pigmentvlekken verwijderen

Pigmentvlekken verwijderen: De beste tips!

Als het gaat om pigmentvlekken verwijderen, zijn er zoveel opties dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen. Welke ingrediënten moet je zoeken? En het allerbelangrijkste, welke zullen je pigmentatievlekken verwijderen, en voorgoed? In dit artikel ontdek je de beste manieren om snel van die vervelende donkere vlekken af te komen!

Wat zijn pigmentvlekken precies?

Hyperpigmentatie of pigmentvlekken is zijn alle stukjes op je huid die er donkerder uitzien dan je natuurlijk huidskleur door overproductie van het bruine pigment melanine.

Pigmentvlekken oorzaak

Dus wat veroorzaakt pigmentvlekken nou precies? Pigmentvlekken of hyperpigmentatie zijn te wijten aan de overproductie van melanine in de huid door melanocyten. Deze extra melanine kan door veel verschillende dingen worden veroorzaakt:

– Hormonen: Hormonen, zowel oestrogeen als progesteron, kunnen het melaninegehalte verhogen. Dit is waarom zwangere vrouwen vaak pigmentvlekken krijgen, welke na de geboorte vaak lichter worden.

– Blootstelling aan de zon: De UV-straling van de zon die op je huid terechtkomt, veroorzaakt extra melanineproductie als een manier om je huid tegen beschadiging te beschermen. Die extra melanine is wat je een kleurtje geeft. Als de zon echter vaak of overmatig wordt blootgesteld, kunnen er donkere “zonnevlekken” verschijnen. Hierdoor hebben de meeste mensen in de zomer meer pigmentvlekken.

– Leeftijd: De leeftijd kan de grootte van de melanocyten vergroten. Hierdoor hebben oudere mensen vaak pigmentvlekken, welke dan ook wel ouderdomdsvlekken genoemd worden.

– Huidirritatie: Huidirritatie als gevolg van acne, eczeem, harsen en harde scrubs, kunnen ook pigmentvlekken veroorzaken. Dit soort huidirritatie kan een ontstekeking veroorzaken, wat op zijn beurt pigmentproducerende cellen in een hogere versnelling brengen en een donkere vlek achterlaten nadat het letsel is genezen.

Pigmentvlekken verwijderen

Nu je weet waar die donkere vlekken vandaag komen, wordt het tijd om te ontdeken hoe je er vanaf kunt komen. Pigmentvlekken behandelen kan op verschillende manieren. De meest effectieve manieren worden hier besproken.

1. Vitamine C serum

Vitamine C serum is een wondermiddel tegen pigmentvlekken! Wanneer je vitamine C plaatselijk op de huid aanbrengt als een antioxidant helpt het voorkomen dat vrije radicalen oxidatieve schade aan de huid veroorzaken (wat onder andere kan leiden tot rimpels en een doffe teint). Het remt ook enzymatische processen die melanine in de huid produceren, en als zodanig kan het helpen om donkere verkleuring van de huid te verminderen.

Hoe te gebruiken: Masseer dagelijks een paar druppels op de gereinigde huid, bij voorkeur voordat je ‘s morgens zonnebrandcrème aanbrengt.

2. Retinol

Retinol kan plaatselijk worden aangebracht om de huid lichter te maken en hyperpigmentatie te verminderen. Retionl kan het optreden van hyperpigmentatie in minder dan zes maanden helpen verminderen, mits correct en consistent aangebracht. Doordat er door het aanbrengen van retinol gezonde cellen ontstaan verminderen pigmentvlekken langzaam. Retinol neutraliseert talg en exfolieert de huid waardoor de dode huidcellen verdwijnen en het talg makkelijk de huid kan verlaten. Naast pigmentvlekken verminderen is retinol ook een wondermiddel voor vele andere huidaandoenigen, zoals bijvoorbeeld acne.

Hoe te gebruiken: Retinol is sterk en krachtig dus bouw het langzaam op. In het begin kun je wat roodheid, droogheid en schilfering ervaren. Beperkt het gebruik eerst tot een of twee ker per week en verhoog naarmate dat wordt verdragen. Breng alleen ‘s nachts een kleine hoeveelheid retinol crème aan. Wacht voor optimale resultaten minstens 30 minuten voordat je eventuele andere huidverzorgingsproducten aanbrengt.

3. Appelazijn

Pigmentvlekken verwijderen met appelazijn is iets wat al eeuwen gedaan wordt. Maar werkt het echt? Ja, het doet zeker wat, maar het verwijderd de pigmentvlekken niet helemaal. Het zal wel helpen om je pigmentvlekken lichter te maken waardoor ze minder opvallen. Wil jij je pigmentvlekken verminderen, dan is dit product dus zeker de moeite waard om te proberen. Zorg er wel voor dat je een biologische appelzijn op je huid gebruikt.

Hoe gebruik je het: Breng het eenmaal daags aan op je donkere vlekken.

Koop hier appelazijn

4. Kojiczuur

Kojiczuur (afgeleid van paddenstoelen of gefermenteerde rijst) wordt vaak gebruikt in huidverlichters en kan het beste worden gebruikt in combinatie met hydrochinon voor maximale resultaten. Het werkt door een sleutelfactor in de activiteit van de pigmentcellen te onderdrukken. Het risico dat gewoonlijk wordt geassocieerd met lokaal kojiczuur is allergische dermatitis, en daarom wordt het voornamelijk aangetroffen in relatief lage concentraties. Mensen met een gevoelige huid moeten alleen ‘s nachts voor kleine doses kiezen, omdat ontsteking en irritatie bijwerkingen kunnen zijn. Verwacht ook geen snelle resultaten – het kan enkele maanden duren voordat verbetering van hyperpigmentatie optreedt bij gebruik van lokaal kojiczuur.

Hoe te gebruiken: ‘s nachts, alleen op donkere plekken of probleemgebieden.

5. Hydrochinon

Als het gaat om behandelingen voor donkere vlekken, is hydrochinon al meer dan 50 jaar de gouden standaard. Je kunt dit ingrediënt zonder recept vinden in concentraties van 2% of minder, terwijl het recept 4% of meer heeft. Op biologisch niveau werkt hydrochinon door het enzym tyrosinase te remmen, dat helpt bij de productie van melanine. Hoe minder tyrosinase er wordt geproduceerd, hoe minder melanine er wordt geproduceerd.

In sommige gevallen zijn de effecten van hydrochinon al binnen twee weken zichtbaar. De meesten zouden echter 8 tot 12 weken gebruik moeten verwachten om een ​​zichtbaar verschil te zien, afhankelijk van een paar factoren (zoals de mate van hyperpigmentatie, hoe diep het doordringt, hoe lang het daar al is, enz.).

Zoals met elk product dat op de huid wordt aangebracht, kan hydrochinon uitdroging, roodheid en verbranding veroorzaken, wat kan duiden op een allergische reactie op het ingrediënt. Het is dan ook heel belangrijk om eerst een kleine test uit te voeren. Dit doe je door een beetje op bijvoorbeeld de binnenkant van je pols aan te brengen en dit 24 uur te laten zitten. Als er geen reactie opreed is het veilig om op de rest van je huid te gebruiken. Een andere mogelijke bijwerking is dat je huid lichter wordt. Om dit te voorkomen, moet je het dus alleen aanbrengen op je donkere vlekken en niet op de rest van je huid.

Hoe te gebruiken: Breng het ‘s avonds aan om te beginnen, en verhoog het uiteindelijk tot tweemaal daags voor maximale effecten. Combineer overdag met zonnebrandcrème, omdat het ingrediënt gevoeligheid voor de zon kan veroorzaken.

6. Azelaïnezuur

Dit minder bekende ingrediënt is een door dermatologen aanbevolen behandeling voor donkere vlekken op het gezicht. Dus wat is het precies? Azelaïnezuur is een natuurlijk voorkomend extract van haver, tarwe of rogge dat de productie van abnormale pigmentatie verstoort. Bonus: het heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen acne te verbannen en de littekens die puistjes achterlaten.

Hoe te gebruiken: Breng het een of twee keer per dag over je hele gezicht aan. Je kunt het alleen of met je favoriete vochtinbrengende crème gebruiken. Als je het overdag gebruikt, moet je hierna ook zonnebrandcrème aanbrengen.

Koop hier crème met azelaïnezuur.

7. Laser behandeling

Je kunt ook je pigmentvlekken laseren. Lasers zijn de duurste maar een van de meest effectieve behandeling om donkere vlekken te verminderen. Deze gebruiken een gefocusseerde lichtstraal die een specifiek doelwit of chromofoor (pigment) heeft om de pigmentdeeltjes in de huid op te breken en te elimineren. IPL (intens gepulseerd licht) kan ongewenste pigmentatie behandelen. Het levert echter minder gefocust licht en kan een ongewenst effect hebben op de omringende huid, vooral bij een donkere of gebruinde huid. Je hebt vaak minstens 6 behandelingen nodig voor het effectief verwijderen van pigmentvlekken.

Je kunt ook zelf thuis een laser behandeling doen met een laser plasma pen. Een laser plasma pen is een professioneel apparaat dat ontworpen is om zelf je vervelende ongewenste huid aandoeningen te verwijderen. Je kunt hiermee thuis op een verstandige manier moedervlekken, wratten, pigmentvlekken en zelfs (kleine) tattoo`s verwijderen.

8. Chemische peelings

Exfoliërende behandelingen zoals chemische peelings verwijderen de bovenste lagen van de dode huid, waardoor het doffe uiterlijk van de huid wordt verminderd, zodat het licht beter reflecteert en lijkt te gloeien. Na verloop van tijd kunnen deze behandelingen de collageenproductie stimuleren, de celvernieuwing verbeteren en het verschijnen van donkere vlekken verminderen. Pas wel op voor een te krachtige chemische peeling, die de huid kan verbranden. Veel voorkomende actieve ingrediënten in professionele schillen zijn glycolzuur, amandelzuur, salicylzuur en melkzuur, samen met trichloorazijnzuur. Hoewel peelings voor thuis beschikbaar zijn, is het meestal effectiever om dit door een professional te laten doen. Zo weet je zeker dat de behandeling diep genoeg gaat om de donkere vlekken lichter te maken. 

Houd er natuurlijk rekening mee dat chemische peelings irriterend kunnen zijn, vooral op de gevoelige huid, dus zorg ervoor dat je de bijwerkingen eerst goed met je dermatoloog overlegt. Ook voor deze behandeling heb je minstens 6 behandelingen nodig voordat het echt effectief werkt.

9. Microneedling

Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp van een roestvrijstalen roller van medische kwaliteit die bedekt is met honderden kleine spikes. Deze tool creëert een reeks micro-verwondingen in een poging om de productie van collageen in de huid en de elasticiteit weer op te bouwen. 

Voor het beste resultaat wordt micronaaldbehandeling vaak gecombineerd met plaatselijke behandelingen. Zodra de huidbarrière is geopend, is het ook mogelijk om ingrediënten toe te voegen waarvan bekend is dat ze de huid lichter maken, zoals vitamine C. Dermatologen kunnen ook een wondgenezend serum of een verbinding van hyaluronzuur en vitamine C gebruiken om te helpen bij hyperpigmentatie, vooral bij donkere huidtinten.

Je kunt dit ook zelf thuis doen met een dermaroller, maar dan is het vaak wel wat minder effectief. Dit komt omdat de naalden in een dermaroller minder lang zijn. Bij een professional zijn de naalden vaak een halve milimeter, waardoor het penetratieniveau hoger is en de behandeling dus ook effectiever. Voor pigmentvlekken verwijderen is een dermaroller dus misschien niet het meest effectieve apparaat, maar voor pigmentvlekken verminderen zeker wel! Ook voor een professionele microneedlin behandeling zijn meedere behandelingen voor nodig.

10. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een andere bekende exfoliërende behandeling voor hyperpigmentatie waarbij kleine deeltjes worden gebruikt om dode huidcellen weg te schuren. Microdermabrasie is het beste voor mildere hyperpigmentatiecondities, aangezien de resultaten bescheiden zijn in termen van verbetering van het uiterlijk van huidverkleuring. Meerder behandelingen zijn nodig.

Pigmentvlekken voorkomen

Naast het behandelen van bestaande pigmentvlekken is het natuurlijk ook belangrijk om te voorkomen dat je meerdere pigmentvlekken erbij krijgt. 

– Draag altijd zonnebrandcrème

Het voorkomen van donkere vlekken is vrij eenvoudig, draag gewoon altijd zonnebrandcrème als je buiten komt! Dagelijkse zonnebrandcrème dragen is de beste manier om hyperpigmentatie te voorkomen. Zelfs lage niveaus van blootstelling aan UV-licht kunnen donkere vlekken veroorzaken. Ook ondere vlekken die je al hebt worden donkerder bij blootstelling aan zon. Ga voor de beste bescherming voor factor 30 of hoger. Breng je zonnebrand ook om de twee uur opnieuw aan en nadat je in het water bent geweest of veel heb gezweet. Als je buiten bent als de zon het hoogst is, zoek dan koele, schaduwrijke plekken of draag eventueel speciale kleding die de huid helpt beschermen.

– Zit niet aan insectenbeten, mee-eters en andere verwondingen

Hoe verleidelijk het ook kan zijn om aan een muggenbeet te krabben of een hardnekkige mee eter uit te knijpen, doe het niet! Krabben en knijpen op een plek zal de ontsteking die verantwoordelijk is voor verkleuring van de huid alleen maar vergroten. Hoe meer je er nu mee speelt, hoe slechter het er later zal uitzien. Dat gezegd hebbende, hoe eerder je hyperpigmentatie behandelt, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te wissen. Het pigment in bruine vlekken kan na verloop van tijd dieper in de huid komen. Pigmentvlekken verwijderen is dus makkelijker als je er optijd bij bent.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *