puistjes in oor

Puistjes in oor? Zo behandel en voorkom je ze!

Acne wordt over het algemeen gezien als een probleem bij jongvolwassenen, maar het komt in alle leeftijdsgroepen voor. Puistjes kunnen overal voorkomen, maar meestal verschijnen ze op de gebieden met de meeste talgklieren, zoals je gezicht of rug. Het is echter niet ongebruikelijk dat er ook puistjes in je oor ontstaan. Ze kunnen voorkopen op het oor, achter het oor of in de gehoorgang.

Een puistje in het oor kan pijnlijk en ongemakkelijk zijn. Puistjes verdwijnen meestal vanzelf, maar sommige behandelingen kunnen het genezingsproces versnellen. Lees verder om te ontdekken hoe oorpuistjes ontstaan, hoe je er vanaf kunt komen en hoe je kunt voorkomen dat ze terugkomen.

Wat veroorzaakt een puistje in het oor?

Acne is een brede term die een verscheidenheid aan huidaandoeningen beschrijft. Het verwijst naar alles, van mee-eters en white heads tot cysten.

Een whitehead treedt op wanneer olie of talg een porie verstopt. Een mee-eter ontstaat wanneer talg wordt blootgesteld aan lucht en donker wordt. Het zakje onder de huid kan geïrriteerd of zelfs geïnfecteerd raken, wat leidt tot de vorming van cysten.

Acne in zijn verschillende vormen kan in je oor verschijnen, zowel in het uitwendige oor (oorschelp) als de uitwendige gehoorgang. De huid van het uitwendige oor bedekt kraakbeen en een kleine hoeveelheid vet. De huid van de gehoorgang heeft zowel haarcellen als klieren die olie en oorsmeer produceren. Als deze klieren te veel olie produceren, kan er acne in je oor ontstaan. Dit kan ook gebeuren wanneer dode huidcellen of bacteriën zich ophopen in je poriën.

Wanneer deze dingen gebeuren, kun je een puistje krijgen in het getroffen gebied. Er ontstaat een puistje in je oor als de olie niet kan ontsnappen of als er bacteriën in een verstopte porie groeien.

Een opeenhoping van bacteriën kan worden veroorzaakt door een aantal dingen, zoals je vinger vaak in je oor steken of oordopjes of koptelefoons gebruiken die niet vaak worden schoongemaakt. Andere oorzaken van acne, op welke plek dan ook, zijn stress en een hormonale onbalans.

Dezelfde dingen die acne elders op het lichaam veroorzaken, kunnen ook puistjes in het oor veroorzaken. Vanwege de gevoelige aard van het oor moet acne op deze locatie echter met zorg worden behandeld.

Is het veilig om een ​​puistje in het oor uit te knijpen?

Het is het beste om dit niet te doen, vooral wanneer het om een puistje in de gehoorgang gaat. Wanneer je een puistje uitknijpt kunnen pus en bacteriën dieper in de porie geduwd worden en extra symptomen veroorzaken, zoals een ontsteking of een infectie. Het zal het probleem dus waarschijnlijk alleen maar erger maken.

Het oor is een gevoelig gebied en als een puistje ontstoken raakt, kan dit verdere problemen veroorzaken. Het kan ook de huid beschadigen en een litteken veroorzaken.

Puistjes in oor bestrijden

Er zijn verschillende behandelingen voor puistjes die zacht genoeg zijn om in het gevoelige oorgebied te gebruiken. Het goede nieuws is dat als je regelmatig een puistje in je gezicht hebt behandeld, je waarschijnlijk al veel hebt van wat je nodig hebt om een ​​puistje in je oor te behandelen. Hier zijn enkele van de beste ingrediënten (en producten die ze gebruiken) om in huis te hebben om die vervelende oorpuistjes te behandelen.

– Gebruik een warm compres

Een warm kompres kan ontstekingen en irritatie verminderen. Dit kan een puistje verzachten om de pus naar de oppervlakte te brengen. Op deze manier zal het puistje eerder verdwijnen. Als er pus uit je puistjes komt, maak je oor dan voorzichtig schoon. Je wilt het getroffen gebied niet verder irriteren en je wilt niet dat de bacteriën zich verspreiden. Zorg ervoor dat je het gebied grondig reinigt.

– Salicylzuur

Salicylzuur is hét ingrediënt om in huis te halen om binnen no time van al je puistjes af te komen. Dit bekende ingrediënt dat puistjes bestrijd, heeft een goede reputatie dankzij de “antibacteriële, anticomedogene en keratolytische eigenschappen, wat betekent dat het daadwerkelijk in de huidcellen kan doordringen en de dode huidcellen kan oplossen en de congestie kan verminderen door de celbindingen te verzwakken. Het is een van de beste ingrediënten om puistjes waar dan ook op je lichaam en gezicht te verwijderen.

– Retinol

Retinol is een ander ingrediënt dat als wondermiddel tegen puistje wordt gezien. Vitamine A-derivaten werken door de celvernieuwing onder controle te houden, waardoor oudere, verstopte cellen kunnen afstoten en de omloopsnelheid van nieuwe cellen wordt genormaliseerd. Dit voorkomt dat nieuwe cellen verstopt raken en bacteriën bevatten. Breng aan op het puistje en combineer het nooit met andere chemische exfolianten zoals salicylzuur (ze zullen elkaar deactiveren!)

retinol serum

Als je aanhoudende of pijnlijke puistjes hebt in je oor en bovenstaande behandelen helpen niet, neem dan contact op met je arts. Je arts zal de puistjes nakijken en een behandelplan aanbevelen dat het beste bij je past. De behandeling kan bestaan ​​uit:

 • Retinol op recept
 • Benzoylperoxide
 • Antibiotica
 • Andere medicijnen

Puistjes in oor voorkomen

Hoewel puistjes onvoorspelbaar zijn en we ze niet altijd kunnen voorkomen, zijn er wel een aantal stappen die je kunt ondernemen om de kans te minimaliseren:

 • Was en reinig je oren regelmatig om dode huidcellen en talg te verminderen.
 • Zorg ervoor dat je je oren voorzichtig wast en dep ze droog in plaats van aan de huid te trekken.
 • Maak je oordopjes en headsets regelmatig schoon.
 • Vermijd zwemmen in vies water
 • Neem regelmatig pauzes met het dragen van een helm of wat anders wat strak over je oren zit.

Is het een puistje of wat anders?

Acne kan overal op het lichaam voorkomen, dus ook in het oor. Het is echter ook mogelijk dat het bultje in of op je oor het gevolg is van een andere aandoening.

Mogelijke aandoeningen die op een puistje kunnen lijken, zijn onder meer:

 • Granuloma fissuratum. Deze gevoelige, rode plekken op de huid worden meestal veroorzaakt door het dragen van een bril.
 • Seborrheische keratose. Seborrheic keratose is een type huidgroei dat eruitziet als een platte, lichtbruine laesie.
 • Keloïde. Keloïden zijn rode of paarse knobbeltjes die vaak worden geassocieerd met kleine uitsnijdingen.
 • Epidermoïde cyste. Epidermoïde cysten zijn kleine, langzaam groeiende bultjes die zich onder de huid vormen. Ze worden soms ten onrechte talgcysten genoemd.
 • Basaalcelcarcinoom. Tumoren die door dit type huidkanker worden veroorzaakt, kunnen worden aangezien voor aanhoudende puistjes.

Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als de bult of het omliggende gebied pijnlijk, geïrriteerd of aanhoudend is. Laesies die niet reageren op typische acnebehandelingen, zijn mogelijk geen acne en moeten ook door een arts worden gezien.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *