puistjes in nek

Puistjes in je nek? Zo kom je er voorgoed vanaf!

Hoewel het meestal een verwaarloosd deel van iemands huidverzorgingsroutine is, kan onze nek voor dezelfde problemen komen te staan als ons gezicht. Als je op dit artikel bent beland heb je dit vast al ondervonden. Acne en puistjes in de nek komen erg vaak voor. Het is naast het gezicht een van de meestvoorkomende plekken om puistjes te krijgen.

Naast puistjes in je nek, kun je ook last krijgen van puistjes op je billen, puistjes op je armen en andere lichaamsdelen. Je kunt zelfs puistjes op je hoofdhuid krijgen. Dat het dus allemaal vaker voorkomt en normaal is, betekent echter niet dat het ook wenselijk is. Gelukkig kun je er gemakkelijk vanaf komen. Dit artikel is specifiek gericht om nek puistjes te behandelen en te voorkomen.

Heb jij last van puistjes in je nek? Lees dan gauw verder om te ontdekken hoe deze puistjes ontstaan en wat je kunt doen om er zo snel en zo effectief mogelijk vanaf te komen.

Verschillende soorten nek puistjes

Allereerst is het belangrijk om de verschillende soorten puisjes in de nek te onderscheiden. Hier volgen ze:

 • Puisten: bultjes die rood en zacht zijn. Meestal zijn ze ook gevuld met pus
 • Papels: een stevige verhoging van de huid, vaak voorkomend in clusters (vergelijkbaar met uitslag) en vaak opgemerkt rond de haarlijn en in de nek.
 • Hormonale cystische acne: uitbraken van vaak pijnlijke cysten, die het gevolg zijn van een hormonale onbalans. Deze kunnen optreden tijdens de zwangerschap of de menstruatiecyclus.
 • Knobbeltjes: diepe, pijnlijke knobbeltjes die zich diep in de huid ontwikkelen. Knobbeltjes vereisen soms medische hulp en kunnen niet altijd worden behandeld met vrij verkrijgbare producten.

Wat is de oorzaak van puistjes in je nek?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van puisten in de nek. Hier volgen ze:

Overproductie van olie: puistjes in je nek wordt veroorzaakt door dezelfde dingen die acne in het gezicht veroorzaken. Dit is een overproductie van olie. In de talgklier worden cellen plakkeriger en draaien ze niet goed om, en olieklieren maken olie die dikker is en bacteriën vermenigvuldigen zich. Met andere woorden, verstopte poriën leiden tot puistjes, zelfs in de nek.

Hormonale acne: Hormonale acne kan zich ook in de nek manifesteren en, hoewel het helemaal niet ongebruikelijk is, maakt het het niet minder vervelend. Puistjes in de nek kunnen zelfs nog meer hinderlijk zijn dan die in het gezicht – en ze zijn veel moeilijker te verbergen met make-up, omdat zweet en kleding tegen het gebied wrijven. Bij hormonale acne veroorzaken veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron onzuiverheden zoals puistjes en mee-eters.

Comedogene producten: de comedogeniteit van een stof geeft aan hoe groot de kans op huidonzuiverheden is bij gebruik. Comodogene producten veroorzaken vaak puisten, vooral bij mensen met een vette of gemengde huid. Veel mensen vergeten hun nek te verzorgen op dezelfde manier waarop ze hun gezicht verzorgen. Make-up, zonnbebrancrème, vochtinbrengende crème en zweet mengen zich en kunnen voor puistjes zorgen, zelfs als het allemaal niet-comedogene producten zijn. Zoek altijd naar producten die zijn samengesteld voor de gevoelige huid en die vrij zijn van geurstoffen en overtollige olie.

Make-up niet goed afwassen: zelfs als je kiest voor niet-comedogene producten, kunnen ze je huid nog steeds beschadigen als ze ‘s nachts of na het sporten niet goed worden afgewassen. Het is dan ook belangrijk om al je make-up er af te halen na het sporten en voordat je ’s avonds naar bed gaat. Ook hierbij richten veel mensen zich alleen op het gezicht, maar neem ook altijd de nek mee. Maak ook de achterkant van je nek schoon, dit zorgt ervoor dat haarproducten van de huid van de nek worden verwijderd. Deze producten kunnen namelijk ook onzuiverheden veroorzaken.

Puistjes in nek behandelen

Kleine puistjes zouden na een paar dagen moeten verdwijnen. Het kan echter weken of maanden van continu, consistent gebruik duren voordat producten effectief werken bij matige of ernstige acne. Het is ook belangrijk om bepaalde producten te blijven gebruiken zodra de puistjes zijn verdwenen om te voorkomen dat ze terugkeren. Hier volgen de meest effectieve tips om snel van puistjes in je nek af te komen.

1. Gebruik salicylzuur

Zoeken naar producten die ingrediënten bevatten die acne bestrijden is het beste wat je kunt doen om zo snel mogelijk van puistjes af te komen. Eigenlijk elk anti acne product die je op je gezicht gebruikt, kun (en moet) je ook op je nek gebruiken. Een van de beste ingrediënten om van puistjes af te komen is salicylzuur. Dit acnebestrijdende ingrediënt heeft ontstekingsremmende eigenschappen en werkt om de vorming van puisten en mee eters te voorkomen. Het kan acne-veroorzakende bacteriën onder de huid vernietigen. Hierdoor helpt het huidige puistjes uit te drogen en te behandelen en toekomstige puistjes te voorkomen. 

Als in olie oplosbare BHA heeft salicylzuur het vermogen om diep in je huid te dringen en de overtollige olie en dode huidcellen af ​​te breken. Het werkt als het ware door de “lijm” tussen de cellen af ​​te breken om de olie-afscheiding te exfoliëren en te verminderen. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Bestrijdt acne
 • Verwijdert dode huidcellen
 • Verlaagt de olieafscheiding
 • Vermindert ontstekingen en roodheid

Of het nou gaat om nek acne of acne op andere delen van je lichaam/gezicht, salicylzuur is dé oplossing! Let wel op, omdat het de puistjes uitdroogt, kan salicylzuur in het begin misschien wat irritatie geven aan een gevoelige huid. Het is daarom belangrijk om het product langzaam op te bouwen. Begin het eerst 2/3 keer in de week te gebruiken en verhoog de frequentie naar één of zelfs twee keer per dag als je huid eraan gewend is.

2. Houd je huid schoon en verwijder make-up voordat je gaat slapen

Zoals eerder besproken kunnen sommige puistjes simpelweg het gevolg zijn van het niet goed wassen van dit gebied. Als je je make-up niet goed verwijdert voor je gaat slapen, of jezelf niet wast na het sporten, kunnen ze al snel ontstaan. Zorg er dus altijd voor dat je je nek, evenals de andere delen van je lichaam en gezicht, goed schoon houdt.

3. Maak je kleding regelmatig schoon

Omdat de nek zo vaak in contact komt met je kleding, kan een ongewassen shirt (of een kledingstuk in een niet-ademende stof zoals polyester) de oorzaak zijn van een puistjes in de nek. Vooral als je veel beweegt en sport is het belangrijk om voor vochtafvoerende kleding te gaan, die zweet van het lichaam afstoot zodat het niet aan de huid blijft kleven. Soms kan een allergie voor een bepaald wasmiddel ook de boosdoener zijn en puistjes veroorzaken. Als je denk dat dit het geval is, zoek dan naar wasmiddelen speciaal voor de gevoelige huid, vrij van kleur- en geurstoffen. Vermijd ook wasverzachters, die veel toevoegingen kunnen bevatten die puistjes kunnen veroorzaken.

Andere veelvoorkomende items, zoals lakens, kussenslopen en zelfs mobiele telefoons – moeten ook regelmatig worden schoongemaakt, omdat ze de neiging hebben om vuil en olie op te hopen. Mensen met een acne gevoelige huid kunnen het beste hun kussensloop eenmaal per week wassen.

4. Gebruik huismiddeltjes tegen acne

Sommige etherische oliën kunnen helpen om het genezingsproces van puistjes te versnellen. Vooral tea tree olie staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen om puistjes te behandelen. Ook rozenbottel olie, sandelhout olie en lavendel olie kunnen helpen.

Daarnaast is het belangrijk om het gebied voorzichtig tweemaal per dag te wassen met zeep en lauw water. Ook kun je een paar keer per dag een verwarmd kompres of doek op het gebied aanbrengen gedurende 10-15 minuten om opgesloten vuil naar het oppervlak van de porie te trekken.

5. Bezoek een professional

Als je de bovenstaande manieren hebt geprobeerd, maar je merkt dat je nekpuistjes alsnog niet verminderen, ga dan naar een dermatoloog voor advies. Een dermatoloog kan niet alleen helpen bij het bepalen van de oorzaak van het probleem, maar hij of zij kan ook een plaatselijke of orale behandeling voor acne voorschrijven, zoals een receptplichtige retinoïde of een pil zoals spironolacton. Hoewel antibiotica meestal gereserveerd zijn voor mensen met ernstige acne en niet langdurig mogen worden gebruikt (omdat dat kan leiden tot antibioticaresistentie), kunnen ze een duidelijke verbetering van de huid teweegbrengen.

Puistjes in nek voorkomen

Met de bovenstaande tips om nek puistjes te behandelen, kun je ook nek puistjes voorkomen. Hier volgen nog wat preventie tips op een rijtje:

 • Knijp je puistjes niet uit
 • Gebruik producten met ingrediënten die acne voorkomen en behandelen
 • Was je huid regelmatig, vooral na het sporten en voor je gaat slapen
 • Was je haar regelmatig met shampoo. Vet haar dat tegen je nek aanhangt kan namelijk ook puistjes veroorzaken
 • Vermijd kleding of accessoires die in je nek kunnen wrijven
 • Was je nek voorzichtig in plaats van hard te schrobben

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *