Puistjes kaaklijn? Zo kom je er vanaf!

Of je ze nu acne, puistjes of pukkels noemt, deze vervelende rode of witte buitjes kunnen zowat overal op je gezicht en lichaam opduiken. Een van de meest voorkomende plekken om puistjes te krijgen is op het gezicht, vooral langs de vette T-zone die begint bij je voorhoofd en zich uitstrekt langs je neus tot aan je kin. Puistjes op de kaaklijn komen ook erg vaak voor.

In tegenstelling tot acne elders op je gezicht, zijn de puistjes die langs je kin of kaaklijn verschijnen meestal stevige bultjes, niet de typische met pus gevulde puistjes die snel weg gaan. Puistjes op de kaaklijn zijn vaak wat hardnekkiger en willen nog wel eens lang blijven zitten. Door ze op de juiste manier te behandelen en er niet aan te plukken, kan worden voorkomen dat een tijdelijk bultje verandert in een permanent litteken.

Lees verder om te ontdekken wat de oorzaken kunnen zijn van puistjes op de kaaklijn en hoe je ze zo snel mogelijk kunt bestrijden!

Wat betekenen puistjes op je kaaklijn?

De kin- en de kaaklijn zijn de meest voorkomende plekken om acne te krijgen, vooral bij vrouwen ouder dan 20 jaar. Naarmate je hormonen fluctueren en huidverzorgingsgewoonten wegglijden, groeien bacteriën en ontstaan ​​er puistjes. Het ergste is dat puistjes en buitjes op deze plek wat lastiger te verwijderen zijn. Het is echter veel wat je kunt doen om dit proces te versnellen en toekomstige puistjes zo veel mogelijk kunt voorkomen. Verderop in dit artikel ontdek je hoe je kaaklijn puistjes kunt bestrijden op de best mogelijke manier.

Wat veroorzaakt puistjes op de kaaklijn?

Onder je huid bevinden zich kleine olieklieren, talgklieren genaamd, die de olie produceren die je huid beschermt. Olie komt naar de oppervlakte van je huid via kleine gaatjes die poriën worden genoemd.

Wanneer je poriën verstopt raken met vuil, overtollige olie en dode huidcellen, kunnen er bacteriën in groeien, waardoor een gezwollen bult ontstaat die een puistje wordt genoemd. Puistjes kunnen rood en stevig zijn, of een verzameling witte pus aan de bovenkant hebben. Puistjes kunnen zich overal op je gezicht (en lichaam) vormen, ook langs je kaaklijn. Kaaklijn puistjes zijn zelfs een van de meest voorkomende.

Een aantal factoren verhogen de olieproductie en leiden tot acne. Waaronder:

  • stress
  • hormonen
  • geneesmiddelen die je gebruikt, zoals anticonceptiva, antidepressiva, B-vitamines en corticosteroïden

De stresshormonen (waaronder cortisol) zorgen ervoor dat chemicaliën vrijkomen die de bloedtoevoer naar de huid verhogen. Dit kan zowel uitslag als roodheid veroorzaken, terwijl dezelfde hormonen ook tot puistjes kunnen leiden. Daarnaast verandert stress onze immuunreacties, die sommige huidaandoeningen kunnen veroorzaken’ (denk aan rosacea en eczeem). Als je veel stress hebt, zou dit voor jou wel eens de oorzaak kunnen zijn van de puistjes op je kaaklijn. Ontdek hier verschillende effectieve manieren om stress te verlichten.

Vrouwen hebben meer kans dan mannen om acne langs hun kaaklijn of kin te krijgen. Deze puistjes zijn meestal te wijten aan een toename van mannelijke hormonen die de talgklieren stimuleren. Sommige vrouwen merken meer acne op rond de tijd van hun menstruatie als hun hormoonspiegels verschuiven. Acne kan ook een symptoom zijn van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS), een aandoening waarbij vrouwen hogere dan normale niveaus van mannelijke hormonen en kleine gezwellen, cysten genaamd, in hun eierstokken hebben.

Kaaklijnpuistjes komen ook vaak voor rond de tijd van je menstruatie. Vlak voor het begin van de cyclus van een vrouw is er meer progesteron in de huid waardoor vocht vastgehouden wordt, waardoor de huid er gezwollen uitziet. Wanneer dit gebeurt, oefent het druk uit op de poriën en creëert het een smallere porievoering. Bovendien kan olie dikker worden door de onbalans van hormonen en toename van testosteron tijdens de hormonale verschuiving voor de menstruatie.

Bij mannen kan scheren soms puistjes veroorzaken. Door te scheren met een vuil scheermesje komen bacteriën in de huid en bepaalde scheercrèmes en -oliën kunnen de poriën verstoppen. Soms kan scheren de gevoelige huid irriteren, wat ook kan leiden tot puistjes.

Irritatie van kleding of cosmetica kan ook acne op de kaaklijn veroorzaken, vooral als je huid gevoelig is. Al de volgende zaken kunnen acne op je kaaklijn veroorzaken:

  • een nieuwe reiniger of make-up gebruiken
  • het dragen van een helm met een kinband of een overhemd met strakke kraag
  • het dragen van mondkapjes
  • vaak je kin aanraken. Als je bijvoorbeeld vaak je kin aanraakt, kunnen de ziektekiemen van je hand naar je gezicht worden overgebracht. De warmte van je handen helpt ook niet en biedt in plaats daarvan de ideale omgeving voor bacteriegroei.

Puistjes kaaklijn bestrijden

Nu je weet wat de oorzaken van puistjes op de kaaklijn zijn, wordt het tijd om te kijken naar manieren om ze te bestrijden en te voorkomen. Hier volgende de meest effectieve manieren om snel vaarwel te zeggen tegen die vervelende kaaklijn puistjes.

1. Zorg voor de juiste huidverzorgingsroutine

Houd er rekening mee dat het gemakkelijk is om je kaaklijn over het hoofd te zien wanneer je je gezicht wast, dus zorg ervoor dat je er speciale aandacht aan besteedt. 

Om van puistjes op je kaak af te komen, kun je dezelfde behandelingen proberen die je zou gebruiken om acne op andere delen van je gezicht te verwijderen.

Begin door je gezicht twee keer per dag te wassen met een zachte reiniger om overtollig talg van je huid te verwijderen. Gebruik vervolgens een speciale behandeling tegen acne. Salicylzuur is een geweldig middel om snel en effectief van puistjes af te komen.

Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur. Het staat erom bekend acne te verminderen door de huid te exfoliëren en de poriën schoon te houden. Wanneer je haarzakjes (poriën) verstopt raken met dode huidcellen en olie, verschijnen vaak mee-eters (open verstopte poriën), whiteheads (gesloten verstopte poriën) of puistjes. Salicylzuur dringt door in je huid en lost de dode huidcellen op die je poriën verstoppen.

Je kun het beste een exfoliant met salicylzuur gebruiken. Een exfoliant verwijdert op milde wijze dode huidcellen. Een exfliant met salicylzuur is dan ook het perfecte duo om puistjes te bestrijden.

De voordelen van salicylzuur op een rijtje:

  • Bestrijdt acne
  • Verwijdert dode huidcellen
  • Vermindert ontstekingen en roodheid
  • Verlaagt de olieafscheiding

Let op: gebruik salicylzuur in het begin niet meteen dagelijks. Geef je huid wat tijd om er aan te wennen. Voor de gevoelige huid kan het wat gaan irriteren in het begin als je het elke dag gebruikt. Gebruik het in het begin 2 tot 3 keer per week en verhoog de frequentie naar mate je huid er meer aan gewend is. Uiteindelijk kun je het product dagelijks of zelfs 2 keer per dag gebruiken.

2. Probeer natuurlijke producten tegen acne

Naast de standaard acne bestrijdende producten zoals salicylzuur, kun je ook een natuurlijk middel tegen acne proberen. Twee natuurlijke producten die perfect werken om puistjes tegen te gaan en te voorkomen zijn aloë vera en tea tree olie.

– Aloë vera

Aloë vera heeft antibacteriële eigenschappen die acne-veroorzakende bacteriën kunnen helpen beheersen en verminderen. Van aloë vera is aangetoond dat het naast traditionele medicijnen tegen acne werkt. Het kan alleen of in combinatie met andere natuurlijke producten worden gebruikt.

Aloë vera is waarschijnlijk niet zo krachtig om acne te bestrijden als salicylzuur, maar kan wel goed als extra behandeling worden gebruikt. Aloë vera is erg zacht voor de huid, dus er is geen risico om het uit te proberen.

Pure aloë vera gel is:

  • antibacterieel
  • een antioxidant
  • een ontstekingsremmer

– Tea tree olie

Tea tree olie is een geweldig natuurlijk alternatief voor acnebestrijdende middelen. Het is je misschien opgevallen dat dit populaire ingrediënt steeds meer wordt gebruikt in huidverzorgingsproducten en dat is niet zonder reden. Tea tree olie is een natuurlijke manier om huidaandoeningen te genezen. Het kan een breed scala aan problemen behandelen, of het nu gaat om blaren op je huid, koortsblaasjes, haaruitval of zelfs acne.

De pure etherische olie van tea tree, wordt bereid door de bladeren van een boom met de naam Melaleuca Alternifolia te distilleren. Deze olie is een bekende actuele antiseptische en schimmeldodende behandeling met uitstekende acnebestrijdende eigenschappen.

Tea tree olie bevat terpeen, een typische olie die de microbiële werking op de huid doodt. Terpeen valt propionibacterium aan en beschermt de huid tegen de bacteriën die acne veroorzaken en vermindert het niveau van acne. Bovendien reinigt tea tree olie ook de poriën van de huid en beperkt het eventuele verdere groei van bacteriën.

Daarnaast versnelt tea tree olie het genezingsproces van je huid. Deze olie heeft eigenschappen die de groei van schadelijke parasieten op je huid remmen. Daarom blijkt de olie een redder te zijn voor degenen die vaak vast komen te zitten in een nooit eindigende cyclus van acne.

Tea Tree Oil reguleert ook de talgproductie. Dit is ideaal als je last hebt van een vette huid. Het helpt om de grootte van je poriën te verkleinen, zodat er minder olie wordt opgehoopt.

Hoe gebruik je tea tree olie?

Je mag tea tree olie niet rechtstreeks op de huid aanbrengen, het moet eerst worden gemengd met een dragerolie of een gezichtscrème, om het te verdunnen. Dit voorkomt irritatie. Je kunt ook wat tea tree olie met aloë vera mengen en aanbrengen op je gezicht. Zo heb je 2 natuurlijke acne bestrijdende middelen in één.

Koop hier pure tea tree olie

3. Knuip je puistjes niet uit

Last but not least: knijp je puistjes nooit uit. Dit heb je vast al eens eerder gehoord, en desondanks zul je het misschien toch doen. Whiteheads zijn echter compleet anders dan de cystische puistjes die je op je kaaklijn krijgt.

Een whitehead heeft pus in het midden die gemakkelijk uitgeknepen kan worden, maar een cyste heeft geen ‘kop’ en manifesteert zich in een pijnlijke rode bult. Deze mogen nooit worden uitgeknepen!  Als je dit doet, kan het geïnfecteerd raken, wat de infectie kan verspreiden. Zelfs als het je lukt om de pus van binnenuit eruit te krijgen, als het zakje onder de huid blijft, is de kans groot dat de puist teruggroeit.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je alle bovenstaande behandelingsopties hebt geprobeerd, maar merkt dat je kaaklijn puistjes niet verwijderen of minder worden na een aantal weken/maanden, is het misschien een goed idee om naar de huisarts of een dermatoloog te gaan. Je arts of dermatoloog kan je ook niet-medicamenteuze behandelingen aanbevelen om van acne af te komen, zoals lasers en chemische peelings. Ook bij zeer ernstige acne kun je het beste een afspraak met een dermatoloog maken.

Vrouwen zouden een gynaecoloog moeten zien als er puistjes optreden rond hun menstruatie. Ortho Tri-Cyclen, Yasmin, Alesse en andere anticonceptiepillen kunnen helpen bij kin en kaaklijn puistjes die verband houden met je menstruatiecyclus of PCOS.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *