puistjes tussen wenkbrauwen

Puistjes tussen wenkbrauwen? Zo kom je er vanaf!

Puistjes kunnen overal op je gezicht of lichaam voorkomen. Maar omdat er veel talgklieren in je gezicht en voorhoofd zitten, komen puistjes tussen wenkbrauwen erg vaak voor. Puistjes tussen je wenkbrauwen kunnen vervelend zijn, maar als je eenmaal begrijpt wat de oorzaak van je acne is, kun je de juiste behandeling vinden.

Lees verder om te ontdekken wat de oorzaken kunnen zijn van puistjes tussen wenkbrauwen, hoe je het kunt behandelen en hoe je ze zo veel mogelijk kunt voorkomen in de toekomst!

Soorten puistjes tussen wenkbrauwen

Er zijn verschillende soorten puistjes en het is mogelijk om alle soorten tussen je wenkbrauwen te krijgen. Hier volgen de verschillende soorten puistjes:

Cystische acne: Cystic acne bestaat uit met pus gevulde bultjes. Hoewel de meeste cystische acne onder je huid zit, kun je ook rode of witte bultjes op je huid zien. Deze zijn meestal pijnlijk en zijn vaak moeilijk te verwijderen.

Puisten: Puisten zijn met pus gevulde bultjes. Ze zijn vaak wit of geel aan de bovenkant en rood aan de basis en kunnen pijnlijk zijn.

Papels: Papels zijn kleine, stevige, ronde bultjes op je huid. Ze zijn meestal zacht. Na een paar dagen zullen de meeste papels zich beginnen te vullen met pus en puisten worden.

Whiteheads: Whiteheads zijn kleine witte bultjes op je huid. Ze komen voor wanneer een verstopte porie op het oppervlak wordt gesloten. Sommige whiteheads zijn de toppen van puistjes onder je huid.

Mee-eters: Mee-eters zijn verstopte poriën die opengaan voor lucht. Bij blootstelling aan lucht worden de bacteriën en olie in de porie bruin/zwart en zie je een kleine, donkere bult op je huid.

Wat veroorzaakt puistjes tussen de wenkbrauwen?

Er zijn veel redenen waarom je puistjes tussen je wenkbrauwen kan krijgen. Sommige zijn specifiek voor dit gebied, terwijl andere overal op je gezicht of lichaam puistjes kunnen veroorzaken. Veelvoorkomende redenen voor puistjes tussen wenkbrauwen zijn:

– Vettige huid

Een vette huid is een van de meest voorkomende oorzaken van puistjes. Als je een vette huid hebt, zul je waarschijnlijk naast tussen je wenkbrauwen, ook op andere plaatsen puistjes krijgen. De overtollige olie op je huid kan de haarzakjes verstoppen, wat puistjes veroorzaakt wanneer de verstopte follikel ontstoken of geïnfecteerd raakt. Omdat je gezicht en voorhoofd veel talgklieren hebben, is het gebruikelijk dat mensen met een vette huid acne rond en tussen hun wenkbrauwen krijgen.

– Verstopte poriën

Verstopte poriën is een grote en veel voorkomende oorzaak van het krijgen van puistjes. Poriën kunnen verstopt raken met verschillende stoffen, waaronder:

  • olie van je gezicht, haar of handen
  • zweet
  • dode huidcellen

Wanneer je je gezicht aanraakt, worden de natuurlijke oliën op je handen overgebracht naar je gezicht. Dit kan de poriën verstoppen. Bovendien hebben je handen bacteriën, hoe vaak je ze ook wast. Door je gezicht aan te raken, kan deze bacterie naar verstopte poriën komen en puistjes veroorzaken. Veel zweten en dode huidcellen verstoppen de poriën ook.

– Ingegroeide haartjes

Het epileren of harsen van je wenkbrauwen kan leiden tot ingegroeide haartjes. Dit gebeurt wanneer gedeeltelijk verwijderde haren terug in de huid groeien. Dit kan puistjes veroorzaken als de haarzakjes verstopt zijn. Epileren met een pincet kan vaker tot ingegroeide haartjes leiden dan andere ontharingsmethoden, omdat de kans groter is dat een haar afbreekt en onder de huid achterblijft. Als het haar terug begint te groeien, kan het ingegroeid raken en een puistje veroorzaken.

– Cosmetica

Sommige cosmetica kunnen je poriën ook verstoppen en tot puistjes leiden. Vieze make-upborstels kunnen ook tot puistjes leiden, omdat ze bacteriën kunnen vasthouden. Maak je make-up borstels dus regelmatig grondig schoon. Cosmetica zoals wenkbrauwgel kunnen ook puistjes tussen wenkbrauwen veroorzaken.

– Eetpatroon

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde voedingsmiddelen tot acne kunnen leiden, maar het onderzoek is onduidelijk. Hoewel er niet genoeg bewijs is om specifieke dieetveranderingen aan te bevelen, zijn er aanwijzingen dat voedingsmiddelen met veel koolhydraten en zuivel acne kunnen verergeren.

– Hormonen

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot acne, vooral bij vrouwen. Hormonale acne komt het meest voor:

  • rond je menstruatie
  • tijdens de zwangerschap
  • tijdens de menopauze
  • direct nadat je je anticonceptie hebt gewijzigd

– Een aangetaste lever

Volgens de oude Chinese en Ayurvedische geneeskunde kunnen wenkbrauwpuistjes een teken zijn van leverstress, wat het gevolg kan zijn van slechte voedingsgewoonten of emotionele stress.

De lever fungeert als een filtersysteem en verwijdert gifstoffen, dode celresten en ander afval uit het bloed. Ontsteking van de lever kan worden veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, slechte voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging.

Wanneer een lever aangetast raakt, kan deze meer giftig materiaal in het bloed achterlaten, dat naar de huid en andere delen van het lichaam kan reizen.

Puistjes tussen wenkbrauwen bestrijden

Veel puistjes kunnen worden behandeld met thuis- en vrij verkrijgbare producten. Daarnaast zijn er een aantal levensstijl veranderen die je kunnen helpen puistjes te verminderen. 

Hier volgen de beste ingrediënten en producten om zo snel mogelijk van die vervelende puistjes tussen je wenkbrauwen af te komen.

1. Retinol

Retinol wordt gezien als hét wondermiddel tegen puistjes. Retinol is een van vitamine A afgeleide acnebehandeling die vrij verkrijgbaar is en op recept. Het helpt bij het stimuleren van een gezonde celvernieuwing en de productie van nieuw collageen. Retinol werkt om de huid te exfoliëren, wat leidt tot een snellere omzet van huidcellen en een algehele gladdere textuur. Retinol is verkrijgbaar in serums, crèmes en gels en wordt gebruikt om acne te behandelen en de huid te verjongen.

Het duurt echter even voordat je verschil merkt, dus het is het soort ingrediënt dat een tijdje in je routine moet blijven. Retinolproducten met een hoge sterkte zijn verkrijgbaar op recept, maar het is het beste om ze te gebruiken met een product met een lagere sterkte. Op deze manier zal je huid minder irriteren.

Retinol kan irriterend en uitdrogend zijn, dus begin met het slechts een paar avonden per week te gebruiken. Gebruik ook een wat lagere concentratie om huidirritatie te voorkomen.

2. Salicylzuur

Salicylzuur maakt deel uit van de familie van huidverzorgingszuren, maar is anders dan andere. Glycolzuur, melkzuur en amandelzuur zijn allemaal alfahydroxyzuren, terwijl salicylzuur is geclassificeerd als een bètahydroxyzuur: in feite is het de enige die in huidverzorging wordt gebruikt.

Salicylzuur is een geweldig middel tegen elke soort acne, dus ook de puistjes die je tussen je wenkbrauwen hebt. Acne ontstaat wanneer overtollig talg en dode huidcellen de poriën in de huid verstoppen. Bacteriën kunnen ook vast komen te zitten in de porie, waardoor ontstekingen en met pus gevulde puistjes ontstaan.

Salicylzuur werkt om acne te behandelen door verstopte poriën te ontstoppen. Het doet dit door de bindingen tussen dode huidcellen af ​​te breken, zodat ze gemakkelijker uit de porie kunnen komen, en door oliën, zoals talg, af te breken. Salicylzuur vermindert ook de talgproductie van de huid, wat leidt tot minder puistjes.

Als je puistjes wilt aanpakken, mag salicylzuur absoluut niet ontbreken aan je skin care routine!

3. Tea tree olie

Tea tree olie is een etherische olie en een veel voorkomende natuurlijke remedie tegen acne en andere huidaandoeningen. Het is ontstekingsremmend en antibacterieel en het is bewezen dat het acne effectief behandelt.

Alle etherische oliën zoals tea tree moeten voor gebruik worden verdund met een dragerolie. Hoewel er geen ernstige bijwerkingen zijn geassocieerd met tea tree, kan het bij sommige mensen milde bijwerkingen veroorzaken, zoals jeuk, droogheid, branderig gevoel, zwelling en roodheid. Tea tree olie mag nooit worden ingenomen.

Naast het gebruik als een puistenbehandeling, kunt je ook altijd een paar druppels pure tea tree olie toevoegen aan andere producten (zoals toners, nevels of zelfs vochtinbrengende crèmes), om de voordelen te plukken en puistjes te voorkomen.

4. Verander je levensstijl

  • Stress verminderen. Hoewel stress niet altijd acne veroorzaakt, kan het wel puistjes verergeren. Daarnaast kan stress nog veel meer ziekten en aandoeningen veroorzaken, dus als je vaak last hebt van stress, wordt het tijd om er iets aan te gaan doen! Lees hier alle manieren om stress te verminderen.
  • Minder koolhydraten eten. Het eten van veel koolhydraten kan de huid vetter maken. Probeer dus eens minder koolhydraten te eten en merk het verschil op.
  • Minder zuivel eten. Veel mensen geloven dat het eten van veel zuivel puistjes kan veroorzaken. Elk lichaam is anders, maar misschien geldt dit ook voor jou. Probeer eens wat minder zuivel te eten en kijk of je verschil ziet.
  • Raak je puistjes niet aan. Dit kan ze erger maken. Knijp ze ook nooit uit, geef ze in plaats daarvan de tijd om zelf te genezen.

5. Medische behandeling

Als je puistjes zeer ernstig zijn en niet reageren op de verschillende producten, praat dan met een arts over medische behandeling. Zij kunnen de volgende behandelingen aanbevelen:

  • Voorgeschreven retinoïden, die oraal of plaatselijk kunnen worden ingenomen
  • Antibiotica om acne-veroorzakende bacteriën te verwijderen (deze zijn meestal alleen voor ernstige acne)
  • Corticosteroïden om ontstekingen te helpen verminderen
  • Anticonceptiepillen, als je acne hormonaal is
  • Lichttherapie

Acne tussen wenkbrauwen voorkomen

Sommige mensen zijn van nature vatbaar voor acne. Maar er zijn stappen die je kunt nemen om puistjes tussen je wenkbrauwen zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Raak je gezicht zo min mogelijk aan.
  • Was je gezicht regelmatig, vooral als je veel zweet
  • Als je vettig haar hebt, was het dan regelmatig
  • Als je een pony hebt, overweeg dan om je kapsel te veranderen.
  • Gebruik alleen niet-comedogene producten voor make-up en huidverzorging.
  • Vermijd producten die je huid irriteren, zoals een te sterke scrub, gebruik in plaats daar van een chemische exfoliant.
  • Was je gezicht met warm water voordat je je wenkbrauwen epileert of harst. Dit helpt ingegroeide haartjes te voorkomen.
  • Als je iets in de buurt van je wenkbrauwlijn draagt, zoals hoeden, hoofdbanden of sportuitrusting, houd het dan goed schoon zodat je geen bacteriën op je gezicht overbrengt.
  • Als je make-up draagt, inclusief wenkbrauwgel, verwijder deze dan grondig aan het eind van de dag.

1 thought on “Puistjes tussen wenkbrauwen? Zo kom je er vanaf!”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *