Puisten op billen: Zo kom je er vanaf!
Bijna iedereen heeft wel eens een puistje op zijn of haar billen. Het komt vaak voor, op elke leeftijd en bij elk geslacht. Hoewel het dus normaal is, schamen veel mensen zich er toch voor, vooral wanneer het lekker weer wordt en de bikini’s tevoorschijn komen. Vaak zijn puistjes op billen echter geen echte acne. Acne op de billen is zelfs zeldzaam. Vaak heeft het een andere oorzaak, zoals geïrriteerde haarzakjes. Lees verder om te ontdekken hoe puisten op billen ontstaan en hoe je er zo snel mogelijk vanaf kunt komen.
Oorzaak van puisten op billen
In de meeste gevallen ontstaan puistjes op de billen door verstopte poriën. De poriën op je billen kunnen verstopt raken net zoals de poriën op je gezicht en andere delen van je lichaam.
Mensen met acne in andere gebieden zullen meestal ook last krijgen van ‘bil acne’. Acne heeft de neiging om naar de borst, schouders en billen te kruipen. Wanneer je erge last hebt van acne is het een verstandig idee om naar een dermatoloog te gaan. Lichaamsacne kan moeilijk te behandelen zijn en reageert vaak het beste op voorgeschreven acnebehandelingen.
In veel gevallen zijn puisten op de billen echter geen acne, maar wat anders. Lees verder om erachter te komen wat de bultjes op je billen precies zijn.
Niet-acne oorzaken van puisjes op de billen
Eigenlijk is de overgrote meerderheid van bultjes/puistjes op de billen helemaal geen acne. Hoewel we vaak elke verzameling rode bultjes op de huid ‘acne’ noemen, is het vrij waarschijnlijk dat die puistjes op je billen eigenlijk worden veroorzaakt door iets heel anders. Hier volgen wat andere oorzaken van bultjes op de billen:
Folliculitis
De meest voorkomende oorzaak van rode, ontstoken ‘puistjes’ op je billen of andere plekken op je lichaam is folliculitis. Folliculitis zijn ontstoken haarzakjes. Je hebt haar over bijna alle delen van je huid, inclusief je billen. Wanneer een haarzakje geïrriteerd raakt, wordt het rood en opgezwollen. De bultjes kunnen een wit hoofd krijgen en lijken hierdoor op acne puistjes. Deze bultjes zijn soms pijnlijk en ze kunnen ook jeuken. Dit is echter niet altijd het geval.
Het ontstaat waarschijnlijk door onze kledingkeuze. Te strakke kleding veroorzaakt wrijving, wat je haarzakjes kan irriteren. Als je veel in yogabroeken of in strakke spijkerbroeken loopt, kan je er al snel last van krijgen.
Een andere veelvoorkomende reden van een irriterend haarzakje is zweet. Zelfs als je niet overmatig zweet, kan het dragen van broeken / rokken van niet ademend materiaal, zoals nylon of polyester, vocht tegen je huid houden. Dit kan er voor zorgen dat je haarzakjes gaan irriteren.
Folliculitis kan ook worden veroorzaakt wanneer de haarzakjes geïnfecteerd raken met bacteriën, zoals Staph of Pseudomonas. Een specifiek type folliculitis, genaamd bubbelbad folliculitis, ontstaat doordat je tijd doorbrengt in een niet goed onderhouden bubbelbad of zwembad.
Behandeling:
Folliculitis kun je op dezelfde manier behandelen als acne. Verderop in dit artikel lees je meer over de behandeling van puistjes op de billen.
Keratosis Pilaris
Heb je last van ruwe bultjes op je billen? Grote kans dat dit keratosis pilaris is. Keratosis pilaris is een veel voorkomende huidaandoening. Het veroorzaakt kleine huidkleurige of rode bultjes over het huidoppervlak. De bultjes lijken misschien wat op kleine puistjes of zelfs kippenvel. Soms zijn ze heel klein en niet goed zichtbaar. In dat geval zul je ze misschien niet eens goed opmerken, behalve wanneer je met je hand over je billen voelt.
Deze bultjes ontstaan wanneer er een opeenhoping van keratine rond de poriënopening is. Keratine is een eiwit dat een beschermend laagje vormt op het huidoppervlak. Om onbekende redenen bouwt de keratine zich op en vormt het een harde plug, waardoor die bult ontstaat die je ziet en/of voelt.
Het kan zijn dat je deze aandoening je hele leven hebt gehad en nooit wist dat die bultjes een naam hadden. Keratosis pilaris ontwikkelt zich gewoonlijk op de billen, de achterkant van de bovenarmen en de voorkant van de dijen. Kinderen krijgen het ook vaak op hun wangen.
Er is geen specifieke oorzaak van keratosis pilaris. Vooral kinderen en mensen in hun tienerjaren hebben er last van. Keratosis pilaris is volkomen onschadelijk, en verdwijnt meestal wanneer kinderen ouder worden.
Behandeling:
Omdat keratosis pilaris als een variatie op de normale huid wordt beschouwd, kan het niet worden voorkomen en niet helemaal worden behandeld. Omdat het vooral om droge ruwe bultjes gaat, kan een vochtinbrengede crème wel helpen. Ook wordt het aangeraden om regelmatig te exfoliëren om dode huidcellen snel te verwijderen. Hier lees je verderop in dit artikel meer over.
Steenpuist
Als je een grote, pijnlijke puist op je billen hebt, kan het zijn dat je een huid abcess / steenpuist hebt. Een steenpuist ontstaat wanneer een infectie wortel schiet in de haarzakjes.
Stafylokok bacteriën zijn de meest voorkomende boosdoeners die steenpuisten veroorzaken. Maar ook andere bacteriën zoals streptokokken of pseudomonas kunnen de schuldige zijn. Hoewel zeldzaam, veroorzaken schimmelinfecties ook steenpuisten.
Steenpuisten beginnen klein, maar groeit snel uit tot een grotere puist. Het het is vaak erg gevoelig en doet pijn. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar vaak op de billen.
Behandeling:
Je kunt een steenpuist het beste met rust laten. Raak hem niet aan en probeer hem ook niet uit te knijpen. Dit is niet alleen schadelijk, maar zal ook veel pijn doen. Als de puskop openbreekt, kun je de huid met lauwwarm water afspoelen en het wondje met een pleister afdekken. Als je steenpuist na ongeveer zeven dagen niet beter begint te worden, raadpleeg dan een arts. Hij heeft mogelijk effectieve behandelingsoptie voor je steenpuist.
Puisten op billen behandelen
Wanneer je last hebt van puistjes op je billen, zijn er gelukkig een aantal stappen die je kunt ondernemen om er snel vanaf te komen en ze zo veel mogelijk te voorkomen in de toekomst.
1. Exfolieer regelmatig
Door te voorkomen dat de haarzakjes verstopt raken, is het belangrijk om regelmatig te exfoliëren. Je hebt fysieke exfolianten (die je waarschijnlijk kent als scrub) en chemische exfolianten. Om acne aan te pakken zijn chemische exfolianten het beste, omdat je hierbij niet over de huid hoeft te schrobben met een korrelige scrub die mogelijk de huid nog verder zal irriteren.
Chemische exfolianten, zoals AHA’s en BHA’s helpen de celvernieuwing te versnellen terwijl de huid gehydrateerd blijft. Het is nuttig bij zowel acne, folliculitis en keratosis pilaris. Zoek naar vrij verkrijgbare exfolianten die glycolzuur, melkzuur of salicylzuur bevatten.
2. Gebruik tea tree olie
3. Plaatselijke of orale antibiotica
Wanneer je last hebt van een ernstige infectie kunnen plaatselijke antibiotica of orale antibiotica nodig zijn. Als je puistjes erg rood, gezwollen en pijnlijk zijn en thuisbehandeling niet helpen, is het verstandig om je arts of dermatoloog te bezoeken.
Puisten op billen voorkomen
Iedereen krijgt zo nu en dan puistjes op zijn of haar billen. Het is niet mogelijk om het volledig te voorkomen, maar er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de kans op puistjes op de billen te minimaliseren. Hier volgen de beste tips:
- Schakel over op katoenen ondergoed. Katoen ademt beter dan synthetisch materiaal.
- Direct na het zweten douchen. Zoals eerder benoemd kan zweet de haarzakjes irriteren, waardoor je billen vatbaar zijn voor puistjes. Het is dus belangrijk dat je na het sporten niet in je strakke yogabroek blijft hangen.
- Niet scrubben. Scrubben irriteert reeds ontstoken follikels, waardoor puistjes roder en duidelijker worden. Exfolieer met een chemische scrub, met AHA’s of BHA’s.
- Draag geen te strakke onderkleding. Dit veroorzaakt wrijving, wat de haarzakjes kan irriteren en puistjes als gevolg kan hebben.
- Knijp de puistjes op je billen nooit uit. Dit kan het nog erger maken.