grove poriën

Poriën verkleinen - alle tips en tricks!

Wil jij je poriën verkleinen? Dan zijn we hier om je te vertellen hoe je dat zo snel en effectief mogelijk doet!

Poriën – ze kunnen de meest flawless make-uplook verpesten. Zelfs een foundation met volledige dekking maakt geen schijn van kans. Dus hoe verwijder je die vervelende grove poriën en pronk je snel weer met een egale huid? Lees verder verder om alle tips en tricks omtrent poriën verkleinen te ontdekken!

Wat zijn poriën?

Poriën zijn kleine openingen in de huid die olie en zweet afgeven. Ze zijn ook verbonden met je haarzakjes. Als je poriën groter lijken, kan dit komen door:

  • acne
  • verhoogde talgproductie, wat een vette huid veroorzaakt
  • schade door de zon
  • niet-comedogene make-up (waardoor je huid niet kan ademen)

Hoe kom je van poriën af?

Voordat we ingaan op methoden om poriën kleiner te laten lijken, is het belangrijk om te begrijpen dat onze huid poriën nodig heeft om zijn natuurlijke oliën, genaamd talg, te huisvesten. Het is daarom niet mogelijk om poriën volledig te verwijderen. Wat je wel kunt doen, is je poriën reinigen en vrij houden van onzuiverheden die ze kunnen vergroten.

Wanneer poriën geïnfecteerd of verstopt raken, zetten ze uit, vooral rond de neus, waar zich meer olieklieren bevinden. Hoewel het niet mogelijk is om poriën volledig te verwijderen, omdat ze nodig zijn voor de ademhaling van de huid, kun je wel stappen ondernemen om vergrote poriën minder opvallend te maken. Wanneer mensen praten over het ‘ademend’ houden van de huid, verwijzen ze meestal naar de vraag of de huid al dan niet verstopt is. Verstoppingen kunnen leiden tot puistjes, mee-eters en andere onzuiverheden, wat op zijn beurt kan leiden tot verstopte en vergrote poriën.

Elke dag wordt onze huid blootgesteld aan zweet, vervuiling en make-upresten die zich in onze poriën kunnen ophopen. Vooral als je last hebt van huidproblemen zoals acne, is het van cruciaal belang om je poriën schoon te houden. Net zoals veel andere kenmerken zijn poriën grotendeels genetisch bepaald, met verschillende maten en aantallen afhankelijk van geslacht, lichaamsdelen en etniciteit. Mensen met een vette huid hebben meer kans op verstopte poriën.

Grove poriën verkleinen

Leer nu de eenvoudige manier om grove poriën te verkleinen en verminderen in vijf eenvoudige stappen.

1. Scrub regelmatig

Voordat je begint met scrubben, leg je gedurende vijf minuten een warm washandje op je gezicht om je poriën te openen. Gebruik vervolgens zachte, cirkelvormige bewegingen om te scrubben / exfoliëren zonder te veel druk op je gezicht uit te oefenen. Focus op probleemgebieden waar je een droge huid en verstopte poriën het meest opmerkt, zoals je neus en wangen, voordat je je gezicht grondig afspoelt met lauw tot warm water.

Kies bij voorkeur een exfoliant met alfahydroxyzuren (AHA’s) of bèta-hydroxyzuren (BHA’s). BHA’s worden ook wel salicylzuren genoemd en mogen niet worden gebruikt als je allergisch bent voor aspirine. Hoewel beide ingrediënten de exfoliërende voordelen kunnen maximaliseren, kunnen BHA’s ook diep doordringen in de poriën om acne te behandelen.

Tip: Scrub / exfolieer twee tot drie keer per week (of één keer per week voor de gevoelige huid) om te voorkomen dat de huid geïrriteerd raakt.

Je kunt dit doen met een fysieke scrub (met korreltjes erin) of met een chemische exfoliant. We hebben lijsten samengesteld met de beste producten!

beste gezichtsscrub

Gebruik een zachte reiniger

Hoewel het misschien verleidelijk lijkt om een exfoliërende reiniger te gebruiken om van een droge huid af te komen, kan dit juist irritatie veroorzaken en de droogheid verergeren. Kies in plaats daarvan voor zachte reinigingsmiddelen, zoals op oliebasis, die je huid hydrateren en kalmeren tijdens het reinigen.

Masseer de reiniger voorzichtig in je huid met schone vingers, ga dan liggen en bedek je gezicht met een warm washandje gedurende enkele minuten om de poriën te helpen openen. Spoel het washandje af en veeg eventuele overtollige olie weg. Als je de tijd hebt, herhaal dan dit proces voor nog betere resultaten. Spoel tot slot je gezicht af met koud water om de poriën te helpen sluiten.

Vochtinbrengende crème

Het hydrateren van je huid is een essentiële stap in elke huidverzorgingsroutine, en het helpt ook de zichtbaarheid van poriën te verminderen. Een droge huid produceert vaak overtollige olie om de droogheid tegen te gaan, maar dit kan leiden tot verstopte poriën.

Gebruik een zachte, niet-comedogene hydraterende crème en vergeet niet om ook zonnebrandcrème aan te brengen. Blootstelling aan de zon kan de elasticiteit en het collageen in je huid verminderen, wat na verloop van tijd kan leiden tot vergrote poriën. Door het combineren van een hydraterende crème en zonnebrandcrème kun je je huid gezond houden, waardoor verstopte poriën worden voorkomen.

Gebruik een gezichtsmasker

Maak van het gebruik van een gezichtsmasker een vast onderdeel van je weekendroutine. Kies een masker dat zorgt voor een zachte en diepe reiniging van je poriën. Net zoals bij het scrubben, leg je gedurende vijf minuten een warm washandje op je gezicht voordat je het masker aanbrengt.

Geef de voorkeur aan een kleimasker. Kleimaskers kunnen helpen om overtollige olie, vuil en dode huidcellen diep uit je poriën te verwijderen, waardoor ze er kleiner uitzien. Je kunt deze één of twee keer per week gebruiken, maar niet op dezelfde dagen dat je scrubt. Het scrubben en het gebruik van een kleimasker op dezelfde dag kan te belastend zijn voor je huid en het risico op irritatie vergroten.

Breng retinol aan

Om de poriën nog effectiever te verkleinen, wordt het aangeraden om retinol te gebruiken. Het gebruik van retinol, samen met regelmatige peeling, kan de celvernieuwing verhogen, waardoor de huid er gladder uitziet. Lees hier alles over de werking van retinol!

Grondige reiniging met poriestrips

Poriestrips zijn ideaal om mee-eters te verwijderen en verstopte poriën rondom de neus te reinigen. De twee onderstaande reinigers zijn samengesteld met speciale bindmiddelen die fungeren als een magneet, waardoor vuil en ophopingen diep in je poriën worden vastgehouden en verwijderd.

Na een grondige reiniging van je gezicht en het bereiden van je poriën met stoom thuis, ben je klaar om het losgekomen vuil en puin te verwijderen. Volg de instructies op de poriereiniger voor de beste resultaten. Het verkleinen van poriën is nog nooit zo eenvoudig geweest! Als je een gevoelige huid hebt of al last hebt van irritatie, is het beter om deze reinigers niet te gebruiken.

Slaap niet met make-up op

Het is schadelijk voor je huid om in slaap te vallen met make-up op. Wanneer cosmetica ‘s nachts op je huid blijven zitten, kunnen ze zich vermengen met vuil, olie en bacteriën die gedurende de dag zijn opgebouwd, waardoor je poriën verstopt raken. Dit kan ertoe leiden dat ze er de volgende dag groter uitzien wanneer je wakker wordt. Daarom is het uiterst belangrijk om ‘s avonds je make-up te verwijderen, ongeacht hoe moe je bent of hoe laat je thuis komt.

Vermijd contact met je gezicht

Een van de meest cruciale stappen om vergrote poriën te voorkomen, is door constant contact met je gezicht te vermijden. Het aanraken en pulken aan puistjes of poriën kan de huid verergeren en ervoor zorgen dat vuil dieper in de poriën wordt geduwd. Zelfs met schone handen kan het aanraken van je gezicht de situatie verergeren, dus weersta de drang!

Proberen puistjes uit te knijpen kan niet alleen leiden tot meer irritatie, maar ook tot littekens. Door je handen van je gezicht te houden, geef je puistjes de kans om sneller te genezen zonder sporen achter te laten.

Blijf gehydrateerd

Naast het gebruik van geschikte producten kan voldoende water drinken ook voordelig zijn voor je poriën en de algehele gezondheid van je huid. Water helpt met name bij het volgende:

  • Het hydrateren van je huid van binnenuit
  • Het verwijderen van gifstoffen uit je poriën
  • Het verbeteren van je algemene teint

Een goede richtlijn is om te streven naar minstens acht glazen water of andere vloeistoffen per dag. Als gewoon water niet jouw favoriet is, kun je smaak toevoegen met bijvoorbeeld citroen, komkommer of bessen.

Gezicht cupping

Probeer gezicht cupping! Deze vorm van cupping therapie kun je gemakkelijk zelf thuis doen. Naast het verkleinen van poriën heeft het nog veel meer voordelen, waaronder het verminderen van wallen en rimpels. Lees hier over alle voordelen en hoe het precies werkt!

Raadpleeg je huidverzorgingsspecialist

Als aanpassingen in je routine en levensstijl geen invloed hebben op je vergrote en grove poriën, kunnen professionele behandelingen uitkomst bieden. Een specialist in huidverzorging kan specifieke procedures aanbevelen om te helpen bij vergrote poriën, zoals microneedling en laserbehandelingen.

Als ernstige acne bijdraagt aan jouw vergrote poriën, kan een huidverzorgingsspecialist antibiotica of retinoïden voorschrijven om je huid te verbeteren. Zorg ervoor dat je aan je arts vraagt of je vrij verkrijgbare acnebehandelingen kunt combineren met professionele behandelingen om mogelijke reacties te voorkomen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *