Puisten op hoofdhuid: Zo kom je er vanaf!

Puisten op hoofdhuid… Ze komen vaker voor dat je misschien zou denken. Ondanks dat ze vaak niet zichtbaar zijn, omdat er haar overheen zit, is de hoofdhuid toch een van de minst comfortabele plekken om acne te krijgen. Net zoals puistjes op je gezicht, of andere delen van je lichaam, kun je ze ook op je hoofdhuid krijgen. Gelukkig zijn er een aantal manieren hoe je het zo veel mogelijk kunt voorkomen en hoe je ze effectief kunt behandelen.

Lees verder om te ontdekken wat de verschillende oorzaken van puisten op de hoofdhuid zijn, hoe je ze kunt voorkomen en hoe je ze kunt behandelen.

Hoe ontstaan puisten op de hoofdhuid?

Puisten op je hoofdhuid ontstaan als de haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen of bacteriën, en vervolgens ontstoken of geïnfecteerd raken. Je hebt veel olieklieren op je hoofdhuid – er is er een aan de basis van elk haarzakje, dus het is niet ongebruikelijk dat er puistjes kunnen ontstaan.

Net als acne in het gezicht, kunnen producten op oliebasis, zoals zware haarserums, vaak verstopping van de poriën of klieren veroorzaken, wat betekent dat je echt naar de ingrediënten in je haarproducten moet kijken en formules moet kiezen die geen overtollige olieophoping veroorzaken.

 Als je echter veel puisten op je hoofdhuid hebt en deze pijnlijk en ontstoken zijn, kun je het beste hulp zoeken bij je arts of dermatoloog.

Andere oorzaken van puisten op de hoofdhuid

Puisten op hoofdhuid kunnen ook ontstaan door hormonale veranderingen, zoals bijvoorbeeld menstruatie. Net als de huid van je gezicht, kan je hoofdhuid hier last van krijgen in de aanloop naar je menstruatie. Dit komt doordat de olie afscheiding kan toenemen, waardoor de kans op verstopte poriën groter wordt.

Naast fluctuerende hormonen zijn er een groot aantal andere mogelijke oorzaken waar je op moet letten, aangezien deze kunnen komen met hun eigen unieke complicaties. Een van die oorzaken is polycysteus ovariumsyndroom. PCOS kan je androgeen (mannelijk hormoon) niveau verhogen. Een teveel aan mannelijke hormonen kan de talgproductie op de hoofdhuid verhogen.

Andere oorzaken kunnen bepaalde orale anticonceptiepillen zijn (Bepaalde anticonceptiepillen zijn ‘androgeen’ en kunnen daarom de olieproductie verhogen) of roos of seborroïsche dermatitis (Puistjes gaan vaak gepaard met schilfering van de huid en vettigheid van roos en seborroïsche dermatitis.)

Daarnaast zijn er ook veel levensstijlfactoren die je onegale hoofdhuid kunnen veroorzaken. Misschien was je je haar bijvoorbeeld niet vaak genoeg. Net als je gezicht is de hoofdhuid een omgeving met veel talg. De hoofdhuid kan te vettig worden als je niet vaak genoeg wast met shampoo, waardoor de hoofdhuid vatbaarder wordt voor uitbreken. Stress en een zuiveldieet kunnen ook acne op de hoofdhuid veroorzaken. Wanneer je cortisolspiegel stijgt, is de kans groter dat je lichaam olie produceert. Deze overtollige olie kan acne veroorzaken.

Ten slotte is er ook een type huidaandoening dat bekend staat als ‘folliculitis’; Dit lijkt erg op het gewone puistje, maar de vlekken zijn meestal jeukender, kleiner en in grotere clusters. Folliculitis wordt vaak veroorzaakt door bacteriële infectie, acne of schimmelinfectie. Sommige mensen zijn er meer vatbaar voor dan anderen, maar de kans is groter wanneer je hoofdhuid te vet is; schimmels houden van een olieachtige omgeving.

Puisten op hoofdhuid voorkomen en behandelen

Hier volgen wat effectieve tips om van hoofdhuid puisten af te komen en ze in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen.

1. Zit niet aan de puistjes op je hoofdhuid

Als het gaat om het voorkomen van puistjes op je hoofdhuid, gelden hier dezelfde regels als voor je gezicht, namelijk dat je er vanaf moet blijven. Door aan de puistjes te pukken en trekken, worden ze alleen maar meer geirriteerd. Als je puistje heel erg jeukt, probeer er dan zachtjes op te drukken om de jeuk wat te verminderen. Op deze manier gaat het puistje niet open. Ga er nooit, maar dan ook nooit aan krabben.

2. Was je haar regelmatig met de juiste shampoo

De eerste stap bij het aanpakken van puisten op de hoofdhuid is om je hoofdhuid regelmatig te reinigen om overtollige oliën en dode huidcellen te verwijderen. Als je vaak last hebt van vet haar, is de kans groot dat je een teveel aan olie hebt. In dat geval is het belangrijk om je haren elke dag om de dag te wassen, om zo overtollig olie te voorkomen.

Gebruik een anti bacteriële shampoo die speciaal is ontwikkeld voor onzuiverheden op de hoofdhuid. Australian Bodycare Hair Clean Shampoo met Tea Tree Oil bevat natuurlijke actieve ingrediënten die de hoofdhuid reinigt en de groei van ongewenste bacteriën remt, die bijdragen aan hoofdhuidproblemen. Zo pakt het zowel droge als vette roos aan en werkt het perfect tegen puistjes op de hoofdhuid. Ook bevat deze shampoo voedende oliën die je haar zacht en verzorgd laten aanvoelen.

Je kunt ook een volledige hoofdhuidbehandeling kopen van hetzelfde merk, welke bestaat uit een scalp serum, een scalp serum, een shampoo en een conditioner.

3. Gebruik tea tree olie

Tea tree olie is een wondermiddel om acne te behandelen. Je kunt het gebruiken op elke soort acne, en zo dus ook op hoofdhuid acne. Voeg één of twee druppels toe aan je shampoo. Let op: met een klein beetje tea tree olie kom je al een heel eind, zorg ervoor dat je niet teveel olie in je haar gaat smeren, want dat kan het juist verergeren. Je kunt ook shampoo gebruiken, waar al tea tree olie in zit, zoals de shampoo die hierboven benoemd is. 

4. Vermijd het toevoegen van oliën

Met uitzondering op tea tree olie, zoals hierboven vernoemd, moet je oliën achterwegen laten. Dikke en vette haarproducten moet je dus ook uit de buurt van je hoofdhuid houden. Als je bijvoorbeeld een haarmasker gebruikt, gebruik dit dan op de beschadigde uiteinde van je haren, niet op je hoofdhuid. Hetzelfde geldt voor conditioner. Shampoo is het enige product wat echt in contact met je hoofdhuid zou moeten komen, tijdens het wassen van je haar. Als je last hebt van roos, zul je merken dat dit ook minder zal worden als je je aan deze tip houdt.

5. Exfolieer je hoofdhuid

Een exfoliërende hoofdhuidbehandeling eenmaal per week kan ook helpen om overtollige droge huid van je hoofdhuid te verwijderen. Er zijn 2 verschillende manieren om te exfoliëren: Met een chemische exfoliant en met een fysieke exfoliant. Een fysieke exfoliant ken je als scrub. De korrelige structuur die je over een gebied moet wrijven, om zo de dode huidcellen te verwijderen. Een chemische scrub, verwijderd net zoals een fysieke scrub dode huidcellen, maar dit hoef je alleen aan te brengen op het gebied en het gebeurd vanzelf. Voorbeelden van chemische exfolianten die goed werken tegen puistjes zijn salicylzuur en glycolzuur. Je kunt voor het behandelen van hoofdhuid puistjes beter een chemische exfoliant gebruiken, omdat een fysieke exfoliant te veel irritatie zal veroorzaken.

Een fijne exfoliant is de exfoliant van Paula’s choice met saliylzuur. 

6. Wees niet bang om acne producten te gebruiken

Dit doe je eigenlijk al, wanneer je stap 5 gaat uitvoeren: exfoliëren met bijvoorbeeld salicylzuur.Je kunt milde acne op de hoofdhuid behandelen met de meeste vrij verkrijgbare acne producten op de markt. Vermijd wel producten met benzoylperoxide, omdat deze kunnen leiden tot bleking of verkleuring van het haar. Een lichte vochtinbrengende crème of exfoliant met salicylzuur is een goede optie voor puistjes op je hoofdhuid, en het zal je haar ook niet bleken. Als je merkt dat je hoofdhuid acne aanhoud of als het erger wordt, overweeg dan om met een dermatoloog te praten over een oraal of actueel medicijn dat misschien beter voor jou werkt.

Zijn er bijwerkingen van puistjes op de hoofdhuid op de lange termijn?

In de meeste gevallen zullen puisten vanzelf weer verdwijnen, en wanneer je de bovenstaande tips uit gaat voeren zullen ze ook niet snel meer terug komen. Als je puistjes echter uitknijpt en/of kapot krabt, kunnen er littekens ontstaan die de groei van haren in de met littekens bedekte gebieden voorkomen. Ook kan het kapot krabben van puistjes op de hoofdhuid een infectie verspreiden. Doe dit dus nooit. Over het algemeen geldt: hoe gezonder je hoofdhuid, hoe gezonder je haar zal zijn. Daarom zijn puistjes op deze plek niet ideaal.

Als je hoofdhuid erg ontstoken en geïrriteerd is, vermijd dan geparfumeerde stylingproducten dicht bij je haarwortels. Wees ook voorzichtig met het borstelen van je haar. Kijk uit dat je borstel niet tegen je hoofdhuid komt, want dan kan het tegen de puistjes aankrassen en ze nog verder irriteren.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *