reiki leren

Reiki: Wat is het precies en hoe leer je het?

Heb je ooit de rustgevende energie van iemand anders gevoeld? Het kan warm, koesterend en ongelooflijk helend aanvoelen. En heb je ooit diezelfde energie in jezelf gevoeld, in momenten van vrede of tijdens yoga beoefening – wanneer je je eigen levenskracht in je voelt wervelen? Reiki is net zoiets.

Reiki is een vorm van energetische genezing die teruggaat tot het einde van de 19e eeuw, maar de voordelen ervan kunnen gemakkelijk worden toegepast op de moderne wereld. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over reiki, inclusief hoe je het zelf kunt leren en toepassen.

Wat is reiki?

Reiki is een spirituele geneeskunst met wortels in Japanse oorsprong. Het woord ‘Reiki’ betekent ‘mysterieuze atmosfeer, wonderbaarlijk teken’. Het komt van de Japanse woorden “rei” (universeel) en “ki” (levensenergie). Het is een soort energetische genezing. Het is geen massage en het is ook niet gebaseerd op overtuiging of suggestie. Het is een subtiele en effectieve vorm van energiewerk waarbij gebruik wordt gemaakt van spiritueel geleide levensenergie.

Reiki is de levensenergie die door alle levende wezens stroomt. Reikibeoefenaars begrijpen dat iedereen het vermogen heeft om verbinding te maken met zijn eigen helende energie en deze te gebruiken om energie in zichzelf te versterken en anderen te helpen.

Energetische genezing richt zich op de energievelden rond het lichaam. Volgens beoefenaars kan energie in het lichaam stagneren als er sprake is van lichamelijk letsel of mogelijk emotionele pijn. Deze energieblokkades kunnen na verloop van tijd ziekte veroorzaken.

Energiegeneeskunde heeft tot doel de energiestroom te helpen en blokkades te verwijderen op een vergelijkbare manier als acupunctuur of acupressuur. Het verbeteren van de energiestroom door het lichaam, kan ontspanning mogelijk maken, pijn verminderen, genezing versnellen en andere symptomen van ziekte verminderen.

Reiki bestaat al duizenden jaren. De huidige vorm werd voor het eerst ontwikkeld in 1922 door een Japanse boeddhist genaamd Mikao Usui, die naar verluidt 2000 mensen de methode leerde tijdens zijn leven. De praktijk verspreidde zich in de jaren veertig via Hawaï naar de VS en in de jaren tachtig naar Europa.

Een sessie kan spanning en stress helpen verminderen en kan het lichaam helpen om een omgeving voor genezing op alle niveaus te creëren – fysiek, mentaal en emotioneel. Een sessie is prettig en ontspannend en wordt vaak gebruikt voor persoonlijk welzijn.

Wat gebeurt er tijdens een reikisessie?

Een sessie duurt meestal 60 tot 90 minuten. Een gesprek vindt meestal plaats tijdens een eerste sessie met een reikibeoefenaar. Ze zullen de sessie aan de cliënt beschrijven, de cliënt de gelegenheid geven om eventuele specifieke problemen die ze ondervinden te bespreken en hen vragen wat ze met hun sessie hopen te bereiken.

Voor de daadwerkelijke sessie rust de cliënt comfortabel op een massagetafel op zijn rug met zijn schoenen uit. Reiki kan ook worden uitgevoerd terwijl de cliënt comfortabel in een stoel zit. Reiki kan het beste in een rustige omgeving worden gehouden, maar het kan overal worden uitgevoerd. In tegenstelling tot massagetherapie worden er geen kledingstukken verwijderd en is een cliënt altijd volledig gekleed; losse, comfortabele kleding wordt aangeraden. Er kan wel of geen muziek zijn, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt.

De beoefenaar plaatst zijn handen lichtjes op of over specifieke delen van het hoofd, de ledematen en de romp met verschillende handvormen, gedurende 2 tot 5 minuten. De handen kunnen over 20 verschillende lichaamsdelen worden geplaatst.  Als er sprake is van een bepaald letsel, zoals een brandwond, kunnen de handen net boven de wond worden gehouden.

Terwijl de beoefenaar zijn handen licht op of over het lichaam houdt, vindt de overdracht van energie plaats. Een ontvanger van Reiki kan tijdens de sessie een opwarmend gevoel of een tintelend gevoel krijgen of helemaal niets anders dan pure ontspanning. De sessie moet zeer aangenaam, ontspannend en stimulerend zijn. Elke handpositie wordt vastgehouden totdat de beoefenaar merkt dat de energie niet meer stroomt.

Wanneer de beoefenaar voelt dat de warmte of energie in zijn handen is afgenomen, zullen ze hun handen verwijderen en deze over een ander deel van het lichaam plaatsen.

Gezondheidsvoordelen van reiki

Volgens beoefenaars worden de genezende effecten gemedieerd door het kanaliseren van de universele energie die bekend staat als qi, uitgesproken als ‘chi’. In India staat dit bekend als ‘prana’. Dit is dezelfde energie die betrokken is bij tai chi oefeningen. Het is de levensenergie die ons allemaal omringt.

Deze energie doordringt het lichaam. Reiki experts wijzen erop dat, hoewel deze energie niet meetbaar is door moderne wetenschappelijke technieken, het kan worden gevoeld door velen die erop afstemmen.

Reiki helpt bij het ontspannen, bij het natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam en het ontwikkelen van emotioneel, mentaal en spiritueel welzijn. Er wordt ook gezegd dat het diepe ontspanning veroorzaakt, mensen helpt om met moeilijkheden om te gaan, emotionele stress te verlichten en het algehele welzijn te verbeteren. Mensen die Reiki krijgen, omschrijven het als “intens ontspannend”.

Waar wordt Reiki voor gebruikt?

Reiki is een geweldig hulpmiddel om stress te verminderen en te ontspannen. Veel mensen gebruiken het voor hun welzijn. Reiki is geen remedie voor een ziekte, maar het kan het lichaam helpen bij het creëren van een omgeving om genezing te vergemakkelijken. Reiki is een geweldig hulpmiddel om te gebruiken als aanvulling op traditionele geneeskunde en wordt in veel ziekenhuizen en medische zorginstellingen toegepast.

Vaak wil een cliënt, nadat hij Reiki behandelingen heeft ondergaan, Reiki leren om zelf met deze energie te werken door een Reiki cursus te volgen. Dit kan gunstig zijn omdat ze dit hulpmiddel voor stressvermindering en ontspanning op elk gewenst moment kunnen gebruiken wanneer de kosten het anders zouden verhinderen.

Reikibeoefenaar worden

Er is geen voorafgaande training, opleiding of ervaring nodig om aan de Reiki training of ‘afstemmingsproces’ te beginnen. In dit proces, waarvan wordt gezegd dat het een ‘krachtige spirituele ervaring’ is, wordt van de meester gezegd dat hij de afstemmingsenergie en helingstechnieken op de student overbrengt.

Reiki training varieert, maar de meeste studenten leren over:

  • de energieën rond het lichaam
  • hoe te werken met helende energie
  • de ethiek van het werken met klanten

Voorbereiding op afstemming omvat vasten gedurende 2 tot 3 dagen, meditatie, focus op de natuur en het loslaten van negatieve emoties.

Er zijn drie niveaus van meesterschap. Degenen die het “Master” -niveau bereiken, kunnen anderen onderwijzen en zijn naar verluidt in staat om reiki op afstand te gebruiken en mensen op afstand te genezen, als een vorm van gebed.

Online reiki cursus

De reiki methode is een van de beste online Reiki cursussen. Reiki is een effectieve en eenvoudige manier van natuurlijk genezen en bewust ontspannen. Reiki betekent “Universele Levensenergie”. De reiki methode leert je hoe je deze energie kunt doorgeven met je handen, aan jezelf en ook aan anderen. Iedereen kan reiki leren beoefenen en de voordelen ervaren.

De spirituele en ontspannende technieken van de oorspronkelijke reiki lessen zijn nu voor jou binnen handbereik via een unieke online reiki thuisstudie: veelgeprezen lesmateriaal, praktische oefeningen en deskundige begeleiding. Maak kennis met het traditionele reiki systeem en leer alles wat je nodig hebt om jezelf en anderen met reiki te behandelen. Stap voor stap ontdek je de helende kracht van reiki. Je kunt vandaag nog beginnen met de reiki lessen!

Je kunt reiki vanuit je eigen huis leren en het zelfs fijner voor de meeste mensen. Je hebt dan immers geen afleiding van andere mensen, geen reistijd en geen last van de drukke prikkels die bij een groepscursus horen. Je neemt de lesstof thuis ook echt veel beter op als je leest en oefent wanneer jij er puf voor en zin in hebt.

online reiki cursus

Reiki leren

Technisch gezien kun je geen reiki – op jezelf of op iemand anders – doen totdat je een reiki level 1 training hebt afgerond. Na het volgen van een training van niveau 1, die meestal een paar honderd euro kost, heb je voor altijd reiki als hulpmiddel in je gereedschapskist voor genezing en kun je het op jezelf, vrienden, familie en dieren oefenen. (Als je geïnteresseerd bent in het professioneel beoefenen van reiki-therapie, moet je aanvullende trainingen volgen.)

Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je het bij jezelf doen, door te gaan liggen en een gebed te gebruiken om de reiki-energie op te roepen. Je hebt de intentie om de reiki overal te laten gaan waar het nodig is voor je hoogste goed. Gebruikmakend van de handposities die je tijdens de training hebt geleerd (bijvoorbeeld boven je ogen, op je borst of op je buik), kun je dan een paar minuten besteden aan het geven van reiki aan elk van je chakra’s, vanuit het kruinchakra bij de bovenkant van het hoofd helemaal tot aan je wortelchakra.

Net als al het andere is reiki een oefening. Het is dan ook slim om er een dagelijks ritueel van te maken als onderdeel van je spirituele en zelfzorgroutine, ook al duurt het maar 5-10 minuten per dag. Dat is hoe de energie sterker wordt en je meer vertrouwd raakt met het gebruik ervan. Als je eenmaal meer ervaring hebt opgedaan, kun je naar je intuïtie luisteren en jezelf reiki geven waar je maar wilt.

Boeken over het beoefenen van reiki

Twijfel je of een reiki training wat voor jouw is? Lees dan eerst eens een boek over reiki! Leer het beter kennen en beslis vervolgens of het wat voor jou is om te beoefenen. Er zijn een aantal boeken die je alles tot in de puntjes kunnen leren. Deze boeken zijn niet alleen ontzettend nutting voordat je begint met een training, maar ook wanneer je er al wat ervaring mee hebt.

Hier volgen de beste boeken om alles over het vak te leren:

Reiki is een oud en zeer eenvoudig systeem van “handoplegging” -genezing afgeleid van het Tibetaans boeddhisme. In het Westen wordt Reiki al jarenlang zeer geheim gehouden. Het boek ‘De kern van reiki’ presenteert volledige informatie over alle drie de graden van dit genezingssysteem. Diane Stein leert vanuit het perspectief dat Reiki healing / genezing van alle mensen is en slaat nieuwe wegen in in haar klassieke gids voor deze oude praktijk. Hoewel geen enkel boek de rechtstreeks ontvangen Reiki “afstemmingen” kan vervangen, voorziet ‘De kern van Reiki’ in al het andere dat de genezer, beoefenaar en leraar van dit systeem nodig heeft. Het is nuttig voor professionele healers, maar ook voor geïnteresseerden. Dit boek is een klassieker en een veelgebruikt studieboek. Je leert alles over deze alternatieve geneeskunde van A tot Z.

Dr. Mikao Usui ontwikkelde het Reiki systeem en richtte de oorspronkelijke Japanse Usui Reiki Ryoho Gakkai organisatie op. Dit boek toont je de originele handposities van Dr. Usui’s Reiki Handboek. Het is geïllustreerd met 100 foto’s om het gemakkelijker te begrijpen. De handposities voor een grote verscheidenheid aan gezondheidsklachten zijn gedetailleerd op een rijtje gezet, waardoor het een waardevol naslagwerk is voor iedereen die reiki beoefent. Nu het originele handboek in het Engels en Nederlands is vertaald, kunnen Dr. Usui’s handposities en helende technieken voor het eerst direct worden bestudeerd. Of je nu een beginner of een meester bent, als je Reiki beoefent, kun je je kennis drastisch uitbreiden terwijl je in de voetsporen treedt van een groot genezer.

In het Complete Handboek Reiki vind je letterlijk alles wat je moet weten over Reiki. Beide auteurs zijn traditioneel geschoold, en hebben onderwijs gehad van de Grandmaster Phyllis Lei Furumoto en zijn de oprichters van het Reiki-Instituut. (Het Nederlof Centrum / Reiki-Instituut is sinds jaar en dag toonaangevend in de wereld van deze bijzondere healing) Ze hebben meerdere succesvolle boeken gepubliceerd over reiki, energie en healing. In dit uitvoerig geïllustreerde handboek is hun kennis en ervaring gebundeld tot een indrukwekkend overzicht. Leer alles over Reiki, inclusief hoe je het zelf kunt leren en toepassen.

Het boek bevat:

* Geschiedenis en beginselen
* Wetenschap en traditie
* Methodes en technieken
* Ziektebeelden en behandelingen
* Energie, balans en voeding
* Segmenten en chakra’s
* Spirituele diagnose en praktijk

Reiki uitvoeren bij een ander

Eerste stap: energie ontvangen

Om met Reiki te beginnen, moet je de energie in jezelf activeren. Sluit je ogen en haal een paar keer diep adem. Stel je voor dat de kruin van je hoofd opengaat en een stroom genezend wit licht dat van de bovenkant van je hoofd naar je hart stroomt en naar buiten door je armen en handen. Vraag om opgevuld te worden waar je genezing het meest nodig hebt. Op deze manier, als je Reiki gaat aanbieden aan een geliefde, geef je ze niet uit een lege beker.

Terwijl je de energiestroom voelt, blijf ademen, en als je merkt dat je geest het druk krijgt of begint te twijfelen of dit werkt, kom dan terug naar je ademhaling. Stel jezelf voor als een vat voor genezing. Stel vervolgens een intentie of gebed in om genezing van het hoogste goed te ontvangen.

Reiki voor slaap

Om een ​​op slaap gerichte reikisessie aan een vriend of familielid te geven, vraag je de ontvanger om te gaan liggen terwijl je je dichtbij het hoofd bevindt. Stel je een gestage stroom genezend licht voor dat van je handen naar de achterkant van hun hoofd gaat en de geest zuivert van alle pijn of ongemakken die die dag worden ervaren.
Vraag je geliefde om een ​​paar keer diep adem te halen en langzaam een ​​inademing van drie seconden en een uitademing van drie tot vijf seconden te tellen.

Vraag hen om langzaam hun hele dag een herinnering te bekijken en elke herinnering te bedanken voordat ze het met hun ademhaling loslaten.

Laat ze afdrijven terwijl je doorgaat met het kanaliseren van de energie door je handpalmen en het genezende licht naar hun hele lichaam stuurt. Stel je voor dat het lichaam genezen, ontspannen en zwaar wordt voor een goede nachtrust. Je kunt deze Reiki zo lang aanbieden als je wilt, maar tussen de vijftien en dertig minuten is meestal voldoende om ze zich ontspannen en vredig te laten voelen.

Reiki voor stress

Vaak als mensen angst en stress hebben, ademen ze niet goed, en de kortademigheid kan meer stress veroorzaken. In deze Reiki sessie wil je energie via de schouders van de ontvanger in hun lichaam kanaliseren. Leg je handen tien tot vijftien minuten op hun schouders. Concentreer je op het sturen van energie naar hun hele lichaam en adem diep met hen mee. Als de persoon ligt, kun je ook je handen achter zijn hoofd plaatsen om hem te helpen kalmeren. Blijft vijftien tot twintig minuten op dezelfde plek voor ultieme ontspanning.

Laatste stap: energie afsluiten

Het is belangrijk om dankbaarheid te betuigen, jezelf te reinigen en de energie af te sluiten als je eenmaal een healing sessie hebt voltooid. Het kan zo simpel zijn als een stap achteruit doen, je handen afvegen van overtollige energie en ze in gebed plaatsen om jezelf, de energie en de ontvanger voor de uitwisseling te bedanken. Je kunt ook een grote cirkel tekenen, waarbij je de armen voor het lichaam kruist om het einde van je twee energieën aan te duiden, en eindigend met de handen in gebed.

Een opmerking over volwassenen versus kinderen

Als je reiki aanbiedt aan je partner of andere volwassenen, is het belangrijk om te onthouden dat sommige volwassenen in de loop van de tijd zijn vergeten hoe ze hun energetische en fysieke lichaam moeten voelen (of minder bewust zijn geworden van) hun energetische en fysieke lichaam. Dat is prima. Weet gewoon dat ze misschien zeggen dat ze de energie niet kunnen voelen bewegen. Het is misschien subtiel, maar het betekent niet dat je energie geen invloed op hen had.

Als je met kinderen werkt, kan het, afhankelijk van hun leeftijd, ook helpen om met hen te delen wat je doet en waarom. Kinderen zijn erg opmerkzaam en hebben de neiging ongelooflijk open te staan ​​voor alternatieve praktijken. Sommige ouders zullen kinderen ook laten zien hoe ze energie kunnen ontvangen en zelf Reiki kunnen doen, zodat ze al op jonge leeftijd toegang krijgen tot hun portaal voor genezing.

Waar kan ik zelf Reiki krijgen?

Reiki wordt steeds populairder. Het wekt een gevoel van welzijn op en brengt geen tot weinig risico op schade met zich mee. Als gevolg hiervan is het nu beschikbaar in enkele grote ziekenhuizen. Sommige medische zorgverleners, zoals hospices, bieden het gratis aan, geleverd door vrijwilligers, als onderdeel van palliatieve zorg.
Iedereen die op zoek is naar een gekwalificeerde, professionele Reikibeoefenaar, moet zorgvuldig zoeken, aangezien er op dit gebied weinig regels zijn. Het kan helpen om een beoefenaar te vragen naar zijn opleiding en ervaring.

Let wel op, het is geen alternatieve behandeling voor medische problemen, maar een aanvullende therapie die de genezing kan helpen ondersteunen en een gevoel van welzijn kan vergroten. Het is altijd het beste om alternatieve therapieën eerst met een arts te bespreken.

Wordt Reiki gedekt door een verzekering?

Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden de kosten van reikibehandelingen niet, hoewel sommige dat wel doen. Je kunt bijvoorbeeld dekking krijgen als het deel uitmaakt van een behandelplan dat door je arts wordt aanbevolen, of als het tijdens een ziekenhuisopname wordt toegediend door een verpleegkundige of bevoegde zorgverlener. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij voor informatie over de dekkingsvoorwaarden.

Hoeveel kost een Reiki behandeling?

De kosten van een reikibehandeling variëren afhankelijk van waar je heen gaat, evenals de duur van de sessie. Verwacht tussen de €20 en €100 per sessie te betalen.

Hoe vaak moet ik een reiki behandeling krijgen?

Soms is één reikisessie voldoende om wat het probleem ook is op te lossen, en soms duurt het meerdere sessies. Je reikibeoefenaar kan je misschien een beter idee geven van hoe vaak je moet gaan, afhankelijk van het probleem dat je wilt aanpakken. Je kunt de sessies verdelen op basis van je behoeften en planning.

Houd er echter rekening mee dat het een spirituele oefening is en dat je het zo vaak kunt ontvangen als je maar wilt. Sommige mensen gaan één keer per maand voor ontspanning en stressmanagement, terwijl andere cliënten zichzelf elk jaar trakteren op een Reiki behandeling voor hun verjaardag. Het is niet schadelijk, en juist goed voor je welzijn om vaker een Reiki behandeling te doen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *