puist weg in 1 dag

Puisten uitknijpen of juist laten zitten?

Iedereen krijgt puistjes en waarschijnlijk heeft bijna iedereen wel eens de drang om deze zo snel mogelijk uit te knijpen als ze ‘rijp’ zijn. Is puisten uitknijpen wel slim om te doen? Lees verder om erachter te komen of je een puist het beste kan uitknijpen of beter kan laten zitten.

Verschillende soorten puistjes

De meeste puistjes ontstaan ​​doordat de huidcellen die je haarzakjes omringen aan elkaar plakken. Dit kan een harde plug veroorzaken die je poriën blokkeert. Verschillende dingen kunnen deze reactie in je huid veroorzaken, waaronder:

 • hormonen
 • allergische reacties
 • bacteriën
 • natuurlijk voorkomende oliën

Het resultaat is een porie die verstopt raakt met olie, etter of talg en een hobbelig, ontstoken deel van je huid. Hier zijn drie veelvoorkomende soorten oneffenheden:

 1. Mee-eters. Dit zijn open poriën verstopt door olie en dode cellen. De olie en cellen die je poriën bedekken, worden zwart als ze aan de lucht worden blootgesteld, waardoor mee-eters hun typische zwarte uiterlijk krijgen.
 2. Whiteheads. Deze lijken op mee-eters, maar ze worden bedekt door je huid. Je kunt een bult huid zien die de harde, witte plug bedekt die je porie verstopt.
 3. Puisten. Dit zijn diepere acne-puistjes die moeilijker te extraheren zijn. Ze zijn meestal rood en ontstoken. Puisten kunnen worden veroorzaakt door allergieën, hormonen, bacteriën of een andere huidaandoening.

Wanneer een porie verstopt raakt of er zich een puistje onder je huid vormt, kunnen je haarzakjes vol raken met pus of talg (olie). Uiteindelijk kan het haarzakje barsten, waardoor de verstopping uit je porie komt en het genezingsproces begint.

Dit is het natuurlijke mechanisme van je lichaam om verstopte poriën en acne aan te pakken. Wanneer je zelf een puistje uitknijpt, activeert je mogelijk dit genezingsproces en verwijder je het puistje terwijl je bezig bent. Echter, hier zijn ook risico’s aan verbonden.

Kun je het beste puisten uitknijpen?

Over het algemeen is zelf puisten uitknijpen geen goed idee.  Hoewel het verleidelijk kan zijn om een puistje uit te knijpen om er vanaf te komen, ontmoedigen dermatologen deze aanpak ten zeerste. Waarom? Een puistje verkeerd uitknijpen kan het risico op infectie en littekens vergroten.

Als je probeert een puist uit te knijpen en je uiteindelijk je huidbarrière doorbreekt, riskeer je permanente acne-littekens. Als je puistje geïnfecteerde pus bevat, kan het uitknijpen van een puistje ook bacteriën in andere porie- en haarzakjes verspreiden en een grotere acne-uitbraak veroorzaken.

Puisten uitknijpen kan ook het natuurlijke genezingsproces van je lichaam vertragen, wat betekent dat wat bedoeld is als een “snelle oplossing” uiteindelijk een ontsteking wordt die nog langer aanhoudt. Als je probeert een puistje uit te knijpen en dat lukt niet, kun je de inhoud van je puistje verder onder je huidlaag duwen. Dit kan je poriën nog meer verstoppen, acne zichtbaarder maken of ontstekingen onder je huid veroorzaken.

Dat gezegd hebbende, sommige mensen kunnen de verleiding toch niet weerstaan om een puist uit te knijpen zodra ze een whitehead zien verschijnen. Als je af toch en toe een puistje wilt uitknijpen, volg dan de stappen hieronder.

De juiste techniek voor puisten uitknijpen

De beste techniek om een puistje veilig uit te knijpen, verschilt afhankelijk van het type puistje.

Hoe mee-eters uitknijpen

Huidmedicatie zoals salicylzuur of benzoylperoxide kun je het beste als eerste op je mee-eter aanbrengen om de plug los te maken voordat je deze probeert uit te knijpen. Was je handen grondig en oefen met je vingers druk uit op beide zijden van de verstopte porie. Met een beetje druk moet de mee-eter eruit springen.

Een nog handigere manier om heel makkelijk en snel van mee-eters af te komen is met de BlackHead Eater Vacuüm. Dit is een elektrische mee-eter verwijderaar.  Het apparaat wordt geleverd inclusief 5 opzetstukken met verschillende functies. Dit apparaat wordt ook wel de puisten uitknijper genoemd. Het is echter veel meer dan dat.  Het apparaat zuigt als het ware de mee-eter eruit. Dit wordt als een veel beter alternatief dan uitknijpen gezien.

Hoe whiteheads uitknijpen

Steriliseer een naald met alcohol en prik voorzichtig in de huid waar je porie verstopt is. Trek dan de whitehead eruit zoals je met een mee-eter zou doen. Gebruik eerst een acne middle en oefen vervolgens druk uit op beide zijden van de verstopte porie om het pus te verwijderen.

Hoe puistjes uitknijpen

Puisten zitten diep onder de huidlagen en zijn moeilijk te verwijderen. Met een warm kompres kun je proberen je poriën te openen en de irriterende stof / verstopping dichter bij het huidoppervlak te krijgen. Vrij verkrijgbare behandelingen kunnen ook werken. Over het algemeen is het echter het beste om niet zelf een puistje uit te knijpen.

Andere remedies tegen puistjes

Je puistjes uitknijpen is niet de enige manier om van puistjes af te komen. Hieronder volgen een aantal andere ‘remedies’:

 • Vrij verkrijgbare middelen die salicylzuur of benzoylperoxide bevatten, kunnen dagelijks worden gebruikt om van puistjes af te komen en de poriën te schoon te maken.
 • Een koud kompres of ijs kan worden gebruikt om pijn en zwelling van cysten, knobbeltjes en puisten te verlichten.
 • Warme kompressen kunnen ook worden aangebracht om vuil en bacteriën los te maken en de genezing van verstopte poriën te versnellen.
 • Natuurlijke reinigingsmiddelen, zoals verdunde alcohol en tea tree olie, kunnen als samentrekkend middel werken om uitdroging en verstopping veroorzaakt door talg te verwijderen.

Acne voorkomen

Er zijn veel dingen die je kunt doen om toekomstige puistjes te voorkomen. Hier volgen er een paar:

 • Gebruik een anti acne crème van goede kwaliteit. Salicylzuur Serum van FAIR studios is enorm goed en effectief tegen acne. Acne is snel verleden tijd met dit krachtige serum! Veel dermatologen raden dit product aan voor acne behandeling.
 • Laat je huid zo veel mogelijk natuurlijk genezen.
 • Gebruik een milde reiniger om je gezicht twee keer per dag te wassen. Gebruik bijvoorbeeld de milde Biodermal reinigingslotion.
 • Reinig je lichaam en gezicht na het sporten altijd met antibacteriële zeep.
 • Hou je  handen uit de buurt van je gezicht. Op je handen zitten veel bacteriën, het is verstandig niet teveel aan je gezicht te komen met ongewassen handen.
 • Als je een vrouw bent, overleg dan met je arts over het gebruik van anticonceptiepillen. Sommige mensen gebruiken anticonceptiepillen om acne onder controle te houden die wordt veroorzaakt door fluctuerende hormonen.
 • Retinol en orale isotretinoïne kunnen acne behandelen en voorkomen. Lees hier wat retinol is en wat het doet voor je huid.

Wanneer moet je naar een dokter?

Als je regelmatig uitbraken, pijnlijke cystische of acne hebt die nooit lijkt te verdwijnen, is het verstandig om je arts raad te plegen. Acne die littekens op je huid achterlaat en niet weggaat met vrij verkrijgbare middelen, kunnen het beste door een dermatoloog worden behandeld. Ze kunnen een plaatselijke of orale behandeling voorschrijven, een therapie aanbieden, veranderingen in je dieet of levensstijl aanraden, of een combinatie van alles, afhankelijk van de ernst van je acne.

Conclusie

Het is nooit een goed idee om je eigen puistjes uit te knijpen. Het risico op infectie, littekens en vertraagde genezing is veel groter wanneer je het heft in eigen handen neemt. Als je af en toe het gevoel hebt dat je een puistje moet uit knijpen, zorg er dan voor dat je de juiste techniek volgt.

Zorg ervoor dat je je handen schoonmaakt en alle instrumenten steriliseert die je wilt gebruiken om je puistje uit te knijpen. Als je uitbraken blijft krijgen, overleg dan met je arts over voorgeschreven medicatie en andere behandelingen voor je acne.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *