Puisten op armen: Zo kom je er vanaf!

Puisten op armen, is ondanks dat sommige alleen puistjes op het gezicht kennen, heel normaal. We kunnen bijna overal op ons lichaam puistjes krijgen, aangezien ons lichaam bedekt is met haarzakjes, en wanneer haarzakjes verstopt raken, zal er een bultje ontstaan, die wij kennen als een puistje. Dit betekend dat onze armen er dus ook niet aan ontkomen!

Omdat de stof van onze kleding dit deel van ons lichaam meestal bedekt, kan zweet of vuil zich verzamelen en de poriën verstoppen.

Dat gezegd hebbende, zijn bultjes op je armen niet altijd puistjes. De kans bestaat dat het iets anders is, zoals folliculitis of keratosis pilaris. De eerste stap om van die vervelende bultjes op je armen af te komen, is het correct identificeren waarmee je te maken hebt.

Lees verder om te ontdekken wat die bultjes op je armen precies zijn en hoe je er vanaf kunt komen!

Wat is acne precies?

Je hebt vast al vaak over acne gehoord. Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Acne wordt gekenmerkt door puistjes die in uiterlijk kunnen variëren van rood tot geel/wit (whiteheads) tot zwart. Acne kan letterlijk ek deel van het lichaam aantasten, maar het komt het meeste voor op het gezicht, de schouders, de rug en de bovenarmen.

Acne kan mensen van elke leeftijd, geslacht en ras treffen. Een veel voorkomende oorzaak van acne zijn echter hormoonveranderingen, vandaar dat het vaak jong volwassenen treft.

Acne zorgt ervoor dat het lichaam te veel olie of talg aanmaakt, dat zich vermengt met dode huidcellen en op deze manier de poriën verstopt. Bacteriën op de huid infecteren deze verstopte poriën, waardoor puistjes ontstaan.

Oorzaken van puisten op armen

Wanneer de bultjes op je armen daadwerkelijk puistjes zijn, zijn ze vaak terug te voeren op leefgewoonten. De meest voorkomende redenen waarom iemand puistjes op zijn arm krijgt, zijn hygiëne, hormonale veranderingen, huidverzorgingsregime of het dragen van hele strakke kleding. De huid op ons lichaam verschilt tenslotte niet zo veel van de huid op ons gezicht. Als je je gezicht niet goed wast of verstikt, loop je meer kans op puistjes. Precies hetzelfde geldt voor ons lichaam. Door je lichaam elke dag goed te wassen worden dode huidcellen en olie verwijderd. In tegenstelling, als je je lichaam dus niet genoeg wast, kunnen dode huidcellen, zweet en vuil zich ophopen en puistjes veroorzaken.

Een andere mogelijke oorzaak van puistjes op je armen is opgesloten zweet. Als onze kleding erg strak zit, kan zweet nergens heen, en wordt het als het ware opgesloten tussen je huid en je kleding. Hierdoor kunnen je poriën verstoppen en dat kan puistjes veroorzaken.

Behandeling van puisten op armen

Als je last hebt van acne op je armen, zijn er een aantal stappen die je kunt ondernemen om er zo snel mogelijk vanaf te komen. Het belangrijkste is dat je je aan een structurele huidverzorgingsroutine houdt. Neem de volgende producten op in je huidverzorgingsroutine:

Scrub

Scrub regelmatig om ingegroeide haartjes los te maken, puistjes te verminderen en littekens te vervagen. Scrubben is ook goed voor de bloedsomloop en het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen waarmee je de veroudering van de huid vertraagt.

Salicylzuur

Neem een BHA’s (Betahydroxyacid) exfoliant op in je skin care routine. BHA staat ook wel bekend als salicylzuur. Het is ontstekingsremmend, mild en kalmeert de huid. BHA’s helpen puistjes en poriën te verminderen. Ze zorgen ook voor betere hydratatie en bevatten belangrijke ingrediënten zoals antioxidanten om huidveroudering tegen te gaan. Als je last hebt van puistjes op je gezicht of lichaam, mag een BHA / Salicylzuur product niet missen in je badkamerkastje!

Deze BHA Body Spot Exfoliant met Salicylzuur, is zoals de naam al aangeeft, speciaal ontwikkeld om puistjes op het lichaam te elimineren. Het gaat effectief puistjes en rode bultjes tegen en maakt de huid gladder en zachter. Daarnaast bevat de formule van dit product krachtige antioxidanten en ingrediënten die de huid hydrateren. Deze combinatie zorgt bij regelmatig gebruik voor een verbetering van de huidstructuur.

Breng een kleine hoeveelheid aan op een schone huid. Je kunt het product dagelijks gebruiken om het hele lichaam gladder te maken en te exfoliëren (het proces waarbij dode huidcellen van de huid worden verwijderd om zo de huid egaler te maken en puistjes tegen te gaan). Als je deze bodylotion gebruikt, zorg dan dat je overdag je blootgestelde huid beschermt met minimaal SPF 30.

Puisten op armen voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Het is echter niet altijd mogelijk om puistjes op je armen te voorkomen. Net zoals je af en toe een puistje op je gezicht kunt krijgen, is dit op je armen hetzelfde verhaal. Gelukkig zijn er wel veel dingen die je kunt doen om de kans zo minimaal mogelijk te maken. Hier volgen de belangrijke punten om op te letten:

Vermijd zoveel mogelijk hele strakke kleding. Als je toch strakke kleding draagt, bijvoorbeeld tijdens het sporten, vergeet dan niet te douchen en je om te kleden zodra je klaar bent met je training. Blijf nooit te lang in strakke, bezweten kleding rondlopen. Op momenten dat je niet sport kan kiezen voor losse, ademende stoffen zoals katoen helpen.

Was je lichaam elke dag grondig. Een goede hygiëne is cruciaal voor een puistvrije huid. Het kan voorkomen dat zweet en vuil de poriën verstoppen. Ga dus na het sporten meteen douche en was je kleding ook regelmatig.

Scrub twee tot drie keer per week met een scrub of een scrubhandschoen.

Hydrateer je lichaam. Vooral na het douche is de huid meestal wat droger. Smeer je lichaam dan in met een goede bodylotion. Wanneer de huid erg droog is, probeert je lichaam dit namelijk te compenseren door veel olie te produceren. Dit kan op zijn beurt weer puistjes veroorzaken.

Heb ik puisten op mijn armen of is het wat anders?

Zoals eerder benoemd, zijn (rode) bultjes op je armen niet automatisch puistjes. Het kan ook zijn dat je last hebt van een andere huidaandoening. Als je twijfelt of de bultjes op je armen we echt puisten zijn, lees dan hier de omschrijving van andere huidaandoeningen die hierop lijken.

Keratosis pilaris

Keratosis pilaris is een huidaandoening waarbij kleine, ruwe bultjes op de huid ontstaan. De bultjes komen het meest voor op de bovenarmen en de voorkant van de dijen. Dode huid blokkeert de poriën en veroorzaakt bultjes. Keratosis pilaris kan jeuk veroorzaken, maar is verder onschadelijk. Deze bultjes zijn meestal kleiner en oppervlakkiger dan acne – ze vormen geen rode cysten zoals bij acne, en er komt niets uit als je erin knijpt. Keratosis pilaris bultjes verschijnen meestal op de bovenaren.

Netelroos

Netelroos kan verschijnen als kleine rode vlekken, die overal op de huid kunnen jeuken. Soms zijn ze het gevolg van een allergische reactie. Een insectenbeet kan er ook voor zorgen dat ze zich ontwikkelen. Een reactie op huidirritatie, hitte of stress veroorzaakt meestal de uitslag.

Folliculitis

Folliculitis tast de haarzakjes aan en kan overal op het lichaam voorkomen. Wanneer haarzakjes beschadigd raken, kunnen bacteriën binnendringen en een infectie veroorzaken. Dit verschijnt meestal als rode vlekken op de huid. De symptomen van folliculitis kunnen op acne lijken. De betrokken structuur is het haarzakje, dezelfde structuur die wordt aangetast door acne. Deze keer wordt het diepere aspect van acne nagebootst: de zwelling van de follikel, de infiltratie door witte bloedcellen om de infectie te bestrijden en daarbij een whitehead vormen. Omdat het een infectie is, is de kans groter dat dit plotseling optreedt en is de kans groter dat het pijn doet. Scheren, over de huid wrijven en strakke kleding dragen, kunnen allemaal de haarzakjes beschadigen. Dit is waarschijnlijker als de huid warm en vochtig is.

Huidaandoening behandelen

Als je erachter bent gekomen dat je geen last hebt van acne op je armen en hebt achterhaalt wat je precies hebt, wordt het tijd om het te behandelen. De verschillende huidaandoeingen vereisen verschillende behandelingen.

Keratosis pilaris:

Keratosis pilaris kan worden behandeld, maar het is niet volledige te ‘genezen’. Bodylotions en zelfs scrubs die chemisch exfoliërende ingrediënten bevatten, zoals salicylzuur, kunnen helpen de pluggen los te maken. Hiervoor kan de eerder genoemde BHA met salicylzuur exfoliant dus ook wonderen doen.

Netelroos:

Zoek medisch advies als de oorzaak van netelroos niet duidelijk is. Een allergietest kan vaak helpen om de oorzaak van de reactie te achterhalen. Een persoon kan dit allergeen dan vermijden om een toekomstige reactie te voorkomen.

Folliculitis:

Wanneer je denkt dat je last hebt van folliculitis, kun je het beste naar de dermatoloog gaan. Antibiotische crèmes of gels meestal helpen. In sommige gevallen kunnen dermatologen ook een antischimmelreiniger voorschrijven, wanneer een antibiotische zalf alleen niet helpt. Het aanbrengen van een warm washandje op de huid kan de symptomen van folliculitis ook helpen verlichten.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *