Pu-erh thee: Voordelen, bijwerkingen en meer!

Pu-erh thee (ook algemeen bekend als ‘puer’, ‘pu’er’, ‘po lei’ en ‘bolay’-thee, en bekend als’ donkere thee ‘of’ zwarte thee ‘in China) is een zeldzaam type van thee die is gemaakt in Yunnan, China. In het Westen staat deze thee bekend om zijn gezondheidsvoordelen, maar er zijn veel misvattingen over de smaak, verwerking en andere eigenschappen. Lees verder voor meer informatie over deze mysterieuze en vaak verkeerd begrepen thee.

Wat is pu-erh thee?

Pu-erh-thee is een uniek soort gefermenteerde thee die traditioneel wordt gemaakt in de provincie Yunnan in China. Het is gemaakt van de bladeren van een boom die bekend staat als de ‘wilde oude boom’, die in de regio groeit.

Hoewel er andere soorten gefermenteerde thee zijn, zoals kombucha, is pu-erh-thee anders omdat de bladeren zelf gefermenteerd zijn in plaats van de gebrouwen thee. Het wordt meestal verkocht in gecomprimeerde “cakes” van theebladeren, maar kan ook als losse thee worden verkocht.

Veel mensen drinken deze bijzondere thee omdat het niet alleen de gezondheidsvoordelen van gewone thee biedt, maar ook die van gefermenteerd voedsel.

Pu-erh thee kopen

Probeer het eens uit om te kijken of het wat voor jou is! Er zijn verschillende soorten op de markt, van puur tot met verschillende smaakjes. Je kunt het in verschillende winkels kopen, maar ook online.

Voordelen en toepassingen

1. Kan gewichtsverlies bevorderen

Er is beperkt bewijs om het gebruik van pu-erh thee voor gewichtsverlies te ondersteunen, maar toch wordt het vaak beweerd. Bovendien is deze thee soort gefermenteerd, dus het kan ook gezonde probiotica – of nuttige darmbacteriën – in je lichaam introduceren. Deze probiotica kunnen je bloedsuikerspiegel helpen verbeteren, wat een sleutelrol speelt bij gewichtsbeheersing en hongergevoel.

2. Verbetert cholesterol

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met pu-erh thee extracten de bloedvetgehaltes ten goede komt. Pu-erh thee extracten kunnen het cholesterolgehalte op twee manieren helpen verlagen. Ten eerste verhoogt het de hoeveelheid aan voedingsvet gebonden galzuur dat wordt uitgescheiden in de ontlasting, waardoor wordt voorkomen dat het vet in je bloedbaan wordt opgenomen. Ten tweede vermindert de thee ook de vetophoping. Samen kunnen deze effecten het risico op hart- en vaatziekten verlagen.

3. Remt de groei van kanker

In reageerbuisstudies hebben pu-erh thee extracten borstkanker, mondkanker en darmkankercellen gedood. Hoewel deze bevindingen een veelbelovend startpunt bieden voor toekomstig onderzoek, mag het niet als kankerbehandeling worden gebruikt.

Deze onderzoeken omvatten het rechtstreeks toepassen van sterk geconcentreerde extracten op kankercellen, dus het is niet helemaal duidelijk hoe het drinken van de thee zou interageren met kankercellen in je lichaam. Meer onderzoek is nodig om te begrijpen hoe het drinken ervan precies de kankercellen zou beïnvloeden.

4. Kan de levergezondheid verbeteren

Omdat het de vetophoping kan verminderen, kan pu-erh thee niet-alcoholische leververvetting helpen voorkomen of omkeren, een ziekte waarbij overtollig vet zich ophoopt in je lever.

Een andere dierstudie toonde ook aan dat het ook de lever kan beschermen tegen schade veroorzaakt door het chemotherapie-medicijn cisplatine. Dit is een veelbelovend onderzoeksgebied, maar er zijn menselijke studies nodig voordat er harde uitspraken kunnen worden gedaan over de voordelen voor de leverfunctie.

Bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

De meeste bijwerkingen zijn afkomstig van het cafeïnegehalte. Afhankelijk van de sterkte van het brouwsel, kan de thee 30-100 mg cafeïne per kopje bevatten. De meeste mensen kunnen dagelijks tot 400 mg cafeïne verdragen, maar enkele van de bijwerkingen van overmatige cafeïne kunnen zijn:

 • slapeloosheid
 • duizeligheid
 • uitdroging
 • diarree of overmatig
 • plassen

Omdat gefermenteerd voedsel de concentraties van je darmbacteriën kan beïnvloeden, kan deze unieke thee ook je spijsvertering beïnvloeden en mogelijk spijsverteringsproblemen veroorzaken.

beste pu-erh thee

Dosering

De meeste mensen kunnen veilig tot 3 kopjes (710 ml) pu-erh thee per dag drinken, tenzij ze ook grote hoeveelheden andere cafeïnehoudende dranken consumeren.

Er is geen onderzoek naar hoeveel je er dagelijks van moet drinken om de mogelijke voordelen van gewichtsverlies te ervaren, maar 1-2 kopjes (240-480 ml) per dag is een goed startpunt.

Overdosering is onwaarschijnlijk bij pu-erh thee. Toch bevat het cafeïne, dus er is enig risico op een overdosis cafeïne als je meerdere kopjes per dag drinkt in combinatie met andere cafeïnehoudende dranken. Symptomen van een overdosis cafeïne, zoals een onregelmatige hartslag, kunnen beginnen na inname van 400 mg cafeïne, wat overeenkomt met 4 of meer kopjes (950 ml), afhankelijk van de sterkte van het brouwsel. Een of twee kopjes (240-480 ml) geeft weinig risico op overdosering.

Hoe pu-erh thee zelf maken

Benodigheden:

 • pu-erh thee – een enkele cake of 3-4 gram losse thee per kopje dat je wilt maken
 • kokend water
 • een theepot met een zeef
 • theekopjes of mokken
 • optionele extra’s zoals room, melk of zoetstof

Stappen:

 • Plaats de theecake of losse blaadjes in de theepot en voeg net genoeg kokend water toe om de bladeren te bedekken en gooi het water weg. Herhaal deze stap nogmaals en zorg ervoor dat je het water weggooit. Deze “spoeling” zorgt voor thee van hoge kwaliteit.
 • Vul de theepot met kokend water en laat de thee 2 minuten trekken. Op basis van je smaakvoorkeuren kun je voor een langere of kortere periode trekken.
 • Giet de thee in theekopjes en voeg naar wens extra’s toe.

Stoppen met drinken

Tenzij je cafeïne volledig schrapt, zou je geen problemen moeten hebben wanneer je stopt met het drinken van de thee en zou je geen ontwenningsverschijnselen moeten hebben.

Als pu-erh thee echter de enige bron van cafeïne is die je aan het consumeren was, of als je in één keer stop met cafeïne die je normaalgesproken dronk, kun je enkele symptomen van cafeïneonttrekking ervaren, waaronder vermoeidheid, hoofdpijn en moeite met concentreren. Toch houden de meeste ontwenningsverschijnselen van cafeïne slechts ongeveer 1 week aan.

Combinatie met medicatie

Pu-erh thee is relatief veilig en de meeste interacties tussen geneesmiddelen zijn te wijten aan het cafeïnegehalte. Sommige medicijnen die kunnen interageren met cafeïne zijn onder meer antibiotica, sommige stimulerende middelen, bepaalde hartmedicijnen en bepaalde astmamedicijnen. Als je je zorgen maakt over je cafeïne inname en je medicijnen, dient je je arts te raadplegen.

Opslag

Pu-erh thee is een gefermenteerd product dat in kwaliteit blijft verbeteren naarmate het ouder wordt, dus als het op de juiste manier wordt bewaard, gaat het bijna voor onbepaalde tijd mee. Bewaar het altijd in een luchtdichte verpakking op een koele, donkere plaats, zoals je voorraadkast. Als het er anders uit ziet of gek ruikt, of als er zichtbare schimmel op groeit, moet je het weggooien.

Zwangerschap en borstvoeding

Cafeïne is de grootste zorg met betrekking tot pu-erh thee tijdens zwangerschap of borstvoeding. Hoewel zwangere vrouwen de cafeïne niet volledig uit hun dieet hoeven te schrappen, moeten ze het niet overdrijven. Experts raden tijdens de zwangerschap niet meer dan 200 mg cafeïne per dag aan. Omdat pu erh thee tot 100 mg per kopje (240 ml) kan bevatten, kan het met mate aan het dieet van een zwangere vrouw worden toegevoegd, zolang ze niet regelmatig andere dranken met veel cafeïne gebruikt.

Vrouwen die borstvoeding geven, moeten ook hun cafeïne inname beperken tot ongeveer 300 mg per dag, omdat kleine hoeveelheden cafeïne in de moedermelk terecht kunnen komen.

Veel gestelde vragen (FAQ)

Hoe smaakt pu-erh thee?

Door het fermentatieproces heeft deze thee soort een unieke scherpe of “funky” smaak, maar deze wordt gemengd met andere smaken – zoals zoetheid, bitterheid en aardsheid. Pu-erh thee van goede kwaliteit heeft een diepe, rijke smaak die door velen als aards of paddenstoel achtig wordt beschouwd. Theeën met andere ingrediënten hebben verschillende smaken. Bovendien verandert de smaak naarmate de thee ouder wordt. Slechte kwaliteit pu-erh smaakt vaak modderig of beschimmeld.

Pu-erh van goede kwaliteit spreekt koffiedrinkers vaak aan en past gd bij rijke desserts. De smaak en de bekende gezondheidsvoordelen maken het ook een geweldige optie om te drinken als digestief na een zware maaltijd; In China en Hong Kong wordt het inderdaad vaak geconsumeerd tijdens en na zware of vette maaltijden.

Als je de smaak niet zo lekker vindt, zijn er veel verschillende melanges op de markt. Chrysanthemum pu-erh is een traditionele Chinese melange die wordt gebruikt vanwege zijn ‘reinigende’ effecten, maar er zijn ook meer ‘eigentijdse’ theemengsels beschikbaar. Rishi’s pu-erh melanges bevatten bijvoorbeeld gember, vanille en munt smaken.

Wat is rauwe pu-erh thee?

Er zijn twee hoofdvariëteiten van pu-erh thee: rijp en rauw. Rijpe pu-erh-thee is de minst dure variant. Deze thee wordt gemaakt door de losse bladeren enkele maanden te fermenteren en ze vervolgens in vorm te persen.
Rauwe pu erh thee is duurder. Om deze te maken, worden de stappen om rijpe versie te maken omgekeerd. De verse theebladeren worden eerst geperst en vervolgens gefermenteerd – meestal jarenlang.

Wat zijn enkele populaire pu-erh theesmaken?

De populaire theekeuze kun je puur drinken of met verschillende smaakjes. Populaire melanges zijn onder andere chocolade pu-erh thee – die cacaopoeder bevat – en chrysanthemum pu-erh, die de gedroogde bloembladen van de chrysanthemumbloem bevat. Door deze toevoegingen kan de thee veel beter smaken, omdat het van zichzelf een unieke smaak heeft die niet iedereen lekker vindt.

Hoeveel calorieën zitten er in pu-erh thee?

Gebrouwen thee is van nature calorie vrij of extreem caloriearm. Als je echter zelf suiker of room toevoegt, verhoog je het caloriegehalte van je thee.

Kun je het elke dag drinken?

Ja, het kan geen kwaad om het dagelijks te drinken, zolang je het maar goed verdraagt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *