Puistjes op rug: Rug acne effectief behandelen!
Degenen die acne hebben, zullen weten dat die vervelende kleine whiteheads, cystische uitbarstingen en mee eters vaak niet alleen in je gezicht voorkomen. Helaas is het krijgen van puistjes ook niet beperkt tot je tienerjaren. Acne kan op elke leeftijd optreden om verschillende redenen. Puistjes kunnen op elk deel van je lichaam voorkomen, inclusief je rug. Veel mensen hebben naast gezicht acne ook last van puistjes op rug, schouders en borst/decollete. Het kan zelfs zo zijn dat je geen last hebt van puistjes in je gezicht, maar enkel van puistjes op je rug.
Van bacne (acne op rug) tot buttne (acne op billen – ja, het is een ding), lichaamsacne kan behoorlijk lastig zijn om mee om te gaan. Maar maak je geen zorgen, er is een manier om van rug acne af te komen! Als je de tips in dit artikel volgt zul je snel vaarwel zegen tegen die vervelende puisten op je rug!
Puistjes op rug oorzaak
Dus… wat veroorzaakt puisjes / acne op de rug? Er zijn veel redenen waarom mensen acne krijgen, dus het is belangrijk om te weten waarom en hoe puistjes ontstaan. We zijn misschien gewend om acne op ons gezicht te bespreken, maar rug acne is een ander verhaal. Er zijn een aantal redenen waarom je mogelijk last hebt van deze huidaandoening.
Je lichaam maakt een olie aan die talg wordt genoemd. Het wordt gemaakt in de klieren die met je haarzakjes zijn verbonden. Talg beweegt omhoog door de haarzakjes om vocht aan je huid en haar toe te voegen.
Puistjes ontstaan wanneer extra talg en dode huidcellen zich ophopen. Deze opbouw blokkeert huidporiën en bacteriën. Wanneer de haarzakjeswand opzwelt, vormt het een whitehead-puistje. Wanneer de verstopte porie wordt blootgesteld aan lucht, vormen er mee eter-puistjes.
Als je last hebt van puistjes op je rug, heb je waarschijnlijk gemerkt dat het begint rond de tijd dat je hormonen beginnen te werken. Rug acne begint meestal in de puberteit. De belangrijkste gebieden zijn de bovenrug, onderrug en schouders.
Omdat het is gekoppeld aan onze hormonen, zijn sommige mogelijk meer vatbaar voor de aandoening dan andere. Mensen met een vette huid of hormonale stoornissen zoals het polycysteus ovariumsyndroom zijn vatbaarder voor acne, en dus ook specifiek rug acne. Helaas is rug acne niet iets wat je alleen kan krijgen in je tiener jaren of in de pubertijd. Ook (jong) volwassenen kunnen er last van hebben.
Enkele veel voorkomende oorzaken van rug acne zijn:
- Genetica: Problemen met acne kunnen in je gezin voorkomen.
- Medicijnen: Acne kan ontstaan als bijwerking van sommige geneesmiddelen, zoals bepaalde antidepressiva.
- Hormonen: Hormonale veranderingen in de tienerjaren zijn vaak de oorzaak van acne. Maar voor vrouwen na de puberteit kunnen puistjesuitbraken worden gekoppeld aan hormonale veranderingen die optreden tijdens de menstruatie en zwangerschap.
- Zweet: Zweet, vooral als het onder strakke kleding zit, kan acne verergeren.
- Spanning: Stress is geen directe oorzaak van acne, maar het kan een bijdragende factor zijn.
- Voedsel: Sommige onderzoeken tonen aan dat voedsel dat je eet ook in verband kan worden gebracht met acne. Zo zijn er aanwijzingen dat bepaalde koolhydraten (bijv. witbrood, chips) waarvan bekend is dat ze je bloedsuikerspiegel verhogen, ook kunnen bijdragen aan acne. Voor sommigen kunnen zuivelproducten ook een trigger zijn.
Hoe kom je van puistjes op je rug af?
Het eerste dat je moet weten over hoe je van rug puistjes af kunt komen, is dat het niet hetzelfde is als de puistjes die je op je gezicht krijgt. Ja, het is vergelijkbaar omdat de poriën verstopt raken en bacteriën vaak de schuld zijn, en je wordt er ook ongelooflijk verward en boos en emotioneel van. Maar het is anders omdat het wordt geleverd met zijn eigen regelboek voor het behandelen en voorkomen ervan. Met de tips uit dit artikel leer hoe je hoe jij voor eens en voor altijd van rug acne of lichaamsacne af kunt komen.
Acne op rug behandelen
Dus.. wat is de juiste rug acne behandeling? Je kunt acne op je rug behandelen door een aantal levensstijlveranderingen aan te brengen en de juiste producten te gebruiken. Hier zijn enkele dingen die je kunt doen om van acne af te komen:
1. Verwissel je huidige douchegel
Die ultra romige douchegel met kokosnootgeur kan serieus luxe aanvoelen, maar als het geen effectieve ingrediënten bevat zoals salicylzuur (een BHA die de oppervlaktelaag van de huid exfolieert en de poriën van talg en dode huid deblokkeert), glycolzuur (een AHA die de bovenste laag van dode huidcellen oplost om vlekken te voorkomen en rode vlekken achtergelaten door acne te vervagen), en melkzuur (ook een AHA met dezelfde huidverzachtende, vlekverwekkende eigenschappen als glycolzuur, alleen een beetje zachter voor de huid), dan is het niet de juiste keuze.
Zuren zoals deze voorkomen dat dode huidcellen zich opstapelen en je poriën verstoppen. Het is dus ontzettend belangrijk om deze op te nemen in je huidverzoringsroutine.
En dan nog iets om op te letten. Haarshampoos en conditioners kunnen residu achterlaten op je rug die de poriën kunnen verstoppen en bacne kunnen veroorzaken. Wees dus extra voorzichtig bij het uitspoelen van het haar en was de rug voorzichtig na het wassen van het haar.
2. Direct douchen na een training
De bacteriën die acne veroorzaken, gedijen goed op de zweterige huid. Het is dus belangrijk om je gymkleding zo snel mogelijk na het sporten uit te doen en te gaan douche.
Zelfs als je geen zware training hebt gehad, is het schoonmaken van zweet essentieel. Zorg altijd dat je direct doucht na het zweten, waar mogelijk. Acne is niet gerelateerd aan reinheid, maar we weten zeker dat zweet de huid kan verergeren.
3. Gebruik een zachte scrub
Als je last hebt van puistjes op je rug of waar dan ook, kan scrubben helpen. Het is zeer effectief om een paar keer per week onder de douche te scrubben. Wees wel altijd voorzichtig en wrijf niet te hard over je huid, want dat kan een ontsteking versterken.
4. Kies de juiste bodylotion
Je hoeft je moisturizer niet op te geven om van puistjes op je rug af te komen – zorg er echter wel voor dat je de juiste kiest. Dat betekent dat je moet beginnen met de dikke crèmes weggooien.
Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème kalmeert en herstelt je huidbarrière, maar zorg ervoor dat alle producten die je op je huid achterlaat het label ‘niet-comedogeen’ hebben. Dit betekent dat ze je poriën niet verstoppen.
Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van oliën. Sommige op olie gebaseerde producten kunnen acne veroorzaken, overschakelen op ‘lichtere’ crèmes is gunstig. Benzoylperoxide, salicylzuur en glycolzuurbevattende producten zijn aanbevolen behandelingen.
5. Gebruik een plaatselijke behandeling in plaats je puistjes uit te knijpen
Wat je ook doet, krab of knijp je puistjes niet uit! Dit kan leiden tot infectie en tot littekens. Breng in plaats daarvan een benzoylperoxide- of salicylzuurgel aan op de puistjes.
Uitknijpen leidt bijna altijd ook tot pigmentvlekken, die moeilijk te verwijderen zijn. Voor een huid van kleur is het belangrijkste langetermijnprobleem de pigmentatie die achterblijft, daarom is het essentieel dat een donkere huid de acnecyclus vroegtijdig doorbreekt.
Je kunt crèmes met de juiste zuren zonder recept kopen. Ze doden bacteriën die tot acne leiden, maar hebben wel de neiging de huid uit te drogen. Het wordt dus niet aangeraden om deze producten elke dag te gebruiken. Begin met 2 keer per week en kijk hoe je huid erop reageert.
6. Neem reserve kleding mee
We weten dat overmatig zweet en bacteriën kunnen leiden tot verstopte poriën, vooral puistjes op de rug, dus, is het altijd handig om een extra schoon topje bij je te hebben als je de neiging hebt om meer te transpireren. Vooral bij zware inspanningen of warmer weer is dit noodzakelijk. Het is ook het beste om ondergoed, zoals je bh, na elke keer dat je het gedragen hebt te wassen.
Daarnaast is het de moeite waard om strakkere kleding om te wisselen voor een grotere maat. Draag loszittende kleding, want je wilt de gevoelige en ontstoken huid niet irriteren.
7. Eet huidvriendelijk voedsel
Wat goed is voor je gezondheid van binnen, is ook goed voor je huid. Zorg er dus voor dat je een goed dieet volgt met genoeg vitamines en belangrijke voedingstoffen. Eet een goed uitgebalanceerd dieet – elk extreem of beperkend eetplan is niet gezond voor je algehele lichaam. Overweeg ook om minder voedsel te eten dat je risico op het ontwikkelen van acne kan vergroten, zoals zuivelproducten.
8. Bezoek een dermatoloog
Als je al deze dingen hebt geprobeerd en nog steeds moeite hebt om de puistjes op je rug te overwinnen of als je littekens ontwikkelt, ga dan naar een dermatoloog. Een dermatoloog kan je adviseren over een voorgeschreven behandeling.
Orale recepten zijn een goede optie en omvatten: spironolacton, dat anti-androgene effecten heeft om mannelijk hormoon testosteron en overmatige olieproductie bij vrouwelijke acnepatiënten te blokkeren en isotretinoïne AKA Roaccutane – een van vitamine A afgeleid oraal medicijn, dat overtollige olieproductie onderdrukt, doodt acne bacteriën en helpt bij het afstoten van dode huidcellen, waardoor verstopte poriën worden voorkomen. Ook kunnen ze andere behandelingen adviseren zoals medische peeligs en laserbehandeling.