puistjes op wangen

Puistjes op wangen bestrijden: De beste tips!

Acne is altijd vervelend, of het nu onverwachts opduikt vlak voor een date of het jarenlang aanhoudt. Hoewel acne veel voorkomt bij jongeren die door de puberteit gaan, hebben helaas ook veel volwassenen er last van. Puistjes op de wangen komen vaak voor. Het blijkt dat de locatie van je acne veel zegt over de oorzaak. Als je merkt dat acne alleen op je wangen voorkomt en je niet weet hoe je dit het beste kunt behandelen, ben je hier aan het juiste adres!  Dit artikel gaat specifiek in op puistjes op wangen en laat je zien hoe je er snel en effectief vanaf kunt komen.

De meeste mensen reageren op acne door extreme en onnodige huidbehandelingen te gebruiken of door dikke make-up aan te brengen om puistjes te verbergen, maar dat kan de situatie alleen maar erger maken. Lees gauw verder om erachter te komen hoe je het beter aan kunt pakken!

Wat veroorzaakt puistjes op de wangen?

Puistjes op de wangen wordt veroorzaakt door een opeenhoping van vuil en olie, waardoor de poriën na verloop van tijd verstopt raken. Voordat we ingaan op hoe je deze puistjes kunt behandelen en voorkomen, is het eerst belangrijk om te kijken naar de oorzaken. Hier volgen de belangrijkste oorzaken van puistjes op wangen:

– Slechte huidverzorging

Een slechte huidverzorging is een van de grootste oorzaken van puistjes op wangen. Veel mensen reageren bijvoorbeeld te heftig op acne, door hun wangen hard te gaan scrubben, in de hoop de dode huidcellen snel te verwijderen waardoor nieuwe zuivere huid terug zal komen. Helaas is dit niet de juiste manier om dit te doen. Hoewel exfoliëren zeker goed is om de dodehuidcellen te verwijderen, zijn fysieke eifolianten (scrubs) vaak te hard voor een acne gevoelige huid. De huid van ons gezicht is bijzonder gevoelig, wat betekent dat je er altijd voorzichtig mee moet zijn. Het is daarom belangrijk om een chemische exfoliant te gebruiken. Hier wordt verderop in dit artikel onder het kopje ‘puistjes op wangen bestrijden’ verder op in gegaan.

Je huidverzorgingsproducten kunnen ook een deel van het probleem zijn. Als je huidverzorgingsproducten of make-up gebruikt die ingrediënten zoals alcohol en synthetische geurstoffen bevatten, kunnen deze je huid irriteren of je poriën verstoppen. Straks lees je meer over hoe een goede skincare routine eruit ziet.

– Vieze kussenslopen en lakens

Het is belangrijk om je kussenslopen en lakens regelmatig te verschonen. Je zou het misschien niet verwachten, maar je lakens kunnen een factor zijn die bijdraagt ​​aan de puistjes op je wangen. In korte tijd worden je lakens een broedplaats voor nare schimmels, bacteriën, stof, vuil, pollen en nog veel meer allergenen die zich in je lakens nestelen. Niet alleen je lakens zijn de boosdoener, let ook op je kussensloop. Denk er eens over na: je kussensloop raakt je gezicht, nek en haar elke nacht ongeveer zeven uur of langer aan. Maak hier korte metten mee en verschoon minstens één keer per week je bed.

– Je gezicht vaak aanraken

Onze handen verzamelen de hele dag door allerlei verontreinigende stoffen, bacteriën en allergenen, of we nu een toetsenbord, een keukenspons of onze mobiele telefoon aanraken. En hoe vaker je je gezicht aanraakt, hoe meer bacteriën, vuil en allergenen contact maken met je gezicht. Tussen wasbeurten door hebben deze stoffen de tijd om door de huid te dringen, waardoor je poriën mogelijk verstopt raken en puistjes ontstaan.

– Voeding

Als je last hebt van acne op je wangen, kan je dieet daar iets mee te maken hebben. Terwijl het debat over de relatie tussen voeding en acne voortduurt, kan voeding op verschillende manieren met acne te maken hebben. Het is niet leuk, maar het aanpassen van je dieet kan een enorme impact hebben op je huid.

Voedsel alleen veroorzaakt geen acne – en voorkomt het ook niet. Je genen, levensstijl en wat je eet, spelen allemaal een rol bij de aandoening. Maar sommige voedingsmiddelen kunnen het erger maken, terwijl andere je huid juist helpen gezond te blijven.

Je hebt mogelijk meer kans op acne als je dieet vol zit met voedsel en dranken zoals frisdrank, witbrood, witte rijst en cake. De suikers en koolhydraten in deze voedingsmiddelen hebben de neiging om heel snel in je bloed te komen. Dat betekent dat ze hoog op de glycemische index staan, een maatstaf voor hoe voedsel de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Ook zuivel producten kunnen de neiging hebben acne te veroorzaken bij sommige mensen.

– Hormonale veranderingen

Net als bij puistjes overal op je gezicht en lichaam, zijn hormonale veranderingen meestal een van de grootste factoren die van invloed zijn op het moment waarop en wanneer je last krijgt van acne. Dat is de reden waarom veel mensen hun ergste puistjes krijgen als ze door de puberteit of zwangerschap gaan.

– Metabole problemen

Als je stofwisselingsproblemen hebt, kun acne hier een symptoom van zijn. Dit komt doordat er een verstoring is in de natuurlijke processen van het lichaam die ontstekingen veroorzaken, waaronder acne op je gezicht.

Puistjes op wangen bestrijden

Nu we hebben gekeken naar enkele van de belangrijkste oorzaken van puistjes op wangen, wordt het tijd om te kijken hoe je er effectief vanaf kunt komen en ze in de toekomst zo veel mogelij kunt voorkomen. Hier volgen de beste tips op wang puistjes te bestrijden.

1. Gebruik een salicylzuur exfoliant

Hierboven bij de oorzaken acne op de wangen is al benoemd dat hard scrubben averechts werkt. Doe dit nooit, maar dan ook nooit op een acne gevoelige huid. Je zult je huid irriteren en het probleem erger maken. Gebruik in plaats daar van een chemische exfoliant. Een chemische exfoliant doet precies hetzelfde als scrub: het verwijderd de dode huidcellen. Exfoliëren is zonder twijfel de belangrijkste stap in huidverzorging, ongeacht wat je huidtype is, maar als je een vette / acne gevoelige huid hebt helemaal. Een chemische exfoliant is volledig vloeibaar en breng je gemakkelijk met een watje op de huid aan.

Het is belangrijk dat je niet zomaar een chemische exfoliant gebruikt, maar een die een ingrediënt bevat die puistjes bestrijd. Een van de beste ingrediënten op puistjes te bestrijden is salicylzuur. 

Salicylzuur kan tot diep in de huid dringen om zijn werk te doen. Dat is wat het zo’n krachtig ingrediënt maakt om acne aan te pakken. Zodra het de huid binnendringt, lost het huidresten op die de poriën verstoppen, werkt het als een ontstekingsremmer en helpt het om rode ontstoken puistjes en puisten sneller te laten verdwijnen.

De voordelen van salicylzuur op een rijtje:

 • Bestrijdt acne
 • Verwijdert dode huidcellen
 • Verlaagt de olieafscheiding
 • Vermindert ontstekingen en roodheid

Let op: gebruik salicylzuur niet meteen dagelijks. Geef je huid wat tijd om er aan te wennen. Voor de gevoelige huid kan het wat gaan irriteren in het begin als je het elke dag gebruikt. Gebruik het in het begin 2 tot 3 keer per week en verhoog de frequentie naar mate je huid er meer aan gewend is. Uiteindelijk kun je het product wel dagelijks of zelfs 2 keer per dag gebruiken.

2. Verbeter je huidverzorgingsroutine

Als je last hebt van acne op je wangen, is je huidverzorgingsroutine een geweldige plek om te beginnen. Het is belangrijk dat je een combinatie van de juiste producten gebruikt om ervoor te zorgen dat je de mooie egale huid van je dromen krijgt.

Hoe ziet een goede huidverzorgingsroutine eruit voor acne op de wangen?

– Begin met een goede reiniger

Allereerst wil je er zeker van zijn dat je een milde reiniger gebruikt om je gezicht schoon te maken. Wanneer je je gezicht wast, wil je ervoor zorgen dat je de reiniger voorzichtig op je gezicht wrijft en de huid vervolgens droogdept. Het doel is om vuil en overtollige olie van de huid te verwijderen zonder deze te irriteren of te veel uit te drogen.

Als het om je huidverzorgingsproducten gaat, wil je een reiniger en vochtinbrengende crème gebruiken die niet-comedogeen zijn (dus die je poriën niet verstoppen) en die je huid niet irriteren. Producten met natuurlijke ingrediënten kunnen de huid reinigen, kalmeren en verfrissen zonder te irriteren. CeraVe Hydrating Cleanser is een voorbeeld van een goede reiniger voor een acne gevoelige huid.

– Gebruik een product voor de behandeling van acne

Als je eenmaal een fris, schoon gezicht hebt, gebruik dan een acnebehandelingsproduct dat acne behandelt zonder extra irritatie te veroorzaken. Hiervoor kun je de salicylzuur exfoliant gebruiken uit de vorige tip. Je exfolieert hiermee je huid en brengt een behandeling voor acne (salicylzuur) aan. Het helpt huidige en toekomstige wang puistjes te verminderen en het helpt ontstekingen te verminderen.

– Kalmeren en hydrateren

Hoewel de acnebehandelingsstap van cruciaal belang is voor het verwijderen van acne op de wangen, is deze laatste stap dat ook. De huid heeft mogelijk ook extra hydratatie en ingrediënten nodig die de huid kunnen voeden en helpen kalmeren. Je kunt hiervoor het beste een gezichtscrème gebruiken, specifiek voor een acne gevoelige huid. La Roche-Posay Effaclar dagcrème is een uitstekende optie. 

3. Probeer tea tree olie

Je kunt ook tea tree olie aan je gezichtsverzorging toevoegen om je huid sneller zuiver en egaal te maken.Tea tree olie is een effectieve behandeling voor milde tot matige acne.

De voordelen van tea tree olie bij acne op rijtje:

Het doodt bacteriën: acne wordt gedeeltelijk veroorzaakt door de aanwezigheid van p.acnes-bacteriën op de huid. Tea tree olie heeft een breed spectrum van antimicrobiële activiteit, waardoor het effectief de acne bacteriën op de huid doodt.

Het werkt ontstekingsremmend: Tegelijkertijd vermindert het de ontstekingen en roodheid.

Het behandelt een breed scala aan acne: Het kan zowel bij comedonale acne (mee-eters, whiteheads, kleinere puistjes) als bij inflammatoire acne (grote, rode puisten) werken. Hoewel de antibacteriële en ontstekingsremmende effecten het een iets betere optie maken voor de laatste, verbetert tea tree olie zowel comedonale als milde tot matige inflammatoire acne. Volgens onderzoeken werkt het zelfs even goed als typische acne bestrijders als retinol en benzoylperoxide. Tea tree olie is hydraterend, wat het onderscheidt van topische benzoylperoxide en retinoïden, die meestal drogen.

Hoe gebruik je tea tree olie voor puistjes?

Tea tree olie, en zowat elke etherische olie, mag je niet rechtstreeks op de huid aanbrengen. Dit is te irriterend. Je moet het mengen met een dragerolie of een aantal druppels toevoegen aan je gezichtscrème. Hier volgt een stappenplan:

 • Combineer 1 tot 2 druppels tea tree olie met een dragerolie zoals amandelolie. Wees echter voorzichtig met het gebruik van extra oliën op je gezicht. Elk type olieproduct kan acne verergeren. Je kunt het ook aan je gezichtscrème toevoegen.
 • Was voordat je de olie aanbrengt je gezicht met een milde reiniger voor de acnegevoelige huid en dep deze droog.
 • Breng voorzichtig verdunde tea tree olie aan door het met een wattenschijfje of met je vingers op je puistjes te deppen of het over je hele gezicht aan te brengen indien je het toevoegt aan je gezichtscrème.
 • Herhaal ‘s morgens en’ s avonds.

4. Let op met make-up

Als je als vrouw last hebt van acne, is het verleidelijk om veel make-up aan te brengen. Hoewel dit het probleem tijdelijk kan verdoezelen en je meer zelfvertrouwen kan geven, kan het eigenlijk meer kwaad dan goed doen als je niet oppast. Als je make-up gaat dragen om acne op de wangen te bedekken, moet je op de volgende dingen letten:

 • Was je gezicht altijd grondig voordat je naar de sportschool gaat en voordat je naar bed gaat
 • Maak je make-upborstels regelmatig schoon
 • Gebruik niet-comedogene make-up
 • Gebruik een hydraterende primer zoals NYX Professional Makeup – Pore Filler Primer
  om je huid voor te bereiden op een vlekkeloze make-uptoepassing en je huid de hele dag gehydrateerd te houden.

Deze praktijken kunnen helpen om het gebied schoon te houden en voorkomen dat opeenhoping je poriën verstoppen.

Wat moet ik doen als mijn huid niet op deze behandelingen reageert?

Als je huid niet op de bovenstaande behandelingen reageert, kun je het beste naar een dermatoloog gaan. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je mogelijk geen resultaten ziet. Een arts kan eventueel testen uitvoeren om te bepalen of je stofwisselingsproblemen hebt of een hormoonstoornis die deze problemen veroorzaakt. Mogelijk kan je dermatoloog ook behandelingen aanraden zoals chemische peelings, lasertherapie, extracties etc.

Het kan ook zijn dat je geen last hebt van puistjes maar rosacea. Soms halen mensen deze twee door elkaar. 

Heb ik last van acne op mijn wangen of is het rosacea?

Als je roodheid, puistjes en irritatie aan de zijkanten van je gezicht hebt, kun je last hebben van acne op de wangen, maar het kan ook rosacea zijn. Hoewel wangacne en rosacea vaak door elkaar worden gehaald omdat ze vergelijkbare symptomen vertonen, hebben ze verschillende behandelingen nodig. Het gebruik van acnebehandelingen voor rosacea kan het zelfs erger maken.

Bepalen of je rosacea of wangacne heeft, is het belangrijkste onderdeel van het vinden van de juiste behandeling voor je huidaandoening. Als je denkt dat je rosacea hebt, kun je het beste je dermatoloog bezoeken voor een diagnose en behandelingsaanbevelingen.

Rosacea herken je aan:

 • Blijvende roodheid en blozen
 • Kan lijken op puisten maar dan zonder mee-eters
 • Bedankt een groot gebied
 • Kan oog irritatie opleveren
 • Huid is heet en gevoelig
 • Huid is dikker

Puistjes op wangen herken je aan:

 • Roodheid en pijn beperken zich enkel tot het puistje / de puistjes zelf
 • Blackheads, whiteheads en andere onzuiverheden kunnen ontstaan
 • Hobbelige huid structuur

Veelgestelde vragen over puistjes op de wangen

Hierboven zijn we al dieper in gegaan op hoe je puistjes op je wangen kunt bestrijden. Indien je nog wat algemene vragen hebt, hebben we hier de meestgestelde vragen over wang puistjes beantwoord:

– Wat veroorzaakt puistjes op de wangen?

Puistjes op de wangen kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder hormonale schommelingen, verstopte poriën, bacteriële infecties, het gebruik van verkeerde huidverzorgingsproducten, een ongezond dieet, stress en genetische aanleg.

– Hoe kan ik puistjes op mijn wangen voorkomen?

Om puistjes op de wangen te voorkomen, is het belangrijk om een goede huidverzorgingsroutine te volgen. Reinig je gezicht dagelijks met een milde reiniger, gebruik een niet-comedogene moisturizer en vermijd het gebruik van te veel make-up of het dragen van vuile telefoonhoesjes. Daarnaast is het belangrijk om stress te verminderen, gezond te eten en voldoende water te drinken.

– Welke huidverzorgingsproducten kan ik het beste gebruiken voor puistjes op mijn wangen?

Het is raadzaam om huidverzorgingsproducten te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor de behandeling van puistjes en acne. Kies voor producten die salicylzuur, benzoylperoxide of tea tree olie bevatten, omdat deze ingrediënten kunnen helpen bij het verminderen van puistjes. Het is ook belangrijk om producten te gebruiken die geschikt zijn voor jouw huidtype en die niet-comedogeen zijn, zodat ze de poriën niet verstoppen.

– Zijn er natuurlijke remedies voor puistjes op de wangen?

Sommige natuurlijke remedies kunnen helpen bij het verminderen van puistjes op de wangen. Tea tree olie, aloë vera-gel, groene thee-extract en kamille-extract worden vaak gebruikt vanwege hun antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van natuurlijke remedies en te letten op mogelijke allergische reacties of irritatie.

– Wanneer moet ik een dermatoloog raadplegen voor puistjes op mijn wangen?

Als puistjes op je wangen aanhouden, verergeren of gepaard gaan met hevige pijn, ontsteking of littekens, is het raadzaam om een dermatoloog te raadplegen. Een dermatoloog kan de oorzaak van de puistjes bepalen en een passende behandeling voorschrijven, zoals voorgeschreven medicijnen, professionele acnebehandelingen of andere behandelingsmethoden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *