Psylliumvezels: Voordelen, bijwerkingen, dosering

Misschien heb je psylliumvezels wel eens zien staan naast andere natuurlijke laxeermiddelen. Het is echter zoveel meer dan alleen een constipatiebehandeling in termen van gezondheidsvoordelen. Dit vezel wordt gebruikt als supplement om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen.

Psyllium passeert, net als andere oplosbare vezels, de dunne darm zonder volledig te worden afgebroken of geabsorbeerd. In plaats daarvan absorbeert het water en wordt het een stroperige verbinding die gunstig is voor constipatie, diarree, bloedsuikerspiegel, bloeddruk, cholesterol en gewichtsverlies.

Lees verder om alles te ontdekken wat er te weten valt over psylliumvezels.

Wat zijn psylliumvezels

Psyllium is de naam die wordt gegeven aan zaden van de Plantago ovata plant, een struikachtig kruid dat voornamelijk in India voorkomt, hoewel het over de hele wereld groeit. Psyllium, ook bekend als ispaghula, wordt in de traditionele Indiase en Aziatische geneeskunde gebruikt als een natuurlijk kruidengeneesmiddel voor een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen.

Er zijn twee soorten vezels: Oplosbare vezels trekken water aan en veranderen in gel tijdens de spijsvertering om het proces te vertragen. Onoplosbare vezels voegen volume toe aan de ontlasting en lijken te helpen voedsel sneller door de maag en darmen te passeren.

Wat zijn psylliumvezels nou precies? Psyllium is een oplosbaar vezel, welke de dunne darm passeert zonder afgebroken of geabsorbeerd te worden. Het ondersteunt de spijsvertering en helpt om diarree, obstipatie, prikkelbare darmsyndroom en meer te verlichten.

Volwassenen hebben ongeveer 30 gram vezels per dag nodig, maar de meeste volwassenen krijgen slechts de helft hiervan binnen. Vezels zijn niet alleen belangrijk voor een gezonde stoelgang, het kunnen ook het risico op darmkanker verlagen, cholesterol verlagen en zelfs helpen bij het afvallen.

Psylliumvezels hebben veel van deze voordelen, en het is een veelvoorkomend hoofdbestanddeel in vezelsupplementen, zowel als poeder als in capsulevorm. Ontdek alle voordelen, bijwerkingen en het gebruik van psylliumvezels in dit artikel.

Psylliumvezels voordelen

Psylliumvezels worden meestal als laxeermiddel gebruikt, maar onderzoek toont aan dat deze plant nog veel meer voordelen heeft. Hier volgen alle belangrijke voordelen op een rijtje.

1. Rijk aan vezels

Een van de belangrijkste redenen waarom psylliumvezel zo gunstig is voor je gezondheid, is dat het vezelrijk is. Het is een belangrijke bron van vezels met zeven gram per eetlepel, wat 25% van je dagelijkse waarde is.

2. Het ondersteunt de spijsvertering

Psylliumvezel wordt als een prebioticum beschouwd, wat betekent dat het een goede bacteriegroei in je darmen stimuleert. Het bevat ook veel vezels, waardoor het een nuttige spijsvertering is.

3. Het kan helpen bij het opbouwen van immuniteit

Omdat het een prebioticum is en goede bacteriën essentieel zijn voor het versterken van je immuniteit, kan het je lichaam helpen ontstekingen te verminderen, infecties te bestrijden en een gezonde cel- en weefselgroei te stimuleren.

4. Het kan diarree helpen voorkomen

Psylliumvezel is een effectieve behandeling voor milde tot matige diarree. Het werkt als een soort vulstof. Dit betekent dat wanneer een vloeistof wordt toegevoegd aan psylliumpoeder, het opzwelt en groter wordt. Het resultaat is dat het water opneemt in het spijsverteringskanaal, waardoor de ontlasting steviger wordt en langzamer kan passeren.

Op een rijtje de voordelen van psylliumvezels bij diarree:

 • Verbetering van de consistentie van losse in waterige ontlasting
 • Vertraagde darmtransit
 • Het verminderen van de urgentie om te poepen
 • Het verlagen van de frequentie van stoelgang

5. Het kan helpen bij het behandelen van constipatie

Psylliumvezels zijn oplosbare vezels die water absorberen, waardoor een gelachtige textuur ontstaat die de ontlasting verzacht en de symptomen van constipatie verlicht.

6. Het kan helpen bij afvallen

Wist je dat psylliumvezels afvallen zelfs kunnen bevorderen? Het eten van vezels zoals psyllium kan in verband worden gebracht met een afname van het lichaamsgewicht. Door vezels voel je je langer vol, wat natuurlijk de hoeveelheid voedsel die wordt geconsumeerd beperkt. Hierdoor kan het gezond gewichtsverlies ondersteunen. Onthoud dat gewichtsverlies verder bevorderd wordt door een gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen en regelmatig te bewegen.

7. Het kan helpen bij het verlagen van cholesterol

Door oplosbare vezels, zoals psylliumvezels aan je dieet toe te voegen, kun je je cholesterol verlagen. Hierdoor kan het ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Oplosbare vezels verstoren de opname van galzuren in de darmen, wat leidt tot hun uitscheiding in de ontlasting. Aangezien de lever cholesterol omzet om de galzuren te vervangen, worden de niveaus van LDL “slecht” cholesterol verlaagd. Het verhogen van je inname van oplosbare vezels met vijf tot tien gram per dag resulteert doorgaans in een vermindering van vijf procent van het LDL-cholesterol.

Wanneer je de vezels gebruikt in combinatie met een gezond dieet en een gezonde levensstijl, werkt het het beste tegen cholesterol.

8. Het kan helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden

Psylliumvezel kunnen de bloedsuikerspiegel helpen verbeteren. Dit kan ongelooflijk gunstig zijn voor mensen met diabetes. Psyllium heeft een positief effect op de glucose in het bloed.

9. Het verlicht het prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom is een veel voorkomende chronische gastro-intestinale aandoening waarvan algemeen wordt aangenomen dat deze wordt veroorzaakt door te weinig voedingsvezels. Bij mensen met deze aandoening wordt aangenomen dat oplosbare vezels minder buikpijn / ongemak, opgeblazen gevoel / opgezette buik en winderigheid veroorzaken dan onoplosbare vezels.

Psylliumvezels kopen 

Ben je overtuigd van de geweldige voordelen van psylliumvezels? Probeer ze dan zelf eens uit! Hieronder hebben we een aantal van de beste psylliumvezels en psylliumvezel supplementen op een rijtje gezet.

psyllium vezel
Psylliumvezels biologisch - 500g - €16,99
psylliumvezels capsules
Psylliumvezels capsules - 500 stuks - €24,90
psyllium vezel supplement
Psyliumvezels biologisch - €12,40

Hoe kun je psylliumvezels gebruiken?

Psyllium is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeder, pillen, capsules en vloeistof. Het wordt onder veel merknamen verkocht als een zacht laxeermiddel.

Psylliumvezel poeder wordt aangetroffen in veel vrij verkrijgbare laxeermiddelen. Het kan ook online worden gekocht en toegevoegd aan gebak, water of smoothies om je dagelijkse vezelinname te verhogen. Psylliumvezels kunnen 20 keer hun eigen gewicht aan water opnemen, dus zorg ervoor dat je veel water drinkt wanneer je het gebruikt.

Psylliumvezels capsules zijn een alternatieve manier om het vezelgehalte te verhogen. Capsules kunnen met een glas water worden doorgeslikt en hebben de voorkeur voor mensen die niet van de textuur van gemalen psylliumvezels poeder houden.

Je vraagt je misschien af zijn psylliumvezels glutenvrij? Het antwoord is ja. Het wordt vaak gebruikt als bindmiddel in veel glutenvrije recepten en is geschikt voor mensen met coeliakie.

Psylliumvezels dosering

De dosering van psylliumvezels staat meestal op de verpakking, dus lees het etiket altijd goed door. Pas deze dosering alleen aan als je arts dit aanraadt. 

Gebruikelijke doseringen van psyllium zijn 5–10 g, minstens één keer per dag bij de maaltijd. Studies hebben aangetoond dat 5 gram per dag verzachte ontlasting heeft en een laxerend effect heeft bij constipatie. Om bijwerkingen te voorkomen, is het belangrijk om altijd veel water te drinken wanneer je het inneemt.

Psylliumvezels bijwerkingen

Mensen die supplementen met psylliumvezels aan hun dieet toevoegen, kunnen in het begin wat milde bijwerkingen ervaren, die meestal na een week ongeveer verdwijnen, wanneer het spijsverteringssysteem zich heeft aangepast aan de toename van vezels. De belangrijkste bijwerkingen van psylliumvezels zijn:

 • buikkrampen
 • constipatie
 • winderigheid

Lees altijd het etiket van de fabrikant voordat je vrij verkrijgbare laxeermiddelen of supplementen inneemt. Als je ernstige symptomen ervaart, stop dan met het gebruik van het product en neem contact op met je arts.

Veelgestelde vragen over psylliumvezels

Nu weet je meer over de psylliumvezels voordelen, bijwerkingen en dosering. We hebben hieronder nog wat van de meestgestelde vragen met antwoorden op een rijtje gezet.

Waar komen psylliumvezels vandaan?

 

De zaden van de Plantago ovata-plant bevatten een hoog gehalte aan oplosbare vezels, waaronder mucilage. Mucilage is een slijmerige substantie die opzwelt en een gelachtige textuur krijgt wanneer het in contact komt met water. Het is dit mucilage dat verantwoordelijk is voor de gunstige eigenschappen van psylliumvezels, zoals het bevorderen van de spijsvertering en het verzachten van de ontlasting.

Na het oogsten worden de zaden van de psylliumplant gezuiverd en gemalen om de vezels te isoleren. Het resulterende product, dat rijk is aan voedingsvezels, staat bekend als psylliumvezels of psylliumhusk. Deze vezels worden vaak gebruikt als een voedingssupplement of ingrediënt in voedingsmiddelen en worden gewaardeerd om hun gunstige effecten op de spijsvertering en darmgezondheid.

beste vezelsupplementen

Hoe werken psylliumvezels om de spijsvertering te verbeteren?

Psylliumvezels hebben verschillende eigenschappen die bijdragen aan het verbeteren van de spijsvertering. Hier zijn enkele manieren waarop psylliumvezels werken:
 
 1. Toename van de vochtopname: Psylliumvezels hebben de eigenschap om water aan te trekken en vast te houden. Wanneer je psylliumvezels consumeert en voldoende water drinkt, vormen de vezels een gelachtige substantie in je darmen. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zachter en volumineuzer wordt, wat de doorgang door het spijsverteringskanaal vergemakkelijkt.

 2. Verbetering van de stoelgang: De gelachtige textuur van psylliumvezels helpt bij het bevorderen van een regelmatige stoelgang. Ze kunnen helpen bij zowel constipatie als diarree. Bij constipatie kunnen psylliumvezels de ontlasting verzachten en de passage vergemakkelijken. Bij diarree kunnen de vezels juist helpen om de ontlasting dikker te maken en de stoelgang te normaliseren.

 3. Stimulatie van de darmbewegingen: Psylliumvezels kunnen de darmbewegingen stimuleren, wat de peristaltiek bevordert. Peristaltiek verwijst naar de samentrekkingen van de darmwand die ervoor zorgen dat voedsel en afvalstoffen door het spijsverteringskanaal worden voortbewogen. Door de darmbewegingen te bevorderen, kunnen psylliumvezels helpen bij een betere verplaatsing van voedsel en afvalstoffen door het darmstelsel.

 4. Prebiotische werking: Psylliumvezels fungeren als een prebioticum, wat betekent dat ze dienen als voedingsbron voor gunstige darmbacteriën. Deze goede bacteriën in de darmen, zoals probiotica, gedijen op vezelrijke voeding. Door de groei van gunstige bacteriën te stimuleren, kunnen psylliumvezels bijdragen aan een gezonde darmflora en een goede spijsvertering ondersteunen.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het consumeren van psylliumvezels, omdat ze water absorberen en kunnen uitzetten. Het volgen van de aanbevolen dosering en het raadplegen van een zorgverlener zijn ook belangrijk om de juiste inname en mogelijke interacties met medicijnen te waarborgen.

Kunnen psylliumvezels helpen bij gewichtsverlies?

Psylliumvezels kunnen bijdragen aan gewichtsverlies op verschillende manieren:

 1. Verzadiging: Psylliumvezels hebben de eigenschap om water op te nemen en uit te zetten in de maag. Dit kan leiden tot een gevoel van verzadiging en helpen om de eetlust onder controle te houden. Door het gevoel van volheid te verhogen, kunnen psylliumvezels mogelijk bijdragen aan het verminderen van de calorie-inname en het bevorderen van gewichtsverlies.

 2. Beheersing van de bloedsuikerspiegel: Psylliumvezels kunnen helpen de bloedsuikerspiegel stabiel te houden na een maaltijd, met name bij mensen met diabetes type 2. Door de opname van koolhydraten te vertragen, kunnen psylliumvezels helpen om pieken in de bloedsuikerspiegel te verminderen en de insulinerespons te verbeteren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van hongergevoelens en het beheersen van de calorie-inname.

 3. Verbetering van de spijsvertering: Psylliumvezels kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering en een regelmatige stoelgang. Een goede spijsvertering is belangrijk voor een gezond gewichtsverliesproces. Door constipatie te voorkomen en de darmgezondheid te ondersteunen, kunnen psylliumvezels bijdragen aan een efficiënte verwerking van voedsel en afvalstoffen.

Hoewel psylliumvezels enkele voordelen kunnen bieden bij gewichtsverlies, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te bewegen en een gezonde levensstijl te handhaven. Het raadplegen van een zorgverlener of diëtist kan ook nuttig zijn om advies op maat te krijgen dat past bij jouw specifieke situatie en doelen met betrekking tot gewichtsverlies.

Kan ik psylliumvezels gebruiken als ik diabetes heb?

 

Psylliumvezels hebben een lage glycemische index, wat betekent dat ze de bloedsuikerspiegel minder snel verhogen dan koolhydraten met een hogere glycemische index. Wanneer psylliumvezels worden geconsumeerd, vormen ze een gelachtige substantie in de darmen, wat de opname van koolhydraten kan vertragen. Dit kan helpen om pieken in de bloedsuikerspiegel na een maaltijd te verminderen en de insulinerespons te verbeteren.

Bovendien kunnen psylliumvezels bijdragen aan een betere controle van de bloedsuikerspiegel door het bevorderen van een gezonde spijsvertering en regelmatige stoelgang. Constipatie kan de bloedsuikerregulatie bemoeilijken, en psylliumvezels kunnen helpen bij het voorkomen van constipatie en het bevorderen van een gezonde darmfunctie.

Het is echter altijd raadzaam om advies in te winnen bij een zorgverlener, zoals een arts of een diëtist, voordat je psylliumvezels of andere voedingssupplementen toevoegt aan je dieet, vooral als je diabetesmedicatie gebruikt. Zij kunnen je helpen bepalen of psylliumvezels geschikt zijn voor jouw specifieke situatie en kunnen de juiste dosering en timing aanbevelen voor maximale voordelen.

Zijn psylliumvezels geschikt voor kinderen?

Psylliumvezels kunnen over het algemeen veilig zijn voor kinderen, maar het is belangrijk om de juiste dosering en toepassing te volgen, en om advies in te winnen bij een zorgverlener voordat je psylliumvezels aan het dieet van een kind toevoegt. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 1. Leeftijdsaanbevelingen: De meeste psylliumvezelproducten geven specifieke leeftijdsaanbevelingen op de verpakking. Het is belangrijk om deze aanbevelingen te volgen en ervoor te zorgen dat het product geschikt is voor de leeftijd van het kind.

 2. Dosering: De dosering van psylliumvezels voor kinderen kan verschillen van die voor volwassenen. Het is raadzaam om de aanbevolen dosering van het specifieke product te volgen, rekening houdend met de leeftijd en het gewicht van het kind.

 3. Voldoende vochtinname: Het is essentieel dat kinderen voldoende water drinken bij het innemen van psylliumvezels. De vezels absorberen water en kunnen uitzetten, dus voldoende vochtinname is belangrijk om mogelijke verstopping te voorkomen.

 4. Medische geschiedenis: Als een kind bepaalde medische aandoeningen heeft, zoals slikproblemen, darmobstructie of andere spijsverteringsstoornissen, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voordat je psylliumvezels aan het dieet toevoegt.

 5. Voedingsbronnen: In plaats van directe supplementen kunnen vezelrijke voedingsmiddelen een natuurlijke bron van voedingsvezels zijn voor kinderen. Het stimuleren van de consumptie van fruit, groenten, volle granen en peulvruchten kan helpen om de vezelinname van kinderen te verhogen.

Zoals altijd is het verstandig om het advies van een kinderarts of een voedingsdeskundige te raadplegen voordat je wijzigingen aanbrengt in het dieet van een kind, inclusief het toevoegen van supplementen zoals psylliumvezels. Ze kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuzes op basis van de individuele behoeften en gezondheid van het kind.

Hoe lang duurt het voordat psylliumvezels effect hebben?

 

Wanneer psylliumvezels worden geconsumeerd, vormen ze een gelachtige substantie in de darmen. Deze gel kan helpen om de ontlasting zachter te maken, de stoelgang te vergemakkelijken en de frequentie van de stoelgang te verhogen. Voor mensen met constipatie kunnen de effecten van psylliumvezels vaak binnen enkele dagen worden opgemerkt, waarbij de stoelgang regelmatiger en gemakkelijker wordt.

Bij het verbeteren van de algehele spijsvertering en darmgezondheid kan het iets langer duren voordat de effecten van psylliumvezels merkbaar zijn. Het kan enkele dagen tot een week duren voordat je verbeteringen opmerkt in symptomen zoals opgeblazen gevoel, gasvorming of indigestie.

Het is belangrijk om geduldig te zijn bij het gebruik van psylliumvezels en consistent te blijven met de inname ervan. Het is ook essentieel om voldoende water te drinken bij het innemen van psylliumvezels, omdat ze water absorberen en kunnen uitzetten. Dit helpt om de vezels effectief te laten werken en mogelijke verstopping te voorkomen.

Zijn psylliumvezels veilig om dagelijks te gebruiken?

 

Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het innemen van psylliumvezels, omdat ze water absorberen en kunnen uitzetten. Onvoldoende vochtinname kan mogelijk leiden tot verstopping of ongemak. Het wordt aanbevolen om minstens 8 glazen water per dag te drinken wanneer je psylliumvezels gebruikt.

Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor psylliumvezels en kunnen milde bijwerkingen ervaren, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of buikkrampen. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vaak na verloop van tijd of door de dosering aan te passen.

Het is altijd verstandig om de instructies op het productlabel te volgen en de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *