puistjes in nek

Puistjes in hals? Zo kom je er heel snel vanaf!

Heb je last van puistjes in je hals? Allereerst is het belangrijk om te weten dat dit volkomen normaal is. Je bent zeker niet de enige. Je kunt zowat overal op je lichaam puistjes krijgen, zelfs op de meest onverwachtse plaatsen zoals op je billen, hoofdhuid, in je neus en dus in je hals.

Dat het normaal is wil natuurlijk niet zeggen dat het gewild is. Gelukkig zijn puistjes in de hals goed te behandelen als je maar weet hoe. In dit artikel gaan we in op de verschillende mogelijke oorzaken van puistjes in de hals en kijken we naar alle manieren om er snel en effectief vanaf te komen! Lees gauw verder om binnen no time vaarwel te zeggen tegen je hals puistjes!

Puistjes in hals: Oorzaken

Je vraagt je misschien af waarom je last hebt van hals puistjes, ook wel nek puisjes genoemd. Hoe ontstaan ze nou precies? Nou, acne in het algemeen is een huidaandoening die veel verschillende invloeden, factoren en triggers heeft. Voeding, levensstijl, genetica, stressniveaus, huidverzorgingsproducten en make-up kunnen allemaal een rol spelen bij het ontwikkelen of verergeren van acne. Over het algemeen ontstaan puistjes (waar dan ook op je lichaam of gezicht) als gevolg van een verstopt haarzakje. Wanneer de openingen van de haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen om precies te zijn. Als de verstopte porie geïnfecteerd raakt met bacteriën, vormt het een puistje, een kleine rode bult met pus aan de punt. Ook mee eters en cysten ontstaan op deze manier.

– Hoge concentratie poriën

Puistjes in de hals, of ook wel nek acne, in het bijzonder, kan verschillende bijdragende factoren hebben. Ten eerste is het vergelijkbaar met het gezicht omdat het een hogere concentratie poriën heeft. Net als het gezicht, loopt de nek risico op het ontwikkelen van puistjes vanwege een hoge concentratie olieklieren. Maar de nek is ook een goede plek waar veel porieverstoppingen en huidirritaties samenkomen.

– Make-up

Bij hals puistjes kan make-up ook een boosdoener zijn. Als je make-up draagt, smeer je dit misschien uit naar je nek. Als je in de avond je make-up eraf gaat halen, focus je je misschien alleen op je gezicht en vergeet je je nek. Op deze manier blijven make-up resten achter op je nek die je poriën kunnen verstoppen.

– Lange haren

Als je lang haar hebt, kan dit ook een mogelijke oorzaak zijn van je hals / nek puistjes. Zweet, haarverzorgingsproducten en olie kunnen zich ophopen in de kragen van je kleding, waardoor irritatie in dat gebied kan ontstaan.

– Scheren

De hals scheren, kan ook irritatie en ingegroeide haartjes veroorzaken. Dit veroorzaakt uiteindelijk weer puistjes en onzuiverheden.

– Hormonale acne

Halspuistjes kunnen ook de wijten zijn aan hormonale acne. Hormonale acne richt zich vooral rond de kin en de kaaklijn, maar kan overlopen in de nek en hals. 

Wat de oorzaak van de puistjes in je hals ook is, maak je geen zorgen. Met een paar simpele aanpassingen ben je zo van deze vervelende puisjes af! Lees verder voor de beste behandelingen van halspuistjes.

Mag je hals puistjes uitknijpen?

NEE! Wat je ook doet, knijp de puistjes in je hals niet uit. Dit zal het probleem alleen maar erger maken. Het uitknijpen van puistjes verhoogt het risico op ontstekingen, infecties, verkleuring en littekens, en het verlengt de tijd voor genezing. Nu dat dit duidelijk is, wordt het tijd om te kijken naar wat je dan wel zou moeten doen om van hals puistjes af te komen, en snel!

Puistjes in hals: Behandelingen

Er zijn een aantal zeer effectieve middeltjes tegen hals puistjes (en puistjes in het algemeen) die we hier voor je op een rijtje hebben gezet. Over het algemeen is de behandeling voor puistjes in de hals hetzelfde als voor puistjes op het gezicht en op het lichaam. Wees echter wel extra voorzichtig met de tere huid van je hals. De huid in je nek en hals is wat dunner en gevoeliger dan de huid in je gezicht. Wees dus zacht en voorzichtig als je dit gebied gaat behandelen.

Hier volgen de beste behandelingen voor hals puistjes:

1. AHA’s en BHA’s

AHA’S en BHA’s zijn beide soorten hydroxyzuren. Ze staan algemeen bekend als de beste behandelingen tegen puistjes. Je kunt ze vinden in reinigingsmiddelen, crèmes, scrubs, exfolianten, toners en maskers.

Het doel van zowel AHA’s als BHA’s is om de huid te exfoliëren. Afhankelijk van de concentratie kan een gerelateerd product dode huidcellen van het huidoppervlak verwijderen, of de hele buitenste laag verwijderen.

Net zoals een fysieke exfoliant / scrub (een product met korreltjes) de dode huidcellen van de huid verwijderen, doen chemische exfolianten (AHA’s en BHA’s) hetzelfde. Het verschil is dat ze zachter zijn voor de huid. Een scrub is vaak geen goed idee om op puistjes te gebruiken, omdat het het gebied alleen nog maar verder zal irriteren. Met chemische exfolianten heb je hier geen last van.

AHA’s en BHA’s helpen olie onder controle te houden, overtollige huidcellen af te voeren en poriën te ontstoppen. Ze zijn allebei ontzettend effectief en hebben veel overeenkomsten, maar ze hebben ook wat verschillen. Lees hieronder de korte omschrijvingen om erachter te komen welke het beste voor jou is. Sommige producten bevatten ook een combinatie van beide.

– AHA’s

AHA’s (zoals melkzuur en glycolzuur) zijn van planten afgeleide verbindingen die hydrofiel zijn, wat betekent dat ze van water houden. Ze zijn dan ook hydraterend, in tegenstelling tot de meeste chemische exfolianten. Ze kunnen tegelijkertijd exfoliëren en hydrateren, waardoor ze zeer gunstig zijn voor veel huidtypes. Als je naast last van puistjes ook een doge huid hebt, is dit de beste optie.

aha lotion
Paula's Choice Skin Perfecting 8% AHA Gel Exfoliant met Glycolzuur - €36,-
The Ordinary™ - Peeling Solution - AHA 30% - BHA 2% - €15,-

– BHA’s

BHA’s (salicylzuur) werken door olie af te breken. Het kan dieper in de huid doordringen in de poriën om dode huidcellen te helpen verwijderen, bacteriën te bestrijden en overtollig talg onder controle te houden. Ook is salicylzuur antibacterieel, waardoor het is vooral effectief voor mensen met ernstigere gevallen, omdat het niet alleen overtollige olie oplost, maar het ook gericht is op de acne-veroorzakende bacteriën die zich in de poriën ophopen. Als je dus last hebt van veel hals puistjes, die ook alsmaar terugkomen is dit de betere optie.

scrub paula's scrub
Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant - €36,-
FAIR studios - BHA Salicylzuur Serum - €34,99

2. Retinol

Retinol ken je misschien wel als hét wondermiddel tegen puistjes. Het is een geweldig product om snel en effectief van puistjes, waar dan ook, af te komen. Het werkt door de celvernieuwing te verhogen, waardoor de cellen jonger blijven en de poriën niet verstopt raken. Retinol serums en crèmes helpen verstopte poriën voorkomen en behandelen.  Dit komt omdat ze de celvernieuwing van huidcellen verhogen en de neiging van cellen en keratineresten om samen te klonteren en de poriën te verstoppen verminderen. Ze verminderen ook de verkleuring die kan achterblijven na een puistje, en omdat ze de omzet van huidcellen verhogen, vermindert dit de genezingstijd voor acne.

Naast voor acne, wordt retinol ook gebruik om rimpels te verminderen en te voorkomen. Als je dus last hebt van zowel puistjes als een ouder wordende huid is dit product ideaal.

Let wel op: Retinol is een sterk ingrediënt. Voor mensen met een zeer gevoelige huid kan het iets te hard en krachtig zijn en irritatie en schilfering veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om het gebruik van retinol langzaam op te bouwen.

retinol serum simia
SIMIA™ Original Active Retinol Serum - Met Vitamine E & Hyaluronzuur - €19,95

3. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een organisch zuur in de peroxidefamilie dat al ontzettend lang wordt gebruikt om acne te behandelen. Het is een effectieve behandeling voor acne vanwege de keratolytische, matige comedolytische en antibacteriële eigenschappen, waaronder vermindering van P. acnes en Staph. aureus op de huid. Dus dat betekent dat benzoylperoxide nuttig is voor de behandeling van acne, omdat het niet alleen doodt bacteriën die bijdragen aan acne, maar helpt ook om verstopte poriën te voorkomen en op te ruimen.

4. Tea tree olie

Een geweldige natuurlijke behandeling voor acne is tea tree olie. Tea tree olie heeft antibacteriële en anti-gist eigenschappen. Het helpt bij acne omdat is vastgesteld dat de olie antimicrobiële effecten heeft tegen Cutibacterium acnes, een type bacterie dat wordt aangetroffen in een gezonde normale huid, maar waarvan ook bekend is dat het betrokken is bij de vorming van acne. Dit is de reden waarom is aangetoond dat tea tree olie acne vermindert, vooral ontstoken rode bultjes. Daarnaast is tea tree olie ook gunstig bij het opruimen van niet-inflammatoire mee-eters en whiteheads.

De meeste huidtypes verdragen tea tree olie goed, maar een zeer gevoelige of eczeemgevoelige huid, moet je tea tree olie vermijden, omdat dit irritatie of meer eczeem kan veroorzaken. Dat gezegd hebbende, kan het alsnog een zachtere optie zijn dan benzoylperoxide of salicylzuur, dus het kan alsnog een betere keuze zijn. Als je een gevoelige huid hebt, bouw het dan langzaam op. Gebruik het niet elke dag, maar begin met 1 of 2 keer per week en bouw het langzaam op naar om de dag of elke dag.

Als je pure tea tree olie aanschaft, mengt dan enkele druppels met je gezichtscrème om het minder hard te maken.

tea tree oil
Jacob Hooy Tea tree - 30 ml - Etherische Olie - €9,44

Puistjes in hals voorkomen

Het omgaan met acne is vooral preventie: de huid goed schoon houden is zoveel gemakkelijker dan proberen de huid achteraf te behandelen en puistjes op te ruimen. Aangezien puistjes in de hals verschillende soorten triggers heeft, is het slim om deze preventietips goed door te nemen en toe te gaan passen.

1. Zorg voor de juiste skin care routine

De producten die we hierboven hebben benoemd, zijn niet enkel om acne te behandelen, ze zijn ook om acne te voorkomen. Of je nu kiest voor retinol of salicylzuur of een van de andere behandelingen (of een combinatie), blijf het gebruiken. Maak het een deel van je dagelijkse gezichtsverzorgingsroutine. Op deze manier houd je puistjes ver op afstand.

2. Let op je kleding, vooral na het sporten

Wrijving van kleding, zoals coltruien en sjaals kunnen ook leiden tot puistjes. Let hier dus op. Was je kleding na elke keer dragen zodat bacteriën zich niet kunnen ophopen. Let ook vooral op sportkleding. Hier hopen zich extra veel zweet en bacteriën op die kunnen leiden tot puistjes. Blijf na een work-out dus niet in je trainingspak zitten, maar gooi het meteen in de was en ga douchen.

3. Let op je haar en haarproducten

Haarverzorgings- en stylingproducten zijn een veel voorkomende boosdoener voor verschillende gebieden, van je hoofdhuid, de haarlijn langs je gezicht tot je rug en hals. Let erop wat voor producten je gebruikt en stap eventueel over naar andere producten of niets.

Het zijn niet echter alleen haarproducten die puistjes kunnen veroorzaken. Olie uit je haar kan ook de poriën verstoppen, evenals opgehoopt vuil en deeltjes op het haar. Dus hoewel je je haar niet moet ontdoen van zijn natuurlijke oliën (je hebt ze nodig!) Houd er wel rekening mee hoe vaak je je haar wast. Als je last krijgt van veel puistjes in je hals en nek, kan dit een teken zijn dat je meer wasbeurten nodig hebt.

4. Verzacht de huid na het scheren

Zoals eerder benoemd bij de oorzaken van hals puistjes, kan scheren de boosdoener zijn. Dit kan het gebied irriteren en puistjes veroorzaken als gevolg hiervan. het is daarom belangrijk om dit gebied goed te verzorgen na het scheren. Smeer het gebied in met een ontstekingsremmend hydraterende crème. Gebruik ook de juiste scheertechniek.

5. Verwijder elke avond voor het slapen je make-up

Het is belangrijk dat je elke avond voor het slapen je gezicht en je nek en hals goed schoonmaakt. Hier kunnen make-up, vuil en oliën zich ophopen en puistjes veroorzaken.

6. Let op voeding en stress

Voor degenen die vatbaar zijn voor acne, is het dieet voor de meeste mensen een grote invloed. Zorg dat je gezond eet en vermijd producten waarvan bekend is dat ze puistjes kunnen veroorzaken. Voor sommige mensen is dit bijvoorbeeld een teveel aan zuivel producten.

Stress kan ook leiden tot acne. Stress verminderen is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn een hoop tips die je hierbij kunnen helpen. Ontdek hier de beste tips om stress te verlichten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *