honderden verwijdende vaten stroomt, waardoor ze uitzetten. Het komt meestal voor rond het midden van het gezicht, de kin en het voorhoofd. Het is aangetoond dat mensen met rosacea bij blootstelling aan verhoogde hitte of stress een grotere zenuw-, bloedstroom- en zweetreactie zullen hebben dan mensen zonder de stoornis.

Aanhoudende roodheid: Dit is het meest bekende symptoom van rosacea – in tegenstelling tot blozen, blijft de roodheid bestaan.

Hobbels en puistjes: Dit is de reden waarom rosacea verband houdt met acne. Maar het verschil is dat in plaats van zwarte en whiteheads, die echte acne betekenen, deze bultjes vast (papels) of met pus gevuld (puisten) zijn.

Zichtbare bloedvaten: Deze kunnen zich in clusters vormen en staan ook bekend als telangiëctasieën. Ze komen voor wanneer verwijde bloedvaten leiden tot draadachtige of ‘spin’ aderen.

Branderig gevoel: Dit is een veel voorkomende bijwerking die verband houdt met een gevoelige en makkelijk geïrriteerde huid.

Droge, korrelige, gezwollen ogen: Dit kan een symptoom zijn van oculaire rosacea en moet serieus worden genomen, aangezien het onmiddellijke medische aandacht vereist. Het kan soms het eerste teken zijn dat je het gezichtstype rosacea ontwikkelt, dus vroeg advies inwinnen kan op de lange termijn nuttig zijn.

Gezwollen uiterlijk: Wanneer je gezicht licht ontstoken lijkt, is dit het gevolg van verdikking van weefsel dat verband houdt met phymatous rosacea. Rond de neus staat het bekend als ‘rhinophyma’, maar dit is uiterst zeldzaam bij vrouwen.

rosacea

Kun je van rosacea af komen?

Momenteel is er geen permanente behandeling voor rosacea, maar dat wil niet zeggen dat de symptomen niet kunnen worden behandeld en geminimaliseerd.

Er zijn verschillende behandelingen die de tekenen en symptomen van rosacea kunnen verlichten. Afhankelijk van de ernst kan een combinatie van medicijnen, veranderingen in levensstijl en het gebruiken van de juiste huidverzorgingsproducten, allemaal helpen. Onthoud dat een rosacea-gevoelige huid kwetsbaar is, dus wees er zacht voor!

Ondanks dat ze een op de tien mensen treffen, kunnen experts nog steeds niet precies zeggen waarom rosacea je gezicht rood maakt. Theorieën variëren van schade door de zon tot genetica en zelfs een allergische reactie op kleine huidmijten (demodex) die zich van nature op het huidoppervlak vestigen, maar in grote aantallen problemen kunnen veroorzaken. Ontsteking breekt het elastische weefsel van de huid na verloop van tijd af, waardoor het kwetsbaar blijft. Hoe eerder je het heft in eigen handen neemt, hoe beter.

Wat veroorzaakt rosacea?

Hoewel rosacea momenteel ongeneeslijk is, zal het helpen om roodheid onder controle te krijgen als je weet wat het veroorzaakt. Triggers kunnen van persoon tot persoon verschillen, dus het is belangrijk om die van jou zo vroeg mogelijk te isoleren en te begrijpen. Er zijn veelvoorkomende boosdoeners, en dit zijn:

1. Emotionele stress: Dit zet de zintuigen van het lichaam in overdrive, waardoor het overdreven reageert en zowel chemische als fysieke veranderingen in het lichaam stimuleert.

2. Zware inspanning: Zware fysieke activiteit, met name cardio, verhoogt snel de hartslag, bloedstroom en lichaamstemperatuur, die allemaal rosacea kunnen verergeren.

3. Vervuiling: Het tast herhaaldelijk de beschermende barrière van de huid aan en verhoogt zo de ontsteking.

4. Alcohol: Dit is een vaatverwijder (het zorgt ervoor dat er meer bloed door de bloedvaten stroomt, waardoor de huid rood wordt). Bier en wijn bevatten hoge histaminegehaltes, die vaak rosacea veroorzaken en verergeren. Rode wijn wordt vaak genoemd als de grootste boosdoener.

5. Hoge en lage temperaturen: Extreme weersomstandigheden zijn vaak nadelig voor patiënten met deze omstandigheden, omdat rosacea zich nestelt bij constant lauwe temperaturen.

6. Pittig eten: Kies voor gewone kruiden in plaats van hete kruiden, dit kan helpen roodheid te voorkomen/verminderen.

7. Blootstelling aan de zon: Volgens onderzoek meldde 88% van de rosacea-patiënten een afname van rosacea bij het dagelijks dragen van SPF.

8. Je genen: Rosacea komt vaak voor bij meerdere mensen in families.

9. Bloedvatproblemen: De roodheid op je huid kan te wijten zijn aan problemen met de bloedvaten in je gezicht. Door zonneschade kunnen ze breder worden, waardoor andere mensen ze gemakkelijker kunnen zien.

10. Bacteriën: Een type genaamd H. pylori leeft normaal gesproken in je darmen. Sommige onderzoeken suggereren dat deze kiem de hoeveelheid van een spijsverteringshormoon genaamd gastrine kan verhogen, waardoor je huid er rood uit kan zien.

Sommige dingen kunnen de kans op rosacea vergroten. Je kansen om de huidaandoening te krijgen, gaan bijvoorbeeld omhoog als je:

 • Heb een lichte huid, blond haar en blauwe ogen
 • Tussen de 30 en 50 jaar oud bent
 • Een vrouw bent
 • Familieleden met rosacea hebt
 • Ernstige acne hebt
 • Rookt

Rosacea behandelen

Er is geen remedie voor rosacea, maar behandelingen kunnen je helpen de roodheid, hobbels en andere symptomen te beheersen. Het belangrijkste dat je voor je huid kunt doen, is prioriteit geven aan het gebruik van kalmerende, hydraterende en beschermende producten Dit stimuleert de huidbarrière om zijn werk goed te doen, waardoor je huid uiteindelijk wordt beschermd tegen schadelijke agressors. Het gebruik van crèmes speciaal ontwikkeld voor rosacea laten in de meeste gevallen hele goede resultaten zien. Hier volgen 3 effectieve crèmes tegen rosacea:

Gladskin Rosacea Cream

Prijs: €18,95

Deze crème is speciaal ontwikkeld voor mensen met rosacea. Op je huid leven miljarden bacteriën. De goede bacteriën zijn belangrijk voor de bescherming en optimale conditie van je huid. Er zijn echter ook slechte bacteriën – zoals de S. aureus bacterie – die roodheid, puistjes, en bultjes bij rosacea kunnen veroorzaken of verergeren.  bevat het actieve bestanddeel Staphefekt™. Hiermee kan voor het eerst alleen de slechte S. aureus bacterie gedood worden en worden de goede bacteriën op de huid intact gelaten. Hierdoor doet het product niks slechts voor je huid. Dankzij het unieke bestanddeel Staphefekt™ kunnen op deze manier ontstekingen worden voorkomen. Het resultaat: een rustige huid en vermindering van roodheid, bultjes en puistjes. Gladskin Rosacea is dermatologisch getest en alcohol vrij. Let wel op, het is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de bijsluiter.

Rosacea Acne Crème 

Prijs: €59,90

Deze crème is speciaal ontwikkeld voor mensen met rosacea en/of acne. De crème wordt door vele mensen beoordeelt als ‘het wondermiddel’. Waar andere crèmes vaak alleen de symptomen bestrijden, claimt DemoDerm de oorzaak aan te pakken.

Het recept van DemoDerm komt van de Chinese professor Zhao ZhongZhou. Hij ontwikkelde de crèmes speciaal voor de probleemhuid. Wereldwijd wordt deze arts beschouwd als een van de eersten die acne kon bestrijden. In China zijn de werkende formules van ZhongZhou al decennialang een enorm groot succes. Na enkele dagen is het resultaat al zichtbaar, wanneer je het consequent gebruikt (2 x per dag). In de meeste gevallen wordt de huid na ongeveer 6 weken gelijkmatig egaal.

RAU Couperose Serum

Prijs: €34,95

RAU Couperose serum is speciaal ontwikkeld voor de couperose huid, rosacea en roodheid in het gezicht. Het serum zit vol goede ingrediënten voor je huid, waaronder pathenol en kamille. Dit zorgt voor het kalmeren van de huid. Een ander belangrijk ingrediënt in deze effectieve serum is paardenkastanje. Dit werkt positief op de bloedvaten en doorbloeding.  Door de stabiliserende werking op de vaten heeft de paardenkastanje een positieve invloed op de bloedvaten in de huid en de microcirculatie en kan de lichte roodheid in het gezicht voorkomen. Dit serum bevat geen parabenen, siliconenoliën, minerale oliën, PEGs en kleur- en geurstoffen.

Naast speciale crèmes voor rosacea, zijn er ook andere belangrijke verzorgingsproducten die de moeite waard zijn om in je skincare routine op te nemen:

 • Kies een zachte reiniger die je huid niet strak of ‘brandschoon’ laat aanvoelen (een teken dat de huidbarrière is verwijderd en de pH-waarden zijn aangetast).
 • Vermijd agressieve scrubs en samentrekkende gels, die een gevoelige huid moeilijk verdraagt.
 • Kies voor hydraterende producten om vochtverlies te voorkomen. Een heel goed ingrediënt hiervoor is hyaluronzuur.
 • Draag altijd SPF dagelijks (factor 30 of hoger) en kies zachte formules met minerale ingrediënten zoals zinkoxide en titaniumdioxide.
 • Draag make-up die op allergieën is getest en geschikt is voor de gevoelige huid, zoals geurvrije en minerale producten.
 • Probeer argan olie. Argan olie heeft geweldige voordelen voor de huid en kan helpen huidaandoeningen, zoals rosacea, te verminderen. Lees hier alle voordelen van argan olie voor je huid!

Het volgen van deze tips zal rosacea kalmeren en je huid blijer en gevoeliger maken.

Je kunt ook naar een arts of dermatoloog, vooral als je actuele voorschriften (zoals Soolantra of Mirvaso), orale medicatie en antibiotica wilt bespreken, maar weet dat de laatste hiervan langdurige bijwerkingen heeft.

Je arts kan de volgende geneesmiddelen aanbevelen:

 • Brimonidine (Mirvaso), een gel die de bloedvaten in de huid verstrakt om een deel van je roodheid te verwijderen.
 • Azelaïnezuur, een gel en schuim dat bultjes, zwelling en roodheid opruimt.
 • Metronidazol (Flagyl) en doxycycline, antibiotica die bacteriën op je huid doden en roodheid en zwelling verminderen.
 • Isotretinoïne (Amnesteem, Claravis en anderen), een acnemedicijn dat huidhobbels opruimt. Gebruik het niet als je zwanger bent, omdat het ernstige geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

Je arts kan ook enkele procedures aanbevelen om je rosacea te behandelen, zoals:

 • Lasers die intens licht gebruiken om grotere bloedvaten te verwijderen
 • Dermabrasie, dat de bovenste huidlaag afschuurt
 • Elektrocauterisatie, een elektrische stroom die beschadigde bloedvaten zapt

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *