reiki bij jezelf

Reiki bij jezelf: Alles wat je moet weten!

Van de holistische geneeswijzen die aan populariteit winnen – acupunctuur, helende stenen en kristallen, verschillende vormen van meditaties en yoga, om er maar een paar te noemen – blijft reiki een van de meest populaire. Wanneer je Reiki bij jezelf leert doen, zal je leven in kwaliteit omhoog gaan! Lees verder om meer te ontdekken over het beoefenen van Reiki bij jezelf en anderen.

Wat is Reiki?

Reiki is een alternatieve therapie die ook wel energiegenezing wordt genoemd. Het is een Japanse spirituele helingstechniek waarbij beoefenaars je lichaam kunnen helpen te genezen door aanraking. “Rei” vertaalt naar “universum” of “levenskracht”, en “ki” vertaalt naar de fysieke energie van het lichaam (ook bekend als qi); Samengevat vertaalt Reiki zich naar ‘universele levenskracht-energie’.

Alles in het leven bestaat, op wetenschappelijk niveau, uit energie. Je lichaam is gemaakt van energie. Iedereen is energie. En als energie hebben we ook het vermogen om energie uit te zenden en te absorberen. We leven dus in een wereld van energie die alle levende wezens voedt en onderhoudt. Wanneer deze energie ononderbroken stroomt, is er balans en harmonie in en om ons heen, en ervaren we een gevoel van welzijn. Wanneer we blokkades hebben en energie niet kan stromen, uit dit zich in fysieke en mentale klachten.

Een Reiki beoefenaar zal tijdens een reikisessie ofwel zijn handen rechtstreeks op het lichaam van de cliënt plaatsen of ze boven het lichaam laten zweven om de levenskrachtenergie door hun handen te laten kanaliseren. Dit zorgt ervoor dat alle vastzittende of stilstaande energie zichzelf vrijgeeft.

In principe is een Reiki beoefenaar geen genezer, maar iemand die je lichaam helpt zijn eigen helende magie te bewerken. Het lichaam is zijn eigen genezen. Het proces om iemand Reiki te geven, is het proces om ze nog meer van de levensenergie te geven die ze al hebben.

Waar kan reiki bij helpen?

Vrijwel alles. Van het verlichten van fysieke pijn, tot het verwerken van verdriet, het verhogen van je energie, het helen van trauma en het verlichten van stress en angst. Ook als je nergens last van hebt is het ontvangen van Reiki geweldig om te ontspannen en voor het algeheel welzijn. Houdt echter in gedachten dat reikitherapie niet bedoeld is om medische behandeling te vervangen, maar eerder moet worden gebruikt om samen te werken met andere geneeswijzen.

reiki leren

Kan iedereen Reiki leren?

Ja, iedereen kan Reiki leren en er zijn geen specifieke vaardigheden nodig. Het vermogen om het te leren is niet afhankelijk van leeftijd, opleiding, intellect of talent. Het wordt tijdens een eenvoudige inwijdingsceremonie tijdens een trainingsles van de leraar op een student doorgegeven. Er zijn verschillende niveaus van Reiki-lessen, elk meer gevorderd dan de vorige. Wanneer iemand de basiscursus niveau I voltooit, heeft hij de mogelijkheid om de rest van zijn leven Reiki uit te voeren, voor zichzelf en anderen. Geavanceerde training is direct beschikbaar als studenten bepalen dat ze klaar zijn om meer te leren en te ervaren.

Hoe kun je Reiki bij jezelf doen?

Technisch gezien kun je geen reiki bij jezelf of bij andere doen totdat je een reiki niveau 1 training hebt voltooid. Tijdens de training zal een reikimaster je “afstemmen” met symbolen en reiki-energie op je overdragen. Als je afgestemd raakt, verandert je energieveld. Het verhoogt in feite je vibratie. Pas wanneer dit gebeurt is kun je Reiki bij jezelf en bij anderen gaan beoefenen.

Na het volgen van een niveau 1-training heb je voor altijd reiki als hulpmiddel in je gereedschapskist voor genezing en kun je het op jezelf, vrienden, familie en dieren gebruiken. Als je geïnteresseerd bent in het professioneel beoefenen van reikitherapie, moet je aanvullende trainingen volgen.

Als je eenmaal bent afgestemd, kun je Reiki bij jezelf uitoefenen. Je kunt dit doen door te gaan liggen en een gebed te gebruiken om de reiki-energie op te roepen. Je zet een intentie neer om de reiki te laten gaan waar het moet gaan voor je hoogste goed. Door de handposities te gebruiken die je tijdens de training hebt geleerd (bijvoorbeeld over je ogen, op je borst of op je buik), kun je een paar minuten besteden aan het geven van reiki aan elk van de energiecentra van je lichaam, vanaf je kruin helemaal tot aan je wortel. Er zijn verschillende oefeningen en handopleggingen, welke je allemaal leert tijdens een Reiki cursus.

Net als veel andere holistische technieken is Reiki een beoefening. Het wordt aangeraden om er een dagelijks ritueel van te maken als onderdeel van je spirituele en zelfzorgroutine, ook al is het maar 5-10 minuten per dag. Zo wordt de energie sterker en raak je meer vertrouwd met het gebruik ervan. Als je eenmaal meer ervaring hebt opgedaan, kun je naar je intuïtie luisteren en jezelf reiki geven waar je maar wilt.

Reiki cursus online

Zoals eerder uitgelegd, kun je geen Reiki bij jezelf of bij andere beoefenen als je geen eerste graad Reiki training gevolgd. Dit komt omdat je een Reiki inwijding moet ontvangen voordat je het zelf kunt beoefenen. Gelukkig is Reiki niet moeilijk om te leren en kun je zelfs thuis een Reiki curus volgen volledig online.

Via een unieke online thuisstudie zijn de spirituele en ontspannende technieken van de oorspronkelijke reiki lessen nu voor jou binnen handbereik, met veelgeprezen lesmateriaal, praktische oefeningen en deskundige begeleiding. Je maakt kennis met het traditionele reiki systeem en leert alles wat je nodig hebt om jezelf en anderen met reiki te behandelen. Je zult stap voor stap de helende kracht van reiki ontdekken!

Je kunt kiezen uit 3 verschillende Reiki cursussen:

Reiki 1: Het is belangrijk om te beginnen bij de eerste graad van Reiki als je nog helemaal geen ervaring hebt. Je leert in deze cursus Reiki bij jezelf, Reiki bij andere mensen en Reiki bij dieren. Ook ontvang je bij deze cursus op afstand de traditionele Reiki inwijding. Je bent hierna in staat om de universele levensenergie onbeperkt op te nemen en door te geven via handoplegging.

Reiki 2: Als je Reiki 1 hebt gevolgd en nog meer wilt leren kun je de cursus Reiki 2 volgen. Reiki 2 maakt je beleving van reiki sterker en krachtiger. Het volgen van een reiki 2 cursus zorgt voor verdieping en een veel ruimere toepassing van de energie van reiki, en je kunt na het volgen van deze cursus veel directer op blokkades inwerken. Je leert hierbij onder anderen Reiki op afstand en het versterken van de energie en werken met blokkades

Reiki 3: In Reiki 3 leer je de traditionele Reiki Master graad met alles erop en eraan. Je leert in je eigen tempo hoe je Reikimeester wordt. Deze cursus vergroot je Reiki kracht en helpt je om zelf een succesvolle Reiki cursus te organiseren. Je kunt deze cursus volgen voor je eigen persoonlijke en spirituele ontwikkeling, maar ook als je de behoefte voelt om Reiki uit te dragen via het geven van cursussen en inwijdingen. 

online reiki cursus

Veelgestelde vragen over Reiki

– Waarom zou ik Reiki leren?

Er zijn talloze voordelen van Reiki. Reiki verbindt je met Life Force Energy, zodat je jezelf en je naasten kunt helen. We weten allemaal dat iedereen helende vermogens heeft, maar als je eenmaal bent afgestemd op Reiki, bereikt de energie en helende kracht een andere dimensie. Als je Reiki leert, kun je in de eerste plaats jezelf helen. Dagelijkse zelfgenezing helpt de chakra’s in balans te brengen, houdt je gezond, gelukkig en vreugdevol en verbindt je met je hogere zelf en spirituele gidsen. Reiki houdt angst en stress op afstand. Het kan relaties harmoniseren en emotionele trauma’s genezen. Reiki vervult je met rust en sereniteit. Je kunt je familie/iedereen genezen, waar ze ook zijn over de hele wereld zonder te reizen.

– Hoe ziet een typische Reiki sessie eruit?

Een Reiki sessie duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur. Tijdens een sessie ligt de ontvanger gekleed op een massagetafel. Als ontvanger voel je dat handen zachtjes op je lichaam worden gelegd (in sommige stijlen net iets erboven). De handen gaan naar verschillende posities op het hoofd, de buik en de rug. Benen en armen kunnen ook worden behandeld. Tijdens een sessie voelt de ontvanger zich diep ontspannen en soms merken ze direct een vermindering van pijn of mentale verwarring.

– Wat is Reiki afstemming?

De Reiki-afstemming wordt toegediend door een Reiki Master Leraar aan de student, wat hen de mogelijkheid geeft om zowel zichzelf als anderen te behandelen. Tijdens de afstemming voelen sommige studenten trillingen, een warm-koel gevoel of krijgen sommigen visioenen. Sommigen voelen misschien niets, dus het betekent niet dat de afstemming niet goed is gedaan of dat er iets mis is met hen. Als je eenmaal bent afgestemd / ingewijd, kun je voor altijd Reiki beoefenen.

– Kan ik Reiki leren door video’s te bekijken of Reiki boeken te lezen?

Je kunt boeken of video’s volgen als je eenmaal bent afgestemd. Je kunt niemand genezen als je niet bent afgestemd op Reiki.

– Trekt Reiki de energie van de beoefenaar leeg?

Nee. Het geven van een behandeling kan net zo energiek zijn als het ontvangen ervan. Wanneer je een reiki behandeling geeft, gebruikt je namelijk niet je eigen energie. Je laat de Universele Levensenergie gewoon door je heen stromen naar de ontvanger, naar waar het het meest nodig is.

– Neem je als behandelaar negativiteit op van iemand die je behandelt?

Nee. Omdat we de energie niet sturen of beheersen, is er geen persoonlijke betrokkenheid. Hoe minder je investeert in het resultaat, hoe effectiever de sessie lijkt te zijn. Een zeer gevoelig persoon kan de emoties voelen van de persoon die hij behandelt, maar dit houdt niet aan.

– Moet je een ‘open mind’ hebben om Reiki te laten werken?

Nee, het werkt of je er nou in gelooft of niet. Waarschijnlijk zou iemand met een volledig gesloten geest echter niet om behandelingen vragen. Waarschijnlijk zullen degenen die aangetrokken worden om Reiki te verkennen een algemeen gevoel hebben dat er ‘iets meer’ is dan fysieke materie.

– Waar en wanneer is Reiki ontstaan?

Hoewel de oorsprong van wat we nu Reiki noemen waarschijnlijk heel oud is, dook het opnieuw op in het begin van de 20e eeuw met een Dr. Mikao Usui in Japan. Het verhaal gaat dat hij een lange zoektocht begon naar de oorsprong van genezing. Kan iemand het? Kan het worden aangeleerd? Hoe werkt het? Na zowel westerse als oosterse tradities te hebben bestudeerd, ging Dr. Usui 21 dagen vasten op een heilige berg. Tijdens diepe meditatie kreeg hij de symbolische hulpmiddelen en informatie die de basis vormen van Reiki-beoefening. Reiki werd oorspronkelijk naar het Westen gebracht door Hawayo Takata, een Hawaiiaanse Japanse vrouw die tot haar dood in 1980 intensief oefende en lesgaf in Amerika. Sindsdien zijn westerlingen naar Japan teruggekeerd om meer over de geschiedenis te weten te komen, en er zijn nu veel en verschillende scholen en stijlen van Reiki in de wereld.

– Hoeveel Reiki sessies zijn er nodig voor een behandeling?

De benodigde sessies zijn volledig afhankelijk van de reden van de behandeling en het vermogen van de cliënt om op Reiki te reageren. Elk individu reageert anders op een Reiki behandeling. Sommige problemen hebben misschien een paar sessies nodig, sommige hebben meer nodig en sommige hebben zelfs maanden nodig om te genezen. De duur van de Reiki sessie hangt volledig af van de oorzaak van het probleem, aangezien Reiki een persoon als geheel geneest: lichaam, geest, emoties en ziel. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *