puist op lip

Puist op je lip? Zo kom je er vanaf!

Heb jij een puist op je lip? Dan wil je er waarschijnlijk zo snel mogelijk vanaf. In dit artikel leren we je hoe je dit het beste kunt aanpakken!

Als je ooit een puistje aan de randen van je lippen hebt gekregen, weet je hoe pijnlijk het kan zijn. Het is niet ongebruikelijk dat mensen puistjes krijgen in dit gebied, het komt zelfs vaak voor. Gelukkig zijn er manieren om er sneller vanaf te komen.

Net als puistjes die je ergens anders op je gezicht of lichaam krijgt, worden ook deze puistjes veroorzaakt door verstoppingen of ontstekingen in je poriën. Ze hebben echter de neiging meer pijn te doen omdat de huid rond je lippen – met meer dan een miljoen zenuwuiteinden die dicht bij het oppervlak zitten – dunner en gevoeliger is dan je andere huid.

Lees gauw verder om meer te leren over puistjes op de lippen, en belangrijker, hoe je er vanaf komt!

Heb ik een puist op mijn lip of heb ik een koortslip?

Als je wat onzuiverheden op de randen van je lippen ziet zitten, vraag je je in eerste instantie misschien af wat het precies is. Zowel lippuistjes als koortsblaasjes kunnen namelijk op de rand van de lippen verschijnen, en een lippuistje kan worden aangezien voor een koortslip. Koortsblaasjes, ook wel orale herpes genoemd, worden echter veroorzaakt door het herpes simplex-virus en behandeld met antivirale medicatie. Ze lijken meer op blaren dan op puistjes en kunnen gepaard gaan met griepachtige symptomen of een tintelend gevoel voordat de zweer verschijnt.

Lippuistje daarentegen zien eruit als gewone puistjes die je ook op andere plekken tegen kunt komen. Ze hebben een hobbelige structuur en vaak zit er ook een witte punt in het midden. Als hetgeen wat je op je lippen hebt dus op een typisch puistje lijkt, dan zal het waarschijnlijk ook een puistje zijn.

Puist op lip verwijderen op een veilige manier

Wanneer je een puistje ziet verschijnen op je lip, is je eerste gedachte waarschijnlijk ‘Hoe kom ik hier zo snel mogelijk vanaf?’. Dat is ook de vraag waar we in dit artikel op in gaan. Maar belangrijker nog dan snel van je puistje af komen, is op de veilige manier van je puistje afkomen. Om het risico op beschadiging van je huid en lippen te verkleinen, moet je het op de juiste manier aanpakken.

1. Breng een warm of koud kompres aan

Het aanbrengen van een koud kompres op een lippuistje kan zwelling en roodheid helpen verlichten – en je puistje minder opvallend maken. Een koud kompres is ook een effectieve manier om pijn te verlichten. Zo kun je twee keer per dag een koud kompres tegen je puistje aanhouden, gedurende 1 minuut om ontstekingen te helpen verminderen. Herhaal indien nodig als je puistje pijnlijk is.

Een verwarmingskompres dat twee keer per dag wordt aangebracht, kan helpen de olie of het vuil te verwijderen dat de follikel verstopt. Indien geïnfecteerd, kan het kompres ook helpen de pus af te voeren, wat pijn en roodheid zal verminderen.

2. Reinig je huid

Het is belangrijk om je huid altijd goed gereinigd te houden. Reinig je huid goed met een zachte reiniger en een washandje of je vingertoppen. Dit kan helpen bij het verwijderen van vuil of bacteriën die de acne kunnen verergeren. Gebruik een milde reiniger om je gezicht twee keer per dag goed te wassen. Je huid hard schrobben of agressieve chemicaliën gebruiken kan je huid irriteren en acne verergeren, dus vermijd dit.

Er zijn veel verschillende gezichtsreinigers, maar deze zijn niet allemaal van dezelfde kwaliteit. Als je last hebt van puistjes, kun je het beste gaan voor een gezichtsreiniger die hier specifiek voor ontwikkelt is.

Hier volgt een top 3 van de beste gezichtsreinigers tegen puistjes:

Biodermal Vette & Gemengde Huid Face Gel
Biodermal Vette & Gemengde Huid Face Gel
La Roche-Posay Effaclar Zuiverende Gel
La Roche-Posay Effaclar Zuiverende Gel
Paula's Choice Clear Gel Gezichtsreiniger
Paula's Choice Clear Gel Gezichtsreiniger

3. Gebruik salicylzuur

Als je opzoek bent naar het beste middel tegen puistjes, en dus ook puistjes op en rondom de lippen, dan is salicylzuur de oplossing. 

Salicylzuur is een bèta-hydroxyzuur (BHA). Het staat erom bekend acne te verminderen door de huid te exfoliëren en de poriën schoon te houden. Salicylzuur kan diep in je huid dringen om zijn werk te doen. Deze kwaliteit is precies wat het zo’n krachtig ingrediënt maakt voor het aanpakken van acne – vooral voor mee-eters en whiteheads. Zodra het de huid binnendringt, lost salicylzuur huidresten op die de poriën verstoppen, werkt het als een ontstekingsremmer en helpt het ook rode, ontstoken puistjes sneller te verdwijnen.

Het ingrediënt kan zo diep in de huid doordringen dat het de verbindingen tussen huidcellen verbreekt. Zodra het de huid is binnengedrongen, kan het zure deel van het molecuul een deel van de intracellulaire ‘lijm’ oplossen die de huidcellen bij elkaar houdt. Hierdoor is het een van de beste middeltjes tegen puisten ooit!

Het beste product met salicylzuur op de markt is zonder twijfel de Exfoliant van Paula’s choice. Deze heeft ontzettend veel en zeer positieve klanten beoordelingen en zal je puistjes al sneeuw voor de zon laten verdwijnen!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

puistje op lip

Puistje op lip natuurlijk behandelen

Je vraagt je misschien af of er naast typische acne behandelingen ook natuurlijke middeltjes zijn om lippuistjes te laten verdwijnen. Er zijn wel wat natuurlijke middeltjes om puistjes sneller te laten verwijderen, maar vaak zijn ze niet zo krachtig en effectief als speciale acne middeltjes, zoals degene die we hierboven besproken hebben. Er zijn echter geweldige opties als je toch volledig natuurlijk wilt gaan. Hier volgen een aantal natuurlijke middeltjes tegen puistjes:

Castor olie:

Castor olie biedt verschillende gezondheidsvoordelen die kunnen helpen bij het wegwerken van lippuistjes. Het is een natuurlijke vochtinbrengende crème en bevat ricinolzuur, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Hierdoor zal het ontstekingen en pijn helpen verminderen.

Castor olie wordt ook veel gebruikt bij wondgenezing vanwege het vermogen om de groei van nieuw weefsel te stimuleren en de ophoping van dode huidcellen te voorkomen. In theorie kunnen al deze dingen nuttig zijn bij de behandeling van puisten.

Tea tree olie:

Tea tree olie staat bekend om zijn ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Het is een populair huismiddeltje dat wordt gebruikt om een ​​aantal huidaandoeningen te behandelen. Er is wetenschappelijk bewijs om de effectiviteit ervan tegen acne te ondersteunen.

Tea tree olie is over het algemeen veilig bij gebruik zoals aangegeven. Als je een gevoelige huid hebt of je zorgen maakt over een allergische reactie, test de olie dan op een klein deel van je arm voordat je het bij je lip aanbrengt.

Kurkumapasta:

Kurkuma bevat curcumine, dat verantwoordelijk is voor de kleur en voor de vele gezondheidsvoordelen. Van curcumine is gevonden dat het antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft die effectief zijn bij de behandeling van verschillende huidaandoeningen zoals psoriasis.

Omdat puisten een inflammatoire vorm van acne zijn, kan het helpen om kurkuma op je puistje aan te brengen. Om kurkuma te gebruiken, maak je een pasta door wat water toe te voegen aan kurkumapoeder. Breng het aan op een puistje en laat het een paar minuten intrekken, spoel het daarna af met warm water en dep het droog. Herhaal twee keer per dag.

Hoe ontstaat een puistje op de lip?

De huid aan de rand van je lippen zit vol met poriën die elk een talgklier bevatten die olie afscheidt. Wanneer die olie onder het oppervlak verstopt raakt door vuil, vet, make-up of iets anders, kan de porie geïrriteerd en ontstoken raken, waardoor een lippuistje ontstaat. Het is heel normaal en komt veel voor.

Hoewel sommige mensen genetisch meer vatbaar zijn voor acne, zijn dit enkele factoren die kunnen bijdragen aan puistjes rond je lippen:

Vettig voedsel:

Als je vettig voedsel eet, kan een deel van het vet op de huid rond je lippen terechtkomen en acne veroorzaken. Door je gezicht twee keer per dag te reinigen met een milde reiniger kun je dit vet kwijtraken en verklein je de kans op het ontwikkelen van acne.

Lip producten:

Lippenstift, lipgloss en lippenbalsem kunnen allemaal in de poriën rond je lippen komen en acne veroorzaken. Als je vatbaar bent voor acne, kies dan voor niet-comedogene schoonheidsproducten; dit zijn producten die speciaal zijn samengesteld om je poriën niet te verstoppen. Pas ook op dat je geen lipgloss of lippenstift op de huid boven je lip krijgt.

Hormonale veranderingen:

Hormonen die bekend staan ​​als androgenen kunnen ervoor zorgen dat de talgklieren meer olie produceren. Deze hormonen nemen toe tijdens de puberteit en kunnen ook op bepaalde punten in iemands menstruatiecyclus fluctueren. Medicatie en anticonceptiepillen kunnen hormonale onevenwichtigheden helpen reguleren en acne behandelen.

Medicatie:

Sommige medicijnen, zoals medicijnen die testosteron, corticosteroïden en lithium bevatten, kunnen acne veroorzaken. Als deze medicijnen de boosdoener zijn, overleg dan met je arts over eventuele andere opties.

Dieet:

Sommige voedingsmiddelen, zoals chocolade, gefrituurd voedsel of zuivelproducten, kunnen bij sommige mensen acne veroorzaken. Als je merkt dat een bepaald voedsel je puistjes veroorzaakt, probeer dat voedsel dan te vermijden om puistjes te voorkomen. Daarnaast kun je ook je huid verbeteren door je microbioom (het ecosysteem van gezonde bacteriën in en op je lichaam) te behandelen door dagelijks gebruik van probiotica.

Stress:

Een andere boosdoener die puistjes kan veroorzaken is stress. Stress hoeft niet per se acne te veroorzaken, maar het kan het wel verergeren. Probeer gezonde manieren te vinden om je stressniveaus te beheersen; yoga doen, mediteren en tijd vrijmaken voor hobby’s kan helpen. Lees hier meer manieren om stress te verlichten.

aha en bha

Puist op je lip voorkomen

Puistjes kun je niet altijd helemaal voorkomen, maar er zijn wel veel dingen die je kunt doen om de kans op lippuistjes en puistjes in het algemeen te minimaliseren. Hier volgen de beste tips:

  • Houd je huid schoon door twee keer per dag te reinigen.
  • Gebruik milde crèmes die de poriën niet verstoppen.
  • Vermijd irriterende en agressieve producten.
  • Neem salicylzuur op in je skin care routine om puistjes te voorkomen.
  • Vermijd het te hard scrubben van je huid.
  • Was lippenstift en andere make-up goed af voor het slapengaan.
  • Raak je gezicht niet te vaak aan.
  • Knijp je puistjes niet uit.
  • Controleer of je puistjes krijgt van bepaald eten en pas zo nodig je dieet aan.

Puistje op lip behandelen: Veelgestelde vragen

Hopelijk snap je bij deze waar puistjes op de lip vandaan komen en hoe je ze het beste op een snelle en veilige manier kunt behandelen. Mocht je nog vragen hebben over puistjes op de lippen dan kunnen de volgende veelgestelde vragen met antwoorden je wellicht verder helpen.

– Helpt het om tandpasta op mijn puistjes te doen?

Mensen zweren bij het vermogen van tandpasta om puistjes snel te laten krimpen en uitdrogen als het voor het slapengaan wordt aangebracht, maar het is niet zonder risico’s. Tandpasta bevat ingrediënten waarvan bekend is dat ze uitdrogend zijn, zoals waterstofperoxide en alcohol. De menthol die je een frisse adem geeft, kan ook een verkoelend effect hebben op de huid en tijdelijk pijn verlichten. Dat is waar de voordelen van deze remedie eindigen.

Tandpasta die op de huid wordt aangebracht, kan irritatie en droogheid veroorzaken, wat zelfs meer acne kan veroorzaken. Experts bevelen andere thuisbehandelingen en medische behandelingen aan in plaats van tandpasta voor acne.

– Kan ik puistjes op mijn lippen uitknijpen?

Hoewel je alle puistjes in principe kan uitknijpen, raden experts dit ten strengste af. Het kan verleidelijk zijn om een ​​puistje uit te knijpen, vooral als het pijnlijk is of als je er zelfbewust van wordt. Het is over het algemeen echter geen goed idee om puistjes uit te knijpen, omdat dit kan leiden tot littekens. Helemaal puistjes op en rondom de lippen zou je niet moeten uitknijpen, omdat deze huid extra dun en gevoelig is, waardoor de huid sneller kan beschadigen en het meer pijn kan doen.

– Wat veroorzaakt puistjes op de liplijn?

Hier zijn we hierboven in dit artikel al diep op in gegaan. We zullen het kort nog even samenvatten. Overmatige olieproductie, bacteriën en haarzakjes die verstopt zijn door olie, dode huidcellen en vuil kunnen puistjes op de liplijn veroorzaken. Stress, hormonen en bepaalde medicijnen kunnen het risico op puistjes ook vergroten en al bestaande acne verergeren.

Er zijn ook meldingen van mensen die acne rond de lippen krijgen na herhaaldelijk gebruik van lippenbalsem en vaseline. Hoewel over het algemeen veilig, kan overmatig gebruik van een product de poriën verstoppen en puistjes op de liplijn veroorzaken.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *