Piercing verzorging: Alles wat je moet weten!

Net als bij het adopteren van een puppy of het investeren in een mooie kamerplant, hebben nieuwe piercings aandacht, liefde en zorg nodig. Piercing verzorging is dan ook iets wat niet over het hoofd gezien mag worden.
Er zijn veel misvattingen als het gaat om piercing nazorg. En samen met die misvattingen komen er veel vragen in de meeste mensen op. Hoe lang duurt het voordat ik mijn sierraad kan vervangen? Hoe maak ik mijn piercings schoon? Wat moet ik doen met een ontsteking?

Houd er rekening mee dat piercen geen exacte wetenschap is, dus verschillende experts bevelen verschillende technieken aan. Als je met 10 verschillende piercers praat, kan het goed zijn dat je 10 verschillende atwoorden over piercing verzorging te horen krijgt. Het wordt daarom aangeraden om bij een goede piercer je piercing te laten zetten, een die veel goede beoordelingen heeft. Het is belangrijk dat je je vervolgens ook houd aan de piercing nazorg tips die hij of zij je meegeeft.

Hoewel piercings prachtig zijn en een leuke manier om iets extra’s toe te voegen, vereisen ze wel een zekere verantwoordelijkheid. In dit artikel gaan we in op de belangrijkste tips voor piercing verzorging van de meest populaire piercings.

Wat heb je nodig voor piercing verzorging?

Bijna elke piercing dien je elke dag schoon te maken met zoutoplossing. Waarom dit zo is en hoe je dit precies moet doen, wordt verderop in dit artikel besproken.

Koop hier zoutoplossing.

Piercing verzorging voor verschillende soorten piercings

1. Oorlel piercing

De genezingstijd: Ongeveer acht tot tien weken, maar het is het beste om er drie maanden goed voor te zorgen om er zeker van te zijn dat het genezen is.

De nazorg: Vermijd zeep en alcohol. Maak je piercing elke dag twee keer schoon met een zoutoplossing. Zorg ervoor dat je tijdens het schoonmaken, het sieraad niet draait. Het draaien van je sieraden werd vroeger misschien wel aangeraden, maar dit is allang weer achterhaalt. Het draaien van je sieraden zal een onnodige hoeveelheid irritatie veroorzaken die het genezingsproces dramatisch zal verlengen. Je handen mogen je sieraad ook niet aanraken.

Het schoonhouden van een piercing de sleutel om een infectie, te voorkomen. Was eerst je handen met water en zeep voordat je de piercing aanraakt, en reinig daarna de voor- en achterkant van de piercing met een wattenstaafje in een steriele zoutoplossing, twee keer per dag.

Mag ik alcohol op mijn piercing gebruiken?

Hoewel alcohol bekend staat om het schoonhouden van wonden, is het niet de beste oplossing voor een piercing. Waarom? Het droogt niet alleen uit, maar het kan zelfs leiden tot een verslechtering van het genezingsproces en de ontsteking van de piercing. Kies in plaats daarvan voor een zoutoplossing. Zout is niet irriterend, droogt niet uit en wordt over het algemeen goed verdragen, zelfs bij gevoelige huidtypes.

Als je piercing je irriteert, raak dan niet in paniek.

Als je overmatige zwelling, roodheid of warmtestraling opmerkt, of als de piercing vocht afscheidt, wees dan niet gestrest – negen van de tien keer is je piercing alleen geïrriteerd en niet geïnfecteerd. Elke gerenommeerde piercer zal naar je piercing kijken en je geruststellen. Er is geen reden omin paniek te raken, in het ergste geval verwijderen we gewoon de sieraden. Vraag het niet aan je vrienden, zoek niet online en ga niet naar de dokter. Je piercer zou de eeste stop moeten zijn als je je ook maar een beetje zorgen maakt.

Zullen ringetjes of knopjes sneller genezen?

Over het algemeen zal piercing met een rechte pin (in plaats van een gebogen ringetje) minder beweging veroorzaken, wat op zijn beurt minder irritatie veroorzaakt, wat zorgt voor een snellere genezing. Je kunt altijd een ringetje proberen, maar als er zes weken verstrijken en je piercing gewoon niet goed geneest, is het tijd om een ​​bezoek te brengen aan je piercer en de sieraden uit te wisselen voor iets dat minder beweegt.

2. Kraakbeen piercing

De genezingstijd: Ongeveer drie tot vijf maanden, minimaal, dus stop niet met de zorg ervoor wanneer het lijkt te zijn genezen.

Voorzorgsmaatregel: Vraag als voorzorgsmaatregel je piercer om een ​​naald te gebruiken, niet een ‘pistool’. De meeste piercers doen dit al bij deze piercing. De reden hiervoor is dat een ‘pistool’ de oorbel er met druk doorheen dwingt, waardoor het veel onnodige schade aan het weefsel veroorzaakt. Het is ook moeilijk om de sterilisatie van een stuk gereedschap met plastic onderdelen te beheren. Met een naald hebben ze meer controle over de nauwkeurigheid. Het werkt als een scalpel, maakt een kleine incisie in het weefsel en laat minimale schade aan het gebied achter. Het is ook een mythe dat het pistool minder pijn doet.

De nazorg: Behandel je kraakbeenpiercing goed en stop niet voordat deze volledig genezen is. Veel mensen die deze piercing nemen geven aan dat ze bang zijn een infectie te hebben. Dit komt meestal omdat ze te vroeg stoppen met het schoonmaken van de piercing, waardoor deze geïrriteerd raakt. Het genezingsproces van deze piercing duurt veel langer dan van een piercing in je oorlel. Reinig dit gebied dan ook voorzichtig en regelmatig, draai niet en verwissel niet van sierraad.

Waarom duurt het langer voordat het kraakbeen is genezen dan de oorlellen?

Oorlellen zijn vasculair en genezen veel sneller dan kraakbeen. Hoe hoger je op het oor komt, hoe minder bloed er stroomt, en daarom kan kraakbeen zo’n nachtmerrie zijn om te genezen. Pas altijd goed op wanneer je je kleren uittrekt, je telefoon gebruikt en zelfs wanneer je vrienden knuffelt. Hoe vaker je het raakt – zelfs als het een ongeluk is – hoe langer het genezingsproces kan duren.

Kan ik mijn sieraden verwisselen voordat de wond genezen is?

Dit wordt zeker niet aangeraden. De enige keer dat je zou moeten overwegen om de sieraden uit te wisselen, is als je lichaam de piercing afwijst, je een allergische reactie ervaart, of als je lichaam gewoon niet geneest met een bepaalde maat. Als dat waarschijnlijk klinkt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je piercer.

3. Navelpiercing

De genezingstijd: Tussen de acht maanden en een volledig jaar.

De nazorg: Houd het schoon met water en een zoutoplossing of milde zeep, sla niet op je buik en let op elke rigoureuze oefening die het gat zou kunnen irriteren. Houd in gedachten: deze piercing is een langzame genezing, omdat je buik zoveel beweegt.

Mijn piercing is rood, geïrriteerd en gezwollen, is dit normaal?

Het kan betekenen dat je lichaam de piercing afwijst. Als dat het geval is, zal het gebied ontstoken lijken en lijkt het alsof de sieraden zichzelf uit het gat duwen. Als dat het geval is, bel dan zo snel mogelijk je piercer. Ze kunnen aanbevelen om het helemaal te verwijderen en te wachten tot het gat (zonder sieraden) geneest totdat je weer gaat piercen.

Kan ik mijn eigen sieraden verwisselen?

Wacht hiermee totdat je navepiercing volledig is genezen. Met andere woorden, wees verstandig met het uitzoeken van het sieraad waarmee ze gaan piercen, want deze zal er voorlopig wel even inzitten.

4. Septum piercing

De genezingstijd: Ongeveer drie maanden.

De nazorg: Eindelijk een piercing die niet aanvoelt als een fulltime baan! Van alle piercings is dit er een die de minste nazorg nodig heeft. Dankzij het feit dat 80% van de sieraden zich in een slijmvlies bevindt, hoef je de sieraden niet bacterievrij te houden, want dat is eigenlijk de taak van de neusholte. 

Als je het gevoel hebt dat het nodig is, of als je je neus vaak aanraakt, wordt het aangeraden om een milde zeep te gebruiken op het kleine stukje huid tussen de ring. Nogmaals, vergeet ook niet je zoutoplossing voor een dagelijkse spoeling. 

5. Tepel piercing

De genezingstijd: Tussen zes maanden en een jaar, maar het kan gemakkelijk geïrriteerd raken, zelfs nadat het is genezen.

De nazorg: Reinig het met water, twee ker per dag onder de douche. Laat na het douche een minuut of twee water op de piercing lopen voordat je eruit komt. Hiermee wordt alles weggespoeld dat op de piercing terechtgekomen is en wordt de lymfevloeistof verzacht en verwijderd. Droog het daarna af met een schoon gaasje of een papieren handdoek. Vermijd washandjes die losjes gebreid zijn om te voorkomen dat ze aan de sieraden blijven haken. Net zoals met andere piercings wordt het aangeraden om twee keer per dag een zoutoplossing te gebruiken. Gebruik geen alcohol, peroxide, zalf of zeep rechtstreeks op je tepelpiercing.

Is korstvorming rond de piercing normaal?

Een heldere of witte korst betekent dat je lichaam probeert te genezen, wat een goede zaak is. De korst zelf is gedroogde lymfevloeistof, geen pus, om de open wond (je piercing) goed te laten genezen. Het lichaam vormt een fistel, waarbij de huid tijdens de piercing opnieuw wordt opgebouwd. Het sluit de buitenkant af om infectie te voorkomen. Daarna geneest het van buiten naar binnen. Groene of bruine korst kan daarentegen iets ernstigers betekenen, dus raadpleeg je piercer zo snel mogelijk als dit bij jou het geval is.

Mag ik een beha dragen?

Zeker! Afhankelijk van hoeveel bloedingen er zijn tijdens het piercen, moet je misschien een gaasje en verband dragen, maar niet iedereen bloedt. Thompson zegt dat als je normaal een BH draagt, draag er dan een! Hoewel hij wel zegt dat hij de eerste twee weken met een donkere stof moet blijven plakken, voor het geval het bloedt of lymfevloeistof lekt.

6. Genitale piercing

De genezingstijd: één tot vier maanden, afhankelijk van het type piercing en je unieke anatomie.

De nazorg: Minder zorg is de beste zorg op dit gebied. Je hoeft hier dus niet echta aan piercing verzorging te doen. Tenzij je regelmatig een reiniger op je vulva gebruikt (wat sowieso niet aangeraden wordt), vermijd dan iets anders dan een milde zeep. Let op de ingrediënten in de reiniger die je daar gebruikt, want producten met sterke geuren kunnen irritatie veroorzaken. Gelukkig zijn piercing infecies zeldzaam voor de vulva. Dit is ook de enige plek waar je geen zoutoplossing mag gebruiken. Hoewel een zoutoplossing niet zo droogt als alcohol, is het niet nodig.

Kan ik seks hebben nadat ik mijn vulva heb gepiercet?

De eerste weken na het zetten van de piercing wordt dit niet aangeraden. Er kunnen andere lichaamsvloeistoffen in de buurt van een open wond komen, en dat is nooit een goed idee. Wees voorzichtig en geduldig.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *