peptides

Peptiden: Werking en alle voordelen voor je huid!

Elke dag voelt het alsof er een trendy nieuw huidverzorgingsingrediënt is waarvan wordt gezegd dat het je huid ten goede verandert. Sommige ingrediënten zijn meer hype dan dat ze echt wonderen doen, maar andere zijn het meer dan waard – en peptiden zijn een van die ingrediënten dat je niet wilt missen.

Peptiden, ook wel polypeptiden genoemd, komen van nature voor in de huid, maar worden ook in veel huidverzorgingsproducten gebruikt – en met goede reden.

Het zijn aminozuren waaruit bepaalde eiwitten bestaan die de huid nodig heeft. Meer specifiek is collageen gemaakt van drie polypeptideketens, dus het toevoegen van peptiden kan je huid stimuleren om collageen aan te maken. Meer collageen kan leiden tot een stevigere, jonger uitziende huid.

Je lichaam maakt van nature collageen aan, maar na verloop van tijd neemt de productie van collageen af, waardoor de huid er meer gerimpeld en minder egaal en stralend uitziet. Lees verder om alles te weten te komen over dit wondermiddel in huidverzorging!

Een aantal snelle feiten over peptiden / polypeptiden

Type ingrediënt: Eiwit

Belangrijkste voordelen: Maakt fijne lijntjes glad, verhoogt de productie van collageen, vermindert de zichtbaarheid van poriën

Wie moet het gebruiken: Over het algemeen zijn polypeptiden veilig voor alle huidtypes.

Hoe vaak kun je het gebruiken: Voor maximale effectiviteit dienen polypeptiden zowel ‘s morgens als’ s nachts te worden aangebracht.

Werkt goed met: Als je een gezichtspeeling doet voordat je peptideproducten aanbrengt, kunnen ze dieper in de huid doordringen.

Niet gebruiken met: AHA’s verminderen de efficiëntie van peptiden.

Wat zijn peptiden?

Peptiden, of ook wel polypeptiden, kunnen het beste worden begrepen als kleine chemische verbindingen die zijn samengesteld uit aminozuren met een korte keten, die de bouwstenen van eiwitten zijn. Peptiden vertellen je cellen om meer collageen te produceren: een van de belangrijkste bouwstenen van de huid. Dus door ze rechtstreeks op je huid aan te brengen, kun je je lichaam vertellen dat het meer collageen moet maken.

Peptiden zijn in wezen gefragmenteerde delen van eiwitten. Dus als ze in huidverzorging worden gebruikt, is het doel dat die fragmenten van collageen de groei van collageen stimuleren. Complete, niet-gefragmenteerde eiwitten (zoals collageen) kunnen niet direct door de bovenste huidlaag worden opgenomen, dus deze kleinere stukjes kunnen diep in het cellulaire niveau doordringen.

Peptiden kunnen worden opgenomen in serums, moisturizers en maskers. Ze zijn ook opgenomen in sommige plaatselijke serums die worden gebruikt na micro-needling of oppervlakkige laserprocedures om de penetratie van het peptide te verhogen en de huid te helpen herstellen van de procedure.

Voordelen van peptiden

Het collageenmolecuul is eigenlijk te groot om door de huid te worden opgenomen, en daarom kiezen zoveel mensen ervoor om collageensupplementen te nemen. Maar… dit is niet de enige optie! Peptiden kunnen dus makkelijk in de huid worden opgenomen, waar ze door het lichaam kunnen worden gebruikt. Het opnemen van dit wondermiddel in je huidverzorgingsroutine heeft veel voordelen voor de huid.

Bij gebruik in cosmetische huidproducten, vallen peptiden in drie hoofdcategorieën: signaalpeptiden, dragerpeptiden en peptiden die zenuwsignalen remmen. Door als boodschappers te fungeren, kunnen signaalpeptiden de collageensynthese teweegbrengen, waardoor de huid steviger wordt. Hieronder volgen de belangrijkste voordelen.

1. Helpt bij de productie van collageen

Wanneer collageen wordt afgebroken, sturen de peptiden een signaal naar de cellen van onze huid, die hen informeren om meer collageen te maken ter vervanging van wat we van nature verliezen naarmate we ouder worden. Elk jaar neemt de productie van collageen af, wat rimpels, uitdroging, verkleuring, verlies van stevigheid en een doffe teint veroorzaakt.

2. Verbetert de huidbarrière

De huidbarrière is de verdedigingslinie van het lichaam tegen bacteriën, ultraviolette straling, vervuiling en andere gifstoffen. De huidbarrière kan worden beschadigd door overmatige afschilfering, blootstelling aan sigarettenrook en andere vervuiling, of zelfs slecht slapen. Peptiden helpen een sterkere barrière op te bouwen.

3. Vermindert rimpels en fijne lijntjes

Peptiden helpen om collageen weer op te bouwen en de jeugdige uitstraling van de huid te behouden. Collageen kan de huid en lippen opvullen, en als de huid steviger en voller is, zullen rimpels en fijne lijntjes minder zichtbaar zijn.

4. Zorgt voor een meer elastische huid

Naast collageen vormen peptiden ook elastinevezels, ook een soort eiwit. Deze vezels laten de huid er steviger en strakker uitzien.

5. Verlicht ontstekingen

Peptiden kunnen ontstekingen helpen verlichten, een beschadigde huid herstellen en de teint egaliseren.

6. Kan puistjes helpen voorkomen

Sommige peptiden zijn antimicrobieel, wat betekent dat ze bacteriën kunnen doden die acne veroorzaken.

Tips voor het kiezen van peptiden producten

Er zijn zoveel producten op de markt die peptiden bevatten, dat het moeilijk kan zijn om te weten waar je moet beginnen. Hier lees je hoe je peptiden kunt kopen plus een aantal top productkeuzes om te overwegen.

  • Kies het juiste product. Kies een product zoals een serum of een vochtinbrengende crème die langdurig in contact staat met je huid. Een reiniger is bijvoorbeeld niet zo effectief omdat deze wordt afgespoeld.
  • Kies verstandig je andere ingrediënten. Peptiden werken goed samen met andere ingrediënten, waaronder vitamine C, niacinamide (maar gebruik niacinamide en vitamine C niet samen!), antioxidanten en hyaluronzuren. Door een peptide met een alfahydroxyzuur (AHA) te gebruiken, werken de peptiden juist minder efficiënt.
  • Kijk naar het etiket. Idealiter wil je peptiden bovenaan de ingrediëntenlijst zien staan. Ze kunnen ook worden vermeld als ‘palmitoyl’.

Peptiden kopen

Hieronder volgen wat top productkeuzes:

Nadelen en beperkingen van peptiden

Peptiden worden vaak aangeprezen als een wondermiddel, en sommigen zeggen dat peptiden net zo goed werken als Botox – dit komt omdat neurotransmitterpeptiden tijdelijk chemicaliën kunnen blokkeren die spiercontractie veroorzaken, maar het is niet zo effectief als Botox. Het komt er wel in de buurt! Plus het is beter voor je huid en je hoeft er geen pijnlijke procedure voor te ondergaan (keer op keer want botox moet je om de 3/4 maanden opnieuw doen).

Hoewel peptiden zeker gunstig kunnen zijn voor de huid, zijn er toch enkele nadelen waarmee je rekening moet houden:

  • Het is vaak erg duur. Dit is natuurlijk niet voor niets. Het is ontzettend effectief dus daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan.
  • Onderzoek is nog volop in ontwikkeling. Andere ingrediënten zoals AHA’s en retinol zijn momenteel meer wetenschappelijk onderbouwde anti-aging ingrediënten.
  • Er zijn veel verschillende soorten, en sommige hebben geen enkel effect op de huid. Zorg er dus voor dat je het juiste product uitkiest.
  • In zeldzame gevallen kan een allergie optreden. Maar dit is bij elk product zo, je kunt in principe bijna over allergisch voor zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *