Puisten op kin: Zo kom je er snel vanaf!
Puisten op kin… dit lijken vaak de meest hardnekkige puisten te zijn. Sommige puistjes duiken op en zijn binnen een dag of 2 weer weg (als je geluk hebt), maar andere lijken wel weken te blijven zitten en komen keer op keer terug. Het laatste soort, komt vaak voor op de kin en kaaklijn. Als jij hier last van hebt, ben je dus zeker niet de enige. Puistjes in dit gebied zijn vaak groot, diep, pijnlijk en moeilijk te verwijderen. Ze reageren ook niet altijd op de standaard acnebehandelingen.
Puistjes op de kin en kaaklijn zijn meestal het gevolg van hormoonschommelingen die kunnen optreden tijdens de puberteit of de menstruatiecyclus. Iedereen kan echter op elke leeftijd puistjes op de kin krijgen.
Voor milde gevallen kun je kin acne effectief thuis behandelen met vrij verkrijgbare producten en een aantal leefstijl veranderingen. Voor ernstigere gevallen kun je echter beter een dermatoloog raadplegen voor producten op recept of andere behandelingsmethoden.
Gelukkig zijn puisten op de kin in de meeste gevallen goed te behandelen als je over de juiste kennis beschikt. Lees gauw verder om te ontdekken hoe je kin acne het beste kunt behandelen.
Verschillende soorten (kin) puistjes
Het is handig om eerst te weten van wat voor puistjes je precies last hebt.
Mee eters: Dit zijn vergrote of verstopte poriën. Mee eters ontstaan wanneer de poriën verstopt raken met olie en vuil, zoals dode bijvoorbeeld huidcellen. Deze verstopping kan er zelfs voor zorgen dat de poriën uitzetten en meer opvallen. Deze vorm van kin acne wordt zwart van kleur omdat het contact met de lucht oxidatie en verdonkering van de oliën veroorzaakt.
Puisten: Een puist wordt gevormd wanneer er een huidlaag is die een ontsteking nabij het oppervlak bedekt. Olie en dode huidcellen in combinatie met bacteriën veroorzaken een ontstekingsreactie van het lichaam, wat leidt tot pusophoping onder de huid, beter bekend als een puist.
Cystische puistjes: Puistjes die dieper onder de huid zitten. Over het algemeen zie je de pus niet naar de oppervlakte komen. Het manifesteert zich gewoon als een diepe, vaak grote, pijnlijke rode bult. Deze vorm komt veel voor rond de kin en kaaklijn.
Oorzaken van puisten op de kin
Puistjes op de kin zijn niet anders dan puistjes op andere delen van het gezicht, nek, borst en rug. Olie houdt dode huid of ander vuil en bacteriën vast in een of meer poriën op de huid. Hierdoor ontstaan puistjes.
Puistjes op de kin komen heel vaak voor. Ze zijn meestal het resultaat van schommelingen in hormonen. Dit is met name het geval voor vrouwen en tieners, omdat beide de neiging hebben om extreme hormoonschommelingen te ervaren.
Androgenen zijn de hormonen die verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de aanmaak van talg. Talg is de olie die de poriën verstopt en puistjes veroorzaakt. Omdat hormonen tijdens de volwassenheid kunnen fluctueren, kunnen puistjes op de kin op elk moment komen en gaan.
Behandelingen voor puisten op de kin
Hier volgen de beste behandelingen om zo snel mogelijk van kin acne af te komen. Gebruik alle onderstaande behandelingen voor de beste resultaten.
1. Gebruik retinol
Retinol is hét middel tegen acne (en tegen huidveroudering). De meeste dermatologen zullen retinol aanraden als de eerste stap bij acne, vooral als het hormonaal is. Retinol verhoogt de celvernieuwing door dode huidcellen sneller af te werpen, zodat ze zich niet kunnen binden aan je poriën. Retinol kan acne effectief behandelen en zelfs op lange termijn voorkomen. Wanneer je retinol begint te gebruiken, zul je merken dat je hele huid helderder en egaler wordt.
Je kunt retinol zonder of met recept krijgen. Retinol zonder recept is al ontzettend krachtig, dus dit kun je het beste eerst gebruiken. In de meeste gevallen laat dit puistjes als sneeuw voor de zon verdwijnen. Indien je extreme last heb van acne en thuisbehandelingen niet werken, kun je retinol op recept aanvragen bij je arts of dermatoloog. Dit zijn nog hogere concentraties waardoor het nog krachtiger is. Houdt er wel rekening mee dat omdat het nog krachtiger is, het ook meer irritatie kan veroorzaken. Retinol is echt een product wat je langzaam moet opbouwen zodat je huid eraan kan wennen. Retinol, vooral op recept, kan dus hard zijn voor je huid en kunnen in de eerste weken wat droge, rode en pijnlijke huid veroorzaken. Zorg er dus voor dat je de instructies van je dermatoloog zorgvuldig opvolgt (hij zal waarschijnlijk aanraden om het eerst maar een paar keer per week te gebruiken).
2. Exfolieer regelmatig
Exfoliëren is de sleutel om de poriën schoon te houden. Het helpt ze vrij te houden van dode huidcellen, bacteriën en vuil die de poriën verstoppen, zich vermengen met de olie op je huid en puistjes veroorzaken. In plaats van een harde fysieke exfoliant, zoals scrub, kun je beter een chemische exfoliant proberen. Deze doet hetzelfde, maar zal de huid niet irriteren.
De beste exfoliant tegen puistjes is salicylzuur. Salicylzuur werkt door diep in de poriën te reinigen. Gebruik de exfoliant twee tot drie keer per week. Als je huid er meer aan gewend is kun je deze zelfs elke dag gebruiken.
3. Gebruik een acne patch / puisten pleister
Op dezelfde manier waarop je een pleister op een kleine wond of snee aanbrengt om het te beschermen tegen de elementen van buitenaf terwijl het geneest, doen acne patches / hydrocolloïde pleisters hetzelfde voor puistjes. Hoewel deze ‘pleisters’ alleen niet effectief genoeg zijn om kinpuistjes volledig aan te pakken, kunnen ze in combinatie met de andere behandelingen heel goed werken.
Ten eerste zorgen ze ervoor dat je niet met je handen aan je puisten gaat zitten. Dit is iets wat veel mensen wel doen, om te voelen of ze er nog zitten, of zelfs om te proberen ze uit te knijpen. Als je de puist met een klein stickertje bedekt, voorkom je dat je er aan gaat zitten en dat je het zo nog meer gaat irriteren.
Terwijl de pleister dient als een schild tussen je (vieze) vingers en je genezende puistje, trekt hij ook overtollige olie uit het gebied, dankzij het hydrocolloïde verband. De pleisters zijn gemaakt van doorzichtig hydrocolloïd materiaal dat aanvoelt als een hydrogel en dat zeer goed aan de huid kleeft. Hydrocolloïd is een materiaal dat gebruikt wordt door medici voor het herstellen van wonden. Het is klinisch bewezen effectief bij het herstellen van puistjes door het absorberen van onzuiverheden en bacteriën. De pleisters creëren een vochtig milieu en bevorderen de wondgenezing.
4. Houd je huidverzorgingsroutine eenvoudig
Meer is niet per se beter als het gaat om het bestrijden van een acne uitbraak. Wanneer je te veel sterke acne ingrediënten gebruikt, loop je het risico de beschermende barrière van je huid te beschadigen. Wanneer de barrière wordt aangetast, kunnen bacteriën binnendringen en een huidinfecties veroorzaken. Dit wil je natuurijk niet. Houd het daarom simpel als het gaat om de behandeling van puisten op kin, en gebruik alleen wat je echt nodig hebt. Dit zijn de volgende producten: een zachte gezichtsreiniger, een lichtgewicht vochtinbrengende crème, een exfoliant en een puistenbehandeling.
Probeer de exfoliant (salicylzuur) en de puistenbehandeling (retinol) die hierboven benoemd zijn. Een voobeeld van een goede zachte reiniger is de CeraVe Hydrating Cleanser. Een goede vochtinbrengende crème voor de vette, acnegevoelige huid is ook belangrijk. Smeer geen te dikke crèmes over je puistjes. Een voorbeeld van een goede lichte vochtinbrengde crème is de Biodermal Dagrème bij puistjes en onzuiverheden.
5. Raadpleeg je arts over orale medicatie
ls je extreem veel last hebt van puistjes rond je kin en kaaklijn, is het handig om een afspraak met je arts te maken. Zoals eerder benoemd komen ze vaak voor door hormoonschommeling. Zo kan het ook te maken hebben met de menstruatiecyclus. Een menstruatiecyclus van 28 dagen kan in drie delen worden opgesplitst. Tijdens de eerste zeven dagen zijn de oestrogeenspiegels hoog. Op dagen zeven tot veertien begint het oestrogeen te dalen. Dag 14 tot en met dag 28 is wanneer oestrogeen zijn laagste niveaus bereikt. De kans op puistjes is het grootst is zeven tot tien dagen vóór je menstruatie, omdat dan oestrogeen, dat helpt om je huid helder te houden, het laagst is.
Gedurende deze tijd neemt ook het testosteron toe, wat leidt tot een toename van de talgproductie. De progesteronspiegel neemt ook toe, waardoor je poriën zich vernauwen. Dus je hebt lage niveaus van het huidverhelderende hormoon, plus overtollige olie en vernauwde poriën – dit is de perfecte tijd voor acne om op te duiken.
Als je cystische uitbarstingen niet reageren op plaatselijke acne behandelingen, overleg dan met je arts over verschillende opties voor orale medicatie. Afhankelijk van je specifieke omstandigheden, kunnen ze verschillende behandelingen voorstellen. Denk aan anticonceptie, spironolacton (een medicijn dat hormonen blokkeert die lijken op testosteron, androgenen genaamd), een antibioticum om bacteriën te bestrijden, of isotretinoïne (beter bekend als Accutane) om talg te verminderen en verstopping te voorkomen.
Puisten op kin voorkomen
Het ontstaan van puistjes op de kin is niet altijd volledig te voorkomen. Net zoals puistjes op de rest van het gezicht (en lichaam), kunnen ze nou eenmaal zomaar opduiken. Er zijn echter wel verschillende dingen die je kunt doen om ze zo veel mogelijk te helpen voorkomen. De belangrijkste zaken zijn hierboven al genoemd. De behandelingen zorgen namelijk ook voor het voorkomen van toekomstige puistjes. Zo is het gebruiken van een salicylzuur exfoliant niet alleen belangijk om huidigie puistjes te behanden, maar ook om je huid helder te houden. Neem dit dus op in je skincare routine en blijf het gebruiken.
Andere tips om kin puistjes zo veel mogelijk te voorkomen zijn:
- de kin en alle delen van het gezicht tweemaal per dag wassen met een milde reiniger
- zuilvelproducten zo veel mogelijk vermijden (al eerder benoemd)
- olieachtig voedsel en voedsel met overtollige suiker zoveel mogelijk vermijden
- stress of andere hormoontriggers minimaliseren
- het overmatig aanraken van het gezicht met de handen en vingers vermijden
- huidproducten die oliën bevatten die de poriën kunnen verstoppen vermijden
- het regelmatig verschonen van je beddengoed
- nooit met make-up op slapen