Pu-erh thee: Voordelen, bijwerkingen en meer!

Ben je benieuwd naar de voordelen van pu-erh thee? Dan zijn we hier om je daar meer over te vertellen!

Pu-erh thee (ook algemeen bekend als ‘puer’, ‘pu’er’, ‘po lei’ en ‘bolay’-thee, en bekend als’ donkere thee ‘of’ zwarte thee ‘in China) is een zeldzaam type van thee die is gemaakt in Yunnan, China. In het Westen staat deze thee bekend om zijn gezondheidsvoordelen, maar er zijn veel misvattingen over de smaak, verwerking en andere eigenschappen.

Lees gauw verder voor meer informatie over deze mysterieuze en vaak verkeerd begrepen thee.

Wat is pu-erh thee?

Pu-erh-thee is een uniek soort gefermenteerde thee die traditioneel wordt gemaakt in de provincie Yunnan in China. Het is gemaakt van de bladeren van een boom die bekend staat als de ‘wilde oude boom’, die in de regio groeit.

Hoewel er andere soorten gefermenteerde thee zijn, zoals kombucha, is pu-erh-thee anders omdat de bladeren zelf gefermenteerd zijn in plaats van de gebrouwen thee. Het wordt meestal verkocht in gecomprimeerde “cakes” van theebladeren, maar kan ook als losse thee worden verkocht.

Veel mensen drinken deze bijzondere thee omdat het niet alleen de gezondheidsvoordelen van gewone thee biedt, maar ook die van gefermenteerd voedsel.

Pu-erh thee kopen

Probeer het eens uit om te kijken of het wat voor jou is! Er zijn verschillende soorten op de markt, van puur tot met verschillende smaakjes. Je kunt het in verschillende winkels kopen, maar ook online.

Pu-erh thee voordelen en toepassingen

De voordelen van pu-erh thee zijn geweldig. Hieronder hebben we de belangrijkste en meest onderzochte voordelen voor je op een rijtje gezet.

1. Stimuleert gewichtsverlies

Hoewel er beperkt bewijs is om het gebruik van pu-erh thee voor gewichtsverlies te ondersteunen, wordt het vaak genoemd als een mogelijke hulp. Bovendien is deze thee gefermenteerd, wat betekent dat het gezonde probiotica bevat die gunstig kunnen zijn voor de darmgezondheid. Deze probiotica kunnen mogelijk helpen bij het verbeteren van de bloedsuikerspiegel, wat een rol kan spelen bij het beheersen van het gewicht en het verminderen van het hongergevoel.

2. Positieve invloed op cholesterolniveaus

Diverse studies hebben aangetoond dat het innemen van pu-erh thee-extracten kan bijdragen aan een gezonder cholesterolprofiel. Het extract van pu-erh thee kan op twee manieren helpen om het cholesterolgehalte te verlagen. Ten eerste kan het de uitscheiding van galzuren, die gebonden zijn aan voedingsvet, verhogen, waardoor de opname van vet in de bloedbaan wordt voorkomen. Ten tweede kan de thee ook helpen bij het verminderen van vetophoping. Deze effecten kunnen samen het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

3. Remt de groei van kankercellen

In laboratoriumstudies zijn pu-erh thee-extracten effectief gebleken in het doden van borstkanker-, mondkanker- en darmkankercellen. Hoewel deze bevindingen een veelbelovende basis vormen voor verder onderzoek, is het belangrijk op te merken dat de thee niet moet worden beschouwd als een behandeling voor kanker.

Deze onderzoeken betroffen het direct toepassen van sterk geconcentreerde extracten op kankercellen, dus het is nog niet volledig duidelijk hoe het drinken van de thee zou interageren met kankercellen in het menselijk lichaam. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe de consumptie ervan precies de kankercellen zou beïnvloeden.

4. Ondersteunt de gezondheid van de lever

Dankzij het vermogen om vetophoping te verminderen, kan pu-erh thee mogelijk helpen bij het voorkomen of omkeren van niet-alcoholische leververvetting, een aandoening waarbij vet zich ophoopt in de lever.

Een andere dierstudie heeft ook aangetoond dat de thee de lever kan beschermen tegen schade veroorzaakt door het chemotherapie-medicijn cisplatine. Dit is een veelbelovend gebied van onderzoek, maar er zijn nog menselijke studies nodig voordat er definitieve uitspraken kunnen worden gedaan over de voordelen voor de leverfunctie.

5. Verhoogt de antioxidantactiviteit

Pu-erh thee bevat natuurlijke antioxidanten die kunnen bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress in het lichaam. Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen te neutraliseren en kunnen zo het risico op chronische ziekten verlagen. Door regelmatig pu-erh thee te drinken, kun je dus profiteren van de antioxidanteigenschappen en je algehele gezondheid ondersteunen.

6. Bevordert de spijsvertering

De gefermenteerde aard van pu-erh thee kan gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en het verbeteren van de spijsverteringsprocessen. Door de probiotica in pu-erh thee kan de balans van nuttige bacteriën in de darmen worden bevorderd, wat kan leiden tot een betere opname van voedingsstoffen en een gezondere spijsvertering in het algemeen.

7. Ondersteunt mentale alertheid en focus

Naast de fysieke voordelen kan deze bijzondere thee ook mentale voordelen bieden. De thee bevat cafeïne, zij het in kleinere hoeveelheden dan koffie, wat kan bijdragen aan een verhoogde mentale alertheid en focus. Het kan helpen om de concentratie te verbeteren en de vermoeidheid te verminderen, waardoor je productiever en alerter kunt zijn gedurende de dag.

8. Versterkt het immuunsysteem

Pu-erh thee bevat verschillende voedingsstoffen en antioxidanten die het immuunsysteem kunnen versterken. Door deze thee regelmatig  te drinken, kun je je lichaam voorzien van belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem helpt je lichaam om infecties en ziekten beter te bestrijden, waardoor je over het algemeen gezonder blijft.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

De meeste bijwerkingen zijn afkomstig van het cafeïnegehalte. Afhankelijk van de sterkte van het brouwsel, kan de thee 30-100 mg cafeïne per kopje bevatten. De meeste mensen kunnen dagelijks tot 400 mg cafeïne verdragen, maar enkele van de bijwerkingen van overmatige cafeïne kunnen zijn:

 • slapeloosheid
 • duizeligheid
 • uitdroging
 • diarree of overmatig
 • plassen

Omdat gefermenteerd voedsel de concentraties van je darmbacteriën kan beïnvloeden, kan deze unieke thee ook je spijsvertering beïnvloeden en mogelijk spijsverteringsproblemen veroorzaken.

beste pu-erh thee

Dosering

Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd om dagelijks tot 3 kopjes (710 ml) pu-erh thee te drinken, tenzij je ook grote hoeveelheden andere cafeïnehoudende dranken consumeert.

Hoewel er geen specifiek onderzoek is naar de optimale dagelijkse hoeveelheid pu-erh thee om mogelijke voordelen op het gebied van gewichtsverlies te ervaren, is het een goed startpunt om 1-2 kopjes (240-480 ml) per dag te drinken.

Het is onwaarschijnlijk dat je een overdosis pu-erh thee neemt. Echter, aangezien het cafeïne bevat, is er enig risico op een cafeïne-overdosis als je meerdere kopjes per dag drinkt in combinatie met andere cafeïnehoudende dranken. Symptomen van een cafeïne-overdosis, zoals een onregelmatige hartslag, kunnen optreden na inname van 400 mg cafeïne, wat overeenkomt met 4 of meer kopjes (950 ml), afhankelijk van de sterkte van de thee. Het drinken van één of twee kopjes (240-480 ml) pu-erh thee per dag brengt weinig risico op een overdosis met zich mee.

Hoe pu-erh thee zelf maken

Benodigheden:

 • pu-erh thee – een enkele cake of 3-4 gram losse thee per kopje dat je wilt maken
 • kokend water
 • een theepot met een zeef
 • theekopjes of mokken
 • optionele extra’s zoals room, melk of zoetstof

Stappen:

 • Plaats de theecake of losse blaadjes in de theepot en voeg net genoeg kokend water toe om de bladeren te bedekken en gooi het water weg. Herhaal deze stap nogmaals en zorg ervoor dat je het water weggooit. Deze “spoeling” zorgt voor thee van hoge kwaliteit.
 • Vul de theepot met kokend water en laat de thee 2 minuten trekken. Op basis van je smaakvoorkeuren kun je voor een langere of kortere periode trekken.
 • Giet de thee in theekopjes en voeg naar wens extra’s toe.

Stoppen met drinken

Tenzij je cafeïne volledig schrapt, zou je geen problemen moeten hebben wanneer je stopt met het drinken van de thee en zou je geen ontwenningsverschijnselen moeten hebben.

Als pu-erh thee echter de enige bron van cafeïne is die je aan het consumeren was, of als je in één keer stop met cafeïne die je normaalgesproken dronk, kun je enkele symptomen van cafeïneonttrekking ervaren, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn en moeite met concentreren. Toch houden de meeste ontwenningsverschijnselen van cafeïne slechts ongeveer 1 week aan.

Combinatie met medicatie

Pu-erh thee is relatief veilig en de meeste interacties tussen geneesmiddelen zijn te wijten aan het cafeïnegehalte. Sommige medicijnen die kunnen interageren met cafeïne zijn onder meer antibiotica, sommige stimulerende middelen, bepaalde hartmedicijnen en bepaalde astmamedicijnen. Als je je zorgen maakt over je cafeïne inname en je medicijnen, dient je je arts te raadplegen.

Opslag

Pu-erh thee is een gefermenteerd product dat in kwaliteit blijft verbeteren naarmate het ouder wordt, dus als het op de juiste manier wordt bewaard, gaat het bijna voor onbepaalde tijd mee. Bewaar het altijd in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats, zoals je voorraadkast. Als het er anders uit ziet of gek ruikt, of als er zichtbare schimmel op groeit, moet je het weggooien.

Zwangerschap en borstvoeding

Cafeïne is de grootste zorg met betrekking tot pu-erh thee tijdens zwangerschap of borstvoeding. Hoewel zwangere vrouwen de cafeïne niet volledig uit hun dieet hoeven te schrappen, moeten ze het niet overdrijven. Experts raden tijdens de zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag aan. Omdat pu erh thee tot 100 mg per kopje (240 ml) kan bevatten, kan het met mate aan het dieet van een zwangere vrouw worden toegevoegd, zolang ze niet regelmatig andere dranken met veel cafeïne gebruikt.

Vrouwen die borstvoeding geven, moeten ook hun cafeïne inname beperken tot ongeveer 300 mg per dag, omdat kleine hoeveelheden cafeïne in de moedermelk terecht kunnen komen.

voordelen pu-erh thee

Veel gestelde vragen (FAQ)

Nu dat je meer weet over de geweldige voordelen van pu-erh thee, zit je misschien nog met wat nadere vragen. Hieronder hebben we een aantal van de meestgestelde vragen voor je op een rijtje gezet met de juiste antwoorden.
 

– Hoe smaakt pu-erh thee?

Het fermentatieproces geeft pu-erh thee een unieke scherpe of “funky” smaak, die echter wordt gecombineerd met andere smaken zoals zoetheid, bitterheid en aardsheid. Pu-erh thee van goede kwaliteit heeft een diepe, rijke smaak die door velen wordt omschreven als aards of paddenstoelachtig. Theeën met toegevoegde ingrediënten hebben verschillende smaken. Bovendien verandert de smaak naarmate de thee ouder wordt. Slechte kwaliteit pu-erh kan een modderige of beschimmelde smaak hebben.

– Wat is rauwe pu-erh thee?

Er zijn twee hoofdvariëteiten van pu-erh thee: rijp en rauw. Rijpe pu-erh-thee is de minder dure variant. Deze thee wordt gemaakt door de losse bladeren enkele maanden te fermenteren en ze vervolgens in vorm te persen. Rauwe pu-erh thee is duurder. Bij de productie van rauwe pu-erh worden de stappen om rijpe pu-erh te maken omgekeerd. De verse theebladeren worden eerst geperst en vervolgens gefermenteerd, meestal gedurende meerdere jaren.

– Wat zijn enkele populaire smaken van pu-erh thee?

Pu-erh thee kan puur worden gedronken of worden gemengd met verschillende smaakstoffen. Populaire mengsels zijn onder andere chocolade pu-erh thee, die cacaopoeder bevat, en chrysanthemum pu-erh, die gedroogde bloemblaadjes van de chrysanthemumbloem bevat. Deze toevoegingen kunnen de smaak van de thee verbeteren, aangezien pu-erh van zichzelf een unieke smaak heeft die niet voor iedereen aantrekkelijk is.

– Hoeveel calorieën zitten er in pu-erh thee?

Pu-erh thee die is gezet bevat van nature geen calorieën of is extreem laag in calorieën. Als je echter suiker of room toevoegt, verhoog je het caloriegehalte van de thee.

– Kun je pu-erh thee dagelijks drinken?

Ja, het is veilig om pu-erh thee dagelijks te drinken, zolang je het goed verdraagt.

– Hoe lang kan pu-erh thee worden bewaard?

Pu-erh thee staat bekend om zijn rijpingspotentieel en de smaak verandert na verloop van tijd. Hoewel er geen vaste regel is voor hoelang pu-erh thee bewaard kan worden, kan het in principe jarenlang worden opgeslagen en gerijpt. Sommige pu-erh liefhebbers genieten van de smaak van jonge pu-erh thee, terwijl anderen de voorkeur geven aan de complexe en volwassen smaakprofielen van oude pu-erh thee.

Goed bewaarde pu-erh thee kan na verloop van tijd verbeteren in smaak en aroma. Het is belangrijk om pu-erh thee op de juiste manier te bewaren om oxidatie en vochtigheid te minimaliseren. Over het algemeen wordt pu-erh thee bewaard in een koele, droge en geurvrije omgeving, bij voorkeur in een aardenwerkcontainer of een goed afgesloten verpakking. Door het juiste bewaarproces kan pu-erh thee jarenlang meegaan en zijn karakter ontwikkelen.

– Kan pu-erh thee cafeïne bevatten?

 

De hoeveelheid cafeïne in pu-erh thee varieert meestal tussen de 20-70 milligram per kopje, afhankelijk van de specifieke pu-erh thee en hoe het wordt gezet. Het is belangrijk op te merken dat cafeïnegehaltes ook kunnen variëren tussen sheng pu-erh en shou pu-erh. Over het algemeen bevat shou pu-erh iets meer cafeïne dan sheng pu-erh vanwege het fermentatieproces.

Als je gevoelig bent voor cafeïne of je cafeïne-inname wilt beperken, kun je overwegen om pu-erh thee met een kortere trektijd te zetten of te kiezen voor sheng pu-erh, omdat deze meestal iets minder cafeïne bevat. Het is altijd een goed idee om je persoonlijke tolerantie voor cafeïne te kennen en rekening te houden met andere cafeïnehoudende dranken die je gedurende de dag consumeert.

– Is pu-erh thee geschikt voor gewichtsverlies?

Pu-erh thee wordt soms geassocieerd met gewichtsverlies, maar het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Hoewel er enig beperkt onderzoek is dat suggereert dat pu-erh thee gunstige effecten kan hebben op gewichtsbeheersing, is er geen magische oplossing voor gewichtsverlies.

Pu-erh thee kan mogelijk helpen bij gewichtsbeheersing vanwege de aanwezigheid van verbindingen zoals polyfenolen en catechines, die kunnen bijdragen aan de stofwisseling en de vetverbranding stimuleren. Bovendien kan pu-erh thee, vanwege de lichte cafeïne-inhoud, de energie en alertheid verhogen, wat kan helpen bij het handhaven van een actieve levensstijl.

Het is echter belangrijk om te benadrukken dat gewichtsverlies het resultaat is van een combinatie van verschillende factoren, waaronder een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl. Het consumeren van pu-erh thee alleen zal geen significante gewichtsverliesresultaten opleveren.

Als je geïnteresseerd bent in deze thee als onderdeel van je gewichtsbeheersingsroutine, is het raadzaam om een gezond en uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te bewegen en pu-erh thee te combineren met andere gezonde gewoonten.

– Wordt pu-erh thee geassocieerd met specifieke culturele tradities?

Ja, pu-erh thee heeft diepe wortels in de Chinese cultuur en wordt geassocieerd met specifieke tradities. Daar wordt van de pu-erh voordelen al lang geprofiteerd Het wordt beschouwd als een belangrijk onderdeel van de theecultuur in China en heeft verschillende specifieke culturele tradities en praktijken.

In China wordt pu-erh thee vaak geassocieerd met rituelen en ceremonies, met name in de provincie Yunnan waar het oorspronkelijk vandaan komt. Er zijn traditionele manieren van het zetten en serveren van pu-erh thee, waarbij aandacht wordt besteed aan de temperatuur van het water, de trektijd en zelfs de manier waarop de thee wordt geschonken. Deze rituelen en tradities hebben een symbolische betekenis en zijn een manier om respect te tonen voor de thee en de cultuur eromheen.

Pu-erh thee is ook nauw verbonden met de Chinese tradities van gastvrijheid en sociale interactie. Het wordt vaak geserveerd aan gasten als teken van gastvrijheid en wordt geassocieerd met het delen van momenten van gezelligheid en samenzijn. Pu-erh thee wordt soms zelfs beschouwd als een symbool van vriendschap en wordt gebruikt om vriendschapsbanden te versterken.

Bovendien wordt pu-erh thee in sommige regio’s van China geassocieerd met traditionele geneeskunde en gezondheidsvoordelen. Het wordt vaak gewaardeerd om zijn veronderstelde eigenschappen, zoals het bevorderen van de spijsvertering, het verminderen van vetophoping en het verbeteren van de algehele gezondheid. Pu-erh thee wordt soms gebruikt als onderdeel van holistische benaderingen van welzijn en wordt beschouwd als een natuurlijk middel om het lichaam in balans te brengen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *