puistjes rond mond

Puistjes rond mond: Oorzaken en oplossingen!

Puistjes waar dan ook op het gezicht of het lichaam zijn altijd vervelend. En zo ook de puistjes rond de mond. Acne rond de mond kan zelfs nog vervelender zijn, omdat het pijn kan veroorzaken wanneer we eten, praten of gewoon onze mond bewegen in het algemeen.

Als je je afvraagt waarom je specifiek rond je mond zoveel puistjes krijgt, dan ben je hier aan het juiste adres. De reden zal voor iedereen anders zijn, maar volgens huidexperts komen puistjes meestal voor rond de mond dankzij hormonen, productophoping en externe triggers, zoals een droge huid. We gaan hier verderop in dit artikel dieper op in.

Ook bespreken we de beste manieren om zo snel mogelijk van puistjes rond de mond af te komen. Lees gauw verder voor de meer informatie en tips!

Oorzaken van puistjes rond de mond

De meest voorkomende plaatsen om puistjes te zien zijn op het gezicht, langs de T-vormige zone die begint bij je voorhoofd en zich uitstrekt langs je neus tot aan je kin. Dit komt omdat er een grotere concentratie talgklieren (de klieren die talg afscheiden) op zowel het voorhoofd als de kin is.

Acne kan vaker optreden in de buurt van de mond als de huid in dit gebied geïrriteerd is of vaak wordt aangeraakt. Hier zijn een paar veelvoorkomende oorzaken van puistjes in de buurt van de mond:

– Lippenbalsem

Je dagelijkse lipverzorging kan de oorzaak zijn van verstopte en geïrriteerde poriën bij de mond. Vette of vette lippenbalsem kan een veel voorkomende boosdoener zijn.

Wax in lippenbalsems kunnen poriën verstoppen als de lippenbalsem zich van je lippen en op je huid verspreidt. Geuren kunnen ook de huid irriteren. Naast lippenbalsem kan lippenstift hetzelfde doen en puistjes rond dit gebied veroorzaken.

– Voorwerpen die in contact komen met het gebied rond je mond

De oh zo bekende mondkapjes van de corona epidemie kunnen ook puistjes rond de mond en de kin veroorzaken, zoals je misschien al gehoord of zelf gemerkt hebt. Het kan de poriën verstoppen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld riempjes van een helm of muziekinstrumenten die tegen je mond en kin aanrusten. Zelfs je mobiele telefoon kan de boosdoener zijn als je vaak belt. Alles wat in contact komt met je mond en het gebied hier omheen kan de poriën verstoppen en acne veroorzaken.

– Vettig eten

Het eten van vettig en ongezond eten kan bij sommige mensen ook acne veroorzaken. Wat wij met vettig eten bedoelen is meer, letterlijk het vet uit het eten dat zich wat rond de mond verpreidt wanneer je aan het eten bent. Dit kan de poriën verstoppen, dus was altijd goed je mond na het eten.

– Hormonen

Hormonen die bekend staan als androgenen stimuleren de productie van talg, waardoor de poriën verstopt raken en acne ontstaat. Van hormonale acne wordt gezegd dat het voorkomt op de kaaklijn en de kin. Dit kan zich verspreiden naar het gebied rondom de mond.

Hormonale schommelingen kunnen het gevolg zijn van puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze, overschakelen of starten met bepaalde anticonceptiemedicijnen en polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).

Behandelingen voor puistjes rond de mond

Hieronder volgen de beste behandelingen en tips om zo snel en effectief mogelijk van de puistjes rond je mond af te komen. Kies je favoriete product of producten uit om aan je skin care routine toe te voegen en houd je aan bepaalde basis regels, zoals het altijd verwijderen van je make up voor het slapen gaan.

– Gebruik retinol

Retinol is een geweldig ingrediënt voor het bestrijden van acne. Voor aanhoudende lastige puistjes rond de mond is retinol absoluut een van de beste ingrediënten om voor te gaan. De anti-acne eigenschappen van retinol helpen mee-eters en puistjes tegen te gaan. Ook is bewezen dat retinol de huidtextuur, poriëngrootte en teint van de huid verbetert.

Daarnaast staat retinol ook bekend als het beste ingrediënt om huidveroudering tegen te gaan. Het vermindert fijne lijntjes en rimpels effectief en zorgt voor een mooiere, gavere huid.

Het beste retinol serum op de markt is het serum van Simia. Simia™ Retinol Serum bevat 2,5% actieve retinol, ontwikkeld met optimale stabilisatie-technologie voor maximale werkzaamheid en minimale irritatie.

De vitamine E in het serum zorgt ervoor dat retinol en andere werkzame stoffen dieper in je huid kunnen komen voor optimale werking. Daarnaast beschermt vitamine E je huid tegen vrije radicalen, vroegtijdige huidveroudering en versterkt het de barrièrefunctie van je huid.

Daarnaast zit er ook nog hyaluronzuur in dit serum. Dit huidherstellende ingrediënt is in staat om vocht vast te houden en daarom ideaal voor het hydrateren van de huid. Verder zorgt hyaluronzuur voor bescherming tegen schade door vrije radicalen en kalmeert het de huid.

– Reinig en scrub je huid regelmatig

Het reinigen van je huid is erg belangrijk om het oppervlak van je huid vrij houden van vuil, waaronder dode huidcellen. Als je dit elke dag consequent doet in zowel de ochtend als de avond dan is het halve werk al gedaan om de poriën vrij van verstopping te houden.

Daarnaast is het belangrijk om je gezicht ongeveer twee keer per week te scrubben. Dit kan met een fysieke scrub, een product met korreltjes dat je letterlijk tegen de huid aan schrobt om dode huidcellen te verwijderen, of een chemische scrub / exfoliant. Dit is een vloeistof die je op de huid aanbrengt en die vervolgens tot diep in de huid kan dringen om de poriën effectief te ontstoppen.

Een van de beste exfolianten ooit  voor puistjes is het product hieronder van Paula’s choice. Hier zit het ingrediënt salicylzuur in verwerkt, wat een krachtige acne bestrijder is.

– Salicylzuur

paula's choice exfoliant

Een niet te missen ingrediënt om op te nemen in je huidverzorgingsroutine als je last hebt van puistjes waar dan ook, is saliylzuur. 

Deze krachtige BHA-exfoliant van Paula’s Choice, met salicylzuur, zal je beste wapen zijn tegen puistjes rond je mond. Dit product geeft geweldige resultaten op een gecombineerde tot vette huid met mee-eters en puistjes.

De vloeistof voel je nauwelijks op je huid en wordt snel opgenomen. Het helpt effectief dode huidcellen te verwijderen, ook in de porie. BHA (salicylzuur) werkt ontstekingsremmend en helpt zo tegen puistjes en roodheid.

Deze exfoliant kun je gemakkelijk aanbrengen met je vingers of met een wettenschijfje en zachtjes over je hele gezicht en met name over het gebied rond je mond aanbrengen. Spoel het product vervolgens niet af.

Bouw het gebruik ook langzaam op: Breng de exfoliant in het begin om de dag aan en verhoog dit – afhankelijk van hoe je huid reageert – naar 1 à 2 keer per dag. Voor overdag geldt, eindig altijd met een SPF van minimaal 30 of hoger. Voor ‘s avonds: breng na je exfoliant de rest van je routine aan.

– Praat met een dermatoloog

Wanneer je de bovenstaande producten uitprobeert, zul je waarschijnlijk snel verbeteringen zien en zullen de puistjes rond je mond verdwijnen en nieuwe puistjes zullen voorkomen worden. Merk je na een aantal weken of maanden dat er toch niets veranderd is, dan raden we je aan om met een dermatoloog te praten. Zij kunnen je mogelijk een medicijn op recept geven. Mogelijk kun je ook om een chemische peeling vragen bij je dermatoloog.

– Verwijder je make-up voor het slapengaan

Het is heel belangrijk dat je ‘s avonds voor het slapen gaan je make up grondig van je gezicht haalt. Let er hierbij op dat je geen plekjes overslaat. Wanneer je normaal gesproken je make up er snel afhaalt, vergeet je misschien delen van je gezicht die wat minder opvallend zijn, zoals boven de lip of onder de kin. Als je veel last hebt van puistjes rond je mond, maak dit gebied dan extra goed schoon.

– Vermijd bepaalde cosmetica

Sommige cosmetica, zoals foundation en concealer, kunnen verstopte poriën veroorzaken. Zoek naar make-up met een niet-comedogeen label. Dit betekent dat het meestal geen olie bevat en de poriën niet verstopt.

Zoals we al benoemd hebben bij de oorzaken van puistjes rond de mond, kunnen lippenstift en lippenbalsem ook boosdoeners zijn. Zorg ervoor dat je elk product dat op de huid in plaats van op de lippen terechtkomt, verwijdert.

– Veeg je mond af na het eten

Kleine voedseldeeltjes rond de mond kunnen ook de poriën verstoppen. Veeg het gebied rond de mond na het eten af ​​en probeer vettig voedsel te vermijden. De olie uit deze voedingsmiddelen kan de kans op puistjes vergroten. Suikerhoudende dranken kunnen ook de huid verergeren.

– Scheer op de juiste manier

Scheren kan de huid irriteren en de poriën verstoppen, wat kan leiden tot puistjes. Vervang regelmatig scheermesjes, want oude mesjes kunnen bacteriën bevatten. Spoel het scheermesje na elke beweging af en laat het na gebruik drogen om een ​​opeenhoping van bacteriën te voorkomen. Kies ook een zacht scheerschuim of -gel om het risico op irritatie van de huid te verkleinen. Het gezicht reinigen voor en na het scheren kan de kans verkleinen dat bacteriën in de poriën komen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *