grove poriën

Poriën verkleinen - alle tips en tricks!

Poriën – ze kunnen de meest flawless make-uplook verpesten. Zelfs een foundation met volledige dekking maakt geen schijn van kans. Dus hoe verwijder je die vervelende grove poriën en pronk je snel weer met een egale huid? Lees verder verder om alle tips en tricks omtrent poriën verkleinen te ontdekken!

Wat zijn poriën?

Poriën zijn kleine openingen in de huid die olie en zweet afgeven. Ze zijn ook verbonden met je haarzakjes. Als je poriën groter lijken, kan dit komen door:

  • acne
  • verhoogde talgproductie, wat een vette huid veroorzaakt
  • schade door de zon
  • niet-comedogene make-up (waardoor je huid niet kan ademen)

Hoe kom je van poriën af?

Voordat we ingaan op hoe je poriën er kleiner uit kunt laten zien, moet je weten dat je huid poriën nodig heeft om zijn natuurlijke oliën, talg genaamd, te herbergen. Vanwege dit feit is poriën verwijderen nooit helemaal mogelijk. Wat je wel kunt doen, is je poriën reinigen en vrij houden van onzuiverheden waardoor ze groter kunnen worden.
Wanneer poriën geïnfecteerd of verstopt zijn, zetten ze uit. Vooral rond de neus, waar zich meer olieklieren bevinden, worden ze vergroot.

Hoewel het dus niet mogelijk is om poriën te verwijderen omdat we ze nodig hebben om onze huid te laten ademen, is het mogelijk om vergrote poriën minder zichtbaar te maken. Wanneer mensen het hebben over het ‘ademen’ van de huid, verwijzen ze meestal naar de vraag of de huid al dan niet verstopt is. Een verstopping van de huid kan puistjes, whiteheads of mee eters veroorzaken. Het is deze opbouw die kan leiden tot verstopte, vergrote poriën.

Elke dag vecht je huid tegen zweet, vervuiling en verstopte gezichtsmake-up. Als je last heeft van problematische huidproblemen of een huid die vatbaar is voor acne – is het dus super belangrijk om je poriën schoon te houden. Net als veel andere eigenschappen zijn poriën grotendeels het resultaat van genetica; poriegroottes en -aantallen variëren grotendeels per geslacht, locaties op het lichaam en etniciteiten. Vette huidtypes zijn vatbaarder voor verstoppingen in hun poriën.

Grove poriën verkleinen

Leer nu de eenvoudige manier om grove poriën te verkleinen en verminderen in vijf eenvoudige stappen.

1. Scrub regelmatig

Leg voordat je gaat scrubben een warm washandje op je gezicht gedurende vijf minuten om de poriën te openen. Scrub vervolgens zachtjes met vloeiende, cirkelvormige bewegingen zonder overmatige druk op het gezicht uit te oefenen. Concentreer je op probleemgebieden waar een droge huid en verstopte poriën het meest opvallen, zoals op de neus en wangen, voordat je je gezicht volledig met lauw tot warm water afspoelt.

Kies bij voorkeur voor een scrub met alfahydroxyzuren (AHA’s) of beta-hydroxyzuren (BHA’s). BHA’s staan ​​ook bekend als salicylzuren en mogen niet worden gebruikt als je allergisch bent voor aspirine. Hoewel beide ingrediënten je exfoliërende voordelen kunnen maximaliseren, kunnen BHA’s ook diep in de poriën doordringen om acne te behandelen.

Tip: Scrub twee tot drie keer per week (of één keer, voor de gevoelige huid) om te voorkomen dat de huid erger wordt.

Gebruik een zachte reiniger

Hoewel het gebruik van een exfoliërende reiniger misschien een goed idee lijkt om van een droge huid af te komen, kan het je huid zelfs irriteren en de droogheid verergeren. Zoek naar milde reinigingsmiddelen, zoals op oliebasis, die de huid hydrateren en kalmeren tijdens het reinigen.

Masseer de gezichtsreiniger zachtjes in je huid met schone vingers, ga liggen en bedek je gezicht met een warm washandje gedurende enkele minuten om de poriën te helpen openen. Spoel het washandje af en veeg eventuele overtollige olie. Als je tijd hebt, herhaal dan het proces voor nog betere resultaten. Spoel tot slot je gezicht met koud water om de poriën te helpen sluiten.

Vochtinbrengende crème

Vochtinbrenging is een essentiële stap in elke huidverzorgingsroutine – een die ook de zichtbaarheid van poriën zal verminderen. Een droge huid produceert overtollige olie in een poging de droogheid te verminderen, maar dit kan in plaats daarvan resulteren in verstopte poriën. Gebruik een milde, niet-comedogene vochtinbrengende crème en als je toch bezig bent, breng dan ook zonnebrandcrème aan. Schade door de zon kan de elasticiteit en het collageen in je huid verminderen, wat na verloop van tijd kan resulteren in vergrote poriën. Door een vochtinbrengende crème en zonnebrandcrème te combineren, kun je je huid gezond houden. Dit betekent dat er geen uitlopende poriën op zitten. Lees hier waarom het nog meer belangrijk is om zonnebrandcrème zo vaak mogelijk op te smeren.

Gebruik een gezichtsmasker

Maak er een onderdeel van je weekendroutine van om een ​​gezichtsmasker te gebruiken. Kies een makser dat zorgt voor een zachte, diepe reiniging van je poriën. Net als bij scrubben, plaats je een warm washandje op je gezicht gedurende vijf minuten voordat je je masker aanbrengt.

Gebruik bij voorkeur een kleimasker. Kleimaskers kunnen helpen om olie, vuil en dode huid diep in je poriën te verwijderen, zodat ze er kleiner uitzien. Je kunt deze een of twee keer per week gebruiken, maar niet op dezelfde dagen dat je scrubt. Scrubben en het gebruik van een kleimasker op dezelfde dag kan zwaar zijn voor je huid en het risico op irritatie vergroten.

Breng retinol aan

Om de poriën nog effectiever te verkleinen, wordt het aangeraden om retinol te gebruiken. Het gebruik van retinol, samen met regelmatige peeling, kan de celvernieuwing verhogen, waardoor de huid er gladder uitziet. Lees hier alles over de werking van retinol!

Grondige reiniging met poriestrips

Poriestips zijn perfect voor het verwijderen van mee-eters en het ontstoppen van poriën rond de neus. De twee onderstaande strips zijn gemaakt met selectieve bindmiddelen die werken als een magneet, die vuil en opbouw van diep in je poriën vasthouden en verwijderen.

Nadat je je gezicht grondig hebt gereinigd en je poriën hebt voorbereid met stoom thuis, ben je klaar om het losgemaakte vuil en puin te verwijderen. Volg de instructies op de poriestrip voor het beste resultaat. Poriën verkleinen is nog nooit zo snel gegaan! Je kunt deze strips beter niet gebruiken als je een gevoelige of al geïrriteerde huid hebt.

Slaap niet met make-up op

In slaap vallen met je make-up op is schadelijk voor je huid. Als cosmetica ‘s nachts blijft zitten, kunnen ze worden gecombineerd met vuil, olie en bacteriën die van de dag zijn overgebleven en je poriën verstoppen. Hierdoor kunnen ze er de volgende dag groter uitzien als je wakker wordt. Het is daarom super belangrijk om je make-up er ‘s avonds af te wassen, hoe moe je ook bent of hoe laat je thuiskomt.

Hou je handen eraf

Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om vergrote poriën te voorkomen, is door niet constant je gezicht aan te raken. Porren en het aanraken van puistjes of poriën kan de huid verergeren en in plaats daarvan vuil dieper in de poriën duwen. Zelfs schone handen poriën verergeren, dus blijf ervan af!

Als je puistjes probeert te verwijderen, kan dit niet alleen leiden tot verdere irritatie, het kan ook littekens veroorzaken. Je handen eraf houden is de beste manier om ervoor te zorgen dat je puistjes sneller genezen en daarna geen sporen achterlaten.

Blijf gehydrateerd

Naast het gebruik van de juiste producten, kan goed, ouderwets water ook je poriën en de algehele gezondheid van de huid ten goede komen. In het bijzonder helpt water bij het volgende:

  • je huid intern hydrateren
  • het verwijderen van gifstoffen uit je poriën
  • het verbeteren van je algehele teint
  • Een goede vuistregel is om te streven naar ten minste acht glazen water of andere vloeistoffen per dag. Als gewoon water niet jouw sterkste punt is, probeer dan smaak toe te voegen met citroen, komkommer of bessen.

Gezicht cupping

Probeer gezicht cupping! Deze vorm van cupping therapie kun je gemakkelijk zelf thuis doen. Naast het verkleinen van poriën heeft het nog veel meer voordelen, waaronder het verminderen van wallen en rimpels. Lees hier over alle voordelen en hoe het precies werkt!

Raadpleeg je huidverzorgingsspecialist

Als veranderingen in je routine en levensstijl geen invloed hebben op je vergrote en grove poriën, kunnen professionele behandelingen nuttig zijn. Je huidverzorgingsspecialist kan bepaalde procedures aanbevelen om te helpen bij vergrote poriën, zoals micronaaldbehandeling en laserbehandelingen.

Als ernstige acne bijdraagt ​​aan je grote poriën, kan je huidverzorgingsspecialist antibiotica of retinoïden voorschrijven om je huid te verbeteren. Zorg ervoor dat je je arts vraagt ​​om vrij verkrijgbare acnebehandelingen te gebruiken in combinatie met professionele behandelingen om reacties te voorkomen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *